Kolej futbolunda geride bıraktığımız dördüncü hafta sonrası, bu sezon sonu kolej futbolunun en iyi oyuncusuna verilecek Heisman ödülü adayları da yavaş yavaş şekillenmeye başladı. NCAA ile ilgilenmeyen futbol izleyicilerinin bile bir şekilde haberdar olduğu bu ödül, kolej futbolu sezonu sırasında da en çok konuşulan konular arasında her zaman zirvede yer alıyor. Şu anda NFL’de ses getiren Kyler Murray, Baker Mayfield ve Lamar Jackson’ın bu ödülün son üç sahibi olduğunu düşünürsek birazdan yapacağım sıralamadaki oyuncuları NFL’de izleme şansımızın çok yüksek olduğunu hatırlatmakta fayda var. Çoğumuzun bildiği isimlerin yanında sürpriz çıkış yapan oyuncuların da içinde bulunduğu bu beş kişilik sıralamam şu şekilde

5- Jonathan Taylor (Running Back – Wisconsin)

Listedeki QB dışı tek oyuncu olan Jonathan Taylor bu sezona müthiş bir giriş yaptı. İlk iki maçını sıfıra karşı kazanan Bagders için geçtiğimiz hafta oynadıkları Michigan maçı sezonun en önemli maçlarından biriydi ve Wisconsin, Jonathan Taylor’ın 203 yard, iki TD bulduğu maçı 35-14 kazanmayı başardı. Fiziksel olarak tamamen hazır olmamasına ve Michigan savunmasının tamamen onu durdurmak üzerine kurduğu plana karşılık sadece ilk çeyrekte 143 yard ve iki TD üreten Taylor’ın sezon genelindeki toplam performansı ise 58 koşuda 440 yard, yedi TD ve altı pas yakalamada 70 yard ve üç TD. Bu 440 yardın 258 yardını ilk kontağı sağladıktan sonra kazanan Taylor, sezon boyunca 17 tackle kırdı. Oyununa eklediği pas tutma özelliği de bu sezon öne çıkan yeteneklerinden birisi olarak gözüküyor. Badgers’ın kazanmaya devam etmesi halinde Clemson’lı Travis Etienne ile birlikte diğer running back’lerin istatiksel olarak açık ara önünde bulunacak Taylor’ın bu ödül adayları içinde olmaması için hiçbir sebep yok.

4- Justin Fields (Quarterback – Ohio State)

Kolej kariyerine geçtiğimiz yılın en çok konuşulan kolej oyuncusu Trevor Lawrence ile birlikte liseden gelen en iyi iki oyuncu olarak giriş yapan ancak Georgia’da Jake Fromm’un yedeği olmaktan kurtulamayan Justin Fields, ikinci senesi için başka bir okula transfer olacağını açıklamıştı. Dwayne Haskins’in NFL’in yolunu tutmasıyla boşalan QB koltuğunu Justin Fields ile dolduran Ohio State, şimdilik Fields için müthiş bir tercih olarak gözüktü. Bu sezon her maçta hem pas hem de koşu touchdown’ı bulmayı başaran Fields toplamda, 880 pas yardıyla, 13 TD ve 34 koşu denemesinde 150 yard, altı TD üreterek sezona müthiş bir başlangıç yaptı. Geçtiğimiz hafta ilk çeyrekteki kötü performansı sonrası sadece ikinci çeyrekte altı TD üreten Fields takımını 76-5’lik galibiyete taşırken ikinci yarı oyuna girmedi. Diğer bazı adaylara benzer şekilde henüz ciddi bir sınav vermeyen Fields için fikstürdeki Nebraska, Wisconsin, Michigan gibi takımlara karşı çıkaracağı maçlar çok önemli olacak. Bu zorlu maçlarda özellikle de son çeyreklerde üretime devam edebilirse ciddi anlamda bu ödül için şansı olabilir.

3- Tua Tagovailoa (Quarterback – Alabama)

Alabama’nın yaptıklarının artık kimseyi şaşırtmaması ve takımın çoğu maçta ayağını gazdan çekmesi Tua’nın Heisman yolunu biraz zora soksa da kolej futbolunun belki de en özel oyuncusundan bahsediyoruz. Alabama, özellikle savunma kısmında güç ve tecrübe kaybetse de Tua’nın sahip olduğu reciever grubu, onun Heisman yolundaki en büyük destekçisi olarak gözüküyor. Her biri touchdown yapabilecek kalitede olduğu için yüksek ihtimalle sayıyla sonuçlanacak olan touchdown rotasını kimin koşacağına aralarında taş kâğıt makas oynayarak karar veren reciever’lardan bahsediyoruz… Durum böyle olunca da ilk dört maçında South Carolina eşleşmesi dışında çok rahat bir fikstürle başlayan Alabama’da Tua Tagovailoa da tabiri caizse terlemeden 1,300 yard ve 17 pas touchdown’ına imza atmayı başardı. Kolay fikstür nedeniyle Tua’nın henüz tüm maç sahada kalmasına ihtiyacı olmayan Alabama’da SEC konferans maçlarının yoğunlaşmasıyla birlikte özellikle LSU ve son haftaki Auburn maçları Heisman yolunda en belirleyici maçlar arasında olacak.

