Ben tek siz hepiniz… Eminim bu sözü hepimiz çocukluğumuzda duymuşuzdur. Olay şöyle başlar: Küçüksündür, arkadaşlarınla sokağa inersin top oynama fakat mahallenin abisi topu eline alır ve maça dâhil olmak ister. O dakikadan sonra yapacak bir şey yoktur. O karşısındaki çocuklara “hepiniz teker teker gelin” der gibi bakar ve yanına iki tane diğerlerinden daha küçük ve gözlüklü olanları seçer. Birini kaleye koyar birini de defansa… Maçın geri kalanında onlara top bir veya iki kere değerken mahallenin abisi diğer çocukları bir bir çalımlayarak golleri atar. Açıkçası NFL’de de bu tarz bir haftayı geride bıraktık. Hani teknik olarak kimsenin tek başına tüm takımı geçemeyeceği net olsa da öne çıkan bireysel performanslar bu haftaya damgaya vurdu ve birçok maç kazandıran oyun gördük.

İlk olarak Aaron Rodgers, Raiders karşısında fevkaladenin fevkinde, mükemmelin ötesinde güzellikte bir oyun oynadı ve attığı beş TD pasının yanında bir de rushing TD ekleyerek bizleri kendimizden geçirtti. Tam biz bu performansa doymuşken ilerleyen saatlerde Lamar Jackson bir başka fevkaladenin fevkinde, mükemmelin ötesinde bir QB performansı izletti. Attığı 143 yard pasın yanında 116 yard koşup bir de TD yapan Lamar Jackson tabiri yerindeyse Seattle Seahawks’ı tek başına yıkmayı başardı. Diğer öne çıkan oyun kurucu performansları ise Kirk Cousins’tan geldi. Geçen haftaki formunun bir şans olmadığını kanıtlarcasına Lions karşısında 337 passing yard ve dört TD ile takımının galibiyetinde önemli rol oynadı. Yine Jacoby Brissett de attığı dört TD pası ile Colts’u Texans karşısında galibiyete taşıdı ve takımına çok kritik bir galibiyet kazandırdı.

Oyun kurucu dışındaki performanslarda ise ligin rushing yard lideri olan Dalvin Cook 142 rushing yard elde edip iki de TD ile performansını süsledi. Yine Vikings’te, Stefon Diggs Lions karşısında 143 yard top tuttu ve son iki maçta 309 receiving yard gibi abartılı bir istatistik elde etti. Arizona Cardinals üst üste üçüncü galibiyetini alırken running back Chase Edmons 126 rushing yard elde edip üç TD ile oynadı. Son olarak Colts wide receiver’ı Zach Pascal, Texans karşısında 106 yard pas tutarken iki de TD yaparak öne çıkan bir diğer isim oldu.

Haftanın Olayı: Brock Osweiler’ın Emekliliği

Geçen sezonki Miami Dolphins macerasından sonra bu sezon bırakın ikinci olmayı, üçüncü oyun kurucu olarak bile takım bulamayan Brock Osweiler, en sonunda emekli olmaya karar verdi. Fakat Osweiler’ın emekliliğini haftanın olayı olmayı iten şey ise “Career Earnings” dediğimiz yani kariyeri boyunca kazandığı para. Hiç tam sezon oynamayan, 15-15 rekoru olan, 37 TD pasının yanında 31’de interception atan, Super Bowl kazanan ve otuzundan önce emekli olan Osweiler NFL’den tamı tamına 41 milyon dolar kazandı. NFL’in deyim yerindeyse “Bug”unu bulan nam-ı değer Brocktober’a da mutlu bir emekli hayatı dileriz. Seni her zaman geçen yıl Miami’de oynarken Chicago karşısında aldırdığın galibiyet ile ve J.J. Watt ile oynadığın şu reklamlara hatırlayacağız…

Haftanın Maçı: Philadelphia Eagles (10) – Dallas Cowboys (37)

Maçın Adamı: Ezekiel Elliot (111 yard koşu, bir TD)

Bu haftanın en önemli maçı işe kuşkusuz Eagles – Cowboys karşılaşmasıydı. İki takımda son haftalarda aldıkları mağlubiyetlerle ve bir türlü potansiyellerine erişememelerinden dolayı baskı altındaydı. Bu maç bir yandan NFC Doğu’nun kaderini belirleyecekken bir yandan da takımların geleceğini bir şekilde etkileyecek bir maçtı. İki tarafında kaybetme lüksü yoktu. Ancak Dallas Cowboys, maçın ilk dakikasından itibaren sahaya ağırlığını koyan takımdı ve nitekim maçı da farklı kazanmayı başardılar. Cowboys’un hızlı başlangıcından etkilenen Eagles ise duygusal bir çöküntü yaşadı ve toparlanamadılar.

