Hoş geldin 2020… Yeni bir 10 yıla girdiğimiz şu dönemlerde biz NFL normal sezonunun sonuna geldik ve ligimizi de tamamladık. 17 haftalık bu süreçte kâh güldük, kâh eğlendik, kâh sevindik, kâh üzüldük fakat güzel bir sezon geçirdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Biz izleyicileri tek üzen nokta ise playoff yarışının son haftaya taşınamamış olmasıdır diye düşünüyorum. Umarım gelecek sezonun son haftaları bu şekilde geçmez diyerek normal sezon macerasının son “Haftalık” yazısını da başlayalım…

AFC’de playoff tablosunu şekillendiren ilk maçta Kansas City Chiefs evinde Los Angeles Chargers’ı mağlup ederken ev sahibi avantajını kapmak için gözü ve kulağı Miami Dolphins – New England Patriots maçındaydı. Maç öncesi tahminlerde New England Patriots’tan ilk oynanan maçta fark yemiş olan Miami Dolphins’in Foxborough’ta bir sürpriz yapması zor gözüyle bakılıyordu. Ancak Ryan Fitzpatrick ve arkadaşları son topa kadar üst düzeyde mücadele ederek hem rövanşı aldı hem de Tom Brady ve arkadaşlarını 10 yıl sonra wild card maçı oynamaya itti. Foxborough’dan gelen bu galibiyetle Kansas City Chiefs taraftarları da çılgına döndü. Ayrıca maçın anlatımında görevli olan Kevin Harlan, Chiefs’in ekstra sayı için alan golü vurduğu pozisyonda bir yandan da Dolphins – Patriots maçını anlatması ortaya şu unutulmaz anı ortaya çıkardı.

AFC’nin diğer önemli maçında Oakland Raiders ve Pittsburgh Steelers’ın da gözü kulağı Houston Texans – Tennessee Titans maçındaydı. Ne Oakland Raiders ne de Pittsburgh Steelers kendi oynadıkları maçları kazanabildi ve playoff şanslarını kendi kendilerine tükettiler. İşini şansa bırakmayan Tennessee Titans ise geriden gelmesine rağmen eksik Texans karşısında rahat bir galibiyet olarak sezon ortasındaki yükselişini playoff yaparak taçlandırmış oldu.

NFC’de ise işler tam anlamıyla San Francisco 49ers – Seattle Seahawks maçının sonucuna bağlıydı çünkü hem Green Bay Packers hem de New Orleans Saints normal sezonda San Francisco 49ers’a mağlup olduğu için ev sahibi olma konusunda her iki takımda Seattle Seahawks’ı destekliyordu. New Orleans Saints, zayıf rakibi Carolina Panthers karşısında farka koşarken, Green Bay Packers ise Detroit Lions karşısında çok etkisiz kalmasına rağmen son dakikalarda yıldız oyun kurucusu Aaron Rodgers sayesinde zorla da olsa kazanmasını bildi. Geç saatte gelen San Francisco 49ers galibiyeti ile Green Bay Packers playoff’un ilk turunu bay geçerken New Orleans Saints ise wild card oynamak zorunda kaldı. Diğer yandan Philadelphia Eagles’in kaybetmesini bekleyen Dallas Cowboys, Washington Redskins’i farklı geçse de Carson Wentz ve arkadaşları New York Giants karşısında hata yapmadı ve dokuz galibiyet ile NFC Doğu’yu birinci bitirerek wild card oynamaya hak kazandı.

Tüm bu netleşen sonuçlar çerçevesinde ise şu şekilde bir sıralama ve playoff tablosu da oluşmuş oldu:

AFC KonferansıNFC Konferansı
1Baltimore Ravens1San Francisco 49ers
2Kansas City Chiefs2Green Bay Packers
3New England Patriots3New Orleans Saints
4Houston Texans4Philadelphia Eagles
5Buffalo Bills5Seattle Seahawks
6Tennessee Titans6Minnesota Vikings
AFC Wild Card MaçlarıNFC Wild Card Maçları
Tennessee TitansNew England PatriotsMinnesota VikingsNew Orleans Saints
Buffalo BillsHouston TexansSeattle SeahawksPhiladelphia Eagles

