NFL’in belki de en heyecanlı dönemine de giriş yaptık. En ufak hatanın bile cezalandırıldığı bu playoff maçlarının oynandığı Ocak ayının maalesef ki telafisi yok. O yüzden heyecanın bir an bile düşmeyeceği maçları kaçırmayın diyerek yılın ilk maçlarını değerlendirmeye başlayalım…

BUFFALO BILLS @ HOUSTON TEXANS

Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saat 00.35’te karşı karşıya gelecek olan iki ekibin maçı playoff’ların açılış maçı olacak. Sezonu 10-6 ile bitiren Buffalo Bills, New England Patritots’ın arkasından AFC Doğu’yu ikinci sırada bitirerek buraya gelirken, Houston Texans ise zorlu AFC Güney’i son haftalarda kazanarak Ocak ayını görmeyi başardı.

BUFFALO BILLS: AFC’nin bu sezonki sürprizlerinden olan Buffalo Bills, son haftadn önce playoff’a kalmayı garantileyen takımlardandı. Josh Allen’ın ikinci senesinde güzel bir çıkış yakalayan Bills’te, head koç Sean McDermott’un takıma dokunuşlarının buraya gelmelerinde payı çok büyüktü. Özellikle savunmada ligin en iyilerinden biri olan Bills, bu sezon oynadığı maçların neredeyse hepsinde savunması ön plana çıktı. Koşu hücumunda  çaylak Devin Singletary ve emektar Frank Gore ile bir uyum yakalamaya çalışan Bills, bu alanda ligin en çok yard kat eden beşinci takımı olarak sezonu tamamladı. Ancak pas hücumları için aynı şeyi söylemek zor. Bu alanda ligin kötülerinden olan Bills’te receiver kadrosunun yetenek eksikliği playoff’a rağmen bariz bir şekilde göze çarpıyor.

HOUSTON TEXANS: Houston Texans, bu sezonun en dalgalı performans gösteren takımlarındandı. Bunun en büyük kanıtı olarak Texans’ın normal sezon fikstürüne baktığımızda sezonu “İki maç kazan, bir maç kaybet” şeklinde tamamladığını da rahatlıkla görebiliriz. Hücumda Deshaun Watson ve DeAndre Hopkins işbirliği öne çıkarken, zaman zaman running back Carlos Hyde’in güzel performansları da bu sezonki başarıda etkiliydi. Lakin savunmadaki eksikleri birçok maçta başlarını feci şekilde ağrıttı. Ligin en kötü pas savunmalarına sahip olmaları, secondary’de ciddi sorunları olduğunu gözler önüne sererken, J.J. Watt’ı sezon içinde sakatlığa kurban vermeleri hiç beklenmedik bir kayıptı. Sezon başında Jadaveon Clowney’i de göndermelerinden sonra pass rusher konusunda eksiklik çeken Texans’ın QB baskısı konusunda ligin en kötüsü olduğunun notunu da buraya bırakalım.

BEKLENTİLER: Karşılaşmada dikkat edilmesi gereken ise iki önemli husus olacaktır diye düşünüyorum. Bunlardan ilki Houston Texans’ın receiver’larıyla Buffalo Bills’in secondary’si. Bu hususta benim de heyecanla beklediğim eşleşme olan Houston Texans wide receiver’ı DeAndre Hopkins ile Buffalo Bills cornerback’i Tre’Davious White’ın kapışması olacak ve muhtemelen bu eşleşme maça damgasını vuracak. Bir tarafta ligin en iyi pas yakalayıcılarından olan Hopkins, diğer tarafta ligin en fazla interception yapan oyuncusu olan White’ın performanslarını kendi takımlarının kaderini yakından ilgilendirecek. White dışında Micah Hyde ve Jordan Poyer ile güzel bir secondary’si olan Buffalo Bills’in savunma arkasına top atmak biraz zor olabilir. Bu nokta da sakatlığı bulunan ve oynayıp oynamayacağı soru işareti olan Will Fuller’ın durumu Texans’ın pas oyunlarındaki etkinliğini belirleyebilir. Aynı şekilde Kenny Stills de Hopkins’in boşalttığı alanlara doğru koşularla yakalayacağı paslarla fark yaratabilecek bir isim olarak dikkat çekiyor.

Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise Josh Allen’ın yapacağı koşular. Kendi draft sınıfının oyun kurucularına göre pas yeteneği biraz düşük olan 23 yaşındaki oyuncunun bu sezonu yüzde 58 gibi düşük bir pas isabet yüzdesiyle ligi tamamlaması bunu kanıtlar nitelikte. Her ne kadar pas oyununda biraz etkisiz olsa da bu sene koşarak takımına tam 42 kere first down aldırması da azımsanmamalı. Bu noktada Texans’ın linebacker’larına Josh Allen’ın koşularına izin vermemek konusunda büyük iş düşecek. Eğer Allen’ı ne kadar cep içinde kalıp pas atmaya iterlerse Bills’in hücumdaki verimliliğini azaltabilirler. Bunun en güzel örneği ise Buffalo Bills’in 14. haftada oynadığı Baltimore Ravens maçı. O maçta Allen’a sadece dokuz yard koşmasına izin vermişlerdi ve Allen’da maçı yüzde 43 pas isabeti gibi çok düşük bir sayıda tamamlamıştı.

