NFL’de 10. hafta geride kalırken sürprizlerle ve şaşırtıcı sonuçlarla dolu bir haftayı da geride bıraktık. Maçın ağır favorisi olarak düşündüğümüz takımların kaybetmesi, playoff potasında olan takımların aldığı hesapta olmayan mağlubiyetler alması ve ligdeki tek namağlup takımında nefes kesen bir maçta bu ünvanını kaybetmesi 10. haftada aklımıza kazınanlar arasındaydı.  O zaman lafı uzatmadan geçtiğimiz haftanın kısa bir turuna başlayalım…

İlk olarak Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece oynanan haftanın açılış maçında Oakland Raiders, Los Angeles Chargers’ı yenerek AFC’de wild card potasına girdi ve grup lideri Kansas City Chiefs ile arasındaki farkı bir galibiyete indirdi. Pazar günü 21.00 maçlarında ise bu sezonun en kötü takımları arasında gösterilen Atlanta Falcons, Super Bowl adayı olarak gösterilen New Orleans Saints’i deplasmanda yenerken güçlü rakibini sadece dokuz sayıda tuttu. Matthew Stafford’un 136 maçlık starter olma serisinin son bulduğu karşılaşma da Chicago Bears, Lions karşısında rahat bir oyun ortaya koyarak kazandı ve ayrıca Mitch Trubisky de üç TD pası atarak maçı tamamladı. Sezonun favori takımı Baltimore Ravens, Cincinnnati Bengals engelini rahat geçerken Lamar Jackson oynadığı oyunla göz kamaştırdı. Cleveland Browns ise bu sezon kendi evindeki ilk galibiyetini Buffalo Bills’i yenerek aldı ve Baker Mayfield ilk defa iki TD pası attı. New York derbisinde, Jets, Giants’ı 34-27’lik gibi bir skorla geçerken, bu maç iki takım arasında 1999 yılından sonra oynanan en skorlu karşılaşma oldu.  Tennessee Titans, Patrick Mahomes’un sakatlıktan dönüp tekrar forma giydiği karşılaşmada Kansas City Chiefs’ı maçın bitimine 23 saniye kala Adam Humphries’ın bulduğu TD ile yenmeyi başardı. Arizona Cardinals, Tampa Bay Buccaneers karşısında maçın son dakikalarında öne geçmesine rağmen skor üstünlüğünü koruyamadı ve mağlup oldu.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece oynanan maçlarda ise bu sezon havlu attığı düşünülen Pittsburgh Steelers, konuk ettiği Los Angeles Rams’ı yenmeyi başardı ve wild card yarışı için önemli bir galibiyet elde etti. Ayrıca Steelers’ta, sezon ortasında Miami Dolphins’ten birinci tur draft hakkı karşılığında takas edilen Minkah Fitzpatrick, son üç maçta dört defa interception yaparak savunmada fark yaratmayı başardı.  Green Bay Packers ise Carolina Panthers karşısında bu sezon sekizinci galibiyetini alırken, Aaron Jones üç rushing TD ile galibiyette önemli bir rol oynadı. Son olarak Minnesota Vikings, Dallas Cowboys’ deplasmanda mağlup etti. Cowboys ise bu sezon evinde oynadığı beş karşılaşmanın ikisini kaybetti.

Haftanın Olayı: Kareem Hunt’ın Sahalara Geri Dönüşü

Kareem Hunt, geçtiğimiz yıl sezona fırtına gibi başlayan Kansas City Chiefs’te Patrick Mahomes ve Tyreek Hill ile mükemmel bir uyum yakalamıştı. Fakat yine aynı yılın Kasım ayında bir kadına şiddet uyguladığı andaki görüntülerinin ortaya çıkması sonucu ilk önce Chiefs yönetimi tarafından sözleşmesi feshedilmiş, hemen akabinde ise lig yönetimi tarafından sekiz maçlık bir cezaya çarptırılmıştı. Cezasını tamamlayan genç running back, Browns forması altında ilk maçına bu hafta Buffalo Bills karşısında çıkarak tekrardan lige merhaba dedi.

Chiefs’te ilk sezonunda 1,327 rushing yard elde edip sekiz TD ile mükemmel bir çaylak yılı geçiren Hunt, geçtiğimiz sezon ceza alana kadar da 11 maça çıkmış 824 rushing yard elde edip yedi de TD yapmıştı. Kareem Hunt’ın gidişinden sonra bir türlü toparlanamayan Chiefs’ın koşu hücumları ise hala kırmızı beyazlı ekibin başını ağrıtmaya devam ettiğini de unutmamak lazım. Diğer yandan ilk maçında 30 rushing yard elde edip 44 yardda top tutan 24 yaşındaki oyuncu umarım artık medyadan ve diğer her türlü yanlıştan uzak kalıp oyununa odaklanır ve dibe çöken kariyerini tekrar canlandırır. Böyle bir yeteneğin kayıp gitmesini kimse istemez.

