Geçen sezona büyük umutlarla başlanmıştı aslında. Her şey tozpembe görünüyordu. Bir önceki sezon divisional round’da kaybedilen bir Super Bowl umudu vardı ki, büyük ikramiyeyi bu sezona devretmişti Cowboys taraftarları için. “İnş cnm yaa” diye başlayan sezonda nasıl hüsrana boğulduk, buna değinerek yazıma başlamak istiyorum…

Sezona güçlü bir başlangıç yapılmıştı aslında. Üç vasat takıma karşı üç galibiyet ile her şey yolunda gidiyordu. Önce ama hücumu ağır aksak ilerleyen Giants karşısında galip gelinmişti. Hemen ardından Haskins’e devir yılında olan Keenum’un Reskins’i mağlup edilmişti. Daha sonra sezonu galibiyetsiz kapatılacağına inanılan Rosen-Fitzmagic Dolphins’i karşısında kolay ve umut vaat eden galibiyet gelmişti. Bu noktada “Dak artık elit”, “Sezon MVP’liği için adayım Dak” diyen şuursuzlar bile türemişti.

Neyse ki Saints ve Packers karşısında yaşanan hezimetlerden sonra takım biraz silkelenip kendine gelir, derken… Ligin en kötü hücumlarından biri Jets karşısında alınan yenilgi tuz biber olmuştu. Bay haftasına girmeden önce deplasmanda division rakibi Eagles’ı yenmeyi başaran Cowboys yine division döküntüsü Giants’ı yenince bir ivmelenir gibi olmuştu ki bu kez de Vikings yenilgisi ile çeki düzen moduna geçildi. Sezonu üç galibiyet ile kapatan Lions karşısında 11. haftada alınan galibiyet belki de yüzümüzü güldüren son galibiyet olmuştu. Zira akabinde Patriots, Bills ve Bears gelişimize kombo yaptılar ve üç hafta boyunca galibiyet görmedik. 15. haftada sezonun en büyük hayal kırıklıklarından olan Los Angeles Rams karşısında alınan farklı galibiyet ile division liderliğini kapmıştık ki umutlanmanın Dallas eyaletinde yeri olmadığını bir kez daha hatırladık. Zira division rakibimiz Eagles karşısında 17- 9 skorla alınan sefil mağlubiyet sonrasında hem division’u hem de playoff umutlarımızı kaybettik. Neyse ki normal sezonun son haftasında çöplüğe dönmüş division’umuzun en döküntü takımı Redskins’i yenerek yalandan “losing season” yaşamadık deme gafletine nail olduk ve yeni bir 8-8’lik sezon yaşadık. Yerseniz.

Üç galibiyet ve 13 mağlubiyetli Redskins ile dört galibiyet ve 12 mağlubiyetli Giants karşısında alınan ikişer galibiyet dışında kimleri yenmişiz bir bakalım… Diğer dört galibiyetin ikisi de sezonun en kötü takımlarından üç galibiyet, 11 mağlubiyet ve bir beraberlikle sezonu bitiren Lions, beş galibiyet ve 11 mağlubiyet ile sezonu tamamlayan Dolphins karşısında alınan galibiyetler. Yılın en büyük hayal kırıklıklarından olmasına rağmen sezonu dokuz galibiyet ve yedi mağlubiyet ile kapatan Rams dışında “winning takım” karşısında alınan bir galibiyet yok. Eagles maçlarından ilkini kazanıp ikincisini kaybettik ama kaybettiğimiz zaman bile Eagles henüz “winning record” sahibi değildi. Buna rağmen “losing record” takımlardan yedi galibiyet ve dokuz mağlubiyetli Jets ile vasat takımlardan 8-8’lik Bears karşısında alınan yenilgiler yüzünden play off yarışından koptuk diyebilirim.

