Son iki haftasına girdiğimiz NFL normal sezonunda playoff tablosunun da artık şekillendiğini söyleyebiliriz. Fakat normal sezonun bitmesiyle de akıllara gelen bir başka soru var; sezon sonu ödülleri… Her yıl Super Bowl maçından bir gün önce yapılan törenle açıklanan ödüllerde bu yıl yine öne çıkan birçok adayımız mevcut. İlk olarak MVP’den başlayalım. Bu yarışta Lamar Jackson ve Russell Wilson’ı sıkça ansak da sanki Lamar Jackson oldukça bir önde gözüküyor. Lamar Jackson’ın sadece MVP olması dışında yılın en iyi hücum oyuncusu ödülünü de alacağını düşünüyorum. Bir diğer ödülümüz ise yılın en iyi savunma oyuncusu. Patriots cornerback’i Stephen Gilmore, Buccaneers savunmacısı ve aynı zamanda ligin sack lideri Shaquil Barrett, son iki yılın kazananı Aaron Donald, Cardinals linebacker’ı Chandler Jones ve 49ers’ın çaylak defansif end’i Nick Bosa öne çıkan isimler olarak göze çarpıyor. Ancak yılın savunmacısı ödülünde geçen sezonki gibi dominant bir Aaron Donald performansı göremediğimiz için bu yıl ödül tartışması biraz daa ortada gibi gözüküyor. Çaylak performanslarına geldiğimizde ise hücumda Kyler Murray, Josh Jacobs, A.J. Brown ve Miles Sanders ödüle göz kırparken, savunmada ise 49ers oyuncusu Nick Bosa, bu ödülü alır dersek yanılmayız. Son olarak yılın koçuna değinecek olursak, Ravens koçu John Harbaugh, Steelers koçu Mike Tomlin, 49ers koçu Kyle Shanahan ve Bills koçu Sean McDermott yılın koçu ödülünün en büyük adayları. Şahsen, Steelers koçu Mike Tomlin’in biraz daha fazla hak ettiğini düşünüyorum. Tüm eksiklere rağmen, üçüncü oyun kurucusuyla hala playoff yarışında olması ve ortaya koyduğu savunma kurgusu ile bence takdiri fazlasıyla hak ediyor.

Ödüller için adaylardan bahsettikten sonra lige dönecek olursak, NFL’de 15. hafta fazla sürprize yer olmayan haftalardan biriydi. Perşembe günü Baltimore Ravens, New York Jets’i yenerken Lamar Jackson bir sezonda en fazla koşu yardı elde eden oyuncu olarak Michael Vick’i geride bırakmayı başardı. Ayrıca Jackson attığı beş TD pasıyla da bu maçta da yıldızlaştı.

Pazar günü maçlarında Jameis Winston’un dört TD pası attığı maçta Tampa Bay Buccaneers, Detroit Lions’ı rahat geçti. Kansas City Chiefs, Denver Broncos’u karlar içinde mağlup etti ve arka arkaya beş sezonu da 10 galibiyet veya üstü bitirmeyi garantileyerek franchise rekoru kırdı. Green Bay Packers Chicago Bears’ı, Seattle Seahawks Carolina Panthers’ı ve New England Patriots Cincinnati Bengals’i yenerek playoff’u resmi olarak garantilediler. Philadelphia Eagles, Washington Redskins karşısında zorlanmasına rağmen Miles Sanders’ın güzel oyunuyla kazanmayı bildi. Kenyan Drake’in dört koşu TD’ı ile tamamladığı karşılaşmada Arizona Cardinals, Cleveland Browns’u yendi ve altı maç sonra galibiyetle tanıştı.

Los Angeles Chargers’ın tam yedi top kaybı yaptığı maçta Minnesota Vikings iki running back’inden de yoksun olmasına rağmen maçı rahatça kazanmayı bildi. Oakland’da son maçına çıkan Raiders, 16-3 öne geçtiği Jaguars karşısında skor üstünlüğünü koruyamadı ve maçı 20-16 kaybederek Oakland taraftarlarına mağlubiyet ile veda etti. Son iki saniyesi tam bir drama olan maçta Atlanta Falcons, Julio Jones’ın son saniyedeki TD’ı ile San Francisco 49ers’a bu sezonki üçüncü mağlubiyetini aldırdı. Son haftaların mağlup takımı Dallas Cowboys, geçen sezonki playoff rövanşı niteliğindeki maçta Los Angeles Rams’e karşı 44 sayı elde ederek maçı kazandı ve üç haftalık mağlubiyet serisini bitirdi. Prime Time’da oynana maçta ise Buffalo Bills, bu sezonun savunma da en dikkat çeken takımı olan Pittsburgh Steelers’ı mağlup ederek playoffları garantiledi. Son olarak Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece Drew Brees’in NFL normal sezon TD pası rekorunu kırdığı maçta New Orleans Saints, Indianapolis Colts’u rahat geçmeyi başardı.

