Yıl 2017 ve rakip Atlanta Falcons. Maçı kazanan Falcons Super Bowl’a adını yazdırırken, bu tarih aynı zamanda hem playoff’ta hem de konferans finalinde Aaron Rodgers’ı son kez görüşümüz oluyor. Lakin 37 yaşındaki yıldız oyun kurucu, yıllar sonra yine olması gereken yerde ve bu sefer yeni head koçu Matt LeFleur ile yeniden NFC şampiyonluğunu kazanıp Super Bowl hedefine ulaşmak için sahaya çıkacak. Öteki taraftan en son 2013 yılında Green Bay Packers gibi konferans finali oynayan San Francisco 49ers, tam altı yıl sonra en son 1994 yılında kazandığı Super Bowl şampiyonluğuna bir adım daha yaklaştı.

GREEN BAY PACKERS: Seattle Seahawks karşısında 21-3 önde kapattığı ilk yarı sonrası rakibine oynama şansı veren Green Bay Packers, özellikle son bölümde ecel terleri dökse de Aaron Rodgers’ın yardımıyla maçı kazanmayı bildi. Lakin her ne kadar bu maçı kazanmış olsalar da, bu derece önemli bir karşılaşma da üstelik kendi evlerinde rakip takıma böyle bir geri dönüş şansı tanımaları belki de Packers için sezonun özeti olabilir. Normal sezonu 13 galibiyetle tamamlayan yeşil-sarılı ekip, maçlarını ya Aaron Rodgers’ın bir güzel hareketiyle ya da rakip takımın yaptığı hatalarla kazandığını da unutmamak gerek. Eğer güçlü rakibi San Francisco 49ers karşısında da böyle bir oyun ortaya koyarlarsa, elenmeleri hiç kimseye sürpriz olmaz.

SAN FRANCISCO 49ERS: New Orleans Saints’i yenip bir anda dikkatleri üzerine çeken Minnesota Vikings karşısında, kusursuza yakın bir oyun oynayan San Francisco 49ers, rahat bir galibiyet aldı. Normal sezonda olduğu gibi ilk önce rakibinin hücumunu durdurup, ardından hücumda hem Jimmy Garoppolo hem de koşu hücumlarıyla rakip savunmayı epey bir hırpalamış ve maçlarını yüksek skorlarla kazanmıştı. Aynı kurguyu playoff’a da taşıyan Kyle Shanahan ve öğrencileri, normal sezondaki başarılarının bir tesadüf olmadığını da Minnesota Vikings karşısında kanıtlamış oldular.

BEKLENTİLER: Her şeyden önce bu maçın Aaron’lar ve San Francisco 49ers arasında geçeceğini düşünüyorum. Hem Aaron Rodgers hem de Aaron Jones, ortaya koyacakları oyunla Green Bay Packers’ın maç içindeki kaderini belirleyecekler. Fakat karşılarındaki savunmanın da öyle kolay lokma olmadığını da bilmeyen yok.

Green Bay Hücumu vs. San Francisco 49ers Savunması

Normal sezondaki maçta San Francisco 49ers pass rusher’larının yoğun baskısı altında kalan ve tam beş kez sack olan Aaron Rodgers, topu ne Aaron Jones ne de Davante Adams ile buluşturabilmişti. Eğer Rodgers yine bu kadar etkisiz kalırsa, Packers’ın işi zor. Ancak, 49ers savunması mobil oyun kuruculara karşı biraz zaafı var gibi gözüküyor. Her ne kadar çok belirgin bir veri olmasa da cep içinden çıkıp takımına yard ve birinci hak kazandıran oyun kurucular, 49ers savunmasını epey bir yoruyor. Bunun en güzel örnekleri ise San Francisco 49ers’ın 10.hafta oynadığı Seattle Seahawks ve 13. hafta oynadığı Baltimore Ravens maçları. O maçta Wilson 53 yard; Jackson ise 101 yard koşmuştu. Diğer taraftan Rodgers’ın pas attığı senaryolarda ise bambaşka bir film ortaya çıkıyor. İlk olarak Rodgers’ın ilk tercihi her zaman kuşkusuz Davante Adams. Bu sezon 127 kez hedef olan Adams’ın en yakın wide receiver takipçisi ise 56 hedef ile Marquez Valdes-Scantling. Karşısındaki savunma ise ligin en az pas yardına izin veren takımı olduğunu da hatırlarsak Rodgers’ın belki de bu maç birden çok zor pası atması gerekebilir. Yani Rodgers’tan şapkadan tavşan değil tavşanlar çıkarmasını bekleyeceğiz. Ayrıca bunun yanında bir önemli istatistik ise 49ers savunmasının ligin en az 20 yard ve üzeri pas yardına izin veren takım olması. Tüm bu durumları göze aldığımızda 49ers savunması Davante Adams’ı durdurursa Packers için pas oyunları da ciddi tehlikeye düşebilir. Son olarak Packers, Davante Adams’ın 100 yard ve üzeri pas yakaladığı altı maçın beşini kazanması bu durumunda bir ispatı olabilir.

İşin koşu tarafına geldiğimiz de ise Aaron Jones ismini büyük harflerle yazmamız gerek. Sadece topu alıp koşmak konusunda değil aynı zamanda kısa pasları saha kenarlarında tutup rakip savunma arasından koşmak konusunda Jones çok tehlikeli bir koz. 1,084 koşu ve 474 pas yardı ile Packers hücumuna çeşitlilik katan 25 yaşındaki koşucu, Packers’ın bu sezon oynadığı büyük maçlarda takımını hiç yalnız bırakmadı. Bu maçta da onun hücuma vereceği her olumlu hareket, Packers’ın sayı bulmasında en önemli etken olacaktır.

