Koskoca bir yılı daha geride kalırken, biz NFL severlerin de macerasının bu yıl da dolu dolu geçtiğini söyleyebiliriz. Öyle çok olay yaşadık ki bunları bir yazı haline getirmezsem olmaz diyerekten kolları sıvadım ve bu 12 ayda Amerikan futbolu takipçileri olarak neler gördük onları sizin için derlemeye çalıştım.

OCAK: NFL’de Ocak ayı bildiğimiz gibi playoff zamanıdır. Heyecan fırtınası şeklinde geçen 2018 sezonundan sonra playoff’a kalan takımlar ilk önce wildcard turunda birbirleriyle kıyasıya mücadele etti ve ardından sırasıyla divisional ve champhionship maçlarıyla da konferans kazananları belirlendi.

AFC’de wildcard turunda Los Angeles Chargers, kariyerinde ilk defa playoff maçına çıkan Lamar Jackson’ın Baltimore Ravens’ını geçerken, Indianapolis Colts Houston Texans’ı deplasmanda mağlup etti. Hemen akabinde ise Los Angeles Chargers-New England Patriots ve Kansas City Chiefs-Indianapolis Colts eşleşmelerini izledik. Bu eşleşmelerde de sürpriz bir sonuç çıkmadı ve AFC Finali’nde New England Patriots – Kansas City Chiefs karşılaşmasına tanık olduk. Nefes kesen bu maçta da New England Patriots uzatmalarda kazanarak Super Bowl’a adını yazdırmayı başardı.

NFC’de ise AFC playoff macerasından daha hareketli ve daha olaylı geçti. İlk olarak wildcard turunda Philadelphia Eagles, Chicago Bears’a konuk oldu. Bu maça damga vuran olay Chicago Bears kicker’i Cody Parker’ın kaçan şu alan golüydü. Diğer bir wildcard maçında ise Dallas Cowboys, Seattle Seahawks’ı mağlup etmeyi başardı. Wildcard maçlarından sonra ise New Orleans Saints – Philadelphia Eagles ve Los Angeles Rams – Dallas Cowboys maçlarına şahit olduk. Bu iki heyecanlı eşlemeden tur atlayan New Orleans Saints ve Los Angeles Rams takımları NFC Finali oynamaya hak kazandı. Kalp ritimlerinin bir an bile düşmediği karşılaşma da son topa kadar mücadele sürdü. Dananın kuyruğunun koptuğu olay maçın sonlarında yaşandı. Karşılaşmanın son dakikalarında touchdown yapma fırsatı yakalayan Drew Brees ve arkadaşları çok tartışmalı bir hakem kararıyla bu avantajı lehine çeviremedi. Bu dakikadan sonra ibre Rams tarafına döndü ve Los Angeles ekibi de Saints’i mağlup ederek Super Bowl’da New England Patriots’un rakibi oldu.

Playoff karşılamaları dışında bu ayda ayrıca birçok takım koç değişikliğine gitti. Bunların en dikkat çekeni Green Bay Packers’ın Mike McCharty yerine Tennessee Titans’ın hücum koordinatörü Matt LeFleur’u takımın başına getirmesi oldu. Diğer değişiklikler ise Bruce Arians – Tampa Bay Buccaneers, Adam Gase – New York Jets, Brain Flores – Miami Dolphins, Zac Taylor – Cincinnati Bengals, Freddie Kitchens – Cleveland Browns, Kliff Kingsbury – Arizona Cardinals olarak notlarımıza düştü.

ŞUBAT:  Amerikan futbolunda Şubat ayı dendiği zaman akıllara tek şey gelir o da Super Bowl’dur. Bu dev organizasyondan önce herkesin de bildiği üzere normal sezon ödülleri Super Bowl’dan bir gün önce yapılan törenle sahiplerini buldu.