Haftanın Olayı: Drew Brees ve Touchdown Pası Rekoru

Geçtiğimiz sezon NFL’de pas yardı rekorunu kırmayı başaran Drew Brees, bu sefer de yine Peyton Manning’i geçerek ligin en fazla TD pası atan oyuncusu olarak adını bir kez daha NFL tarihine yazdırmış oldu. Maç öncesinde de bu istatistiğin farkında olan Drew Brees, karşılaşma esnasında da tamamen buna konsantre olarak oynadı. Hatta bazı taraftarların Brees’in attığı her TD pasından sonra geri saydığını da hatırlarsak New Orleans Saints için unutulmayacak maçlardan biriydi. Brees’in bu rekoru geçmesi bir yana maç istatistiği ise görülmeye değerdi. Karşılaşmayı 30 pas denemesinde 29 isabet ile neredeyse mükemmele bir şekilde tamamlayan Drew Brees, kırdığı rekorların da tesadüf olmadığını bize gösterdi.

Haftanın Maçı: Houston Texans (24) – Tennessee Tıtans (21)

Maçın Adamı: Carlos Hyde (26 top taşıma, 104 koşu yardı, bir TD koşusu)

Haftanın maçı dersem pek haklı sayılmam ama önem açısından yüksek sayılabilecek bir maçta Houston Texans, Tennessee Titans’a konuk oldu. Maç öncesinde iki takımında 8-5 durumundaydı. Kazanan taraf hem playoff yolunda hem de liderlik yolunda ciddi bir konuma gelecekti. Ancak, Ryan Tannehill ile bir çıkış yakalayan Titans, bu sezonki dalgalı performansıyla akıllarda soru işareti bırakan Deshaun Watson’lı Texans karşısında bu avantajını hem de kendi sahasında harcadı ve playoff yarışında ağır bir darbe aldı.

Son haftaların dikkat çeken takımlarından Titans’ta maça hücumda tutuk başlayan bir Ryan Tannehill vardı. Maça fena bir şekilde başlamayan Tannehill’in bu performansı pek uzun sürmedi ve Texans’ın öne geçtiği hücumdan sonra rakibine karşılık verememesi maçın kritik anlarından birisi oldu. Maçı 22-36 pas isabeti, iki TD pası ve bir TD koşusu ile tamamlayan Tannehill aynı zamanda bu sezonki en düşük pas yüzdesiyle karşılaşmayı tamamladı.

Titans hücumda ise Derrick Henry’i sık kullanarak başlamayı tercih etti ve maç boyunca da bu şekilde devam etti. Bu sezon 14 maçta 271 top taşıma ile ligin en çok top taşıyan oyuncusu olan 25 yaşındaki running back, Texans karşısında da 21 top taşıma da 86 yard elde etti. Özellikle üçüncü çeyreğin beşinci dakikasındaki yapılan TD’da Derrick Henry topu endzone’a getirme konusunda büyük iş çıkardığını söylemek lazım. Diğer taraftan bu sezonun dikkat çeken çaylaklarından olan A.J.Brown 8-13 pas yakalama, 114 yard ve bir TD ile yine güzel bir maç çıkardı. Ayrıca son dört maçın üçünde 100 receiving yardı geçmeyi başaran Brown, Titans hücumunun Henry ile beraber kilit ismi olacağını kanıtlamış oldu. Daha çaylak yılında bu başarıyı yakalayan genç receiver’ın gelecek yıllarda da iyi işler çıkaracağına hiç şüphem yok. Hücumdaki diğer oyunculardan bahsedecek olursak A.J. Brown gibi ilk tur seçimi olan Corey Davis, geçen yılki performansından biraz uzak olmasının yanında Brown’ın gölgesinde kaldı. Bu sezon hiç 100 yardlık maçı olmayan Davis, sadece iki TD yaparak vasatı aşamadı. Tannehill’in gelişiyle oyuna daha fazla dâhil olan tight end Jonnu Smith ise 57 yardlık koşusu maçın en uzun koşusu olurken aynı zamanda skorun eşitlenmesindeki önemli noktalardan biriydi.