Haftanın Maçı: Seattle Seahawks (27) – San Francisco 49ers (24) (Uzatma)

Maçın Adamı: Jadeveon Clowney (Beş tackle, bir sack, bir forced fumble, bir TD, beş QB Hit)

Haftanın en önemli maçında ise NFC Batı derbisinde karşı karşıya gelen Seattle Seahawks ve San Francisco 49ers, bizlere uzun zaman unutmayacağımız bir maç izletti. Kâğıt üzerinde bize birçok şey vaat eden Seahawks – 49ers karşılaşması beklediğimizden daha da fazla heyecan yaşatması da birçok seyirciyi bir hayli mutlu etti. 24-24 eşitlikle sonuçlanan normal sürede, Seattle Seahawks uzatma dakikalarında Jason Myers’ın attığı alan golüyle kazanmayı bildi.

Maça ev sahibi cephesinden başlayacak olursak, Jimmy Garoppolo geçen haftaki dört TD’lık performansından bir hayli uzaktı. Maçı 24-46 pas isabeti ve bir TD ile tamamlayan Garoppolo kritik yerlerde yaptığı hatalarla epey bir eleştiri konusu oldu. Özellikle uzatma dakikalarının bitimine son bir dakika 50 saniye kala direksiyonu eline alan Garoppolo, attığı üç pasın da isabetsiz olması 49ers’ı punt yapmaya zorladı ve o punt dönüşü hücum yapan Seahawks hücumu ise yukarıda da belirttiğim gibi alan golüyle maçı kazandı. Şu an 49ers’ın en zayıf halkası olarak görülen Garoppolo’da bu maçtan sonra akıllarda soru işareti ile oynamak zorunda kalacak gibi gözüküyor. 49ers’ın önündeki zorlu maçları düşündüğümüzde de bu durum onun performansını nasıl etkileyecek ilerleyen haftalarda göreceğiz.

Bir diğer yandan 49ers hücumunda da sakatlar bir hayli can sıktı. Ligin en iyi tight end’i olarak kabul edilen George Kittle geçen haftaki Cardinals maçında dizine aldığı darbe yüzünden sakatlanmıştı ve Seahawks karşısında takımını yalnız bırakmak zorunda kaldı. Bir başka kötü haber ise Emmanuel Sanders’ın sakatlığı yüzünden maçı tamamlayamadı. Bu iki ismin yokluğu 49ers’ın pas hücumunu etkilese de çaylak Deboo Samuel 112 yard pas yakalayarak takımın pas yükünü çekmeyi başardı. Koşu hücumlarında ise 49ers koşucuları bu sezonun en düşük rakamını elde etti ve 87 yardda kaldı. Fakat beşinci haftadaki sakatlığından sonra tekrardan takıma katılan fullback Kyle Juszczyk, yaptığı bloklarla Garoppolo’ya pas atması için zaman kazandırma da görevini yerine getirdi. 28 yaşındaki oyuncunun takıma katılması San Francisco ekibi için çok güzel bir haber.

49ers savunmasının fark yaratan isimlerinden olan Kwon Alexander’ın IR’a gönderilmesi savunmayı biraz zayıflatsa da Seahawks hücumu karşısında iyi işler yaptıklarını söylemek gerek. Özellikle DeForest Buckner’ın yapmış olduğu TD, hücumun tam işlemediği anda gelmesi 49ers’ı tekrardan oyuna soktu. Bireysel anlamda ise Fred Warner, Arik Armstead, D.J. Jones ortaya koydukları performansla Russell Wilson’ı baya zorladılar ve Wilson’ın o görmeye alıştığımız oyununu ortaya koymasına engel oldular. Ancak takım anlamında özellikle koşu savunmasında ligin en iyisi kabul edilen savunmanın son iki maçta toplam 300 rushing yarda izin vermesi de pek alışık olmadığımız bir durumdu. Yine de genel anlamda 49ers’ın savunma performansı, savunma koordinatörü Robert Saleh’in dokunuşlarıyla üst seviyede kalmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Kazanan cepheden devam edecek olursak, Russell Wilson bu sezonun en etkisiz oyununu oynadığını söylemeden geçemeyeceğim. Maçı 24-34 pas isabeti, 232 yard ve bir TD ile tamamlayan 31 yaşındaki oyun kurucu, 49ers pass rusher’larının altında baya bir terledi. Yine de sahada bir maestro gibi ayakta kalmaya çalışan ve takım arkadaşlarının motivasyonunu yüksek tutmak için uğraşan Wilson, uzatma anlarındaki oyunuyla göz doldurdu. Özellikle uzatma dakikalarının bitimine bir dakika 16 saniye kala, üçüncü hakta yapmış olduğu 18 yardlık koşu takımın galibiyetinde çok önemli bir yer etti.