Bu tablo karşısında Jerry Jones yumruğunu masaya vurup radikal kararlar almaya başladı. Öncelikle gençliğimizi çürüten head koç Jason Garrett’i sadece takımdan göndermekle kalmadı, üstüne üstlük division rakibimiz Giants’a göndermeyi başararak bir taşla iki kuş vurdu. Yerine de biraz dinlenerek NFL’e dönen Packers’ın eski head koçu Mike McCarthy’i getirdi. Garrett’ın hemen arkasından dinozor tight end Jason Witten, vasat altı bir performansla oynayan defensive tackle Maliek Collins ve ne yazık ki savunmanın istikrarlı isimlerinde strong safety Jeff Heath ile yollar ayrıldı ve bu isimlerin hepsi de Las Vegas Raiders’a gitti. Bu hamleler Cowboys’un 2020 sezonu için yeri doldurulamayacak kayıplara yol açmadı. Hatta tam tersi gerek roster’da gerekse salary cap’te rahatlamaya neden oldular. Ancak, geçen sezon 14 maçta 11,5 sack ile oynayan DE Robert Quinn’i elde tutacak para olmadığından, kendisini beş senelik 70 milyon dolar veren Chicago Bears’a kaptırdık ki, yeri çok zor doldurulacak bir pass rusher’dı ve takımın D-Line ünitesindeki en önemli isimdi. Her ne kadar takımdaki yıldız edge Demarcus Lawrence olsa da kendisi para saymakla meşgul olduğundan, geçen sezon bu ünitedeki bütün yükü Quinn çekti desek yeridir. Seneye Khalil Mack ile birlikte harikalar yaratacağını düşünüyorum. Farklı bir forma ile de olsa izlemesi zevk verecektir.

Savunma açısından önemli sayılabilecek bir diğer kayıp da cornerback Byron Jones’un gidişi oldu. O da iyi sayılabilecek bir sezon geçirince, elde tutacak para olmadığından, normalde secondary oyuncularının kaçmak için büyük çaba harcadıkları Miami Dolphins’in yolunu tuttu. Defans ünitesinde yine bu kadar önemli olmasa da bir diğer kayıp CB Donovan Olumba’nın Cleveland Browns’a gidişi oldu. Yeri doldurulamaz bir oyuncu olmasa da mevcut cap space ile yerine yıldız bir isim gelmesi imkansız gibi gözüküyor. Bunun dışında, roster’da yer açma hamleleri olarak DT Daniel Wise takımdan kesildi ve bir diğer defensive lineman DE Kerry Hyder da San Francisco 49’ers yolunu tuttu.

Geçen sene savunma takımının ayakta kalan tek ünitesi olan LB ünitesi ile eksiksiz ise devam ediyor. Emektar ve müzmin sakat Sean Lee’nin kontratı bir yıl daha uzatıldı. Jaylon Smith zaten sene başında Zeke ve Dak’tan önce kontratı kapmıştı. 2018 yılında draft edilen sansasyonel LB Leighton Vander Esch hala dört yıllık çaylak kontratı ile oynuyor. Joe Thomas ve Justin March da kadro derinliği sağlayacak isimler. O yüzden kağıt üzerinde sorunsuz gözüken tek ünite LB ünitesi diyebiliriz.

Hücumda ise oldukça çalkantılı bir sezon bizi bekliyor. Herkes Dak’ın $105 milyonu garanti, beş yıl için yıllık $33 milyonluk teklifi reddetmesini konuşurken, hücum takımının en önemli ünitesi O-Line’ın belkemiği center Travis Frederick 29 yaşında emekliliğini açıkladı. 2018 sezonu boyunca Guillain-Barré sendromu sebebiyle hiç maça çıkamayan Frederick her ne kadar geride bıraktığımız sezonu tamamlasa da bu şekilde devam edemeyeceğini bildirdi. Sakat OT Tyron Smith’in yerini dolduran Cam Fleming’in Garrett’in yeni takımı New York Giants’a ve yine yedek LG Xavier Su’a-Filo’nun da Cincinnati Bengals’a gitmesiyle offensive line ünitesi epey inceldi diyebiliriz. Sakat LG Ronald Leary, sakat TE Goeff Swaim ve Frederick’in yedekliğini yapan Joe Looney ile center Adam Redmont elde tutularak OL ünitesine yara bandı yapılmaya çalışıldı. Hücum blok şemasının isimsiz kahramanlarından FB Jamize Olawale’nin 2019 yılında imzaladığı üç yıllık kontratın ilk opsiyonlu yılı da yine o yüzden uzatıldı diyebiliriz.

