Oldukça hareketli geçen serbest oyuncu piyasasında NFL takımları, ‘O yıldız senin bu yıldız benim’ diyerek piyasanın en değerli oyuncularını aralarında paylaşırken Jacksonville Jaguars, bel bağladığı isimleri elden çıkarmaya devam ediyor. Florida ekibi, son olarak bir sene önce bir franchise quarterback’i kadar yüklü bir kontrat verdiği Nick Foles’u, 2020 dördüncü tur hakkı karşılığında Chicago Bears’a gönderdi.

Geride bıraktığımız günlerde 2017 AFC Finali oynayan kadronun temel taşlarından cornerback A.J. Bouye’yi Denver Broncos’a defensive end Calais Campbell’ı da Baltimore Ravens’a yollayan Jaguars, Foles hamlesinde ise yirmi beş sezonluk kısa mazisinde maliyet yönetimi anlamındaki en büyük hatalardan bir tanesini temizleme uğraşına girdi.

2019 off-season’ında Jaguars’dan tam 88 milyon dolarlık kontrat alan Foles, kendisinden büyük şeyler beklenen takıma cevabını henüz ilk resmi maçında köprücük kemiğini kırarak vermiş ve sakatlıkların pençesinde geçirdiği sezonda sadece dört maça çıkabilmişti. Gelinen bu noktada ise Jaguars, hiçbirisini kazanamadığı bu dört maç için Foles’a tam 30.5 milyon dolar ödeme yapmış oldu.

Oyuncuya ödenen paradan ziyade salary cap kuralları gereği yüklü kontrat verdiğin oyuncuları, kontratlarının ilk birkaç senesinde takımdan göndermenin fazlasıyla masraflı olduğu NFL’de, bu hamlenin sonucu ise Jaguars’ın 2020 salary cap’inde 18.75 milyon dolarlık bir ölü para (dead money) oldu. Takımın Foles’a alıcı bulabilmiş olması ise çok daha büyük bir zararın kıyısından dönülmesini sağladı. Nitekim, takas opsiyonunun kontratın yükünü takasın iki tarafına dağıtması sayesinde Jaguars, Foles’u serbest bıraktığı ihtimalin çok daha altında bir meblağ ile oyun kurucuyu takımdan yollamış oldu.

Şüphesiz takımın bu hamlesinin arkasında, Foles’un sakatlığında çaylak (o bıyıkla çaylak demeye bin şahit ister ama olsun) oyun kurucu Gardner Minshew’ün şapkadan çıkması oldu. Foles’un yokluğunda takımı sahiplenen Minshew, sezonu 21 touchdown pası ile tamamlayarak uzun bir süre ‘Yılın Çaylak Hücum Oyuncusu’ ödülü yarışında da kafaya oynamıştı. Jaguars, bundan böyle de, running back’i Leonard Fournette çevresinde kurguladığı hücumunun dümenini Minshew’a verecek.

İşin Bears cephesinde ise Foles’un takıma gelişi, kötü bir sezondan çıkan oyun kurucu Mitchell Trubisky’nin benzer performans sergileme ihtimaline karşı bir ‘B planı’ niteliğini taşıyor. Öyle ki, Carson Wentz’in iki sene üst üste sakatlığı sebebiyle kaçırdığı playoff’larda Philadelphia Eagles’ı bench’ten gelip sırtlayan Foles, 2017 sezonunda takımı şampiyonluğa taşıyarak Super Bowl MVP ödülünü kazanmış, takip eden sezonda da Divisional Round oynama başarısı göstermişti. Dolayısıyla, sezon içerisinde Trubisky sakatlanmasa dahi Foles’u Bears hücumunun ilk 11 oyun kurucusu olarak görmemiz oldukça olası…