Tom Brady’nin Tennessee Titans’a elenmesinden sonra başka bir boyuta gelen AFC şampiyonluğunda Patrick Mahomes’lu Kansas City Chiefs ve Lamar Jackson’lı Baltimore Ravens bir adım önde olsa da Deshaun Watson’lı Houston Texans ve Derrick Henry’li Tennessee Titans’ın da sürpriz yapma ihtimalleri bir hayli yüksek. O yüzden AFC’teki bu eşleşmeler için başlıkta da belirttiğim gibi her şey ortada diyorum. Daha çok isteyen, sahada daha çok doğruları yapan takım kazanan taraf olacaktır.

Tennessee Titans @ Baltimore Ravens

Cumartesi’yi Pazar’a bağlayacak gece saat 04.15’te oynanacak bu karşılaşma aynı zamanda AFC playoff maçlarının ilki olacak. En son geçen yıl 2018 normal sezonunun altıncı haftasında karşı karşıya gelen bu iki ekibin mücadelesinde kazanan taraf 21-0’lık skor ile Joe Flacco’lu Baltimore Ravens olurken, Tennessee Titans oyun kurucusu Marcus Mariota tam 11 kere sack olup yerden kalkamamıştı.

TENNESSEE TITANS: New England Patriots’a karşı gelen galibiyetle adından sıkça söz ettirmeye başlayan Titans’ta Derrick Henry, performansıyla öne çıktı. Ryan Tannehill, Patriots karşısında kariyerindeki ilk playoff galibiyetiyle tanıştı. Fakat galibiyet sonrası sakat oyuncular Titans’ta can sıkıyor. Takımın sağ guard’ı Nate Davis, son antrenmanı sınırlı olarak tamamlarken, linebacker Jayon Brown ise antrenmanlara katılmadı. Brown’ın ise oynaması şu an için biraz zor gözüküyor.

BALTIMORE RAVENS: Geçtiğimiz yılın ortasında starter yaptığı Lamar Jackson ile sezona Miami Dolphins karşısında aldığı güzel galibiyetle başlayan Baltimore Ravens, ilk dört maçta biraz inişler ve çıkışlar yaşadı. Ancak akat beşinci haftadaki Pittsburgh Steelers zaferi ile birlikte çok ciddi bir çıkış yaşadılar ve o maçla beraber oynadıkları toplam 12 maçı da kazanmayı başardılar. Bu süreçte Lamar Jackson her hafta üzerine koyarak devam etti ve harikalar yarattı. Aynı zamanda Mark Ingram’ın da form tutması Ravens’ın başarısındaki göz ardı edilmemesi gereken taraftı.

BEKLENTİLER: Sezonun parlayan ismi Lamar Jackson, tabii ki de bu maçın kaderini belirleyecek isim olacak. İlk playoff deneyiminde Los Angeles Chargers’a karşı ciddi hatalar yapan 23 yaşındaki oyun kurucunun, bu sezonki oturmuş Ravens hücumuyla birlikte daha derli toplu bir oyun oynayacaktır. Lakin bu bahsettiğimiz Ravens hücumunda en mühim nokta tight end’ler Mark Andrews, Nick Boyle, Hayden Hurst ve fullback Patrick Ricard’ın takımın koşu hücumunda line’a vereceği blok desteği. Tüm sezon boyunca bu blokların ekmeğini çok yiyen Lamar Jackson’ın hızı, atletizmi ve atikliği bu maçta da mor siyahlı ekibin A planı olacaktır. B planı ise bu boşlukları Mark Ingram gibi tecrübeli bir koşucu ile doldurmaları ama Mark Ingram 16. haftadaki sakatlığı sebebiyle hafta için antrenmanları kaçırmak zorunda kaldı ve Ravens head koçu John Harbaugh ise Ingram’ın durumu hakkında Cumartesi’yi bekleyin şeklinde açıklama da bulunarak kafalarda soru işareti oluşturdu. Eğer Ingram olmazsa ise bence hem Lamar Jackson mental olarak ciddi sıkıntı çeker hem de koşu hücumlarında o alıştığımız Ravens’ı görmemiz zor olur. Topu endzone’a getirme konusunda genellikle koşuyu tercih eden Ravens ise fişi Lamar Jackson’ın attığı paslarla çekiyor ki bu sezon Jackson’ın attığı 36 TD pasının yarısından fazlası endzone’a yakın bölgeden atılan paslardı. Zaten istatistiklere baktığımızda da Baltimore Ravens’ın ligde maç başı en çok sayı bulan ve dolayısıyla en fazla redzone’a giren takım olduğunu da rahatlıkla görebiliriz.

