Kaldı iki hafta… NFL normal sezonunun 15. haftası geride kalırken artık her iki konferansta da playoff takvimi şekillendi diyebiliriz. AFC tarafında doğu ve güneyin; NFC tarafında da doğu ve kuzeyin liderlerinin kim olacağını bu hafta öğreneceğiz. NFC Batı’daki maceranın ise son haftaya taşınması muhtemel.

Son haftalarda ise güç sıralamasında değişmeler bir türlü durulmuyor. Artık alt sıraların pek önemi kalmadığı bu haftalarda Kansas City Chiefs, Seattle Seahawks ve Minnesota Vikings yükselen takımlar olurken New England Patriots ve San Francisco 49ers eski yerlerine ulaşmak için üst sıraları zorluyor. Tennessee Titans ve Pittsburgh Steelers ise bu haftanın en çok sıra düşen takımları.

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 12-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Lamar Jackson ve arkadaşları zirveyi o kadar çok sevdi ki hiç bırakmaya niyetleri yok gibi. Bu hafta da zayıf rakipleri New York Jets’i ezici bir üstünlükle geçen Baltimore Ravens, yoluna kayıpsız devam ediyor. Artık bu gazla hem playoff’larda ev sahibi avantajını kaparlar ardından da Super Bowl’a çıkarlar.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Patrick Mahomes’un sakatlığı ile birlikte sezonun ortalarında tökezleyen Kansas City Chiefs 24 yaşındaki oyun kurucunun iyileşmesiyle birlikte sezonun son bölümüne mükemmel bir ivmeyle girdi. Aynen bu hızla devam ederlerse konferans finali hiçte hayal değil.

3- Seattle Seahawks (NFC Batı, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Seattle Seahawks, Carolina Panthers karşısında baştan sonra üstün götürdüğü maçı kazanarak San Francisco 49ers’ın kaybettiği hafta da NFC Batı’da liderliğe yükseldi ve büyük bir avantaj elde etti. Russell Wilson haftalar sonra bize güzel bir oyun izletti. Şimdi tüm kafalar son haftada evlerinde oynayacakları San Francisco 49er maçı olsa da ilk önce Arizona Cardinals karşısında hataya yer vermemeleri gerekiyor.

4- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Sezon başındaki Green Bay Packers ile şimdi izlediğimiz takımlar arasında dağlar kadar fark var. Aaron Rodgers arkadaşları maç kazanıyor tamam ama nasıl kazanıyor. İlk maçlardaki gibi dominant bir hücum ve savunma performansı yok. Ya Aaron Jones güzel bir koşu koridoru yakalayıp affetmiyor ya da Aaron Rodgers o mükemmel koluyla Davante Adams’a mükemmel paslar atıyor. Buraya kadar öyle ya da böyle geldiler ama önlerindeki Minnesota Vikings maçını kaybedeler ise işler yaş.

5- New Orleans Saints (NFC Güney, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Indianapolis Colts karşısında Drew Brees’in ligin en çok TD pası atan oyuncusu olmasına dikkatler toplansa da Brees’in maçı 30 pas denemesinde 29 isabetle bitirmesi, Michael Thomas’ın mükemmel oyunu ve New Orleans Saints’in Indianapolis Colts’u ezici bir oyunla yenmesi göz ardı edilmemesi gereken şeyler. Geçen hafta 49ers’a yenilmesine rağmen ligin en iyi savunmasına karşı hücumda iyi bir çıkarması ve ardından bu haftaki Colts galibiyetini düşününce Saints Super Bowl’a ciddi şekilde göz kırptığını söylemek gerek.

6- New England Patriots (AFC Doğu, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Yaklaşıyor yaklaşmakta olan. Tom Brady 20 yıllık kariyerinde ilk defa free agent olacak ve New England Patriots yönetimi hala bu konuda bir adım atmadı. Takımda kalacak mı? Yoksa başka bir takıma mı gidecek? Ya da emekli mi olacak? Belki bu sorular Tom Brady’nin de aklını karıştırdı ve koskoca kariyerinin en az pas tamamlama yüzdeli sezonunu geçirmesine neden oldu.