Normal sezonda 50 TD pası atarak harikalar yaratan Patrick Mahomes hem normal sezon MVP’si hem de yılın hücum oyuncusu ödülünü aldı. Yılın savunmacısı ise 2018 yılının da kazananı Aaron Donald seçildi. Çaylak oyunculara geldiğimizde ise Saquon Barkley yılın çaylak hücum oyuncusu; Darius Leonard ise yılın çaylak savunmacısı ödülünün sahibi oldu. Diğer verilen ödüller ise şu şekildeydi: Yılın koçu – Matt Nagy, yılın en yi geri dönüş yapan oyuncusu – Andrew Luck, Walter Payton ödülü – Chris Long, yılın oyunu – Miami Miracle…

Gelelim Super Bowl’a… Bütün sezonun finali olan maç tam anlamıyla büyük bir hayal kırıklığıydı. Maç boyunca iki takımda istediği kadar hücumda etkili olmayı başaramadı ve sonuç olarak Super Bowl tarihinin en düşük skorlu maçı oynanmış oldu. Maçı 13-3 kazanan New England Patriots’ta Tom Brady altıncı yüzüğünü parmağına takmayı başardı.

MART: Sevenlerini üzen Super Bowl macerasından sonra ise takımlar Mart ayında kadrolarına yeni oyuncuları katmak için çalışmalara hızla başladı ve çok hızlı bir oyuncu sirkülasyonu dönemini yaşandı.

Bu ayın en önemli olayı ise kuşkusuz Baker Mayfield ve Jarvis Landry ile bir çıkış yakalayan Cleveland Browns’ın New York Giants’tan yıldız receiver Odell Beckham’ı kadrosuna katması oldu. Bir başka ligin dengelerini değiştirebilecek hamle Pittsburgh Steelers ile Oakland Raiders arasında gerçekleşen “komik” takasla oldu. Sezon bitimiyle birlikte Steelers’tan ayrılmak istediğini belirten ve takım içi birçok sorun çıkaran Antonio Brown, 2019 NFL Draftı’nın üçüncü ve beşinci tur karşılığında Raiders’ın yolunu tuttu.

Pittsburgh Steelers’ta holdout yapıp oynamayan Le’Veon Bell, New York Jets’e giderek yeni bir başlangıca adım attı. Philadelphia Eagles’ın ilk Super Bowl zaferinde büyük pay sahibi olan ve aynı zamanda Super Bowl MVP’liği bulunan Nick Foles, Eagles’tan ayrılarak Jacksonville Jaguars’ın 88 milyon dolarlık kontrat teklifini kabul ederek Florida ekibine katıldı.

Diğer bir taraftan Lamar Jackson’ın gelişi ile yedeğe çekilen eski Super Bowl MVP’si Joe Flacco, 2019 NFL Draftı’nın dördüncü tur karşılığında Baltimore Ravens’tan Denver Broncos’un yolunu tuttu. Savunmadaki eksiğini New York Giants’ın safety’si Landon Collins ile kapatmak isteyen Washington Redskins, 25 yaşındaki oyuncuyu renklerine bağlamak dışında 84 milyon dolarlık kontratla ligin en fazla kazanan safety’si yaptı. Ryan Tannehill, altı yıllık Miami Dolphins macerasına son vererek Tennessee Titans’ın yolunu tutarken, Mark Ingram sekiz yıldır formasını giydiği New Orleans Saints’ten ayrılarak Baltimore Ravens ile anlaştı.

Mart ayının en şok edici haberi Rob Gronkowski’nin aniden gelen emeklilik kararı oldu. Daha bir ay önce New England Patriots ile üçüncü yüzüğünü kazanan 30 yaşındaki tight end’in erken emeklilik kararıyla herkesi şaşırttı.

NİSAN: Hareketli geçen Mart ayından sonra Nisan ayına girdiğimizde ise bizi 2019 NFL Draftı’nı bekliyordu. Draft’tan önce NFL tarihine geçebilecek kontratlar imzalandı ki bu paralar uzun süre konuşuldu.

Bu kontratların ilki Seattle Seahawks ile Russell Wilson arasında gerçekleşti. 2012 yılından beri takımda olan yıldız oyun kurucuya 65 milyon doları imza parası ve 107 milyon doları garanti olmakla beraber toplam dört yıl 140 milyon dolar sözleşme yapan Seahawks, aynı zamanda ligdeki dengelerle de epey bir oynadı. Diğer taraftan Dallas Cowboys, defansif end oyuncusu Demarcus Lawrence ile dört yıl 105 milyon dolar sözleşme imzaladı ve Lawrence ligin en çok kazanan defansif end oyuncusu oldu. Minnesota Vikings ise yıldız receiver’ı Adam Thielen ile 64 milyon dolar ile takımda tuttu.

