Yazının gecikmesinden dolayı özür dileyerek başlamak istiyorum sayın Amerikan Futbolu seveler. NFL’de 16. Haftayı da geride bıraktığımıza göre geldik final yani son haftaya. Haftaya dair akılda ne kaldı derseniz çoa bir şey kaldığını söyleyemeyiz. Fakat şu var ki artık playoff takvimi neredeyse belli oldu. Bu heyecanın son haftaya taşınmamış olması hayal kırıklığına uğratmadı değil.

İlk olarak AFC dersek; New England Patriots, Buffalo Bills karşısında galip gelerek Doğu’da liderliği garantiledi fakat ev sahibi olma avantajını elde etmesi için son hafta mutlaka Miami Dolphins’i kendi evinde yenmesi gerekiyor. Kuzey’de ise Baltimore Ravens Cleveland Browns karşısında aldığı zaferle 13 galibiyete ulaştı ve ilk haftayı bay geçmeyi garantiledi. Lamar Jackson’ın ise son hafta oynamayacağı açıklandı. Güney’e yolculuğumuzda ise Houston Texans, Tampa Bay Buccaneers karşısında aldığı galibiyetle grubunu lider bitirdi. Son olarak Batı’da Kansas City Chiefs, Chicago Bears karşısında galip geldi fakat playoff’ta ev sahibi olma hakkını elde etmesi için Miami Dolphins’ten bir mucize bekleyerek son haftaya giriş yaptı.

Tam gaz NFC’den devam edecek olursak, Philadelphia Eagles, Dallas Cowboys’u mağlup ederek Doğu’da liderliğe yükseldi ancak son hafta New York Giants’ı yenemezse bu sevinç kısa sürebilir. Kuzey’de ise Green Bay Packers, Minnesota Vikings karşısında aldığı kritik galibiyetle bu sezon 12 galibiyete ulaştı ve liderliği kimselere bırakmadı. New Orleans Saints’te Tennessee Titans karşısında geriden gelerek kazandı ve Green Bay Packers gibi ev sahibi olma konusunda ciddi bir adım attı. Düğümün çözülmesinin son maça kaldığı Batı’da ise Seattle Seahawks son hafta San Francisco 49ers’ı ağırlayacak. İlk maçı Seahawks kazandığı için büyük bir avantaj elde etse de bunu korumak için mutlaka kazanmaları gerekiyor.

Fakat bu playoff yarışında iki takımımız var ki bu takımların playoff’a kalma baya bir değişkene bağlı denklem gibi karmakarışık bir durum. Bu takımlardan ilki Oakland Raiders. Siyah beyazlı ekibin playoff’a kalması için ilk olarak kazanması gerekiyor. Ardından Tennessee Titans’ın, Pittsburgh Steelers’ın ve Jacksonville Jaguars’ın kaybetmesi gerekiyor. Diğer bir yandan playoff takibindeki takım olan Pittsburgh Steelers’ın hedefine ulaşması için Tennessee Titans’ın, Jacksonville Jaguars’ın, Oakland Raiders’ın kaybetmesini bekleyecek.

Haftanın Olayı: Marshawn Lynch’ın Dönüşü

İki hafta önce Los Angeles Rams maçında Rashaad Penny’i kaybeden Seattle Seahawks’a bir değil iki kötü haber Arizona Cardinals maçından sonra geldi. Bu sezonun öne çıkan koşucularından olan Chris Carson’ı ve takımın üçüncü koşucusu C.J. Prosise’ı sakatlığa kurban verdiler. Post-season’a bu kadar yaklaşmışken gelen bu iki sakatlık Seahawks cephesinde soğuk duş etkisi yarattı. Lakin Seattle cephesi bu sorunu hızlı ve çabuk bir çözüm üreterek takımın eski yıldızlarından Marshawn Lynch’i tekrardan kadrosuna kattı. Fakat Marshawn Lynch’in geçtiğimiz sezon sonunda futbolu bırakması ve bu süreçte kendine fiziksel anlamda pek bakmaması da dikkatlerden kaçmadı. Bakalım nam-ı değer “Beastmode” ikinci Seahawks macerası nasıl gidecek.

Haftanın Maçı: Dallas Cowboys (9) – Philadelphia Eagles (17)

Maçın Adamı: Miles Sanders (20 top taşıma, 79 yard koşu, bir TD koşusu, beş top yakalama, 77 Yard)

NFL’de 16.hafta birçok güzel maça sahiplik etse de sonucu merakla beklenen karşılaşması Dallas Cowboys ile Philadelphia Eagles arasında oynandı. Artık lütfen birisinin playoff yapsın dediğimiz NFC Doğu grubunda bu iki takım için bu maç kritik bir önem taşıyordu. Maça iki takımda istekli başlasa da hücum anlamında o kadar hata yaptılar ki anca bireysel performanslar bu maçı alabilirdi ve nitekim de öyle oldu.

