10 haftasını geride bıraktığımız NFL normal sezonunda güç sıralamamızın hala bir düzene oturmaması, bu sene ligin ne kadar kaliteli olduğunu gösteriyor. San Francisco 49ers, sekiz hafta liderliği elinde tutan New England Patriots’tan koltuğu devraldıktan sonra maalesef sadece bir hafta burada durabildi ve koltuğunu Baltimore Ravens’a kaptırdı. Öte yandan 49ers’a ilk mağlubiyetini yaşatan Seattle Seahawks, bu sezon ilk defa ilk iki içinde yer alırken bay haftasındaki New England Patriots ise ilk defa ilk üç içerisine giremedi.

Orta sıralarda Pittsburgh Steelers ilk 10 içine girmeyi başarırken, Oakland Raiders ise aldığı galibiyetle playoff potasına girerek üst sıraları zorlamaya başladı. Indianapolis Colts ve Los Angeles Rams’in düşüşü devam ederken, haftalar sonra kazanan Atlanta Falcons ve üst üste iki galibiyet alan Miami Dolphins bizleri bu hafta şaşırtan takımlardı. Cincinnati Bengals ise bildiğiniz gibi…

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Seattle Seahawks ve New England Patriots gibi iki zorlu maçtan sonra Cincinnati Bengals’ı da rahatça geçen Baltimore Ravens galibiyet serisine devam ederken, Lamar Jackson’da MVP olma yolunda ciddi adımlar atmaya devam ediyor. Daha 22 yaşında oyununu geliştirmeye başaran ve her hafta üzerine koyan Lamar Jackson için rüya gibi bir sezon dersek yanılmayız umarım. Artık Lamar Jackson’ın bu performansıyla Ravens’ta Super Bowl adayı olmaya başladı.

2- Seattle Seahawks (NFC Batı, 8-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

MVP adayı Russell Wilson, 49ers karşısındaki tutuk oyununa rağmen takımına galibiyeti getirmeyi başardı. Wilson kötü oynarken bile kazanmaları takım olma konusunda ciddi bir eşiği atladıklarını gösteren bir işaret. Savunmada ise bu haftaya kadar ciddi sorunları olan Seahawks, Jadeveon Clowney ve Bobby Wagner liderliğinde bu sezonun ne iyi maçını çıkardı. Yalnız bu oyunu sezonun kalan maçlarında da devam ettirmeleri gerekiyor.

3- San Francisco 49ers (NFC Batı, 8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Acaba ne kadar daha böyle mağlubiyetsiz gidecek dediğimiz San Francisco 49ers, Seattle Seahawks karşısında bu unvanını kaybetti. Fakat ortaya koydukları oyunla alkış topladılar. Nitekim 49ers için hiçbir şey bitmiş değil. Bu oyunlarını gelecek haftalara da taşımak zorundalar. Ayrıca sakatlar biraz can sıksa da 49ers koç ekibi yedekteki oyuncuları bile hazırlamada bu sezon çok iyi iş çıkarıyor. Şu Jimmy Garoppolo’da saha içindeki liderliği biraz eline alsa keşke…

4- New England Patriots (AFC Doğu, 8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Bay haftasından çıkan Patriots’u sırasıyla Philadelphia Eagles, Dallas Cowboys, Houston Texans ve Kansas City Chiefs maçları bekliyor. Zorlu bir fikstür. Fakat bizim bildiğimiz Patriots bu süreci en az hasarla atlatabilecek bir takım.

5- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 8-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Los Angeles Chargers karşısında beklenmedik bir mağlubiyet alan Green Bay Packers, Carolina Panthers karşısında Christian McCaffrey’i durdurmayı başararak galip geldi. Takıma geçtiğimiz hafta katılan Davante Adams, Panthers karşısında 118 yard top tutarak galibiyette önemli bir rol oynadı. Adams’ın form tutması Packers hücumu adına gelecek haftalarda kilit nokta olacaktır.

6- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Dalvin Cook ortaya koyduğu performansla Minnesota Vikings’i taşımaya devam ediyor. Takım olarak baktığımızda ise Dallas Cowboys’a karşı hem de deplasmanda alınan galibiyet altın değerinde. Önümüzdeki Denver Broncos maçından sonra bay haftasına girecek olan Vikings ardından çok kritik bir Seattle Seahawks maçına çıkacak. Oynayacakları Seahawks maçı belki de sezonun en önemli maçı olacak.

7- Houston Texans (AFC Güney, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Bay haftasındaki Houston Texans’ın isteyeceği en büyük şey Indianapolis Colts’un kaybetmesiydi ki Colts’ta Texans’un bu isteğini kırmadı. Deshaun Watson ve arkadaşları artık AFC Güney’de liderliği elde etti ve bu saatten sonra da kolay kolay bırakmazlar.

8- New Orleans Saints (NFC Güney, 7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Drew Brees’i seviyoruz tamam da acaba oyuna dönmekle biraz erken mi davrandı? Öyle ya da böyle Teddy Bridgewater ile bir seri yakalayan Saints, Drew Brees’in gelişi ile biraz tökezledi gibi. Atlanta Falcons karşısında alınan beklenmedik mağlubiyet bunun en büyük göstergesi. Eğer Drew Brees bu sene Super Bowl oynamak istiyorsa bundan daha fazlasını yapması lazım.

9- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 6-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Kansas City Chiefs, Tennessee Titans’a mağlup olmasına rağmen hala AFC Batı’da lider. Ama bu çok uzun sürmeyebilir. Acilen savunmaya bir ayar çekmeleri gerekiyor. Ayrıca Patrick Mahomes’un hala sakatlığının etkilerini taşıdığı son maçta görüldü. Eğer Mahomes kendini bu kadar sakınarak oynamaya devam ederse Chiefs sezon sonunu göremeyebilir.

10- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Hücumu işlemeyen Pittsburgh Steelers’ı sezon ortasında yapmış olduğu Minkah Fitzpatrick takası kurtardı. Genç defansif back oynadığı oyunla Steelers’ın potaya girmesinde önemli bir yer elde etti. Şu Mason Rudolph’ta da biraz hareket olsa da keşke…

11- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Philadelphia Eagles bay haftasında Dallas Cowboys’un kaybetmesiyle bir anda avantajı yakaladı. Fakat önlerinde sırasıyla New England Patriots ve Seattle Seahawks gibi zorlu rakipler var. Umutlu konuşmak istiyorum ama Carson Wentz performansı bana engel oluyor.

12- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Minnesota Vikings karşısında evinde favori olan Dallas Cowboys, takviminde kaybetmemesi gerek maçlardan birini daha kaybetti ve işleri iyice zora soktu. Bu sezon evinde favori oldukları maçları kaybeden Cowboys’ta genel anlamda ise işler hiç iyi gitmiyor. Head koç Jason Garret ile istenilen istikrarı bir türlü yakalayamadılar. Dak Prescott ve Amari Cooper ikilisi takımı ayakta tutsa da Ezekiel Elliots’un büyük maçlardaki performansı aldığı kontratı da göz önünde bulundurduğumuzda baya bir düşündürüyor.

13- Oakland Raiders (AFC Batı, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Geçtiğimiz sezon birinci tur hakkında takımın yıldızlarını gönderen John Gruden, o birinci tur haklarından elde ettikleri oyuncularla harikalar yarattı. Josh Jacobs, Clein Ferrel, Maxx Crobsy, Trayvon Mullen, Foster Moreau, Hunter Refrow hepsinden gerektiği anlarda katkı almayı başardı. Fakat hücumda Josh Jacobs, savunmada ise Clein Ferrel fark yaratan isimler olarak öne çıktığını söylemezsek olmaz. Şu anda playoff yarışında olan Raiders için bu sezondan güzel bir hikâye çıkabilir.

14- Buffalo Bills (AFC Doğu, 6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Eğer Josh Allen ve arkadaşları, Cleveland Browns karşısında ellerine geçen hücum fırsatlarını değerlendirebilselerdi birçok kesime hücumda da var olduklarını kanıtlayabileceklerdi. Fakat şu an Bills’e baktığımızda, playoff yapsa bile orada pek canları yok gibi gözüküyor.

15- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Kansas City Chiefs gibi güçlü bir rakip karşısında yıllarca unutamayacak bir galibiyet alan Tennessee Titans’ın bir anda havası değişti. Bunda Ryan Tannehill’in payı çok büyük. Hele Adam Humpries’e son saniye de attığı TD pası kariyerindeki en iyi ilk beş hareket olmuştur. Fakat maçın kilit ismi bence running back Derrick Henry. 25 yaşındaki running back ne kadar koşarsa, Titans o kadar maç kazanmaya devam eder.

16- Los Angeles Rams (NFC Batı, 5-4) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Bay haftasından çıkan Los Angeles Rams için, geçtiğimiz hafta maç kaybetmemeli dedik daha oynadıkları ilk maçı kaybettiler. Bu saatten sonra playoff yapsa bile Rams için kurtuluş olmayacak. Bence çözmesi gereken daha ciddi sorunları var. Mesela, Sean McVay’in hücum planının çok tahmin edilebilir olması, Todd Gurley’in geleceği, Jared Goff’un oyunundaki eksikler, takımın hücum hattının çok kötü olması gibi gibi…

17- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Takım olarak Green Bay Packers’a karşı iyi iş çıkaran Christian McCaffrey ve arkadaşları, eğer o bir yardı da geçebilselerdi başka şeyler konuşuyor olabilirdik. Yine de Panthers’ın fikstürüne baktığımızda hala ellerinde ligi yüzde elli üstü galibiyetle bitirme şansları var.

18- Indianapolis Colts (AFC Güney, 5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Jacoby Brissett’ın tırnaklarıyla kazıyarak liderliğe kadar getirdiği Colts’u Brian Hoyer üst üste iki mağlubiyetle koskoca bir sezonu çöpe atmak üzere. Hele ki bu mağlubiyetlerden birinin kendi evinde Miami Dolphins’e karşı olması hiç kabul edilebilir bir durum değil. Colts bu saatten sonra ne yapıp ne edip Brissett’i takıma geri döndürmeli.

19- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Bu sezonki Los Angeles Chargers performansını görünce Philip Rivers – Chargers beraberliğinin sonuna yaklaşıyor olabiliriz. Rivers’ta zaten miladını doldurmuş gibi oynuyor. Önümüzdeki drafttan bir oyun kurucu seçerse Chargers, kimse şaşırmasın.

20- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Kareem Hunt’ın cezası bitti ve takıma katıldı. Hücumda sıkıntıları olan Browns için fark yaratabilecek bir isim. Buffalo Bills karşısındaki aldıkları galibiyetle ise umutlarını diri tuttular. Playoff için kalan maçlarını kazanmaları gerek. Yapabilirler mi? İsteseler yaparlar.

21- Chicago Bears (NFC Kuzey, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Mitch Trubisky’nin üç TD’lık performansından sonra sanıyorum ki kimse çıkıp da bu adam da fena değilmiş demez. Rakip eksikti ve neredeyse maç içinde hiç yoktu. Böyle bir takımada galibiyet almak sayılmaz, Chicago Bears’ın hala bir oyun kurucu problemi var.

22- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Ve evet, artık sahne Nick Foles’un. Bakalım Foles, takım bu durumdayken playoff’a taşıyabilecek mi? Sıradaki rakibin grup ikincisi ve aralarında sadece bir galibiyet fark olan Indianapolis Colts olması da tam isabet.

23- Atlanta Falcons (NFC Güney, 2-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Madem takıma bu kadar iyi savunma yaptırabiliyordun Dann Quinn, bu kadar hafta neredeydin? New Orleans Saints gibi bir hücum takımına hiç TD izni vermeden dokuz sayı da tutmak, hücumda ise bu sezon ki en yüksek rakamını elde edip 143 yard koşmak bunlar güzel iş. Keşke bu performansı sezon bitmeden önce görseydik.

24- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Interception makinesi Jameis Winston, Arizona Cardinals maçını da boş geçmeyerek bu sezon 14 tane interception atmayı başardı. Neyse ki takımda Mike Evans, Peyton Barber, Ronald Jones ve Chris Godwin gibi isimler var da Tampa Bay maç kazanabilme ihtimali sürüyor. Bence Tampa Bay, gelecek sezon Jameis Winston ile vedalaşması gerekiyor.

25- Miami Dolphins (AFC Doğu, 2-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Bir dakika ya Miami Dolphins, sürekli maç kaybedip ligin dibinde olması gerekmiyor muydu? Peki, koç Brain Flores neden savunmada takıma kimlik kazandırmaya çalışıyor? Bu işte bir terslik var.

26- Denver Broncos (AFC Batı, 3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Bay haftasından dönen Denver Broncos, Brandon Allen ile ikinci maçında Minnesota Vikings ile karşılaşacak.  Önlerindeki takvimde sürpriz yapabilecekleri tek bir maç bile yok denebilir. Fakat akıllarda başka bir soru var, John Elway gelecek sezona da Brandon Allen ile devam edecek mi yoksa bir başka veteran oyun kurucu mu takıma katacak?

27- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Arizona Cardinals’ın yedinci haftaki New York Giants galibiyetinden sonra önlerindeki fikstüre göre artık mağlubiyet serisi başlar demiştim, öyle de oldu. Üst üste üçüncü maçını kaybeden Cardinals’ta bu saatten sonra toparlanma olmaz ama son oynanan Tampa Bay maçındaki Christian Kirk performansı olarak öne çıkan bireysel performanslar görmemiz olası. Ayrıca Kyler Murray, iyi bir oyun kurucu olabileceğini kanıtlamaya devam ediyor. Kliff Kingsbury sende şu savunmaya bir el atsan be…

28- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Matthew Stafford’un sırtındaki sakatlığından dolayı oynamadığı maçta Lions, yedek oyun kurucusu Jeff Driskel ile pek bir varlık gösteremeden kaybetti. Sakatlıklar, savunmadaki eksikler derken Detroit Lions içinde bir başka sezonun daha sonuna geldik.

29- New York Jets (AFC Doğu, 2-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

New York Jets, New York Giants’ı mağlup ederek en azından New York’ta hala football oynandığını hatırlattı. Göndermek istedikleri Jamal Adams, yaptığı fumble TD ve ortaya koyduğu performansla Jets’e galibiyeti hediye etti. Önlerindeki fikstüre baktığımızda isteseler en az üç maç daha kazanıp ligi beş galibiyetle bitirirler de pek istediklerini sanmıyorum.

30- New York Giants (NFC Doğu, 2-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Hücumu idare eder, savunması ise berbat dediğimiz Giants, geçtiğimiz hafta Jets karşısında bizleri mahcup ederek özellikle koşu hücumunda hele bir de Saquon Barkley gibi bir yıldız running back’i varken çok kötü bir oyun ortaya koydu. 13 top taşıma da sadece BİR yard elde edebilen Barkley, maç sonunda da takımın oynadığı oyundan şikâyetçiydi. Fakat bizim için normal bir durum. Sonuçta New York Giants burası. Her şey mümkün.

31- Washington Redskins (NFC Doğu, 1-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Dwayne Haskins’in sezonun geri kalanında starter olacağı açıklandı. Belki bir umut çaylak oyun kurucu bize potansiyelinden birkaç şey gösterir de bizde Redskins’in geleceği adına umutlu konuşabiliriz.

32- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 0-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:32

Demek ki sorun Andy Dalton’da değilmiş. Ryan Finley’de ortaya koyduğu oyunla Andy Dalton’dan farklı bir iş yapmadı. Yani Andy Dalton’da oynasaydı hemen hemen aynı performansı ortaya koyardı. Fakat oyuncu bazında değil de organizasyon olarak Cincinnati Bengals’ın komple yedeğe çekilmesi gerekiyor. Takımdaki boş vermişlik havasını sezmek için orada olmaya gerek yok. Bengals’ın önündeki fikstürle de maç kazanması zor gözüküyor.