Kirk Cousins aşağı Kirk Cousin yukarı adamı kızdırdık o da gitti Drew Brees’i kendi sahasında eledi… Konuya biraz hızlı girsem de Kirk Cousins özellikle uzatmalarda oynadığı oyunla Minnesota Vikings’e tur atlatmayı başardı. Bir sezonu daha Super Bowl kazanamadan tamamlayan Drew Brees ise kariyerinin sonuna mı geldi yoksa takımdan ayrılacak mı sorularını da peşinden getirdi.

Maçın Hikayesi

Karşılaşma aslında öne çıkan savunma performanslarıyla başladı. 3-3 ile geçilen ilk çeyrekten sonra ikinci çeyreğe Taysom Hill’in Deonte Harris’e attığı 50 yardlık pas ile alevlendi ve ardından gelen Alvin Kamara TD’ı ile Saints maçta üstünlüğü yakaladı. Hemen peşine Dalvin Cook’un emekleriyle endzone’a yaklaşan Vikings ise pozisyonu alan golüyle bitirerek farkı azalttı. Tam ilk yarı Saints’in üstünlüğü ile soyunma odasına gidilecek derken, Drew Brees kalitesine yakışmayan bir pas attı ve Vikings savunmasından Anthony Harris tarafından interception yapıldı. Altın tepside sunulan bu fırsatı Dalvin Cook ve Adam Thielen’ın güzel oyunlarıyla geçiren Vikings, ilk yarının bitimine 27 saniye kala TD yaparak öne geçti. İlk yarının son bölümünde kick off return’de Deonte Harris’in elde ettiği 64 yard ile alan golü şansı yakalayan Saints ise Will Lutz ile bu fırsattan yararlanamadı.

İkinci yarıya hücumla başlayan Saints ise bu dakikalarda Alvin Kamara ile oynamayı tercih etti fakat istediğini bir türlü elde edemedi. Aynı şekilde Vikings’te hücumda tutuk başladı ve iki takımın savunması maç başındaki gibi yine ön plana çıktı. Lakin belki de maçın dönüm noktalarının ilki üçüncü çeyrekte yaşandı. Çeyreğin bitimine son yedi dakika kala topu eline alan Kirk Cousins, sırasıyla Adam Thielen, Olabisi Johnson ve Stefon Diggs ile topları buluşturmayı başararak Saints end zone’una kadar geldi. Sazı eline alan Dalvin Cook’ta maçtaki ikinci TD’ını elde etti. İstediği hücum gücünden bir hayli uzak olan Saints, aradığı TD’ı takımın jokeri Taysom Hill’in dördüncü çeyrekte yakaladığı 20 yardlık pasla buldu. Tam maç böyle bitecek derken, son dakikalarda yine kendisine gelen Drew Brees, maçın bitimine yaklaşık iki dakika kala  direksiyonu eline aldı ve üst üste attığı seri paslarla takımını endzone’a taşıdı. İlk yarının sonunda alan golünü kaçıran Lutz ise bu sefer maçın sonundaki bu imkânı sayıya çevirdi ve maçı uzatmalara götürdü.

Uzatma anlarında ise adeta Kirk Cousins şov vardı. Minnesota Vikings endzone’nun 28 yard ilerisinde topu eline alan Cousins, Dalvin Cook ve Stefon Diggs ile topu sahanın ortasına kadar taşımayı başardı. New Orleans Saints sahasının 44. yardına geldiğinde ise Adam Thielen’e mükemmel bir 43 yardlık pas atan 31 yaşındaki oyun kurucu takımını Saints endzone’nun dibine kadar getirdi. Ancak  Vikings hücumu ilk iki hafta Dalvin Cook ile istediğini yapamadı. Tam da bu nokta da “Verin bakiyim topu abinize” der gibi sahneye çıkan Cousins, Kyle Rudolph’a daha önce attığı paslara benzer bir top yollayarak TD yapmayı başardı ve maçı da Minnesota Vikings’e hediye etti.

Saints mi o?

Çok değil iki yıl önce yine New Orleans Saints’i çok iyi tamamladığı bir sezon sonrası daha NFL tarihine geçecek şekilde mağlup eden Minnesota Vikings bu sefer bu başarıyı deplasmanda yaparak, rakibini bir hayli üzdü.

Minnesota Vikings’in en zayıf halkası olarak gözüken Kirk Cousins, bu maçta tam anlamıyla görev adamı olarak oynadı. Üzerine düşen tüm sorumlulukları tamamlamayı başaran Cousins, maç içinde çok gözükmese de topun ona geldiği anlarda eskisi gibi fazla bocalamadı. Fakat Cousins’in bu performansında maçın yıldızı Dalvin Cook’un da payı çok büyük. 28 top taşıma da 94 koşu yardı elde eden Cook, iki de TD yaptı fakat bununla da kalmayıp takımına bir de yedi tane first down kazandırdı. Kısacası verimi yüzde yüz olan bir makine gibi çalıştı 24 yaşındaki running back. Diğer taraftan maçın gizli öznesi Adam Thielen ise ne araya 129 yard top tuttu anlamış değilim. Fakat Saints secondary’sini alt etmesi de pek zor olmadı. Demek ki 29 yaşındaki oyuncunun isteyince ve top gelince aşamayacağı cornerback, yakalayamayacağı pas yokmuş. Stefon Diggs ise bu maçta top alamamaktan epey bir şikâyetçi olup sorununu maç esnasında sinirlenerek gösterse de bence dikkatleri Adam Thielen’dan alma konusunda yem olarak rolünü iyi oynadı.  Sezonun neredeyse sonlarına doğru açılan tight end Kyle Rudolph ise yine end zone’da Kirk Cousins’in en güvendiği silahlardan birisi olmayı başardı. Her ne kadar maçın içinde fazla gözükmese de blok anlamında hücum hattına epey bir yardım etti ve Dalvin Cook’a koşu alanı verilmesini sağladı.

