TAFL Kulüpler Ligi’nde 18-19 Mayıs hafta sonu oynanması gereken maçlara yapılamayan hakem atamaları sebebiyle son günlerde maçların ertelenmesi, oynanamaması gündeme gelmiş ve bu konular çeşitli mecralarda konuşulmaya başlanmıştı.

Konu hakkında Korumalı Futbol Merkez Hakem Kurulu tarafından bazı takım yöneticilerine ve bize iletilen bir e-mail ile açıklama yapıldı…

“Değerli Korumalı Futbol Camiası,

Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta müsabakalarının bir kısmı ile bu hafta müsabakalarının biri hariç tümüne mazeret bildirmiş hakemlerimiz olduğu için kurulumuz tarafından atama gerçekleştirilememiştir. Bu nedenle bazı mecralarda bu durumun sadece hakem ücretlerinin ödenmemesi ile alakalı olduğuna dair yanlış ve eksik bilgilendirmeler yapılmıştır.

Federasyon, Koçlar, Hakemler, Yöneticiler vs. oluşmasının tek amacı Korumalı Futbol müsabakalarında sahada ter döken 22 oyuncu içindir. Kurulumuz, yaşanan bu durumun nedenlerini ve takımların mağdur olmamaları için gerekenleri ilgili resmi makamlara defalarca gerek sözlü gerekse yazılı olarak bildirmiştir. Bu yazıda belirtilen olaylardan dolayı Federasyonumuz ile yaşadığımız sıkıntılar, üzülerek söylüyoruz ki sporcularımızın maça çıkma haklarının önüne geçmiştir. Bu talihsiz durumu bizim gözümüzden de sizlerle paylaşmak isteriz.

Bahsi geçen bu olaylar dünden bugüne simültane gelişen bir durum değildir. Federasyonumuzun yönetimi değiştiğinden buyana her sene biraz daha kötüleşen ihmal ve eksikliklerin sonucu olarak meydana gelmiştir. 2018 sezonu bittiğinde eski MHK Başkanımızın istifası ile başlattığımız bu sürecin bugünkü yaşanan duruma gelmesindeki ana konular; mevcut hakemlerin eğitimleri, yeni hakem alımları, özlük hakları, ücret artış ve ödeme düzeni, maç programları, disiplin uygulamaları, hakemlere karşı olan tutum, iletişim sorunları, yurtdışı görev ve eğitimleri vb. konulardaki bir türlü giderilmeyen problemler bu sonucu doğurmuştur. Yukarıda belirtilen durumları açıklayacak olursak;

Federasyonumuzun asli görevlerinden biri hakemlerin gelişimini sağlamak ve onların kariyer yolunun oluşturulmasına destek olmaktır. Son 2-3 sezondur Faal Korumalı Futbol Hakem ve Gözlemcileri Derneği ile ortak yapılan çalışmalarda yurtiçi eğitimler konusunda büyük adımlar atılmıştır. 200 saatlik eğitim videosu hazırlanmış ve yapılan eğitimlerin sonucu sahada alınmaya başlanmıştır. Ancak bu eğitimler mevzuat gereği federasyonumuz bünyesinde de (asıl olarak federasyon) yapılmalıdır. Sezon başlamasına 8 hafta kala hem yeni hakem alımı hem de mevcut hakemlerin eğitimi konusunda gereken bilgilendirme yapılmış, fakat sezonun başlamasına sadece 1 hafta kala eğitim yapılmış ve eğitimin ilanı, eğitimden 1 gün önce verilmiştir. Bu ihmal nedeni ile eğitim ve alımlar verimsiz geçmiştir.

Yurt dışı müsabakalarında görev alabilmek için her sene IFAF tarafından düzenlenen akreditasyon eğitimlerine katılmak gerekmektedir. Ancak tüm başvurularımıza rağmen bu eğitimlere Federasyonumuz destekli hakem gönderilmemiştir. Eğitimlerin gelişmesi yurtdışından eğitmen getirilmesi konularında Federasyonumuzdan, her sene Türkiye’ye eğitmen getirilmesi ve IFAF akredite eğitimleri düzenlenmesi gibi çeşitli sözler alınmış fakat herhangi bir icraat olmamıştır.

Uluslararası organizasyonlardan defalarca ülkemizden hakem istenmiş, ancak hakemlerimize bu hususta herhangi bir destek sağlanmamıştır. 2019 sezonunda hakemlerimiz; U19 Avrupa Şampiyonasına ve Kadınlar Korumalı Futbol Avrupa Şampiyonasına davet edilmişlerdir. Fakat bu organizasyonlarda görev alınması talep edilen hakemler için herhangi bir destek sağlanmamıştır. Bu konu ile ilgili Kasım 2018’de bu yana Federasyonumuz ile defalarca kez iletişime geçilmiş fakat yazılan resmi yazılarımıza cevap dahi verilmemiştir.