Pas oyunlarında ise Tyler Lockett’ı sakatlığa kurban veren Seahawks’ta çaylak receiver D.K. Metcalf, kırk yıllık Seahawkslı gibi çıkıp mükemmel bir oyun ortaya koydu. Beklenmedik bir hamleyle takıma katılan Josh Gordon ise sakatlığından ötürü sınırlı süre ile oynadı fakat takıma iki tane çok önemli first down aldırmayı başardı. Eğer Gordon’ın sakatlığı tam anlamıyla iyileşirse sezon sonuna doğru Russell Wilson ile çok iyi bir uyum yakalayabilir. Koşu oyunlarında ise Chris Carson bu maçta da fumble yapsa da 89 rushing yard elde edip hem bir TD yaptı hem de takımına tam altı tane first down kazandırmayı başardı. Fakat benim dikkatimi çeken ve hücumda kilit oyuncu olan isim ise tight end Jacob Hollister. Sezona çok iyi bir giriş yapan Will Dissly’nin sakatlanıp sezonu kapatmasından sonra starter olan Hollister, bu maçta çok kritik bir TD yaparak takımına skor anlamında da destek vermesinin yanında, hem koşu hem de pas oyunlarında rakip savunma hattını bloklamada kusursuza yakın bir oyun ortaya koyduğunu söylemem gerek. Yukarıda bahsettiğim Russell Wilson’ın uzatmanın son dakikasında yaptığı 18 yardlık koşuda, Wilson koşmak için Hollister’ın açtığı bloğu kullandığını da not olarak bırakalım.

Son zamanlarda eleştirdiğim Seahawks savunması ise bu maç harika bir maç çıkardı. Özellikle secondary anlamında ciddi sıkıntıları olan Seahawks, öyle bir oyun ortaya koydu ki bu sezonun en mükemmel oyununu oynadılar. Cornerback’ler Tre Flowers ve Shaquill Griffin, linebacker’lar Bobby Wagner ve K.J. Wright, defensive tackle Jarran Reed hepsi hem bireysel hem de takım anlamında galibiyetin mimarlarındandı. Fakat benim de maçın adamı olarak seçtiğim Jadeveon Clowney, fevkaladenin fevkinde bir oyun oynadı. Ligin kalburüstü hücum hattından biri olan 49ers’ın hücum hattı oyuncularını bireysel performansıyla alt etmeyi başaran Clowney, beş QB hit ile Garoppolo’ya zorlu anlar yaşattı. Sezon başında takıma katılan 26 yaşındaki defensive end, bu oyununu devam ettirirse Seahawks’ta fark yaratmaya devam edecektir.

Sonuç olarak San Francisco 49ers ilk mağlubiyetini alırken NFC Batı’da liderliğini sürdürdü. Seahawks ise zorlu deplasmanlarından bir tanesini galibiyetle geçerken zirve takibini sürdürdü. İki takımında önünde daha çekişmeli karşılaşmalar olduğunu hesaba katarsak, NFC Batı’da playoff macerası son topa kadar devam edecek gibi gözüküyor.

Haftanın Oyuncusu: Lamar Jackson (15-17 pas isabeti, 223 yard, üç TD pası, 65 yard koşu, bir TD koşusu)

Baltimore Ravens, üst üste beşinci maçını kazanırken Lamar Jackson’da şovuna devam ediyor. Geçtiğimiz haftaki Patriots maçında galibiyette önemli bir pay sahibi olan 22 yaşındaki oyun kurucu, bu hafta da Cincinnati Bengals karşısında adeta bizlere bir resital sundu. Attığı TD paslarının yanında koşularda da gösterdiği performansla herkesi kendine hayran bırakan Lamar Jackson ismi de artık MVP adayları arasında geçmeye başladı bile. Oyununu ikinci yılında ve daha 22 yaşında geliştirmeyi başaran Lamar Jackson’ı MVP olarak görsek hiçte fena olmaz aslında…

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBLamar Jackson (BAL)DEClein Ferrel (OAK)
RBDalvin Cook (MIN)DTDeForest Buckner (SF)
WRDavante Adams (GB)DTShamar Stephen (MIN)
WRChristian Kirk (ARI)DEJadeveon Clowney (SEA)
WRAmari Cooper (DAL)LBBobby Wagner (SEA)
TEJacob Hollister (SEA)LBNick Kwiatoski (CHI)
LTRiley Reiff (MIN)LBCory Littleton (LAR)
RTBryan Bulaga (GB)CBJoe Haden (PIT)
LGRichie Incognito (OAK)CBShaquil Griffin (SEA)
RGNate Davis (TEN)SMinkah Fitzpatrick (PIT)
CMaurkice Pouncey (PIT)SErik Harris (OAK)