WR Amari Cooper’a değerinin çok üzerinde verilen beş yıl için $ 100 milyon ve TE Blake Jarwin’e verilen üç yıl için $ 24.25 milyonluk kontratlar sebebiyle takımın cap’i de aynı şekilde inceldi. İkinci WR Randall Cobb ise kendisine üç yıl için 27 milyon veren Houston Texans yolunu tuttu. DeAndre Hopkins’i iki leğen ve 20 mandal karşılığı gönderip emektar Cobb’a bu parayı veren Bill O’Brien’a da selam olsun…

Gelelim eksiklerin nasıl giderileceğine. Geçen sene Cowboys savunması ligi 21. sırada tamamladı. Sorunlu D-Line ve secondary ünitesi sebebiyle ve düşük top kaybı oranıyla bu oldukça normal bir sıralama diyebiliriz. Ha keza Super Bowl oynayan SF 49ers savunması 24 ve Super Bowl şampiyonu Kansas City Chiefs savunması da 28. sırada olduğu için, bu durum çok üzerinde durulacak bir durum değil. Ancak D-Line ve secondary mevkileri için ciddi takviye gerekmekte. Bu sebeple Buccaneers DL’ı Ndamukon Suh, Chiefs DT’ı Mike Pennel, Lions NT’ı Damon Harrison gibi isimler ortada dolaşsa da, Suh ve Pennel takımlarında kalmayı tercih ettiler ve Cowboys, Harrison ile anlaşamadı. Neticesinde ligin ve Panthers’ın beğendiğim DT’larından Gerald McCoy ile Dontari Poe’yu oldukça salary cap dostu bir kontratla takıma kazandırmayı başardılar. DE Randy Gregory’nin suspension bilmecesi çözülebilirse, D-L ünitesinde bir nebze olsun rahat nefes alınabilir gibi gözüküyor. Yine Cowboys’un Vikings DE’i Everson Griffen ve Seahawks’la sözleşmesi biten Jadeveon Clowney ile ilgilendiği de gelen haberler arasında…

Her ne kadar secondary’de Byron Jones – Chidobe Awuzie tandemi bozulmuş olsa da Anthony Brown ve CJ Goodwin takımda kaldılar ve en azından derinlik anlamında rahat bir nefes aldıracaklar gibi gözüküyor. Zira, transfer edilmek istenen Falcons CB’i Desmond Trufant, Detroit Lions ve Broncos CB’i Chris Harris Jr. de Los Angeles Chargers yolunu tutunca, elde bir tek Ravens’ın 2016 yılında draft ettiğinden beri practice squad, IR, waiver ve ender de olsa roster arasında mekik dokuyan CB’i Maurice Canady dışında kimseyi almayı başaramadık.

Savunma koçu Kris Richard ve D-Line koçu Rod Marinelli geçen sezon eksik kadroya rağmen fena bir iş çıkarmadılar. Ancak yine de, bu yıl da safety pozisyonu sorun yaratacak gibi gözüküyor. Ha-Ha Clinton Dix transferi ile bu yara kapanmaz. O yüzden Darian Thompson’a iki yıllık bir sözleşme daha verilerek takımda kalması sağlandı. Ancak bu ikili dinamik pas hücumlarına karşı, özellikle D-Line da baskı koyamazsa, oldukça sorun yaşayabilir.

Hücumda ise şu an için Dak Prescott’un sözleşmesi dışında büyük bir sorun gözlenmiyor. Senelik 33 milyon doları kabul etmeyen Dak için holdout yapar mı sorusu dışında tek eksik WR ünitesinde. Jerry Jones’un ilgilendiği iki isimlerden olan Patriots WR’ı Phillip Dorsett Seattle Seahawks ile ve Emmanuel Sanders da New Orleans Saints ile sözleşme imzaladı. Serbest oyuncular arasında şu an için fazla bir hareket olacak gibi gözükmüyor. Draft sonrasında takımın mevcut kadrosunu daha rahat gözlemleme şansımız olacak. QB marketinin bu kadar hareketli olduğu, Cam Newton’un ve Jameis Winston’un hala kontrat alamadığı ve draft’tan da oldukça ümit vaad eden bir QB sınıfının geldiği göz önüne alındığında ben Dak’ın holdout yapacağına pek ihtimal vermiyorum. Cooper Rush’a yeni kontrat verilmesi de Cowboys’un Dak starter, Rush yedek şeklinde hareket edeceğine ve free agency ya da draft’tan QB kovalamayacağına işaret ediyor. Zira D-Line ve O-Line bakımından kadro derinliği sorunları, secondary ve WR pozisyonlarında ise bu denli ciddi açıklar olduğu düşünülürse, Jerry Jones bundan sonra ilk olarak bu pozisyonları takviye edecektir.

Gönlümden geçen ise, Cam Newton’u Cowboys starter’ı olarak görmek. Dak’ın 40 milyon dolar isteyip, 33 milyon doları beğenmediği bir durumda 25 milyon dolar civarında bir kontratla Newton’un alınabileceğini düşünüyorum…

Draft sonrasında buluşmak üzere, evde kalın, sağlıklı kalın…