Ligin kalburüstü savunmalarından olarak kabul ettiğim Titans savunması ise bu sezon özelinde yine iyi bir performans ortaya koydu ve neredeyse hiç takımı yüz üstü bırakmadı. Fakat hücumun işlemediği zamanlarda ise oyunu tutma konusunda biraz eksik kaldıklarını da söylemeliyim. Bu maç için konuşacak olursak, Texans’ın maçın açılış hücumunda Watson’ı güzel bir secondary oyunuyla alt ederek interception atmasına neden oldular ki bu zaten Titans için güzel bir başlangıçtı ve bu oyunu ilk çeyrek boyunca devam ettirerek Texans’ın sayı bulmasını engellediler. Lakin Titans savunması için dönüm noktası, Whitney Mercilus’un 86 yardlık interception returnu oldu. Bu dakika da Titans hücumu sahada sayı bulmaya çok yaklaşmışken bir anda savunma moduna geçmesi Titans savunmasının dikkatini baya bir dağıttı ve Kenny Stills’in 12 yardlık TD’una engel olmadılar. Ne var ki tam da bu nokta da daha önce 14 yıl linebacker oynamış ve üç Super Bowl yüzüğü olan Titans head koçu Mike Vrabel’in bir mola kullanarak savunmayı biraz motive etmesini beklerdim ne yazık ki koçla aynı düşüncede değilmişiz. Notlarıma kalın harflerle yazdığım benim için bir hata olan bu durumun maçın kırılma noktası olduğunu da söylemeliyim. Eğer o hücumu durdursalardı maçın senaryosu daha farklı olabilirdi.

Maçı kazanan tarafta ise Deshaun Watson 19-27 pas isabeti, 243 yard ve iki TD pası ile Texans hücumunu yüz üstü bırakmadı ve iyi bir oyun ortaya koydu. Maça o kadar iyi başlamayan Watson, attığı interception sonrası da biraz daha toparlandı. Maçın ilk çeyreğinde topu DeAndre Hopkins ve Will Fuller ile istediği kadar buluşturamayan Watson’ın yardımına takıma bu sezon Miami Dolphins’ten takıma katılan Kenny Stills koştu. Hopkins ve Fuller’ın coverage altında olduğu hücumda güzel bir koşuyla boşa çıkan ve Watson’ın pasını yakalayan Stills, Texans hücumu için kilidi açan isimdi. Maçın başında istediği topları alamayan DeAndre Hopkins ise Texans öne geçtikten sonra dağılan Titans savunmasının açıklarını iyi değerlendirdi ve kötü başlayan maçı 119 receiving yard gibi yüksek bir rakamla tamamlamayı başardı. Takımına kazandırdığı beş first down ise bence çok önemliydi. Fakat benimde maçın adımı seçtiğim Carlos Hyde, 104 rushing yard ile maçın kilit ismi oldu. Pas oyunlarının işlemediği anda bile koşu da iyi işler çıkaran Hyde, bu maçta elde ettiği yardlarla birlikte kariyerinde ilk defa bir sezonda 1,000 koşu yardını geçmeyi de başardı.

Texans savunması ise bu sezonun en dalgalı savunmalarından birisi… New England Patriots karşısında iyi bir oyun sergileyen Texans’ın ertesi hafta Denver Broncos karşısında yerlerde olmasından sonra bu hafta nasıl bir oyun ortaya koyacağını merak ediyordum. Nitekim iyi bir oyun çıkaran savunmada Whitney Mercilus’ın interception return’u ilaç gibi geldi. Maçın üçüncü çeyreğinde biraz tökezleseler de son çeyrek fazla hata yapmadan ve az sayıda sarı bayrak alarak maçı tamamladılar. Ryan Tannehill’i maç boyunca rahatsız eden savunma altı QB hit ile oynarken, Zach Cunningham 14 tackle ile takımın tackle yükünü çekti. Ancak Texans savunması için söylenebilecek olumsuz durumların en başında koşu savunmasında ligin en kötü beşinci takımı oldukları. Maç başına 266 yarda izin veren savunma aynı zamanda 14 maçta rakiplerine tam 30 kere koşu TD’ı yaptırdı. Bu tarz bir istatistik ile playoff’ta dayanmak pek kolay olmayacaktır.

Sonuç olarak Houston Texans, Tennessee Titans deplasmanında sezonun en mühim galibiyetlerinden birini alarak Titans’ın son haftalardaki çıkışına dur dedi. Titans tarafında ise bahsettiğimiz gibi Texans karşısında alınan mağlubiyet onları biraz sekteye uğratsa da hala playoff yarışında içinde olduklarını ve Texans ile bir maçlarının daha olduğunu belirtelim. Tabii bu maçın Houston’da olduğunu hesaba katarsak, wild card kovalamak Titans için daha gerçekçi bir yaklaşım olabilir.