Haftanın Olayı: Kovulanlar, Gelenler, Gidenler

Sezonun bitişiyle ile birlikte ligin başarısız olan takımlarından Cleveland Brown ve New York Giants head koçlarıyla yollarını ayırma kararı aldı. Bir tarafta son yılların en iddialı kadrosunu sadece oyun anlamında değil mental anlamda da hazırlayamayan Freddie Kitchens, diğer yandan elindeki genç kadroyu bir türlü takım edemeyen Pat Shurmur’un ayrılmasına zaten haftalar öncesinden kesin gözüyle bakılıyordu. Cleveland Browns’ta genel menajer John Dorsey ile yolların ayrılması biraz sürpriz oldu. İş başına geçen koçlarda ise Carolina Panthers’tan kovulan Ron Rivera’ya Washington Redskins’in yolunu tutarken, yanına defansif koordinatör pozisyonuna ilk önce Jacksonville Jaguars’ı daha sonrasında 2015-2017 yılları arasında Oakland Raiders’ı çalıştıran Jack Del Rio getirildi. Lakin Washington Redskins’te köklü bir değişiklik olarak yaklaşık 10 yıldır takımın başkanlığını yapan Bruce Allen ile yollar ayrıldı. Sezonun hemen bitiminden sonra yapılan bu değişiklikler bakalım hayal kırıklığı yaşayan takımları gelecek yıl nasıl etkileyecek.

Haftanın Maçı: San Francisco 49ers (26) – Seattle Seahawks (21)

Maçın Adamı: Deebo Samuel (İki top taşıma, 33 yard koşu, bir TD koşusu, 5-5 pas yakalama, 102 yard receiving)

Normal sezonun en son maçı olan ve NFC’nin tüm dikkatini üzerine çeken maçta Seattle Seahawks evinde San Francisco 49ers’ı konuk etti. Sezonun ilk bölümünde yoluna doludizgin giden 49ers’ı deplasmanda durdurmayı başaran ve rakibine ilk mağlubiyetini aldıran Seattle Seahawks, kazanması durumunda NFC Batı’yı da lider olarak tamamlayacaktı. Fakat takımın üç koşucusunun da sakat olması ve Russell Wilson’un sezon başındaki performansından uzak olması ibreyi 49ers cephesine çevirmişti ki nitekim sonuç Jimmy Garoppolo ve arkadaşlarının lehine oldu.

San Francisco 49ers cephesinde maçın gizli kahramanı daha doğrusu kahramanları hücum hattı oyuncularıydı. Yeri geldiğinde koşu oyunlarında yeri geldiğinde Jimmy Garoppolo’ya pas zamanı tanıma da görevlerini çok iyi yaptılar. Koşu da bu boşlukları değerlendiren Raheem Mostert iki kritik TD yaparak takımının galibiyetinde önemli rol oynadı. Her ne kadar ligin değil 10 belki de 20 en iyi running back’i arasında olmasa da bu sezon sekiz koşu TD ile 49ers’in koşu hücumlarında önemli iş yapan Mostert, deyim yerindeyse fırsatçı golcü gibi, yakaladığı koridorları sezon boyunca hiç kaçırmadı. 27 yaşındaki oyuncunun bu performansı playoff’ta da devam etmesi 49ers’in lehine olacaktır. Diğer bir yandan maçın adımı seçtiğim Deebo Samuel ise çaylak olmasına rağmen kritik maçlarda güzel işler yaptı. Bu maçta da takımına toplam beş tane değerli first down aldırmayı da başardı. Fakat 49ers cephesinde Kyle Juszczyk, ne kadar değerli bir isim olduğunu bir kez daha kanıtladı. Topsuz oyunda yaptığı işlerle belki de ligin en iyi oyuncularından olan 28 yaşındaki fullback, Mostert’in yaptığı iki TD’da da koşu yolunu açtı ve ayrıca bir pozisyonda 49 yardlık pas tutarak toplu oyunda da tehlikeli olabileceğini gösterdi. Savunma da ise birçok sakat olmasına rağmen defansif koordinatör Robert Saleh’in büyük çabasıyla iyi bir oyun çıkardılar. Bu perfomanslarının playoff’ta da devam edeceğini düşünmek hayal değil.

