NFL’de tüm dikkatlerin draft’a döndüğü haftada iki tecrübeli yıldız sessiz sedasız emekliliğini açıkladı. Bir dönem tüm NFL’in en iyi running back’lerinden biri olan Jamaal Charles ve ligin en deneyimli kicker’larından Sebastian Janikowski kramponlarını asan isimler olurken, Oakland Raiders’ın RB’i Marshawn Lynch’in de emekliliğini açıklamak üzere olduğu ancak Raiders’ın kendisine ihtiyaç duyduğu takdirde halen oynayabileceği yazıldı.

Öte yandan, kesin olarak emekli olan Jamaal Charles, dokuz sezon Kansas City Chiefs forması giydikten sonra son iki yılını sırasıyla Denver Broncos ve Jacksonville Jaguars formalarıyla geçirmişti. 32 yaşındaki oyuncu bu ekiplerde yedek kalırken, yıllar süren sakatlıklarının da etkisiyle eski günlerinden oldukça uzak görünmüştü.

NCAA’de Texas Longhorns forması giyen Charles, 2008 yılında üçüncü tur seçimi olarak NFL’e adımını attıktan sonra, 2009 sezonundan itibaren takımın as running back’i olmuş ve dokuz yılın ardından 7,260 yard koşarak Chiefs tarihinin en fazla yard koşan oyuncusu olarak tarihe geçmişti. Yıldız oyuncu beş sezonda 1,000 yard barajını aşarken, bu dönemde NFL’in en iyi running back’leri arasında sürekli zirveyi zorlamıştı.

Sağlıklı olduğunda ligin en iyi hem koşu hem de pas oyunlarında ligin en iyilerinden biri olan Jamaal Charles, 2010, 2012, 2013, 2014 yıllarında Pro Bowl olduktan sonra 2015 yılında çapraz bağlarını koparıp bir daha malesef eski formuna dönememişti.

Emekliliğini açıkladıktan sonra Kansas City Chiefs ile bir günlük sözleşme imzalayan ve formalite icabı bir Chief olarak emekli olan Charles, Chiefs’in idmanına da çıkıp takımın genç QB’si Patrick Mahomes’tan bir handoff olarak, 2010’lu yıllarına damgasını vurduğu organizasyona veda etti…

Draft haftasında emekliliğini açıklayan diğer isim Sebastian Janikowski ise, neredeyse 20 yıldır NFL’in en iyi kicker’ların arasında gösteriliyordu. 2000 NFL Draftı’nın ilk turundan seçilen Janikowski, 19 yıllık NFL kariyerinin 18’ini Oakland Raiders formasıyla geçirmiş, geçtiğimiz yıl ise Seattle Seahawks’ın başarısı için ter dökmüştü.

Emeklilik kararıyla ilgili olarak, “Güzel bir macera oldu” derken Super Bowl kazanamadığı için halen buruk olduğunu dile getirdi. 41 yaşındaki oyuncu, 19 senede çıktığı 284 maç (tüm zamanlarda 16. sıra), 542 alan golü denemesi (tüm zamanlarda 10.), 436 başarılı alan golü (tüm zamanlarda dokuzuncu) ile unutulmayacak bir kariyeri ardında bıraktı.

Tom Brady ile birlikte 2000 NFL Draftı’ndan beri ligde aktif olan iki oyuncudan biri olan Janikowski, NFL tarihinin en çok kazanan kicker’ı olarak da tarihe geçmiş durumdaydı.

İlk tur 17. sıradan seçilmesinden ötürü kariyeri boyunca hep göz önünde olan Polonya doğumlu Janikowski, 76 yard gibi imkansız uzunluklardan çekinmeden alan golü denemesinde bulunması, iri yapısı ve güçlü ayağıyla yıllar yılı kicker dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olmaya devam edecek…