Yedinci haftayı da geride bıraktığımıza göre yavaş yavaş sezon ortasına da ulaşıyoruz demektir. Listede ise üst sıralarda ilk sıra hariç hepsi deyim yerindeyse pamuk ipliğine bağlı. Takımların üst sıralarda olması yeterli değil oralarda mutlaka tutunmaları gerekiyor.

Bu hafta özelinde ise Seattle Seahawks, Houston Texans, Philadelphia Eagles ve Chicago Bears aldıkları mağlubiyetlere düşerken; Baltimore Ravens, Indianapolis Colts, Dallas Cowboys ve Los Angeles Rams çıkış gösteren takımlardı. Ardı ardına galibiyetler alan Vikings ise bu sezon ilk defa ilk beş içine girmeyi başardı. Listenin sonunda ise Bengals, Redskins ve Dolphins’in oluşturduğu kaybedenler kulübüne Falcons da girmeyi başardı ve bir süre orada kalacak gibi gözüküyor.

1- New England Patriots (AFC Doğu, 7-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

New England Patriots artık AFC şampiyonu diyemeyiz ama en azından “AFC Şamp…” diyebiliriz. Kalan harflerde sezon sonuna doğru eklenebilir çünkü şu an karşılarında ciddi anlamda rakip olabilecek bir takım pek bulunmuyor. Evet, bir iki tehdit var ama o tehditler şu oyunlarıyla belki Patriots’u biraz yorarlar o kadar. Bu takım oynadığı yedi maçı da kayıpsız geçmesinin yanında belki de NFL tarihinin en dominant savunma performanslarından biriyle oynuyor.

2- New Orleans Saints (NFC Güney, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Drew Brees yokken Teddy Bridgewater ile kazanmaya alışan Saints, bu sefer de Alvin Kamara olmadan Chicago Bears gibi bir savunmayı geçerek hem de farklı kazanmayı başardı. Ligin zor kısmı Saints için tamamlandı. Drew Brees geri dönmeye hazırlanıyor. Kamara bir hafta dinlendi. Önlerinde Cardinals maçı var ardından bay haftasına girecekler. Şu an Saints’te her şey güzel gidiyor. Savunma ise bence ligin en iyi beş savunması arasında rahatlıkla yer alabilir. Özellikle zor maçlarda takımlarını taşımak konusunda çok iyi iş çıkarıyorlar.

3- San Francisco 49ers (NFC Batı, 6-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Yağan yağmur ve berbat saha bile 49ers’ı galibiyetten ve iyi bir savunma ortaya koymaktan alı koyamadı. Nick Bosa ise yılın çaylağı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kyle Shanahan önderliğinde galibiyetlere uzanan 49ers bu saatten sonra NFC Batı’yı ve hatta ev sahibi avantajını da kimseye kaptıracağına benzemiyor. Bu maç özelinde değil de genel anlamda bir uyarı olacaksa o da Jimmy Garoppolo’nun biraz daha oyuna girmesi gerektiğidir.

4- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Neyim var ki Aaron Rodgers’tan gayri? Şu takımdan Aaron Rodgers’ı çıkarsak Green Bay ne halde olurdu düşünemiyorum. Oynadığı oyunla sadece Raiders’ı yenmedi aynı zamanda son zamanda kendisine olan eleştirileri de geri püskürttü. Tom Brady bu ligin en iyi oyun kurucusu olabilir ama Aaron Rodgers gelmiş geçmiş en yeteneklisi. Green Bay yönetimi lütfen şu adam bir receiver alın…

5- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Kirk Cousins eleştirildiği haftadan sonra kendi oynadığı maçlarda Vikings’i seri galibiyetlere taşıdı. Ayrıca Cousins’ın bu oyunu running back Dalvin Cook ve receiver Stefon Diggs’i de olumlu etkilemiş ki onlarda son maçlarda ortaya koyduğu rakamlarla ve oyunla başarıda büyük pay sahipleri oldular. Bu takımın savunması da zaten ligin kalburüstü savunmalarından biri. Nazar değmesin Kirk Cousins o zaman sana.

6- Indianapolis Colts (AFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Sakatları iyileşerek bay haftasından dönen Colts, Houston Texans’ı yenerek AFC Güney’de liderlik koltuğuna oturdu. Jacoby Brissett bu franchise’ı taşıyabilecek bir oyun kurucu olduğunu kanıtladı. Hücumda Zach Pascal, Eric Ebron ve T.Y. Hilton rakip savunmalara epey bir baş ağrıtacak bir üçlü oldular. Savunma da lider Darius Leonard çok iyi işleri toparlıyor. Hücum hattını söylemiyorum zaten ligin en iyilerinden belki de en iyisi. Kısacası Colts yapılması gereken her şeyi doğru yapınca maçları kazanıyor ve kazanmaya devam edecek. 

7- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Açıkçası Mahomes’un sakatlığından sorumlu kişi Andy Reid olduğunu düşünüyorum. Maçın daha ikinci çeyreği ve sadece beş dakika geride kalmış. Skor 10-6 öndesin ve karşında çok etkisiz bir Denver Broncos var. Kısacası rahat kazanabileceğin bir maç. Daha ne diye çıkıp Patrick Mahomes’a QB sneak yaptırmaya çalışırsın ki Andy Reid? Zaten sıkıntılı geçen son iki haftadan sonra Mahomes’un sakatlığı istenebilecek en son şeydi. Biraz daha toparlanmış Chiefs savunması olsa da Mahomes olmadan oynayacakları maçlar onları epey bir zorlayacak.

8- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Baltimore karşısında hücumda tutuk kalacak bir Seahawks performansı maçtan önce tahmin ettiğimiz bir şey değildi. Fakat Russell Wilson ve arkadaşları beklenmedik bir hücum performansına imza attılar. Özellikle ciddi şekilde MVP adayı olarak gösterilen Wilson, Baltimore savunması karşısında etkisizdi. Oyunun diğer tarafı olan savunmada da etkili olmalarına rağmen Lamar Jackson’ı durduramadılar. Seahakws için hesapta olmayan bir mağlubiyetti. Bu sezon kaybettikleri iki maçında kendi evlerinde olması biraz düşündürüyor.

9- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Marcus Peters’ın takıma katılması özellikle savunmaya biraz hareket getirmiş. Seattle karşısında o bildiğimiz Baltimore savunmasından zaman zaman kesitler izledik. Fakat tüm tebrikleri kesinlikle Lamar Jackson hak ediyor. Eğer maçı tek başına kazandırdı dersem umarım yanılmam. Attığı 143 yard pasın dışında elde ettiği 116 rushing yard ile galibiyetle önemli bir oynadı. Şu paslarını da biraz daha geliştirebilse zaten ortaya mükemmel bir şey çıkacak.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Buffalo savunması ligin en iyi savunmaları arasında gösterilirken Miami’den 14 sayı yiyip geriden gelmesini sağlaması biraz düşündürmedi değil. Hücumda da bir çeyrekten fazla sayı bulamadılar. Fakat neyse ki karşılaşmanın sonlarına doğru oyunun kontrolünü eline aldılar ve maçı kazanmasını bildiler. Bu savunmayla ve önlerindeki fikstürle Buffalo, Ocak ayını görecek gibi duruyor.

11- Los Angeles Rams (NFC Batı, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Todd Gurley bu hafta ile birlikte bize gösterdi ki o, Rams’ın hücumda her şeyi. O olmayınca Goff bir parçası kopmuş gibi sağa sola paslar atmaya çalışıyor. Sean McVay gibi zeki bir koçun Gurley olmadan bir etkili playbook’un olmaması da cidden şaşırtıcı. Takıma yeni katılan ve son birkaç haftadır sakat olan Jalen Ramsey güzel bir maç çıkardı. Ancak Rams’in savunmadaki sorununun Jalen Ramsey olmadığını da söylemek gerek.

12- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Eagles karşısındaki galibiyet ilaç gibi geldi Cowboys’a. Üzerindeki baskılar biraz azalırken NFC Doğu’da da ciddi bir avantaj yakaladı. Ee boşuna dememişler “Ne yaparsan yap, Pazar günü maçlarını kazan” diye. Jason Garrett biraz nefes alabilir şimdi.

13- Houston Texans (AFC Güney, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Houston Texans fikstüründeki belki de kaybetmemesi gereken tek maçı kaybetti. Her ne kadar dış saha da oynasa da ve bu maçında bir rövanşı Houston’da olsa da son haftalarda yakaladıkları ivme ile en yakın rakipleri Colts’u yenmeleri gerekirdi. Fakat başaramadılar. Özellikle savunma da çok dağınık bir görüntü sergilediler. Colts receiver’ı Zach Pascal’ı durduramadılar. Secondary’si şu an playoff’ta takımı taşıyabilecek seviyede değil. 

14- Carolina Panthers (NFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Londra’da kazandıktan sonra Bay haftasına giren Panthers, 49ers ile sezonu tekrardan açacak ve önlerinde yine zorlu maçlar mevcut. Bu maçlardaki performanslarıyla bize ne kadar iyi olduklarını da göstermiş olacaklar. Ayrıca Cam Newton’un tekrardan takıma katılabileceği de söylentiler arasında.

15- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Eagles ile ilgili bir şeyler yazmaya çekinir olduk. Daha üç hafta önce bu takım Packers’ı deplasmanda yenmedi mi? O zamandan sonra ne değişti de son iki maç bu kadar kötü oynadılar? İnanılmaz derece kötü bir Carson Wentz performansı izledik. Savunma da zaten yoklardı. Neyse ki kaybettikleri Cowboys maçının rövanşı Aralık ayında olacak. Toparlanmaları için şansları var, hiçbir şey bitmiş değil. Ancak tünelin sonundaki ışık yavaş yavaş sönüyor.

16- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Büyük umutlarla draft edilen ve takımın geleceği olabileceğine inanılan Mitch Trubisky, üçüncü yılındaki oyun kurucu gibi değil de Hawaii’de tatil yaparken yeni uykudan uyandırılıp maça çıkarılmış veteran gibi oynuyor. Sadece Trubisky’de de suç yok, bu takım koşmayı da unutmuş. Bu kadar rezil bir hücum olunca savunma ne yapsın… Bears’ta şu an işler hiç iyi gitmiyor.

17- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Jalen Ramsey gittikten sonra draması azalan ve savunmasından pek bir şey kaybetmemiş gözüken Jaguars çok fazla zorlanmadan Bengals karşısında kazandı. Şu an önlerindeki Colts ve Texans ile bir galibiyet fark var. Hala AFC Güney’de yarışabilecek kapasitelerdeler.

18- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Arizona Cardinals üst üste üç maçını kazanarak bize savunması kötü takımları yakaladığı zaman affetmeyeceğini kanıtladı. Kyler Murray cep dışına çıkıp koşmaya iyice alışmış gözüktü. Chase Edmons son iki maçta gösterdiği performansla öne çıkan isim oldu. Savunma da tecrübeli savunma oyuncusu Chandler Jones, Giants karşısında yaptığı dört sack ile öne çıktı. Ancak sanki bu galibiyetler Cardinals’ın nasıl bir takım olabileceğine dair kanıt değil gibi.

19- Tennessee Titans (AFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Ryan Tannehill Titans’a geldiğinde Mariota’ya tehdit olacağı söylenmişti. Tannehill daha da ileri giderek “Tehdit” değil “Starter” oldu. Chargers karşısında da fena bir oyun sergilemedi. Fakat Tannehill işte hepimiz biliyor klasik 7-9 veya 8-8 QB’si.

20- Oakland Raiders (AFC Batı, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Raiders Green Bay maçına çok iyi hazırlandığını söylemek gerek. Maça da güzel başladılar. Hem hücumda hem de savunma da fena değillerdi. Fakat hesap etmedikleri bir şey vardı. O da Aaron Rodgers’ın belki de kariyerinin en iyi beş maçından birini oynayacağıydı. Bir de Derek Carr’ın fumble’ı.

21- Detroit Lions (NFC Kuzey, 2-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Bu takımın hücumu Stafford ile öyle ya da böyle gidiyor ama savunması hiçbir türlü gitmiyor. NFC Kuzey’de iki kritik maça çıktılar ve ikisi ne kaybettiler. Fakat onlar için bu sezon başı umutluyduk. Artık pek şanslarının kaldığını düşünmüyorum. Stafford istatistiklerini geliştirmeye odaklanabilir bundan sonra.

22- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Chargers karşısındaki çok iyi bir savunma performansıyla kazanıp bay haftasına giren Steelers açılışı Dolphins ile yapıyor. Bundan mükemmel bir başlangıç olamazdı. Bu takım şu an sezon başında kesin playoff yapar denilen Cleveland Browns’ta aynı sayıda galibiyete sahip. Bir bakmışsın ki Browns’u geçmiş. Neden olmasın…

23- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Baker Mayfield, Seattle Seahawks maçından sonra hakemlere yönelik yaptığı açıklamalarından sonra 12,500 dolarlık cezaya çarptırıldı. Fakat asıl olay ceza aldıktan sonra yaptığı “Yaptığım açıklamadan sonra ceza alacağımı biliyordum ama söylenmesi gerekeni söyledim. İnsanlar yaptığı işlerden sorumlu tutulmalıdır” sözü oldu. Peki ya sen Baker? Polislerden kaçmaya çalışmak dışında kötü performansından sorumlu olduğunu hissettin mi?

24- Denver Broncos (AFC Batı, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Denver Broncos için Chiefs karşısında ki en iyi senaryo Patrick Mahomes’ın sakatlanmasıydı. O da oldu. Broncos buna hazır olmadığı için hiçbir varlık gösteremeden maçı kaybettiler. Ayrıca şu veteran oyun kurucu fantezilerinden de kurtulmaları gerekiyor. Joe Flacco futbolu bırakmasa bile futbol onu çoktan bırakmış.

25- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Bay haftasına girmeden önce son oynanan Panthers maçında Jameis Winston’ın attığı interception’lardan sonra Bruce Arians artık Winston’a fısıldıyor mu yoksa kulak zarını mı patlatıyor bilemiyorum ama takıma ve özellikle Winston’a bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Yoksa bu Jameis Winston’da kaybolup gidecek.

26- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Los Angeles Chargers maç kaybetmeye yeni bir boyut getirdi. Bunun adı ise “Melvin Style Fumble” olarak NFL tarihine geçti. Eğer maç kaybetmek istiyorsanız maçın son saniyelerinde topu endzone’a getiriyorsunuz. Ve maçı kazanabilecek drive’da goal line’ın biraz gerisinde iki kere fumble yapıyorsunuz ve böylelikle takımınız eline gelen galibiyet fırsatını kaçırıp tam toparlanma sürecine girecekken daha kötüye gidiyor. Melvin Gordon tarafından denendi ve onaylandı. Kaybetmek isteyen takımlara duyurulur.

27- New York Jets (AFC Doğu, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17 

Sam Darnold’ın ve Jets’in neden kötü oynadığı ortaya çıktı. Meğerse hayalet görüyormuş ondanmış. Jets’in olmayan hücum planı, savunmada yetenekli oyuncuları olmasına rağmen ortaya bir şey koyamamaları, takımın head koçu Adam Gase ile savunma koordinatörü Gregg Williams arasındaki soğuk rüzgârlar veya takımın yeniden yapılamasında birçok kritik karar veren eski genel menajeri Mike Maccagnan bir anda kovulması değilmiş. Acaba bu hayaletler Sam Darnold’a mono hastalığını da vermiş olabilir mi?

28- New York Giants (NFC Doğu, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Daniel Jones starter olarak ilk iki maçında Giants’a iki galibiyet aldırınca bir anda bizlere çaylak olduğunu unutturmuştu ki Cardinals karşısında sekiz sack olup bir de çok kötü bir interception atınca tekrardan hafızamızı tazelememizi sağladı. Kötü bir oyun ortaya koymasına rağmen Jones yanında Saquon Barkley ile Giants’ın geleceği olabilir. Peki ya Pat Shurmur? Hiç sanmıyorum.

29- Atlanta Falcons (NFC Güney, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Bu sezon tanınmayacak halde olan Falcons üstüne bir de Matt Ryan’ı kaybetti ve Mohammed Sanu’yu Patriots’a takasladı. Falcons’ta artık Bengals, Dolphins ve Redskins’in oluşturduğu kaybedenler kulübünün bir üyesi olmayı başardı. Tebrikler… artık 2020 NFL Draftı’nı düşünebilirsiniz…

30- Washington Redskins (NFC Doğu, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Redskins için de Bengals ve Dolphins gibi sezonun çoktan bittiğine inanıyorum. 49ers karşısında savunma da iyi bir performans koydular. Bu onlar için bir işaret olabilir. Ayrıca Şu an geçici koçları ve çaylak oyun kurucuları var. Kendilerine ideal bir koç seçip Dwayne Haskins’in gelişimine odaklanabilirler.

31- Miami Dolphins (AFC Doğu, 0-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Sezona starter olarak giren Ryan Fitzpatrick üçüncü haftadan sonra formayı Josh Rosen’a kaptırmıştı ki geçtiğimiz hafta Buffalo maçıyla beraber geri almayı başardı. Tekrardan starter olan Fitzpatrick, takıma olumlu etki etmiş olacak ki bu sezonun en iyi savunmaları arasında gösterilen Bills savunmasını epey bir yordular. Fakat Fitzpatrick güzel oyununu attığı interception ile sonlandırdı ve maçın geri kalanında pek bir varlık gösteremeden kaybettiler. Yine de Fitzpatrick bu takıma hareket getirmek dışında maç kazanabileceklerine dair inanç aşıladı. Kim bilir belki bir gün…

32- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 0-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Cincinnati Bengals, nasıl oluyor da Miami Dolphins’ten daha kötü oluyor diyordum ki Jaguars maçı da Joe Mixon’un 10 koşu denemesinde sadece İKİ yard elde ettiğini görünce sorgulamayı bıraktım. Artık bu saatten sonra da Bengals’in draft pick’lerine yoğunlaşacağını düşünüyorum. Zaten toparlanmak isteseler bile o nasıl yapacaklarsa…