GELECEK HAFTANIN MAÇLARI

Cuma – 04.20Pittsburgh SteelersCleveland Browns
Pazar – 21.00Buffalo BillsMiami Dolphins
Dallas CowboysDetroit Lions
Jacksonville JaguarsIndianapolis Colts
Atlanta FalconsCarolina Panthers
Denver BroncosMinnesota Vikings
Houston TexansBaltimore Ravens
New Orleans SaintsTampa Bay Buccaneers
New York JetsWashington Redskins
Pazartesi – 00.05Arizona CardinalsSan Francisco 49ers
Pazartesi – 00.25Cincinnati BengalsOakland Raiders
New England PatriotsPhiladelphia Eagles
Pazartesi – 04.20Chicago BearsLos Angeles Rams
Salı – 04.15Kansas City ChiefsLos Angeles Chargers

Bay Takımlar: Seattle Seahawks, Green Bay Packers, Tennessee Titans, New York Giants

11. hafta ise AFC Kuzey derbisiyle açılacak. Geçen haftaki Rams galibiyeti ile üst üste dördüncü galibiyetini elde edip bir anda kendisini wild card potasının içinde bulan Pittsburgh Steelers, bu sezonun en büyük hayal kırıklığı olan Cleveland Browns’a konuk olacak. Son haftalardaki formda olan Steelers savunması, Browns hücumlarını da durdurabilecek mi yoksa Baker Mayfield ve arkadaşları Steelers’ı da yenip bir galibiyet serisi başlatabilecekler mi hep birlikte göreceğiz.

Pazar günü 21.00 seansında ise birbirinden çekişmeli maçlar bizi bekliyor. İlk olarak iki hafta önce AFC Güney’in tepesinde bulunan fakat sakatlıklardan sonra üst üste iki maçını da kaybeden Indianapolis Colts, sakatlığı iyileşen ve tekrardan takıma katılan Nick Foles’ın Jacksonville Jaguars’ını ağırlayacak. Bir diğer maçta ise Lamar Jackson ile harikalar yaratan Baltimore Ravens, Deshaun Watson ile bir çıkış yakalayan Houston Texans’ı konuk edecek. Oyun kurucu rekabeti açısından Deshaun Watson – Lamar Jackson çekişmesinin kulağa aşırı derecede mükemmel geldiğini de söylemem gerek. Diğer taraftan son iki maçını kazanıp herkesi şoka uğratan Miami Dolphins, AFC Doğu derbisinde Buffalo Bills’i ağırlayacak.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece saat 12’de ise San Francisco 49ers, Arizona Cardinals ile karşılaşacak. Bu maçın önce çıkan ayrıntısı ise 49ers’ın, Cardinals karşısında kendi evinde 2014 yılından beri galip gelemeyişi. Bir diğer gece maçı ise haftanın maçı olmaya aday bir karşılaşma olarak karşımıza çıkıyor. 2018 yılında Super Bowl’da karşılaşan New England Patriots – Philadelphia Eagles bu sefer normal sezonda kozlarını paylaşacaklar. Bu iki takımın normal sezonda en son karşılaşması ise 2015 yılında gerçekleşmişti ve Philadelphia Eagles o maçı 35-28 kazanmıştı. Philadelphia’da oynanan son karşılaşma ise 2011 yılında oynandı ve New England Patriots o maçı 38-20 kazanmıştı. Chicago Bears – Los Angeles Rams karşılaşması ise Pazartesi sabaha karşı 04.20’de oynanacak. Açıkçası bu maç içinde sıcacık yorganın altından çıkmamıza hiç gerek yok diye düşünüyorum. Son olarak Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece 04.15’te ise AFC Batı derbisinde Kansas City Chiefs, Los Angeles Chargers’a konuk olacak. Eğer buradan olası bir Chiefs mağlubiyeti çıkar ve bir gün önce oynanan Bengals – Raiders maçında da Raiders galip gelirse o zaman AFC Batı’da bir hayli karışacak. O yüzden bu maçın Kansas City Chiefs açısından önemi bir hayli büyük…

Bir Haftalık’ı daha burada noktalıyoruz Sayın NFLTR okuyucuları… Bendeniz de bir haftalık “bay” haftasına gireceğim. Bu aradan dinlenmiş ve dinç bir şekilde geri dönmeyi umut ediyorum. Bu dönemde maçları takip etmeyi bırakmayın. Herkese iyi haftalar…