Hakem Belgeleri, Hakem Kimlikleri, istenilen belgeler defalarca toplanıp verildiği halde hala tamamen hazırlanmamış hazırlananların ise büyük bir kısmı hatalı olarak teslim edilmiştir. Aynı şekilde hakem kütükleri defalarca kez kaybedilmiş ve hakemler tarafından tekrardan düzenlenmiştir. Son incelemelerimizde hakem kütüklerinde mükerrer sicil numaraları yer aldığı tespit edilmiştir.

Hakem ödeneklerinin yetersizliği ve düzensizliği ortadadır. Buradaki asıl sıkıntı ücretlerin zamanında ödenmesinden çok ödeme süreçlerinde yaşanan sorunlardır. Bordroların zamanında ve düzgün hazırlanmaması, diğer branşlardaki özenin Korumalı Futbol branşına gösterilmemesi, çoğu zaman bu konular ile alakalı bir muhatap bile bulunamaması ve bu durumun süreklilik arz etmesi hakemler üzerinde olumsuz etki bırakmaktadır. Bu sorunlar dile getirildiği zaman ise “Bordroları siz hazırlayın Hocam” cevabı bizi ayrıca şoke etmiştir.

Hakemlerimizin maçlarda aşağılanması, rencide edilmesi sözlü ve fiziki saldırı uygulanması Federasyonumuzun ve bünyesindeki Disiplin Kurulunun nasıl bir politika izlediğinin göstergesi olmuştur. Maçlarda hakemlerimize küfürler edilip fiziki şiddete maruz kalmışlardır fakat disiplin kuruluna sevk edilen bu oyuncular tedbirsiz olarak sevk edilmiş ve ilerleyen haftalarda tekrar maçlara çıkmışlardır. Hakemlerinin mazeret atmalarındaki en büyük sebeplerden biri de maçta adalet dağıtmaya çalışan hakemlerimizin yaşadığı bu adaletsizliktir. Takım yöneticilerinin hakemlere olan saygı ve etik kuralları dışındaki davranış ve ifadelerine hiç bir yaptırım uygulanmadığına üzülerek şahit olunmuştur.

Hakemlerin çoğunluğu bu işi maddi beklenti olmaksızın, Korumalı Futbolu sevdiği ve gönül verdiği için yapıyor ve yapmaya da devam ediyordu. Bu konudaki özverilerini geçtiğimiz sezonlarda maçların oynanması için mazeretlerini geri alarak sayısız defa göstermişlerdir. Bu özveriler, federasyonumuzun bize manevi olarak yeterince sahip çıkmadığı ve bizimle sağlıklı iletişim kuramadığı durumlarda bile uzun süreler devam etmiştir. Federasyonumuzun yaptığı ve yapmadığı icraatlarından dolayı iki üç sene önce 130 aktif hakem sayısı ile yönetilen Pro lig maçlarında, an itibariyle en az mazeretin olduğu haftada 60 aktif hakeme kadar düşmüştür ve düşmeye de devam edecektir.

Sonuç olarak; gelinen bu noktanın uyarısı ilgili kişi ve kurumlara birçok kez hem yazılı hem de sözlü olarak yapılmış ve gereken önlemlerin alınması talep edilmiştir. Ancak takımından hakemine camiamız hep “üvey evlat” olarak görülmüş, gerekli önem ve özen gösterilmemiştir. Korumalı Futbol branşı iki ayrı Federasyon bünyesinde organizasyon yürütmektedir bir tarafta neredeyse hiç pürüz çıkmazken diğerinde her konu pürüz olması dikkate alınmalıdır.

Hakem camiası ağırlıklı olarak eski oyunculardan oluşmaktadır ve sahaya çıkmanın ne demek olduğunu herkesten daha iyi bilmektedir. Kişi ve kurumların günü kurtarmak üzere yapmış olduğu icraatlar, 1993’ten bu yana yoktan var ettiğimiz camiamıza telafisi zor hasarlar vermektedir.  Son 2-3 haftadır mazeretsiz hakem sayısının çok azaldığını atama zorluğu çekildiğini takımların sıkıntıya düşmemesi için maçları erteleyip bunu da takımlara acilen bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak sorunun çözümü noktasında bile ayrımcı bir politika izlenmiştir. Sürece bu şekilde devam edilmesi durumunda sağlıklı ve sürdürülebilir bir sonuç çıkmayacaktır. Sürdürülebilir bir yapı için yapılması gerekenler, empati kurmak, farkındalığın arttırılması ve sürekli iletişim halinde olmak kadar basit ve kolaydır.

TRF Korumalı Futbol MHK Adına,

Başkan Zeki Gündoğan”

Bu arada Türkiye Ragbi Federasyonu Başkanı Murat Pazan tarafından Korumalı Futbol Merkez Hakem Kurulunun feshedildiği bilgisi mevcuttur ancak yeni MHK hakkında henüz bir açıklama yapılmamıştır. Konu ile ilgili olarak federasyon yapacağı açıklamalar sitemizden paylaşılacaktır…