İşin savunma kısmında ise tüm ekip harikulade bir maç çıkardı. Danielle Hunter’ından Everson Griffin’ine; Anthony Harris’ten Harrison Smith’ine kimi sayarsan say enfes bir savunma oyunu oynadılar. Kendileri ligin en iyi savunması olmasa da yıllardır beraber oynayan bu oyuncuların saha içinde ve oyun sırasında iletişimleri kesinlikle en üst seviyede. Her rakip takımın snap’i öncesi arkadaşını uyaran pass rusher’lardan, arkada alan paylaşımı yapan receiverlara kadar herkes çok iyiydi çok. Lakin maçın ilk yarısında Deonte Harris’in uzun pası yakalarken anlaşamayan iki isim Xavier Rhodes ve Harrison Smith biraz zayıf halka gibi gözükseler de Micheal Thomas’a istediği alanları vermediler.

Yine mi playoff’ta hüsran?

Üç normal sezonda 37 galibiyet elde eden New Orleans Saints’te Drew Brees bu süreç içerisinde toplam 82 TD pası attı ve yüzde 73 pas isabeti gibi çok yüksek bir rakam elde etti. Lakin gel gelelim ki bu oyunu ne Saints ne de Drew Brees, playoff’lara taşıyabildi. Normal sezonda hücum planlarını bir bir yerine getiren, bir sezon Michael Thomas,  bir sezon Alvin Kamara ile harikalar yaratan Saints’e playoff maçı deyince bir şey oluyor. Her seferinde tekrarlanan bu durum ise head koç Sean Payton’ın planlarını da sorgulatmadı değil.

Drew Brees maça hiç beklenmedik şekilde tutuk başladı. Bir gözü sürekli Michael Thomas’ta diğer gözü de Jared Cook’ta olan 40 yaşındaki oyun kurucu, karşısında sağlam bir secondary bulunca pas atamadı. Bir ara uzun bir pas atmaya yeltenen Brees ise ne kadar yanlış bir karar verdiğini top daha en yüksek noktasına ulaşmadan anlayacaktı fakat iş işten çoktan geçmişti artık. Tecrübeli oyun kurucunun yardımına ise “Her yerde oynarım abi” diyen Taysom Hill yetişti. İlk önce Deonte Harris’e güzel bir pas ardından da 20 yardlık pas yakalama ile Saints’i maça ortak etme konusunda elinden geldiğini yaptı. Tüm hafta boyunca Brees’e çalışan Vikings savunması ise Taysom Hill’i görünce bir an şaşırdı ama Hill bir anlık dalgınlığı bile affetmedi. Brees’in aslında en büyük eksiklerinden birisi de buydu. İlk başta belirtiğim gibi çoğunlukla Michael Thomas’ı veya Jared Cook’u araması Saints hücumunu kolay tahmin edilebilir yapıyordu ki nitekim öyle de oldu. Eğer Brees, Tre’Quan Smith, Ted Ginn veya Josh Hill gibi oyuncuları biraz daha kullanabilseydi belki Saints hücumu da o esnekliği sağlayıp ana planını devreye sokabilirdi.

Saints savunmasında ise sezonun en dikkat çeken isimlerinden olan Cameron Jordan’ın adını bir defa üçüncü çeyrekte Dalvin Cook’a tackle yaparken bir de dördüncü çeyrekte Kirk Cousins’i sacklerken duyduk. Onun dışında Cameron Jordan önündeki hücum oyuncularından bir türlü kurtulamadı. İşin aslında ligin kalburüstü olarak gördüğüm Saints savunma hattı playoff’larda ciddi anlamda sınıfta kaldı. Kirk Cousins’i rahatsız etme konusunda iyi iş çıkardıklarını söylemek zor. Secondary’de ise Adam Thielen yedi top yakalama 129 yard elde etti ki bir kişi de bu adamı tutmayı başaramadı. Ancak sezonun son bölümünde takıma katılan Janoris Jenkins, bireysel anlamda iyi bir oyun ortaya koydu. Sık sık Stefon Diggs ile eşleşen ve teke tekte Diggs’e imkân vermeyen Jenkins, Diggs’i de bir ara baya bir sinirlendirdi. Maçın en enteresan olayı ise uzatmalarda Vikings’in TD bulduğu pozisyonda yaşandı. Uzatmalarda topla koşan Dalvin Cook’a tackle yapmak isteyen Saints’in savunmadaki yıldız ismi Marshon Lattimore’un ayağı Cook’un altında kaldı. Bu dakikadan sonra kenara gelen Lattimore, bir süre oyuna devam edememişti ki ne olduysa ondan sonra oldu zaten. Gerisini biliyoruz hepimiz, Cousins attı Thielen yakaladı Rudolph yakaladı falan filan… Acaba Marshon Lattimore o tackle’ı yapmasa acaba Vikings yine bu kadar rahat gelebilir miydi? Sorusunu da aklımdan bir türlü çıkaramıyorum.

Sonuç olarak Kirk Cousins, NFL tarihinin normal sezonda en fazla TD pası atan oyuncusu Drew Brees’i eleyerek yoluna devam etti ve San Francisco 49ers’a yani Jimmy Garoppolo’ya rakip oldu. Öte yandan New Orleans Saints, bu seneki mağlubiyetin sonucunun ne olacağına da önümüzdeki süreçte göreceğiz.