2- Jalen Hurts (Quarterback – Oklahoma)

Geçtiğimiz sezonu Alabama’da geçiren ve bu sezon itibariyle Oklahoma Sooners’a transfer olan Hurts için beklentiler doğal olarak yüksekti. Heisman’lara fısıldayan adam olarak da tabir edebileceğimiz, geçen iki sezonun Heisman kazananları olan Murray ve Baker üzerinde çok büyük emeği olan Lincoln Riley için bu sezon da elverişli koşullar oluşmuşa benziyor. Baker Mayfield’ı Texas Tech’ten, Kyler Murray’i de Texas A&M’den transfer edip en üst seviyeye çıkaran Riley; bu kez de Alabama’dan transfer olan Hurts’ü Heisman yapıp NFL’e yollamanın peşinde. Sezonu Houston, South Dakota ve UCLA gibi kolay bir fikstürle açan Oklahoma’da Jalen Hurts tüm maçlarda da çok hazır bir görüntü verdi. Oynadığı üç maçta 880 pas yardı ile dokuz TD, 38 koşuda 373 yard ile dört TD bulan Jalen Hurts ülkedeki en iyi ikili tehdit olarak gözüküyor. Bu tehditler ile beraber Trey Sermon ve Kenedy Brooks’un koşu oyununda bulduğu alanların artmasına olanak sağlayan Hurts’ün, takımın en iyisi hatta tüm kolej futbolunun en iyi reciever’larından biri olan CeeDee Lamb ile yakaladığı uyum da gayet iyi gözüktü. Geçtiğimiz haftayı bay geçen Oklahoma’nın konferans maçları fikstürü başladığında göstereceği performans Jalen Hurts’ün Heisman kaderini belirleyecek. Özellikle yedinci haftada oynanacak olan ve her zaman çok zorlu geçen Texas-Oklahoma maçını merakla bekliyorum. Tüm bunları düşündüğümüzde Oklahoma Sooners’ın üst üste üçüncü Heisman kazananını çıkarması ihtimali gayet olağan gözüküyor.

1- Joe Burrow (Quarterback – LSU)

Açıkçası birinci sıraya koyduğum Burrow ve ikinci sırada yer alan Jalen Hurts arasındaki fark yok denecek kadar az ancak Burrow’un bu sezon göstermiş olduğu gelişim, onun başarısını benim gözümde çok ufak bir farkla öne çıkarmayı başardı. LSU Tigers futbol programı benim takip ettiğim dönemde her zaman iyi bir program olmuştur ancak yakın tarihine baktığım zaman özellikle pas konusunda hiç bu kadar etkili bir LSU quarterback’i hatırlamıyorum. Aslında hem LSU hem de Burrow’un bu sene yaşadığı değişim, senelerdir devam eden koşu ağırlıklı yapıdan spread offense’e geçişle başladı. İkinci haftada kolej futbolunun en köklü takımlarından biri olan Texas Longhorns gibi top 10 takım içinde yer alan bir takıma karşı deplasmanda toplam 570 yard, beş TD ile birlikte gelen 45-38’lik etkileyici galibiyet bu büyük değişimi kanıtlar nitelikte olmuştu. Oynadığı ilk dört maçında yüzde 80.6 pas isabet oranıyla 1,520 yard, 17 TD ve iki INT istatistiklerine ulaşan Burrow, LSU’nun son beş sezonun hiçbirinde ulaşamadığı pas touchdown’ı sayısını dört haftada geride bırakmayı başardı. Geçtiğimiz hafta Vanderbilt karşısında 66-38 kazanılan maçta altı TD pası atarak okul rekorunu eline geçiren Burrow’lu LSU, ilk dört maçta bulduğu toplam 231 sayı ile de SEC konferansı rekorunu kırmayı başardı. Burrow’un bu performansında aslan paylarından biri de kesinlikle reciever Ja’Marr Chase’e ait. Vanderbilt maçında yakaladığı 10 pasta tam 229 yard, dört TD yapmayı başaran Chase, Odell Beckham Jr.’dan sonra 200 yardı geçen ilk LSU reciever’ı olmayı başardı ve bu performansıyla quarterback’i Joe Burrow’un bu ödül için en büyük favorilerden biri olmasına çok büyük katkı sağladı…