Her sene kolej futbolunun en iyi oyuncusuna verilen Heisman Trophy’nin bu yılki kazananı Louisiana State Üniversitesi’nin oyun kurucusu Joe Burrow oldu. 2020 NFL Draftı’nın potansiyel ilk sıra seçimi olarak gösterilen LSU Tigers oyuncusu, Ohio State QB’si Justin Fields, Oklahoma QB’si Jalen Hurts ve Ohio State defensive end’i Chase Young’ı geride bırakarak bu prestijli ödülün sahibi oldu.

23 yaşındaki Burrow, 1959 yılından beri Heisman kazanan ilk LSU oyuncusu olurken, ödüle aday olduğunda Tyrann Mathieu’nun ardından 2011 yılından beri, Heisman finalisti olan ilk LSU oyuncusu olmuştu.

Ödül konuşmasında “İlk olarak O-Line’ıma teşekkür etmek istiyorum. Bu çocuklar inanılmazdı, onlar olmadan başaramazdım” şeklinde konuşurken, “Maceramı dünyadaki hiçbir şey için değişmem” ifadesini kullanarak, başka bir okuldan transfer olmasının altını çizdi.

Kolej futbolundaki beşinci yılını geçiren Burrow, Ohio State’den üç yılda mezun olduktan sonra yüksek lisans öğrencisi olarak LSU’ya geçmişti. Ohio State’te ilk olarak J.T. Barrett’ın gerisinde kalan Burrow, ardından şu anda Washington Redskins forması giyen Dwayne Haskins’ten formayı alamamıştı. Ohio State’te üç yıl yedek kaldıktan sonra LSU’nun yolunu tutan oyuncu, bu sezon 13 maçta attığı 48 touchdown pası ve altı interception ile NCAA’e damgasını vurmuş, takımının 13’te 13 yapmasında büyük pay sahibi olmuştu.

Burrow’un bu yıl Heisman’ı kazanmasıyla birlikte üç yıl üst üste bir transfer oyuncu Heisman’ı kazanmış oldu. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yılın kazananı Oklahoma QB’si Kyler Murray kariyerine Texas A&M’de başlamış, bir önceki yılın kazananı, yine Oklahoma QB’si, Baker Mayfield ise kariyerine Texas Tech ile başlamıştı.

Bu üç isimden önce, 2017 yılına kadar ise sadece bir trasnfer oyuncu Heisman’ı kazanma başarısı göstermişti, o da 2010 yılındaki Auburn QB’si Cam Newton idi. Newton kariyerine Florida’da başlamış ancak iki sezon Tim Tebow’un arkasında bekledikten sonra Auburn’a transfer olmuştu.

İki yıldır Heisman kazanan Kyler Murray ve Baker Mayfield’ın ilk sıradan NFL’e draft edilmesinin ardından Burrow’u da Nisan ayında ilk sırada görmemiz büyük bir ihtimal. Bu isimlerin dışında 2016 ve 2015 yıllarında Heisman kazanan Lamar Jackson ve Derrick Henry’nin şu anda pozisyonlarında NFL’in en formda oyuncuları olduğunu göz önünde bulundurursak Burrow’u da NFL’de başarı dolu günler günler bekliyor olabilir. Ancak yakın geçmişte, Heisman kazanıp NFL’de büyük hayal kırıklığı yaratan Johnny Manziel, Tim Tebow, Troy Smith ve Matt Leinart gibi isimleri de unutmamak gerek…