Kazanan taraftan maça bakacak olursak, maçın adamı olarak benim gözüme birden fazla ismi çarptı. Lakin Ezekiel Elliot’un yaptığı kendine has işlerle öne çıktı. Ancak genel anlamda Dallas Cowboys hücumu maç başından beri çok iyi iş çıkardı. Maçın ilk dakikasından itibaren baskılı bir oyunla sonuca gitmeye çalışan Cowboys istediğini ilk çeyreğin dokuzuncu dakikasında 14-0 öne geçerek elde etti. Bu dakikadan sonra rahat bir oyun çıkaran Cowboys skor 14-7’e geldiğinde de hiç telaşa kapılmadı ve rahatça maçı kazandı.

Elliot’un yanında öne çıkan isim son haftaların eleştirilen ismi Dak Prescott’tı. 21-27 pas isabeti, 239 passing yard ve bir TD ile maçı tamamlayan Prescott bir de rushing TD yaptı. Gerektiği anlarda sahneye çıkarak Amari Cooper’ı çok iyi kullandı. Cooper ise bu maçta beş kez topla buluştu ve 106 receiving yard elde etti kısacası Amari Cooper yine formdaydı. Ayrıca Cooper yedi haftada elde ettiği 621 receiving yard ile ligde üçüncü konumda bulunuyor. Savunmada ise Eagles’a sadece 16 kere first down izni vererek bu sezonun en düşük rakamını elde ettiler. Geçtiğimiz üç maça göre savunma daha toparlanmış olduğu gözüktü. Özellikle Cowboys secondary’si Eagles’ı 168 passing yard’da tutmayı başardı ki son iki maçta sırasıyla 215 yard ve 326 yard’a izin vermişlerdi.

Eagles cephesinde ise Carson Wentz etkisiz performansına devam etti. Maçı sadece 26’da 16 isabetli pas atarak tamamlayan 26 yaşındaki oyun kurucu dört yıllık Eagles kariyerindeki en kötü günlerini yaşadığını söylemek gerek. Sakatlanıp sezonu tamamlayamadığı yılda bile yedi maçta yüzde 69,6 gibi bir pas isabet yüzdesi olan Wentz’in bu sezonki isabet yüzdesi ise yüzde 61,3. Bu pas isabeti ile Wentz’ten beklediğimiz o patlamayı biraz zor görürüz. Geri kalan Eagles hücumu ise bu maçta yokları oynadı. Öyle ki maçın ikinci çeyreğinde sadece iki kere hücum yapabildiler ve bu hücum yaklaşık üç dakika sürdü. Üçüncü çeyrekte ise yaklaşık altı dakika boyunca hücum yapan Eagles ne yazık ki eline geçen fırsatı ancak alan golüyle tamamlayabildi. Bu kadar etkisiz bir hücum olunca da savunma ne yapsın? Son iki maçta sırayla toplam 447 ve 402 yarda izin veren savunma ise hücum gibi sahada yoktu ve takımlarını taşıyamadılar ne yazık ki. Özellikle bu sezon toplam 1,894 yarda izin veren Eagles secondary’sinde de ise tehlike çanları ciddi şekilde çaldığını da ekleyelim.

Sonuç olarak, koltuğu ciddi şekilde sallanan Jason Garrett ve oyuncuları aldığı galibiyetlerle şimdilik bazı sorunları koltuğun altına süpürdü. Aldıkları galibiyetle gruplarında ciddi bir şans elde ettiler. Lakin ben Cowboys’un öyle ya da böyle playoff’lara kalacağını umuyorum. Fakat ne yazık ki playoff yapmak da yeterli olmayacak onlar için. Eagles tarafında ise işler kötü gidiyor. İki haftadır alınan mağlubiyetlerin yanında takım olarak maça ortak olamıyorlar. Hep ilk dakikalardan kopup sonlara doğru vites arttırmaya çalışıyorlar ama başaramıyorlar. Önlerinde de ciddi maçlar var. Eğer toparlanmazlar ise bu sezon Eagles için acı bir yıl olabilir.

Haftanın Oyuncusu: Aaron Rodgers (25-31 pas isabeti, beş TD paso, bir TD koşusu, 158.3 QB reyting)

“The Bad Man is back!” Aaron Rodgers Raiders’a karşı oynadığı oyunla adeta genç ve yedek oyun kuruculara bu oyun nasıl oynanır dersi verdi. Bu haftaki yazının başında da bahsettiğim “Mahallenin Abisi” ise nispeten Aaron Rodgers olabilir (Tamam, Tom Brady’de var biliyorum ama o Mahallenin Abisi değil “Sahibi”). Birinci receiver’ı sakatken bile hiç bundan yakınmayan 35 yaşındaki oyun kurucu öyle paslar attı ki gidip eliyle teslim etse o kadar temiz ulaştıramaz topu. İşte Aaron Rodgers kalitesi bence daha fazla anlatmaya gerek yok. Her maçta böyle oynaması zor ama arayı da çok açmasın.