Gelelim 2019 NFL Draftı’na…

Aylar öncesinden Kyler Murray aşkını tüm dünyaya duyuran Arziona Cardinals ve yeni head koç Kliff Kingsbury, kimseyi yanıltmadan ilk sıradan seçimini yaptı Murray ile yaptı. İkinci sıradan seçim yapan San Francisco 49ers, kolejin en iyi savunmacısı olarak kabul edilen Nick Bosa’yı seçerken, Quinnen Williams üçüncü sıradan New York Jets’in yolunu tuttu.

Fakat draft’ın en dikkat çeken olayı New York Giants’ın altıncı sıradan Duke oyun kurucusu Daniel Jones’u seçmesi oldu. Erken gelen bu seçim birçok kesim tarafından ciddi eleştiri ve tepki aldı. Meşhur draft günü takaslarından en dikkat çekeni ise geçtiğimiz yılın 10. sırasından Arizona Cardinals tarafından seçilen Josh Rosen’ın, Miami Dolphins’e gitmesiydi.

Son olarak Nisan ayını kapatmadan önce gerçekleşen bir takas ses getirmeyi başardı. Seattle Seahawks’ın yıldız savunma oyuncusu Frank Clark, Kansas City Chiefs’e gitti burada beş yıl 104 milyon dolarlık sözleşmeye imza atarak bu pozisyonda en çok kazanan oyuncu olan Demarcus Lawrance’dan sonra ikinci sıraya yerleşti.

MAYIS: NFL’de fırtına durulmaya başladı. Fakat yine de gündem oluşturacak haberler gelmeye devam etti. Bu haberlerin en önemlisi, Kansas City Chiefs’ın yıldız wide receiver’ı Tyreek Hill’in çocuğunun kolunu kırdığı iddiaları sonrasında ligde alacağı men cezasıydı.

Tyreek Hill olayı dışında emeklilik kararlarını açıklayan oyuncular yine gündem doldurmaya yetti. Bu kararların dikkat çekenleri running back Jamaal Charles, kicker Sebastian Janikowski ve cornerback Adam Jones oldu. Diğer oyunculardan farklı olarak Jamaal Charles, Kansas City Chiefs ile bir günlük sözleşme yaparak bir Chiefs’li olarak emekli oldu.

Son olarak football severler Mayıs ayını üzücü bir haberle kapattı. Green Bay Packers’ın efsane oyun kurucusu Bart Starr, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu.

HAZİRAN: Sıcakların artmasıyla beraber herkesin tatile gitmesinden dolayı NFL’de deyim yerindeyse en ölü dönemine giriş yapılmış oldu.

Bu ölü dönemde öne çıkan olay Philadelphia Eagles’ın oyun kurucusu Carson Wentz ile dört yıllık 128 milyon dolarlık dev kontratıydı. Geçtiğimiz sezon Eagles’in Super Bowl senesinde olduğu gibi yine sezon sonu sakatlığından dolayı oynayamayan Wentz, direksiyonu Nick Foles’a devretmişti. Philadelphia Eagles bu kontrat ile yeni sezonda Carson Wentz’e güven aşılamaya çalıştı.

NFL’in en tecrübeli oyun kurucularından biri olan Josh McCown, 17 yıllık NFL kariyerine Haziran ayında bitirmeye karar verdi.

Green Bay Packers’ın head koçluğuna getirilen Matt LeFleur’un basketbol oynarken çapraz bağlarını koparması ve New York Jets’in yıldız running back’i Le’Veon Bell’in kız arkadaşı tarafından soyulması NFL’in magazinsel haberlerindendi.

TEMMUZ: Deniz, kum, güneş tatil derken football’dan bir haber olduğumuz Temmuz ayında hiçbir şey yaşanmamış olsa da gelen iki haber bizleri üzdü. Bu ayda hiç kimsenin ne şekilde büyük bir olay haline geleceğini düşünmediği Antonio Brown meselesinin ilk tohumları atılmış oldu.

Oakland Raiders, Mart ayında takıma kattığı yıldız receiver Antonio Brown’u futbol dışı sakatlık nedeniyle IR’a gönderdi. Sonrasında gelen açıklamalarda Brown’un “Frostibite” denilen bir durum yüzünden IR’a gönderildiğiydi yer aldı.