Skor Tahminim: Buffalo Bills 24 – Houston Texans 27

TENNESSEE TITANS @ NEW ENGLAND PATRIOTS

Playoff’ların ikinci maçında Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saat 04.15’te karşı karşıya gelecek olan bu iki ekibin mücadelesi belki de haftanın en dikkat çekici maçı olmaya da aday.

TENNESSEE TITANS: Marcus Mariota ile bu sezonun başında da istediği sonuçları elde edemeyen Tennessee Titans, sezon başında Miami Dolphins’ten takıma kattığı Ryan Tannehill’i yedinci haftadan sonra starter yaparak takımın kaderini değiştirdi. 31 yaşındaki oyun kurucu eline geçen bu fırsatı da güzelce kullanarak 2-4 durumunda aldığı takımı 9-7 ile playoff’a taşımayı başardı. Lakin Tannehill’in starter olmasından sonra kendisini bulan bir isim var ki aslında o isim de Titans’ın buralara gelmesinde pay sahiplerinden birisi. Bahsettiğim oyuncu tabii ki de Derrick Henry. Mariota ile altı maçta sadece 416 yard elde edebilen ve dört koşu TD’ı bulunan 26 yaşındaki koşucu, Tannehill’in gelişinden sonra oynadığı 10 maçta 1,124 koşu yardı ve 12 TD’a imza attı.

NEW ENGLAND PATRIOTS: Yaklaşık 10 yıl sonra wild card maçıyla playoff’a giriş yapan New England Patriots ise sezona mükemmel bir başlangıç yapmıştı. İlk sekiz hafta yenilgi yüzü görmeyen takım, özellikle savunmadaki yaptığı pozitif işlerin yanında savunma oyuncularından da skor katkısı alınca çok korkutucu bir takım haline gelmişti. Sekiz maçlık galibiyet serisinde rakiplerine de az skor şansı veren Patriots’un bir ara maç başına yediği sayı yaklaşık 7,5 civarlarındaydı. Lakin sezonun ikinci yarısına Baltimore Ravens karşısında ağır mağlubiyetle başlayan Boston ekibi, bu süreçte Philadelphia Eagles ve Dallas Cowboys’u mağlup etse de sonrasında gelen Houston Texans, Kansas City Chiefs ve Miami Dolphins yenilgileri Tom Brady ve arkadaşlarını buralara kadar düşürdü.

BEKLENTİLER: Maç genel anlamda Tennessee Titans hücumu ve New England Patriots savunması arasında geçecektir. Biraz önce bahsettiğimiz gibi Derrick Henry’nin formu aslında Titans için belirleyici olacaktır. Ancak bu sefer karşısında liginde belki de en iyi linebacker üçlüsü diyebileceğimiz Jamie Collins, Dont’a Hightower ve Kyle Van Noy olacak ve bu isimler Henry’e geçit vermemeye çalışacaklar. Bu üç ismin de normal sezonda toplam 19 sack’i bulunduğunu da hatırlatalım ki pas savunmasında da Tannehill’i baya bir rahatsız edeceklerdir. Diğer bir taraftan Titans’ın pas hücumlarının ana istasyonu olan çaylak receiver A.J. Brown’u ise bu sezon ligin en iyi savunmacılarından biri olarak kabul edilen cornerback Stephen Gilmore karşılayacak. Son haftalarda Patriots’a karşı oynayan takımlar Gilmore’un zayıf yönünü biraz bulmuş gibi gözüküyor. Bills – Patriots maçındaki John Brown’un şu koşusu ve şu hareketi bahsettiğim konuya güzel bir örnek olabilir. Eğer A.J. Brown da Gilmore’un zayıf noktasına doğru bir koşu ile 29 yaşındaki oyuncuyu alt edebilirse birden fazla TD üretebileceği bir maç geçirebilir.

Sonuç olarak, her ne kadar eleştirsek de karşımızda altı yüzüğü bulunan Tom Brady ve NFL’in en iyi koçlarından olan Bill Belichick sebebiyle Patriots’ın sağı solu belli olmaz. Lakin Patriots hücumda etkili olamazsa tüm iş yine savunmaya kalacak ve bu sefer karşılarında yetenekli hücum oyuncularını barından bir Titans olacak. Eğer yapabilirlerse Patriots savunmasının üretebileceği skorlar maçın belki de kaderini belirleyecektir. Diğer bir yandan Titans’ın hem koşu da hem de hücumda başarılı olmasının en büyük etkenlerinden olan hücum hattı oyuncusu Jack Conklin’in sakatlığı ve bu maçtaki performansı takımın hücum planlarını sekteye uğrayabilir.

Skor Tahminim: Tennessee Titans 20 – New England Patriots 24