Seattle Seahawks tarafından maça bakacak olursak, Marshawn Lynch, eski takımının ihtiyacı olan anda döndü ve bir sene oynamayan bir oyuncuya göre fena da bir maç çıkarmadı. Ancak Seahawks’ın üç koşucusunun sakat olması asıl mesele değil, Russell Wilson’ın son haftalardaki düşen performansı daha önemli bir nokta. Sezon başında yüzde 72 pas isabet yüzdesiyle oynayan 31 yaşındaki oyuncunun bu istatistiği son altı maçta yüzde 61’e kadar düştü. Koşucularından istediği verimi alması zor olarak gözüken Seahawks hücumunun Wilson’un koluna kalması playoff’larda işe yarayacak mı göreceğiz. Lakin Seahawks’ın aksayan tek yeri koşu hücumu değil aynı zamanda savunmada da ciddi sorunları mevcut. Bu maçta da belli oldu ki pozisyon hatalarının yanında koşu hücumlarını durdurmada sorunları var. Son altı maçta rakiplerine 145 rushing yard izni vermeleri bir playoff takımının yapmaması gereken bir rakam. Pete Caroll ve öğrencileri bu sorunu çözemezlerse işleri hiç kolay değil.

Sonuç olarak, San Francisco 49ers bu sezon Seahawks galibiyeti ile birlikte 13 galibiyet çıkararak, playoff’lara kalırken, aynı zamanda ev sahibi avantajını da kaptı. Seattle Seahawks’ın ise 11 galibiyet ile Ocak ayını görmesine rağmen hala çözmesi gereken mühim sorunlar ve bunun için kısa bir zamanı var. Neler olacağını hep beraber göreceğiz.

Haftanın Oyuncusu: Ryan Fitzpatrick (28-41 pas isabeti, bir TD Pası, 15 yard koşu, bir TD koşusu)

Miami Dolphins’in, New England Patriots’a çelme taktığı maçta 37 yaşındaki Ryan Fitzpatrcik, oynadığı oyunla galibiyetin mimarlarındandı. Sadece performans anlamında değil, liderlik bakımından da takıma büyük katkı sağladı. Özellikle maçın son pozisyonunda tight end Mike Gesicki ile buluşturduğu pozisyonda mükemmel bir oyun ortaya koydu. Ligin son maçlarında gösterdiği katkı ile gelecek yılda takımla kalmasına karar verilen Ryan Fitzpatrcik, Miami Dolphins’in rebuild sürecinde gelecek çaylak oyun kurucuya da yol gösterici olarak rol alabilir.

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBRyan Fitzpatrick (MIA)DEDerek Barnett (PHI)
RBDerrick Henry (TEN)DTGrady Jerret (ATL)
WRDeVante Parker (MIA)DTChris Jones (KAN)
WRBershad Perriman (TB)DECarlos Dunlap (CIN)
WRA.J.Brown (TEN)LBShaquil Barret (TB)
TEMike Gesicki (MIA)LBA.J. Klein (NO)
LTDavid Bakhtiari (GB)LBDeion Jones (ATL)
RTJack Conklin (TEN)CBJanoris Jenkins (NO)
LGRamon Foster (PIT)CBChaunchey Gardner-Johnson (NO)
RGNate Davis (TEN)STrey Marshall (DEN)
CRyan Jensen (TB)STyrann Mathieu (KC)

Sezon Sonu

Normalde gelecek haftanın maçlarına yer verdiğim bu bölümde normal sezonu tamamladığımıza göre kısa bir veda ile playoff macerasına doğru yavaş yavaş yelken açabiliriz. Tabii ondan önce de hazır sezonu tamamlamışken sezon sonu ödüllerini de dağıtalım. Sizin de bu ödüller konusundaki düşüncelerini yorumlarda belirtirseniz sevinirim…

MVP – Lamar Jackson (Baltimore Ravens)

Yılın Hücum Oyuncusu – Christian McCaffrey (Carolina Panthers)

Yılın Savunma Oyuncusu – Chandler Jones (Arizona Cardinals)

Yılın Çaylak Hücum Oyunusu – A.J. Brown (Tennessee Titans)

Yılın Çaylak Savunma Oyuncusu – Nick Bosa (San Francisco 49ers)

Yılın Geri Dönüş Yapan Oyuncusu – Jimmy Garoppolo (San Francisco 49ers)

Yılın Koçu – Kyle Shanahan (San Francisco 49ers)

Bir Haftalık’ı da burada tamamladık. Gelecek sezonda görüşmek dileğiyle…