Maçın kazanan ekibi olan Philadelphia Eagles’tan maçın adamı olarak seçtiğim Miles Sanders fevkalade bir oyun çıkararak maç boyunca Eagles hücumunu taşıyan isim oldu. Her kritik anda sahneye çıkan Sanders, gerek pas oyunlarında Carson Wentz’in birinci pas istasyonu olurken; koşu oyunlarında da kendisine açılan koridorları kullanmayı başardı. Daha çaylak yılında bu performansı gösteren genç koşucu gelecek yıllarda Eagles’in en ciddi silahı olacağına hiç şüphem yok. Diğer bir yandan Carson Wentz 319 yard pas atıp fena olmayan bir oyun oynadı. Fakat özellikle ikinci çeyrek skoru açmak için eline geçen fırsatları kötü pas tercihleri ile harcayarak galibiyeti zora sokmak için elinden geleni yaptı ama başarılı olamadı. Maçın sürpriz ismi tight end Dallas Goedert ise Carson Wentz’i birçok pozisyonda kurtaran isim olarak öne çıktı. 12 pasta dokuz top yakalayan Goedert 91 yard top tuttu. Hatta ikinci çeyreğin sonlarında Carson Wentz üst üste beş kere Goedert’i topla buluşturdu. Eagles savunması ise Dallas Cowboys koşucularını 54 yard gibi çok düşük bir rakamda tutarak güzel iş çıkardılar. Maçın son pozisyonunda güzel savunma yapan cornerback Sidney Jones gibi tüm secondary’de Amari Cooper ve Michael Gallup’a istedikleri boş alanları vermediler.

Karşılaşmadan mağlup ayrılan ekip olan Dallas Cowboys’ta ise hafta içi sakatlığı bulunan Dak Prescott beklenenin altında bir performans ortaya koydu. Bu oyunda Cowboys receiverlarının istediği alanları bulamamasının da payı olsa da Prescott’ta gerekli anlarda atması gereken paslarda başarısız oldu. Büyük maçların yokları oynayan ismi Amari Cooper bu maçta da takımının ona ihtiyacı olduğu zamanlarda arkadaşlarını yalnız bıraktı. 12 hedef pastan sadece dördünü tutabilen Cooper bir tane de kritik pasta topu elinde tutamadı ve düşürdü. Los Angeles Rams maçının kahramanları olan Dallas Cowboys koşucuları bu maçta Eagles savunmasını aşmakta bir hayli zorlandılar. Ezekiel Elliot 47 koşu yardında kalırken Tony Pollard yaptığı fumble hücumda yapmaması gereken bir top kaybına neden oldu. Cowboys hücumunu taşıyan isim ise Michael Gallup oldu. Cowboys’un bulduğu ilk iki alan golünde topu taşıma konusunda güzel işler yapan Gallup’un performansı da ikinci yarı düşünce Cowboys hücumu iyice çöktü. İşin savunma kısmında ise ne bireysel ne de takım anlamında iyi şeyler söylemek zor. İstatistik kâğıdında maç boyunca 17 tackle yapan Sean Lee’den veya Cowboys savunmasında tek sack yapan oyuncu olan Robert Quinn’den bahsedebiliriz ama asıl sorun ise Dallas Cowboys’un oynadığı son dokuz maçın sekizinde rakiplerine 100 yard ve üstü koşu yardı izin vermesi. Cowboys gibi savunması üst düzey isimlerle dolu bir takımın koşu savunmasında rakiplerine bu kadar alan vermesi, hele ki Eagles’in çaylak running back’ini durduramamaları aslında neden bu maçı kaybettiklerinin de bir göstergesi.

Sonuç olarak, Philadelphia Eagles Dallas Cowboys karşısında sıkıcı bir maçta galip gelmeyi bilerek NFC Doğu’da liderlik koltuğuna oturdu. Fakat bu liderlik eğer son hafta New York Giants’ı yenemezse el değiştirebilir. Tabii Dallas Cowboys’un da Washington Redskins’i yenmesi lazım.