Üzücü haberler ise NFL’in en kilolu oyun kurucusu olarak bilinen Jared Lorenzen’in hayata gözlerini yumması ve Miami Dolphins’in genç savunmacısı Kendrick Norton’un geçirdiği trafik kazası sonrası kolunu kaybetmesiydi.

Diğer taraftan “Butt Fumble” ile ünlü oyun kurucu Mark Sanchez emekliliğini açıklayarak yüreklere su serpti. Buradan Mark Sanchez’e mesaj; seni her zaman rakip cornerback’inden korkmanla hatırlayacağım…

AĞUSTOS: Güzel bir tatil döneminin ardından Ağustos ayı ile birlikte NFL’de hazırlık maçları başladı. Lakin Temmuz ayında tohumlanan Antonio Brown meselesi Ağustos ayında filizlenme dönemine girerken, yıldız bir isimden gelen emeklilik kararı ise gündeme bomba gibi düştü…

Ağustos ayının en hatırda kalır haberi, Indianapolis Colts’un yıldız oyun kurucusu Andrew Luck’ın ani bir kararla emekliliğini açıklaması oldu. Sezonun başlamasına iki hafta kala, çıktığı basın toplantısında gözyaşları içinde football’ı bıraktığını açıklayan 29 yaşındaki oyun kurucunun bu kararında yaşadığı ağır sakatlıkların etkisi olduğunu söyledi. Luck’ın gidişiyle bir anda boşluğa düşen Colts ise Jacoby Brissett’e emanet kalmıştı.

Ligin en iyi wide receiver’ları arasında gösterilen Michael Thomas, New Orleans Saints ile 100 milyon dolarlık sözleşme yaparak en çok kazanan wide receiver oldu. Diğer taraftan Tom Brady, New England Patriots ile sözleşmesini 70 milyon dolar karşılığında uzattı.

2018 yılında aldığı ceza ile gündem oluşturan Josh Gordon, NFL’in cezasını kaldırmasıyla birlikte tekrardan lige geri döndü.

Haziran ayında emekliliğini açıklayan Josh McCown, Philadelphia Eagles için tekrardan football’a merhaba dedi.

Antonio Brown ise kask konusundaki rahatsızlıklarını dile getirerek, güvenli olmadığını belirterek eğer kasklar değişmezse emekli olacağını dile getirdi. Antonio Brown bu tutumuyla bir kez daha gündem oluşturmayı başardı ki bu olay sadece bir kask konusu değil aynı zamanda başka olayların da başlangıcıydı.

Yazın son ayının takas anlamında en büyük hamlesi ise Houston Texans ile Miami Dolphins arasında gerçekleşti. Hücum hattına özellikle sol tackle pozisyonu için ciddi bir arayışı olan Houston Texans, çareyi Miami Dolphins’in eski ilk tur seçimlerinden olan Laremy Tunsil ile buldu. Miami Dolphins’in 2020 ilk tur ve 2021 ilk tur draft haklarını elde ettiği bu takasta, Houston Texans’ta Laremy Tunsil’in yanında wide receiver Kenny Stills’i de renklerine kattı.

EYLÜL: Sonbaharın başlangıç ayı olarak kabul edilen Eylül ile birlikte NFL normal sezonuna da başlangıç vermiş olduk ve aylarca süren bekleyiş son buldu. Takaslar, bireysel ve takım performansları, kontratlar, sakatlıklar derken Eylül ayı da NFL için çok hareketli geçti. Ayrıca Antonio Brown meselesinin de tavan yaptığı zaman yine bu ay içinde gerçekleşti.  Ayrıca Miami’de oynanacak Super Bowl’un devre arasında sahneye çıkacak olan isimlerin Jennifer Lopez ve Shakira olacağı da bu ay içerisinde takipçilere duyuruldu.

Bu ayın ilk haberi, Houston Texans’ın defansif end oyuncusu Jadeveon Clowney’i üçüncü tur draft hakkı karşılığında Seattle Seahawks’a göndermesi oldu. Tam bu haberi sindirirken bir diğer flaş haber ise Los Angeles Rams cephesinden geldi. Rams, oyun kurucusu Jared Goff’a 134 milyon dolarlık sözleşme imzalattığını duyururken, bu paranın tam tamına 110 milyon dolarının garanti olduğunun belirtmesi herkesi şaşırttı.