Tennessee Titans açısından ise bu maç yine Derrick Henry üzerinden yürüyecektir ki bunu tahmin etmek o kadar zor değil. Ancak Ryan Tannehill’in de işin bu kısmından sonra biraz daha devreye girmesi gerekiyor. Her ne kadar Baltimore Ravens, secondary’si Earl Thomas’ın yanında bu sezon All-Pro olan Marlon Humphrey ve Marcus Peters ile aşılması zor olsa da Tannehill’in yüksek pas isabeti ile maçı tamamlaması ve olası red zone’da eline geçen fırsatları harcamaması takımının kaderini belirleyecek. İşin savunma kısmında ise Ravens koşularını durdurma konusunda linebacker’lar Rashaan Evans ve Harold Landry’e büyük iş düşüyor. Eğer Titans savunması, Baltimore Ravens’ı Buffalo Bills maçındaki savunma düzeni gibi, oyunu görüp ondan sonra hamle yapmaya dayalı yani sabırlı bir oyun sergilerler ise belki Lamar Jackson tehlikesini bir nebze de olsa azaltabilirler.

Skor Tahminim: Tennessee Titans 21- Baltimore Ravens 23

Houston Texans @ Kansas City Chiefs

Pazar günü “Bu saatte maç mı olur kardeşim” dedirtecek bir saatte gece 11.05’te kozlarını paylaşacak olan Houston Texans ve Kansas City Chiefs maçı bir bakıma normal sezonun altıncı haftasında oynanan ve Houston Texans’ın galibiyeti ile sonuçlanan karşılaşmanın rövanşı niteliğinde olacak. Yine Kansas City Chiefs’in stadı olan Arrowhead Stadı’nda oynanan maçta Texans, geriden gelmesine rağmen Deshaun Watson’ın yaptığı TD ile maçı kazanmayı başarmıştı.

HOUSTON TEXANS: Buffalo Bills karşısında kendi evinde 16-0 geriye düşmesine rağmen ikinci yarının ortasına doğru kendisine gelen Houston Texans, Deshaun Watson’ın olağanüstü oyunuyla maçı uzatmalara kazanmayı bildiler ve tur atladılar. Sezonun son bölümünde sakatlanan J.J. Watt, yeşil sahalara playoff’larla birlikte dönüş yaparak bir bakıma takımın havasını değiştirdi.

KANSAS CITY CHIEFS: Geçen yıl kaybedilen AFC Finali’nden sonra yine aynı hedefle sezona başlayan Kansas City Chiefs, ilk dört maçını kayıpsız geçtikten sonra yine favori konumuna gelmişti. Fakat sonrasında peş peşe gelen Indianapolis Colts ve Houston Texans mağlubiyetleri tam takımda şok etkisi yaratmışken yedinci haftadaki Denver Broncos maçında Patrick Mahomes diz kapağından sakatlandı ve takımını iki maç yalnız bırakmak zorunda kaldı. Bu süreçte emeklilikten döndürdüğü Matt Moore ile Green Bay Packers’a mağlup olsalar da Minnesota Vikings’i yenerek yarışın içinde kaldılar. Onuncu haftadaki Tennessee Titans maçı ile sahalara dönen Mahomes ile birlikte sezonun son bölümünde ciddi bir form yükselişi yakalayan Andy Reid ve öğrencileri bu süreçte New England Patriots’u da yendiler ve Miami Dolphins sayesinde hem ev sahibi avantajını hem de ilk tur bay hakkını elde ettiler.