Haftanın Oyuncusu: Chandler Jones (Dört tackle, altı QB Hit, dört sack, iki forced fumble)

Bu sezon haftanın oyuncusu bölümünde dikkatimi çeken nokta koskoca 16 hafta da hiç savunma oyuncusunun haftanın oyuncusu olmamasıydı. O yüzden bu haftanın bir savunmacı için ideal bir hafta olabileceğini düşünerek bu sezonun en değerli savunma performansı gösterdiğine inandığım Arizona Cardinals’ın linebacker’ı Chandler Jones’u haftanın oyuncusu olarak seçmeye karar verdim. Cardinals’ın Seahawks zaferinde önemli işler yapan Jones, Russell Wilson’u da epey bir terletti. Bu sezonki kötü Cardinals savunma kurgusunda bireysel anlamda mükemmel işler çıkaran 29 yaşındaki oyuncu istatistiki anlamda da ligin zirvesinde yer alıyor. 16 hafta da 19 sack ile lig lideri konumunda olan Jones, aynı zamanda bu 16 hafta da tam tamına sekiz kere rakiplerini fumble’a zorladı. Bu güzel performansını göz önünde bulundurunca Chandler Jones’un sezon sonunda yılın savunmacısı ödülü alması beni şaşırtmaz aksine sevindirir. Umarım kendisi daha iyi bir Cardinals savunması içinde de görürüz.

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBDaniel Jones (NYG)DEJason Pierre-Paul (TB)
RBAaron Jones (GB)DTDre’Mont Jones (DEN)
WRJulio Jones (ATL)DTGrady Jarret (ATL)
WRMichael Thomas (NOR)DEDanielle Hunter (MIN)
WRCole Beasley (BUF)LBChandler Jones (ARI)
TEDallas Goedert (PHI)LBZa’Darius Smith (GB)
LTGarret Bolles (DEN)LBDante Fowler (LAR)
RTBraden Smith (IND)CBPierre Desir (IND)
LGJoel Bitonio (CLE)CBStephon Gilmore (NE)
RGBrandon Brooks (PHI)SAnthony Harris (MIN)
CRyan Jensen (TAM)SHarrison Smith (MIN)


Gelecek Haftanın Maçları

Pazar – 21.00Los Angeles ChargersKansas City Chiefs
Miami DolphinsNew England Patriots
Cleveland BrownsCincinnati Bengals
Chicago BearsMinnesota Vikings
New Orleans SaintsCarolina Panthers
Green Bay PackersDetroit Lions
Atlanta FalconsTampa Bay Buccaneers
New York JetsBuffalo Bills
 Pazartesi – 00.25Washington RedskinsDallas Cowboys
Pittsburgh SteelersBaltimore Ravens
Tennessee TitansHouston Texans
Indianapolis ColtsJacksonville Jaguars
Arizona CardinalsLos Angeles Rams
Philadelphia EaglesNew York Giants
Oakland RaidersDenver Broncos
 Pazartesi – 04.20San Francisco 49ersSeattle Seahawks

NFL’de son haftaya girdiğimizde ise tüm maçların Pazar günü olması programı biraz yoğun yapsa da bu maçların içinden sadece birkaçı playoff’u ilgilendirdiği için belki o maçları izlemek daha iyi olabilir.

Bu playoff maçlarından ilki Tennessee Titans – Houston Texans arasında oynanacak. Geçtiğimiz hafta New Orleans Saints karşısında dinlendirilen Derrick Henry’nin bu maç döneceğini hesap edersek Tennessee Titans topuyla tüfeğiyle Houston Texans’ın üzerine gidecek. Eğer Texans savunmasının açıklarını iyi değerlendirirler ise Titans buradan bir galibiyet çıkararak kendisini playoff’a taşıyabilir.

Diğer bir taraftan playoff’a kalması kendisinden başka dört maça da bağlı olan Oakland Raiders, Denver Broncos’a konuk olurken, Raiders ile benzer durumda olan Pittsburgh Steelers İSE Baltimore Ravens karşısında kazanmaya çalışacak ancak gözü kulağı diğer maçlarda olacak. Hem Oakland Raiders’ın hem de Pittsburgh Steelers’ın rakiplerinin de öyle kolay lokma olmadığını da belirtelim.

Haftanın maçı Pazartesi’yi Salı’ya bağlanan gece oynanacak. Bu sezon namağlup giden San Francisco 49ers’a ilk mağlubiyetini yaşatan Seattle Seahawks, yine aynı galibiyeti almak için sahaya çıkacak. Maçın sonucunun sadece NFC Batı’yı değil aynı zamanda NFC Konferansı’nı da etkileyecek olan bu karşılaşmada dikkat çeken en büyük olay ise Marshawn Lynch’in nasıl bir oyun oynayacağı.

NFL’de normal sezonun son haftasına girdiğimiz için her ne kadar kötü maçlar olsa da iddiası olmayan takımlardan da güzel skorlar çıkabileceğini hatırlatarak, siz yine de tüm maçlara bir göz atın diyelim. Herkese iyi haftalar…