Yeni kontrat almadan takıma katılmayacağını açıklayan Dallas Cowboys’un yıldız koşucusu Ezekiel Elliot’ta istediğine Eylül ayında kavuştu. Mavi beyazlı ekip ile altı yıllık 90 milyon dolara anlaşan Elliot, tekrardan takıma döndü. Takas haberleri açısından da tek elle tutulur haber Miami Dolphins’in genç defansif back oyuncusu Minkah Fitzpatrcik’in birinci tur karşılığında Pittsburgh Steelers’a göndermesiydi.

NFL normal sezonu ise çok hızlı ve güzel başladı. Geçtiğimiz sezon Baltimore Ravens ile playoff yapan Lamar Jackson, sezonun ilk maçında Miami Dolphins karşısında beş TD pası atıp yıldızlaşırken kendisine dair pas atamıyor eleştirilerini de püskürtmeyi başardı. Lamar Jackson, Eylül ayında her maç performansının üzerine koyarak devam ederek adından söz ettirmeye başladı. Bireysel performans olarak Russell Wilson, Christian McCaffrey; takım bazında da New England Patriots ve San Francisco 49ers oynadıkları oyunla göz doldurdular.

Eylül ayı için söylenecek son şey yaşanan şansız sakatlıklar oldu. Los Angeles Rams karşısında sakatlanan Drew Brees altı hafta sahalardan uzak kalacağı açıklanırken, Pittsburgh Steelers’ın yıldız oyun kurucusu Ben Roethlisberger dirseğinden sakatlandı ve ameliyat olarak sezonu kapattı. Bu iki isim dışında New York Jets’te Sam Darnold mono hastalığı yüzünden, Jacksonville Jaguars’ta ise Nick Foles köprücük kemiğini kırarak takımlarını uzun süre yalnız bırakmak zorunda kalan isimler oldular.

Son olarak Antonio Brown’a gelecek olursak, kask ve sakatlık sorunları nedeniyle antrenman kaçıran oyuncu Raiders yönetimi tarafından para cezasına çarptırıldı. Fakat rahat durmak nedir bir türlü bilmeyen Antonio Brown, aldığı bu cezayı sosyal medyada paylaşarak büyük tepki çekti. Bu olay sonrasında Raiders GM’i Mike Mayock ile ciddi şekilde tartıştıktan sonra arayı bulmak için kendisini arayan head koç John Gruden ile konuşmalarını YouTube’dan yayınladı ve yaptığı bu hareketten sonra gelişen olaylar çerçevesinde takımdan gönderildi. Hemen akabinde ise New England Patriots’un yolunu tutması da NFL’in en düşündürücü hamlelilerindendi. Lakin Boston’daki macerası da bir tecavüz suçlaması yüzünden sadece bir maç sürdü ve Patriots ile yollarını ayırmak zorunda kaldı.

NFL tarihine “Antonio Brown Timeline” olarak geçen bu hikâye Eylül ayı ile birlikte son buldu.

EKİM: Hızlı başlayan Eylül ayını takiben Ekim ayı nispeten biraz daha durgun geçti.

İlk olarak Washington Redskins’te head koç Jay Gruden, kötü performansın bir sonucu olarak takımdan gönderildi.

Jacksonville Jaguars’ın yıldız cornerback’i Jalen Ramsey, maç içinde head koçu Doug Marrone ile yaşadığı tartışma sonucunda takas isteğini iletti ve bunun sonucunda Los Angeles Rams’in yolunu tuttu.

Tennessee Titans, ilk turdan seçtiği oyun kurucusu Marcus Mariota’nın kötü performansına artık daha fazla katlanamayarak yedeğe çekti ve sezon başında takıma kattığı Ryan Tannehill’in starter olacağını açıkladı.

Miami Dolphins’te yedek oyun kurucu olarak takımda yer alan Brock Osweiler, emekliliğini açıkladı. Ayrıca takas döneminin son gününde New England Patriots, Atlanta Falcons’tan Mohammed Sanu’yu kadrosuna katarken, San Francisco 49ers’ta Denver Broncos’tan Emmanuel Sanders ile kadrosunu güçlendirdi.

Houston Texans’ın yıldız savunmacısı J.J. Watt ise sakatlığı sebebiyle sezonu kapattığını açıkladı.