BEKLENTİLER: Bir tarafta Deshaun Watson diğer tarafta da Patrick Mahomes varsa bu maç oyun kurucuların maçıdır. Bu iki ekibin karşılaştığı altıncı haftadaki yazımda “…sıradan bir eşleşme değildi aynı zamanda gelecek yıllarda da sık sık karşılaşacaklarını tahmin ettiğim Deshaun Watson – Patrick Mahomes rekabetinin ilkiydi.” yazmıştım. Nitekim bu iki isim beni üzmeyerek yine karşı karşıya geldiler ve şimdi de gelecek yıllara damga vuracak bu isimlerin ikinci düellosu olacak.

Deshaun Watson, Buffalo Bills karşısında ilk yarı pas mı atayım yoksa koşayım mı derken hücum fırsatlarını harcayıp üst üste sack olmuştu. Fakat ikinci yarıda ciddi bir sorumluluk alan 24 yaşındaki oyun kurucu kolejdeki muhteşem performansını hatırlatacak bir biçimde sahneye çıkarak takımına maçı kazandırmıştı. Yine Chiefs karşısında da böyle bir oyun ortaya koyacağını düşündüğüm Watson’ın Buffalo Bills maçına nazaran daha fazla koşu alanı bulabileceğini tahmin ediyorum. Amma ve lakin karşısında Frank Clark ve Chris Jones ikili olacak ki bu ikilinin normal sezonda toplam 34 QB hit’i ve 17 sack’i olduğunu ve Chiefs savunmasının bel kemiği olduklarını hatırlatalım. Koşu oyunlarını Duke Johnson ve Carlos Hyde ile sezon boyu iyi götüren Texans’ın kafası biraz rahat. Pas oyunlarında ise Will Fuller’ın olmayışı derin tehdit konusunda Watson’un opsiyonlarını azaltıyor. Oynama ihtimali bulunan Fuller’ın sahada olup olmama durumuna göre Texans’ın pas oyunları şekillenecektir. İlk maçta beklediğim kadar ön plana çıkmayan Hopkins’in bu maçta en az bir TD yapabileceğini düşünüyorum.

Kansas City Chiefs tarafında ise son haftalarda hücumda durdurulması zor olan Patrick Mahomes izlediğimiz için Houston Texans savunmasına karşı üstün geleceğini düşünüyorum çünkü Mahomes neredeyse tüm silahlarını en doğru şekilde kullanan ve başarı oranı yüksek bir oyun kurucu modeline sahip. Attığı isabetleri pasların yanına biraz da koşu eklerse bence Texans savunmasını da dağıtabilir. Bunun en güzel örneği, Texans – Ravens maçı olarak gözükebilir. Texans savunmasının, koşan oyun kurucuları karşı biraz zaafı var. Chiefs’in her şeyi iyi güzel de kötü yanı yok mu? Var. Tabii ki de koşu hücumları. Sezon başında eski öğrencisi LeSean McCoy’u getiren Andy Reid, takımdaki diğer running back Damien Williams ile birlikte adam akıllı bir koş hücumu oturtamadı. Buna güzel bir istatistik olarak, McCoy ve Williams’ın bu sezon elde ettiği koşu yardlarının toplamı 1,000 bile etmiyor, gerisini siz düşünün. Pas hücumlarından da çok kısa bahsedecek olursak Travis Kelce ve Tyreek Hill üzerinden yürüyecektir ama bu maç özelinde çaylak Mecole Hardman’dan bir TD görebilme ihtimalimiz biraz yüksek gibi duruyor.

En nihayetinde, bol skorlu ve hafızalarıma kazınan bir maç olmasını temenni ediyor ve umuyorum. Watson – Mahomes rekabeti burada bitmeyecek, tabii sakatlık olmazsa umarım…

Skor Tahminim: Houston Texans 34 – Kansas City Chiefs 37