Uzun süredir NFL’in gündemini meşgul eden yeni toplu iş sözleşmesi (CBA) oyuncular tarafından oylandı ve kabul edildi. Uzun süren pazarlıklar sonrası takım sahiplerinin Oyuncular Birliği’ne yolladığı teklif, oyuncu temsilcileri tarafından oy çokluğu ile kabul edilmiş ve lig genelindeki tüm oyuncuların oylamasına sunulmuştu.

Bildiğimiz NFL sistemi üzerinde köklü değişiklikler yapacak olan yeni CBA, 1019 evet ve 959 hayır ile kabul edildi. 500 kadar oyuncunun ise CBA’e ilişkin oy kullanmadığı belirtildi.

2030’a kadar yürürlükte olacak olan yeni CBA’e göre, 2020 sezonundan itibaren her iki konferanstan playoff yapan takım sayısı bir artacak. AFC ve NFC’de altışar yerine yedişer takım playoff yapacak ve ilk iki takım yerine sadece normal sezonu konferans lideri olarak bitiren takım bay haftası hakkı elde edecek. Bu da playoff’larda toplam maç sayısında iki maç artışa anlamına geliyor…

2021 sezonundan itibaren ise 16 maçlık normal sezon takvimine bir maç daha eklenerek, her takımın normal sezon maç sayısı 17’ye çıkacak. Bay haftası da eklendiğinde normal sezon 18 haftaya çıkmış olacak.

Salary cap’i 198.2 milyon dolara yükselten yeni CBA, oyuncu maaş tabanını da yükseltirken, oyuncular NFL gelirlerinden alacağı yüzdeyi 2020 sezonu için yüzde 47’ye, 2021 sezonu için yüzde 48’e ve takip eden sezonlar için 48.5’e çıkarmış durumda.

Takımların 53 kişilik mevcut kadrosunu 55’e çıkaran CBA, takımların ekipmanlı idman sayısını 28’den 16’ya düşürürken, sakatlıkların önüne geçmek için ekipmanlı idman sürelerini üç saatten iki buçuk saate indirmiş durumda. Emekli oyuncuların emekli maaşını yükselten yeni CBA’e göre aynı zamanda oyunculara marihuana kullanımı sebebiyle ceza verilmesinin de önüne geçmiş durumda.

Öte yandan CBA’in oylama ile kabul edilmesine Richard Sherman, Malcolm Jenkins, Darius Leonard ve Allen Robinson gibi yıldız isimler tepki gösterirken, her şeye rağmen demokratik karara saygı duyacaklarını belirttiler. Bazı oyuncular 500 oyuncunun oy kullanmamasını eleştirdi.

Artan playoff takımı sayısı ve maç sayısı ise taraftarları memnun edeceğe benziyor…