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBAaron Rodgers (GB)DEAaron Donald (LAR)
RBChase Edmons (ARI)DTCalais Campell (JAX)
WRMarvin Jones Jr. (DET)DTShamar Stephen (MIN)
WRZach Pascal (IND)DEFrank Clark (KAN)
WRStefon Diggs (MIN)LBChandler Jones (ARI)
TEEric Ebron (IND)LBDarius Leonard (IND)
LTAnthony Castonzo (IND)LBAnthony Hitchens (KAN)
RTRyan Ramczyk (NOR)CBMarcus Peters (BAL)
LGQuenton Nelson (IND)CBTre’davious White (BUF)
RGZach Martin (DAL)SVonn Bell (NOR)
CGarrett Bradbury (MIN)SDevin McCourty (NWE)

Gelecek Haftanın Maçları:

Cuma – 03.20Washington RedskinsMinnesota Vikings
Pazar – 20.00Denver BroncosIndianapolis Colts
Tampa Bay BuccaneersTennessee Titans
Arizona CardinalsNew Orleans Saints
Cincinnati BengalsLos Angeles Rams
New York JetsJacksonville Jaguars
New York GiantsDetroit Lions
Los Angeles ChargersChicago Bears
Philadelphia EaglesBuffalo Bills
Seattle SeahawksAtlanta Falcons
Pazar – 23.05Carolina PanthersSan Francisco 49ers
Pazar – 23.25Cleveland BrownsNew England Patriots
Oakland RaidersHouston Texans
Pazartesi – 03.20Green Bay PackersKansas City Chiefs
Salı – 03.15Miami DolphinsPittsburgh Steelers

Bay Takımlar: Dallas Cowboys, Baltimore Ravens

Gelecek haftanın maçlarına ise şöyle bir bakacak olursak ilk maçımız Minnesota Vikings-Washington Redskins arasında olacak. Son iki maçını kazanarak üst sıralara çıkan Vikings’in üçüncü galibiyetini almaması için bir sebep yok. Fakat Adam Thielen’ın sakatlığı yüzünden bu maçta oynamayacağını da belirtelim.

Pazar günü 20.00 maçlarında ise New Orleans Saints-Arizona Cardinals ile karşılaşacağı maçta Drew Brees şans verilmesi halinde tekrardan takıma geri dönebilir. Sezona 5-1 başlayan Buffalo Bills’te evinde Eagles’ı ağırlayacak ve bu galibiyet serisini sürdürmek isteyecek. Geçtiğimiz haftanın kaybedenlerinden olan Los Angeles Chargers – Chicago Bears maçı ise iki taraf içinde çok kritik bir öneme sahip. Son olarak Seattle Seahawks Atlanta Falcons karşısında yaralarını sarmaya çalışacak.

Yine Pazar günü saat 23.05’te ise bence haftanın en dikkat çeken karşılaşması olarak gözüken Carolina Panthers – San Francisco 49ers maçını ise kaçırmamanızı öneririm. Bu maç için Cam Newton’un dönebileceği konuşulurken Panthers Kyle Allen’ın starter olacağını açıkladı. Bakalım Panthers, 49ers’a ilk mağlubiyetini yaşatabilecek mi?

Cleveland Browns – New England Patriots ve Houston Texans – Oakland Raiders karşılaşmaları da yine 23 seansında bizi beklerken bizim asıl maçımız ise Pazartesi saat 03.20’de Green Bay Packers ile Kansas City Chief arasında olacak. Bir tarafta Aaron Rodgers bir tarafta Patrick Mahomes demek isterdim ama Mahomes yaşadığı şansız sakatlık sonrası maalesef sahada olamayacak. Fakat Chiefs savunması geçtiğimiz hafta Broncos karşısında oynadığı oyunla büyük beğeni toplamıştı. Belki Mahomes’un yokluğunda yine Green Bay karşısında takımlarını taşırlar. Diğer yandan Green Bay’de yakaladığı çıkışı sürdürmek istiyor. Güzel bir maç olmasını umalım…

Son olarak Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece bize “Neden bu maçı izleyeyim ki?” dedirten bir maç olarak Miami Dolphins – Pittsburgh Steelers maçı karşımıza çıkacak. Eğer 2020 NFL Draftı’yla ilgileniyorsanız bu maçı izleyebilirsiniz yoksa bence sıcak yatağınızı terk etmenize hiç gerek yok. Fakat Dolphins – Steelers rekabetinin geçmişine baktığımız da ise ilginç bir detay mevcut. Bu iki takımın tam 12 yıl önce bir 26 Kasım akşamı yine bir Pazartesi gecesi karşı karşıya gelmiş Pittsburgh Steelers, Miami Dolphins’i kicker Jeff Reed’in maçın bitimine 17 saniye kala attığı alan golüyle 3-0 yenmişti. Bırakın pas atmayı punt yapmanın bile neredeyse imkânsız olduğu bu maç NFL tarihine “Monday Night Mud” (Pazartesi gecesi Çamuru) olarak geçmişti.

Bir başka Haftalık’ın daha sonuna geldik. Küçük bir hatırlatma olarak bu hafta izleyeceğimiz maçlar son kez yaz saatinde olacak. Pazar gününden itibaren Kuzey Amerika’da saatler bir saat geriye alınacağından 20.00 maçları 21.00’da, 23.00 maçları 00’da ve sabah üç maçları saat dörtte olacak. Herkese iyi haftalar…