Haftanın Oyuncusu: Kenyan Drake (22 top taşıma, 137 koşu yardı, dört TD koşusu)

Sezon ortasında Miami Dolphins’ten ayrılan running back Kenyan Drake, bu sezon Dolphins’te çıktığı altı, Cardinals’ta çıktığı beş maçtan da galibiyet alamamıştı. Drake, ligde galibiyet yüzü göremeyen tek oyuncu olarak kötü bir duruma düşmüştü. Lakin bu durum Drake’in canına tak etmiş olacak ki Cleveland Browns karşısında adeta patladı ve Cardinals’ın da haftalar sonra kazanmasında büyük pay sahibi oldu. 137 koşu yardı ve dört TD ile maçı tamamlayan Drake ayrıca fantasy football’da kendisine güvenenleri derece mutlu etti. Umarız Kenyan Drake’in bu performanslarının devamı gelir…

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBDrew Brees (NO)DEShelby Harris (DEN)
RBKenyan Drake (ARI)DTGrady Jerret (ATL)
WRMichael Thomas (NO)DTKenny Clark (GB)
WRJulio Jones (ATL)DEDanielle Hunter (MIN)
WRDeAndre Hopkins (HOU)LBRyan Anderson (WAS)
TEGeorge Kittle (SF)LBLavonte David (TAM)
LTDavid Bakhtiari (GB)LBDemario Davis (NO)
RTBryan Bulaga (GB)CBTre’davious White (BUF)
LGQuinton Spain (BUF)CBStephen Gilmore (NE)
RGShaq Mason (NE)SAnthony Harris (MIN)
CTravis Frederick (DAL)STyrann Mathieu (KAN)


GELECEK HAFTANIN MAÇLARI

Cumartesi -21.00Houston TexansTampa Bay Buccaneers
Pazar – 00.30Buffalo BillsNew England Patriots
Pazar – 04.15Los Angeles RamsSan Francisco 49ers
Pazar – 21.00Pittsburgh SteelersNew York Jets
Baltimore RavensCleveland Browns
Carolina PanthersIndianapolis Colts
Cincinnati BengalsMiami Dolphins
Jacksonville JaguarsAtlanta Falcons
New York GiantsWashington Redskins
New Orleans SaintsTennessee Titans
Pazartesi – 00.05Oakland RaidersLos Angeles Chargers
Detroit LionsDenver Broncos
Pazartesi – 00.25Dallas CowboysPhiladelphia Eagles
Arizona CardinalsSeattle Seahawks
Pazartesi – 04.20Kansas City ChiefsChicago Bears
Salı – 04.15Green Bay PackersMinnesota Vikings

Bu hafta Perşembe maçları yerine oynanacak Cumartesi maçlarında iki maç dikkatimizi çekiyor. İlk olarak gece 12.30’da oynanacak maçta New England Patriots, Buffalo Bills’i konuk edecek. Hala AFC Doğu liderliği için iddiası bulunan Buffalo Bills maçı kazandığı takdirde ciddi bir avantaj elde etmiş olacak. Bills’in ilk maçı 16-10 kaybettiğini de hatırlatalım… Diğer bir maçta ise San Francisco 49ers, NFC Batı derbisinde Los Angeles Rams’i ağırlayacak. Geçtiğimiz haftaki Dallas Cowboys mağlubiyeti ile playoff hayalleri neredeyse biten Rams bu maçı en azından ilk maçın rövanşı olarak düşünecektir.

Pazar günü 21 seansında ise Baltimore Ravens – Cleveland Browns ve New Orleans Saints – Tennessee Titans maçları izlenebilecek maçlar olarak göze çarparken, Cincinnati Bengals – Miami Dolphins maçının sonucu da 2020 NFL Draftı’nı doğrudan etkileyecek.

Pazar günü gece seansında ise en önemli maç kuşkusuz Dallas Cowboys – Philadelphia Eagles karşılaşması. Los Angeles Rams karşısında 44 sayı bularak kazanan Dallas Cowboys maçta favori olarak bir adım öne çıksa da Philadelphia Eagles’ın kolay lokma olacağını pek sanmıyorum. Tek temennimiz bol skorlu ve bol heyecanlı bir maç olması yönünde.

Prime Time’da ise Kansas City Chiefs, Chicago Bears’a konuk olacak. Son haftalarda çıkış yakalayan ve hücumda çok etkili bir oyun ortaya koyan Patrick Mahomes ve arkadaşları için bence Chicago Bears savunması güzel bir sınav olacak.

Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece ise bizi ezeli bir rekabet bekliyor. Bu sezon NFC Kuzey’i domine eden Green Bay Packers, ilk maçta mağlup ettiği Minnesota Vikings’e konuk olacak. İlk maçta rakibini 21-16 mağlup eden Aaron Rodgers ve arkadaşları grup liderliğini korumak için sahaya çıkacak. Vikings cephesinde ise Chargers karşısında sakatlanan Dalvin Cook’un oynaması büyük bir soru işareti iken ikinci running back Alexander Mattison’un durumu henüz belli değil.

Son iki haftasına girdiğimiz NFL normal sezonunda yavaş yavaş sona yaklaşmanın verdiği hüzün ile dolsa da içimiz, kaçırmayın derim bu maçları hiç biriniz…