Packers hücumu tamamlamadan önce, maçın asıl hikâyesi onlar için üçüncü haktaki performanslarından sonra yazılacak çünkü bu sezon ligde üçüncü haktaki oyunlarda başarı oranı en düşük takım olan Packers’ın karşısında bu alanda ligin en iyi ikinci takımı bulunuyor. Aaron Rodgers ve arkadaşlarının elini kolunu sallaya sallaya birinci hak alamayacağını bildiğimiz için, olası bir üçüncü hak oyunlarında mutlak suretle başarılı olmaları gerekiyor ki geçmiş maçlara göre fark yaratabilsinler.

San Francisco 49ers savunmasından da isim sayacak olursak, rakip oyun kurucuyu oynatmama konusunda Arik Armstead, Nick Bosa ve DeForest Buckner üçlüsü, ilk maçta olduğu gibi yine baya bir baş ağrıtacaktır. Bu üçlünün en önemli görevlerinden biri de rakip oyun kurucuyu rahatsız etmek dışında yard kaybettiren tackle (tackle for loss) yapmaları olacaktır. Vikings maçında Arik Armstead, Kirk Cousins’i sack yaptıktan sonra rakibine sekiz yard kaybettirmesi karşı tarafı epey bir yaralamıştı ve bunun akabinde topu 49ers’a geçen oyun TD ile sonuçlanmıştı. Yine aynı şekilde yapılacak her tackle rakip hücumu etkisiz hale getirebilir. Geçtiğimiz hafta sakatlıktan dönen Kwon Alexander, gelir gelmez savunmaya ayrı bir hava katarken, Fred Warner ile birlikte tackle yükünü çekeceklerdir. Secondary’de, Vikings maçındaki gibi bir hata yapmazlar ise Packers hücumunu sahada çok durdurmadan hemen benche yollarlar.

San Francisco 49ers Hücumu vs. Green Bay Packers Savunması

Kyle Shanahan’ın bu sezon hücumdaki en büyük kozu Tevin Coleman, Raheem Mostert ve Matt Breida ile kurduğu koşu oyunları. Bu kurgunun meyvesini birçok maçta yiyen koç Shanahan yine bu oyunları Green Bay Packers karşısında da kullanacaktır. Lakin Green Bay Packers’ın koşu savunması ise biraz sıkıntılı. Bu sezon rakiplerini sadece altı kez 100 koşu yardı ve altında tutan Packers, oyun başına ise 4,7 koşu yardına izin veriyor. 49ers hücumunun yine koşu da kalıp topu mümkün mertebe yerde tutacağını düşünüyorum. Bu sezonun 49ers adına dikkat çeken rakamlarından birisi de 100 koşu yardını geçtiği 12 maçın 10 tanesinden galibiyetle ayrılması.

İşin pas tarafında ise Jimmy Garoppolo’nun eli ise bir hayli kuvvetli. Çaylak Deebo Samuel ve Emmanuel Sanders’ın yanında Minnesota Vikings maçında bir TD yaparak galibiyette pay sahibi olan Kendrick Bourne, 28 yaşındaki oyun kurucunun pas istasyonları olacaktır. Fakat özellikle pas oyunlarında bu maç George Kittle’ın ortaya güzel bir performans koymasını bekleyebiliriz. Nedeni ise Green Bay Packers’ın tight end savunması hem pas yakalama sayısı hem de pas yardı bakımından ligde son sıralarda olması. Zaten bu iki takım arasında oynanan ilk maçta da George Kittle 129 yard top tutup bir de TD yapmıştı. Bu nokta da Green Bay Packers’ın Jaire Alexander, Kevin King Adrian Amos ve Darnell Savage’dan oluşan secondary’sinin YAC denilen yani pas yakalayan oyuncunun topu tuttuktan sonra kat ettiği mesafe olarak açıklayabileceğimiz kısımda, 49ers’ta topu yakalayan oyuncunun yard kat etmemesini sağlamaları, onların en önemli görevlerinden belki de birincisi. Tabii ki birincisi George Kittle’ı durdurmaları.

Green Bay Packers savunmasında bu maç öne çıkmasını beklediğim isimler ise Smith’ler, yani Za’Darius Smith ve Preston Smith ikilisi. Bu sezon her iki oyuncu da benzer istatistik elde ederek sezonu tamamlamaları, oyun anlamında neredeyse eş bir yapı da olduklarının da bir kanıtı. Za’Darius Smith, sezonu 13,5 sack ve 37 QB hit ile tamamlarken; Preston Smith ise 12 sack ve 23 QB hit elde etti. San Francisco 49ers savunmasından bahsederken konusu geçen yard kaybettiren tackle olayı, Green Bay Packers savunmasının da yapması gereken görevlerden biri. Bu konuda Za’Darius ve Preston’un yanına Kenny Clark’ı da koyabiliriz. Bu üçlünün mutlak suretle rakiplerine yard kaybettirmesi önemli. Fakat Packers savunması sahada ne kadar uzun kalırsa o kadar dağılacağı için maçın hikâyesini Packers hücumu yazacak gibi gözüküyor.

Sonuç olarak, San Francisco 49ers’ın oyun kurgusu az çok belli ve tahmin edilebilir olduğunu düşünüyorum. Farklı olarak bir iki trick play ile rakibini alt edebilir. Green Bay Packers’ta ise her şey Rodgers-Jones-Adams üçlüsünün performansına bağlı. Bununla birlikte tüm sezon fena da bir oyun ortaya koymayan Packers savunmasının bu maçta belki de iki kat verimlilik ile oynaması gerekiyor.

Skor Tahminim: Green Bay Packers 21 – San Francisco 49ers 34