NFL tarihinde namağlup tek şampiyon olan 1972 Miami Dolphins’inin savunmadaki lideri, efsanevi linebacker Nick Buoniconti, 30 Temmuz 2019 günü hayatını kaybetti.

78 yaşında hayata gözlerini yuman Buoniconti, 14 yıllık kariyerinde yedi yıl Boston Patriots, yedi yıl da Miami Dolphins formaları giymişti. Dolphins formasıyla iki yıl üst üste Super Bowl şampiyonluğu yaşayan oyuncu, 1972 yılı Miami Dolphins’inde middle linebacker olarak savunmanın lideri rolündeydi.

Günümüzde halen kırılamayan namağlup şampiyonluğun mimarlarından olan Buoniconti, 2001 yılında Hall of Fame seçilme onurunu yaşamıştı. Patriots’ta oynarken hukuk fakültesinden de mezun olan Buoniconti, emekli olduktan sonra kısa bir süre avukatlık yapmış ardından menajerliğe yönelmişti.

Buoniconti, özellikle son yıllarda çok gündemde olan beyin sarsıntıları konusunda da aktif rol alan bir isimdi. Amerikan futbolu kariyerinde birçok defa beyin sarsıntısı geçiren oyuncu, beyin travmaları ile Amerikan futbolu ilişkisinin araştırılması için yarım milyar dolar bağış toplayan ekibin arasındaydı…

Son yıllarda sağlığı hem fiziksel hem de mental olarak kötüye giden Buoniconti, daha önce yaptığı bir açıklamada 14 yıllık kariyeri boyunca geçirdiği beyin sarsıntıları sebebiyle bu durumda olabileceğini açıklamıştı.

Buoniconti, 2017 yılında, ölümünden sonra CTE çalışmaları için beynini bağışlayacağını belirtmişti. Şimdi ise Boston University CTE Research Center, beyin sarsıntılarının NFL oyuncuları nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için efsane oyuncunun beyni üzerinde çalışmalar yapacak…