Ekim ayı içerisinde bireysel performans olarak Russell Wilson, Lamar Jackson ve Christian McCaffrey MVP yarışının resmini oluştururken, New England Patriots ve San Francisco 49ers mükemmel savunma performanslarıyla izleyenleri kendilerine hayran bıraktılar.

KASIM: Ligin ikinci yarısının oynandığı Kasım ayında ise iki olay damgasını vurdu.

Bunlardan ilki NFL yönetiminin Colin Kaepernick için düzenleyeceğini açıkladığı deneme antrenmanı oldu. Bu deneme antrenmanı planlandığı gibi gitmedi ve NFL ile Colin Kaepernick arasında gerilimi başka bir boyuta taşıdı. Atlanta Falcons’un stadında düzenlenmesi planlanan antrenman öncesinde Kaepernick, kendi film ekibini sahaya getirmek istemesi ve NFL yönetiminin buna izin vermemesi antrenman apar topar bir lisenin futbol sahasına taşındı ve bu da antrenmana ilgiyi bir hayli düşürdü. Gün sonundaki açıklamalarıyla yine gündem oluşturmaya çalışan Colin Kaepernick eline gelen bu fırsatı da harcadı.

Bir diğer olay ise Pittsburgh Steelers – Cleveland Browns maçında oldu. Browns’un genç ve gelecek vaat eden defansif end oyuncusu Myles Garrett, maçın bitimine sekiz saniye kala takımı zaten fark ile öndeyken Steelers oyun kurucusu Mason Rudolph ile girdiği tartışma sonucunda Rudolph’ın kaskını çıkararak kafasına vurması NFL’de büyük olay oldu. Bu eyleminin neticesinde süresiz men cezasına çarptırılan Garrett takımına da büyük zarar verdi.

Ağustos ayında NFL’in cezasını kaldırmasından sonra sahalara dönen Josh Gordon, sakatlık yüzünden Patriots macerası uzun sürmedi ve serbest bırakıldı. Hemen akabinde ise Seattle Seahawks’ın yolunu tuttu.

Saha içine dönecek olursak, ligin namağlup iki takımı olan New England Patriots ve San Francisco 49ers ilk yenilgileriyle kasım ayında tanışırken, MVP yarışında da Lamar Jackson harikalar yaratarak ve her hafta üzerine koyarak rakipleriyle arayı iyice açmayı başardı.

ARALIK: Yılın son ayında ise artık normal sezonunun son haftaları oynandı ve playoff takvimi belirlendi. Playoff tablosunun bu sezon biraz erken şekillenmesi son haftaların heyecanını biraz düşürüp hayal kırıklığı yaşattı.

AFC tarafında New England Patriots, Baltimore Ravens, Houston Texans ve Kansas City Chiefs; NFC tarafında da Philadelphia Eagles, Green Bay Packers, New Orleans Saints ve San Francisco 49ers gruplarını lider bitirerek playoff’a kaldılar. Buffalo Bills, Tennessee Titans, Seattle Seahawks ve Minnesota Vikings ise wildcard biletlerini alan ekipler oldu.

Aralık ayındaki en önemli olay ise Drew Brees’in Peyton Manning’i geçerek NFL’in en çok TD pası atan oyuncusu olma rekorunu kırmasıydı. Geçtiğimiz yıl NFL pas yardı rekorunu kıran Brees’in bu sezonda TD pası rekorunu kırmasına rağmen NFL’in 100 yıllık takımındaki 10 QB arasına alınmaması bir hayli eleştirildi.

Son olarak kasım ayında Seattle Seahawks kadrosuna katılan Josh Gordon’ın Seahawks macerası da uzun sürmedi ve 2018 yılında aldığı cezaya benzer bir ceza ile yine ligden uzaklaştırılarak güzel başladığı sezonu çok kötü bitirdi. Yılın son büyük olayı ise running back sakatlıkları yaşayan Seattle Seahawks’ın eski yıldızı Marshawn Lynch’i takıma döndürmesi oldu…

Koskoca bir yılı NFL penceresinden bu şekilde geride bırakmış olduk. 2020 yılına her yıl olduğu gibi playoff maçlarıyla başlangıç yapacağız. Yine güzel bir yılı geride bırakma ümidiyle diyerek 2019’a veda edelim…