7- San Francisco 49ers (NFC Batı, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Bu sezonun favori takımlarının başında gelen San Francisco 49ers, kaybettiği üç maçında büyük bir dramaya sahip oldu. İlk önce Seattle Seahawks’a karşı uzatmalara taşınan maçta son saniyede alan golüyle, ardından Baltimore Ravens karşısında yine son saniyedeki alan golüyle ve son olarak Atlanta Falcons karşısında maçın bitimine son iki saniye kala Julio Jones’un TD ile mağlup oldular. Fakat San Francisco 49ers cephesinde bu üç mağlubiyetin bir ortak noktası var: Hücumdaki etkili olamama… Son oynanan maçta da birçok eksik olsa da bu şekilde bir mağlubiyetin sorumlusunu sadece bir kişiye yıkmak kolay bir kaçış yolu olabilir. Burada tüm suçlu 49ers’taki herkestir. Super Bowl adayı bir takımın bu konsantrasyon düşüklüğü ile oynamaması gerekiyor.

8- Houston Texans (AFC Güney, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Houston Texans için çıkış yakalayan Tennessee Titans’ı dış sahada yenmek, geçen haftaki Denver Broncos hezimetini bir nebze unutturdu. Fakat Deshaun Watson ve arkadaşları bu sezon o kadar dalgalı dönemler geçirdiler ki, sanırsın Houston’ın Karadeniz’e kıyısı var. Bu kadar dengesiz bir takım daha NFL’de az rastlanır. Kazandıkları maçlardan sonra bire temkinli yaklaşmak zorunda kalıyoruz. Biraz istikrar, biraz tutarlılık olsaydı şu takımda tadından yenmezdi.

9- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Bu sezonun öne çıkan running back’i ve takımın neredeyse her şeyi Dalvin Cook, NFC Kuzey için belki de liderlik maçında sahada olmayabilir. Takımın ikinci running back’i Alexander Mattison’dan da yoksun olacak olan Minnesota Vikings’in tek güzel şey Adam Thielen’ın sahalara dönmesi. Fakat Thielen’ın ne kadar hazır olduğu ve tüm maç oynayıp oynamayacağı da belli değil. Ne taraftan baksan elinde kalan bir hücum var Vikings’te. Yine de bu takım için umutlar diri tutabiliriz çünkü ligin en iyi savunmalarından birine sahipler.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Sezon başında Buffalo Bills için playoff yapacak deselerdi kimse çok fazla şaşırmazdı belki de. Fakat 10 galibiyet alıp playoff’a gidecekler deseler o zaman kimse inanmazdı. Head koç Sean McDermott bu sezon Buffalo Bills’te güzel işlere imza attığını söylemek gerek. Savunmada güzel bir ekip kurmanın yanında Josh Allen ile de uyum yakalayan koç McDermott sezon sonu ödüllerine de göz kırptı. Gelecek yılda da doğru hamleleri yaparlarsa bu takım çok iyi yerlere gelme potansiyeli var.

11- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Üç haftalık mağlubiyet serisini Los Angeles Rams karşısında 44 sayı bularak bitiren Dallas Cowboys’ta Ezekiel Elliot’un 117 Yard ve iki TD’lık performansının yanında takımın ikinci running back’i Tony Pollard’ın da 131 yard ve bir TD ile maçı tamamlaması hücum adına umut verici rakamlar. Bu galibiyetle iyice özgüven kazanan Dallas Cowboys’un gelecek hafta Philadelphia Eagles karşısına eli daha güçlü çıkacak.

12- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Washington Redskins karşısında zorlanan Philadelphia Eagles, Carson Wentz ve Miles Sanders’ın güzel performanslarıyla kazanmayı bildi. Fakat koşu savunmasında ligin en az yard veren üçüncü takımı olan Eagles’in, Redskins gibi bir zayıf takımı 101 yard koşturması normal bir durum değil. Haftaya da NFC Doğu için kırılma maçına çıkacak olan Eagles savunması için bu haftaki Dallas Cowboys koşucularının performansını göz önünde bulundurunca sıkıntı yaşayabilecekleri bir durumla karşı karşıya kalabilirler.

13- Tennessee Titans (AFC Güney, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Ryan Tannehill ile yakaladığı çıkışla AFC Güney liderliğine de göz kırpan Tennessee Titans, eline gelen fırsatı kendisine yakışmayan bir performansla harcadı. Geriye düştüğü maçta beraberliği yakalasa da öne geçme fırsatını bir türlü elde edemeyen Titans, Houston Texans’a kaybederek liderlik umutlarını başka bahara saklarken wild card’a odaklandı. Zaten kendi evinde Houston Texans’ı da yenemiyorsan ne işin var senin liderlikle.

14- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Açılın yoldan Jameis Winston geliyor. Son iki maçta 456 yard pas ortalama ile oynayıp toplam sekiz TD pası atan Winston, Tampa Bay Buccaneers’ın dört maçlık galibiyet serisi yakalamasında da güzel iş çıkardı. Ancak bu adamın ne kadar kötü oynadığı da dün gibi akıllarda. Kontrat yılında bu kadar kafa karıştıran Jameis Winston için bakalım Tampa Bay Buccaneers yönetimi ne karar verecek.

15- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Hücumda neredeyse hiç olmayan Pittsburgh Steelers, belki de uzun zaman sonra bu eksikliği derinden hissetti ve Buffalo Bills karşısında mağlup olarak playoff yarışında ciddi bir yara aldı. Hala Ocak ayını görme ihtimalleri olsa da Devlin Hodges’ın eline kalan bakacak olmaları kafalarda soru işareti bırakmıyor değil.

16- Los Angeles Rams (NFC Batı, 8-6) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Sean McVay… Sen ligin en genç koçlarından biri olmanın yanında en zeki koçlarından birisin. Senin gibi bir kalitenin Dallas Cowboys karşısında hiç mi planı olmaz? Hiç mi Dallas Cowboys’un kaybettiği maçları izlemedin. Ciddi anlamda bu sezon Los Angeles Rams’i izlemek işkence. Oyuncularda ciddi anlamda bir kopukluk var. İletişimsizlik deseniz had safhada. Diyecek bir şey bulamıyorum artık.

17- Chicago Bears (NFC Kuzey, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Son haftaların yükselişte takımı olan Chicago Bears, Green Bay Packers’a mağlup olarak bu gidişatı sürdüremediler. Başa baş geçmesi düşünülen maçta Green Bay Packers’ın erken farkı açmaları eksi olarak hanelerine yazılsa da son saniyedeki maçı kazanma mücadeleleri de güzel bir olaydı. Artık Chicago ekibinde hedef kalan iki maçı da kazanıp lige güzel bir veda etmek ve yeni sezona hazırlıklarına başlamak.

18- Oakland Raiders (AFC Batı, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Las Vegas’a taşınmadan önce Oakland’daki son maçını oynayan John Gruden ve öğrencileri, 16-3 öne geçmişken herkes Raiders’ın bir galibiyet ile veda edeceğini düşünüyordu. Lakin Raiders bizi şaşırtmayarak, son topu çok kötü kullandı ve Jacksonville Jaguars’a TD yapma imkanı verdi. Bu ikramı da boşa çevirmeyen Jaguars, Raiders’ın Oakland’a mağlubiyetle veda etmesini sağladı. Ne diyelim Oakland seyircisi yeterince sıkıntı çekti, sıra Las Vegas şehrinde…

19- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Cleveland Browns yönetimi Freddie Kitchens’a hala nasıl sabrediyor anlam vermek gerçekten çok zor. Karşında ligin en kötü pas savunmasına sahip takımı var ve sen elinde OBJ ve Jarvis Landry gibi yıldızlara sahipken bile maçı da açık ara kaybediyorsun. 45 yaşındaki çalıştırıcı bu takımın bu sezon bu kadar hayal kırıklığı olmasında birinci etmendir.

20- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Maç kaybetmeye başka bir boyut getiren Los Angeles Chargers’tan bahsetmiştik. Bu hafta da bu farklı maç kaybetme konusunda karşımıza yeni bir şeyle çıkarak Minnesota Vikings karşısında tam YEDİ turnover yaptılar. Philip Rivers ve Hunter Henry bir, Melvin Gordon iki fumble ile bu performansa destek verirken ayrıca Philip Rivers üç interception atmayı da ihmal etmedi. Bakalım son iki haftada bu güzel (!) oyunun devamı gelecek mi?

21- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Carolina Panthers’ta üçüncü haftadan itibaren starter olan Kyle Allen ile altı maçtan beş galibiyet çıkarttıktan sonraki süreç kelimenin tam anlamıyla kâbusa dönüştü. Sonrasında oynadığı altı maçı da kaybeden Panthers’ta head koç Ron Rivera’nın kovulmasından sonra Kyle Allen’da kurban edildi ve yedeğe çekildi. Yerine başlayacak isim ise 2019 Draftı’nın merak edilen oyun kurucularından Will Grier. Lakin kimse ligin en kötü koşu savunması olan Panthers savunmasına bir şey yapmayacak galiba. İşte size durumun ciddiyetini gözler önüne seren birkaç rakam. 14 haftada 26 koşu TD’ına izin veren Panthers bu alanda ligin sonuncusu iken, maç başına verdiği koşu yardı ise 140. Ayrıca Panthers’ın rakipleri bu 14 maçta tam 108 kere koşarak first down almayı başarmış ki bu alanda da ligden sondan bir önce yer alıyorlar.

22- Denver Broncos (AFC Batı, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Kansas City Chiefs’e karşı karlar içinde kaybeden Denver Broncos resmi olarak playoff yarışının dışında kalması bir yana üç sezon üst üste yüzde elli galibiyetin altında kalarak taraftarlarına bir kez daha hayal kırıklığı yaşattı. Maç sonu açıklamalarda bulunan yıldız savunmacı Von Miller, “Saha içinde ve dışında her şeyi denedik. Farklı koçlar ve Farklı oyuncular denedik. Neler olduğu hakkında hiçbir fikrim yok” şeklindeki açıklamasıyla memnuniyetsizliğini açıkça dile getirmiş oldu. Neyse ki Drew Lock takıma geldi de gelecek sezon için kesin yargıya varmayacağız.

23- Atlanta Falcons (NFC Güney, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Bay haftasına kadar sadece bir galibiyet alabilen Atlanta Falcons, dokuzuncu haftadaki aradan sonra oynadığı altı maçtan dört galibiyet çıkarmayı başardı. Bu süreçte San Francisco 49ers ve New Orleans Saints gibi takımları kendi sahalarında yenmeyi de başardı. Belki de bu iyiye işarettir. Özellikle 49ers karşısındaki oyunu görünce insan umutlanmıyor değil ama Dann Quinn’e de pek güvenilmez.

24- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-9-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Sezon ortasında takıma katılan running back Kenyan Drake, Cardinals’a gelme sebebi Dolphins’te üst üste alınan mağlubiyetlerdi. Fakat Drake, aradığı galibiyeti Cardinals’ta da bulamamıştı ta ki bu haftaki Browns maçına kadar. Yaptığı dört koşu TD’ı ile bu sezonki ilk zaferinde büyük bir rol sahibi olan 25 yaşındaki oyuncu gelecek yıllar içinde umut verici bir oyun sergiledi. O zaman bu David Johnson’a yol gözüktü mü demek acaba?

25- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Jacksonville Jaguars tarihinin en çok maç kazanan koçu olan ve ayrıca New York Giants ile iki Super Bowl yüzüğü bulunan NFL’in en eski yüzlerinden Tom Coughlin, Jaguars’taki görevlerinden uzaklaştırıldı yani kovuldu. Kısacası Jaguars kötü gidişatın bir sonucunu 73 yaşındaki eski koç ve general menajerden çıkarmış oldu. Takım sahibi Shadid Khan’ın takımın başında yedi yıldır bulunduğunu ve sadece BİR tane winning sezonunu olduğunun notunu da buraya bırakalım. Belki sıra Doug Marrone’a gelir.

26- Indianapolis Colts (AFC Güney, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Bu takım ne ara bu hallere düştü. Bu takım bir ara 5-2 durumundaydı ve AFC Güney’de liderdi. Ne oldu bu takıma, Frank Reich hocam bize bir açıkla. Tamam, biliyoruz sakatlıklar etkiledi ama New Orleans Saints karşısında ki savunma felaket ötesi kötüydü. Jacoby Brissett’e iyi bir kardeşimiz ama sanki bu franchise’ı kaldırabilecek bir oyun kurucu değil. Ama geçiş QB’si olarak iş yapar mı? Kesinlikle!

27- New York Giants (NFC Doğu, 3-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Eli Manning’in MetLife stadında taraftarlara veda maçında New York Giants Miami Dolphins’i rahat geçti ve Eli Manning galibiyetle Giants taraftarlarına veda etti. Artık Pat Shurmur yerine gelebilecek adayların isimlerini de duymak isteriz.

28- Washington Redskins (NFC Doğu, 3-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Philadelphia Eagles karşısındaki mücadelesi ile izleyicileri şaşırtmayı başaran Washington Redskins, her ne kadar maçı kaybetse de hala takımda umut olduğunu da gösterdiler. 261 yard ve iki TD pası atan çaylak Dwayne Haskins, 130 yard top tutan çaylak receiver Terry McLaurin ve savunmada iki sack ve iki QB Hit ile maçı tamamlayan linebacker Ryan Anderson öne çıkan isimler oldular. Demek ki iyi bir head koç seçimi ve bir iki güzel hamle ile birlikte takımdaki iyi parçalar birleşirse Redskins’ten güzel bir takım ortaya çıkabilir.

29- New York Jets (AFC Doğu, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Bu sezonun başında kurduğu kadroyla playoff’a göz diken Jets’in meğerse daha bir sürü eksiği varmış. Bu eksiklerin başında hücum hattı geliyor. İlginç bir durum olarak New York Jets 2006 yılından beri birinci turdan hiç lineman draft etmemiş. Artık zahmet olmazsa iyi bir line seçimleriyle hem Sam Darnold’a iyi bir koruma sağlarlar hem de Le’Veon Bell gibi bir running back’i kullanmayı öğrenirler.

30- Miami Dolphins (AFC Doğu, 3-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Miami Dolphins, son birkaç haftadır mücadeleci oyunundan uzaklaşarak o bildiğimiz sezon başındaki takıma geri döndü ve tüm kafalar yine 2020 NFL Draftı’na odaklandı. Şimdi önlerinde Cincinnati Bengals maçı var ki bu maçı kazanmak isteyeceklerini hiç zannetmiyorum.

31- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Mağlubiyet serisini yedi maça çıkaran Detroit Lions’ta akıllarda tek bir soru işareti var, General Menajer Bob Quinn ve head koç Matt Patricia takımda kalmaya devam edecek mi?

32- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Cincinnati Bengals taraftarlarına müjde. Sadece iki maç kaldı. Sonrasında bitecek bu işkence ve Joe Burrow gelip tüm dertlere derman olacak. Tabii seçilirse…