2020 NFL Draft’ı artık sadece günler uzaklıkta ve takımlar bu sefer çok daha farklı şartlar altında bu mücadele ile yüzleşecekler. Normal şartlarda büyük bir kalabalığın karşısında Las Vegas’ta büyük bir festival havasında gerçekleşmesi gereken draft, Covid-19 salgını nedeniyle sanal ortamda gerçekleşecek. Roger Goodell, her seçimi podyuma yürüyerek gelip kürsüden açıklamak yerine evinin konforunda oturduğu koltuğundan açıklayacak. Takımların kalabalık war room’ları olmayacak ve seçimleri daha önceden bildirilmiş tek bir “draftçı” bildirecek. Anlayacağınız daha önce hiç görmediğiniz, daha önce hiç kimsenin görmediği bir draft’a tanık olmaya hazır olun. Siz hazırlanırken ben de boş durmadım tabii. İşte, bu absürt draft’ın son mock draft’ı sizlerle…

1- Cincinnati Bengals – Joe Burrow, QB, LSU

Son yılların en kesin seçimi. 2019 Heisman Trophy kazananı Joe Burrow, son yılların en temiz QB potansiyeli olarak görülüyor. Geçtiğimiz sezon 60 touchdown pasına karşılık sadece altı interception ile oynayarak LSU’yu şampiyonluğa taşıması bunu destekleyen gerçeklerden sadece birisi. Yeni bir QB ile yeni bir sayfa açmak isteyen Bengals için en iyi seçenek.

2- Washington Redskins – Chase Young, DE, Ohio State

Eğer bu seçim gerçeğe dönüşürse Redskins, üst üste dördüncü kez ilk tur hakkını defensive line oyuncusundan yana kullanmış olacak. Bunu en son yapan takım San Francisco 49ers’tı ve karşılığını nasıl aldıklarını gördük. Birebir aynı sonucu beklemek çok gerçekçi olmasa da geçtiğimiz sezonu 16.5 sack ile Ohio State rekoru kırarak tamamlayan Young, pastanın üstündeki çilek veya voltranın son parçası olabilir.

3- Detroit Lions – Jeff Okudah, CB, Ohio State

Draft board’un en büyük ihtiyaçlarıyla örtüşmemesinden dolayı Lions, en büyük takas noktalarından birisini elinde tutuyor. İstedikleri teklifi alamayıp yerlerini korumayı seçtikleri durumda Okudah, onlara en yakın duran seçenek gibi görünüyor. Geçtiğimiz ay Darius Slay’i Eagles’a gönderdikten sonra üst düzey bir cornerback’e ihtiyaçları var.

4- New York Giants – Isaiah Simmons, LB, Clemson

Öncelikle bu benim gideceğim yol olmazdı ancak kesinlikle yanlış bir yol olduğunu da söyleyemem. Gelen son haberler Giants’ın tüm tackle’lar üzerinde Simmons’ı tercih edeceği yönünde. Isaiah Simmons, sahanın her bölgesinde kullanılabilecek üst düzey bir satranç taşı. Geçtiğimiz sezon ligin en çok sayıya izin veren üçüncü takımı olan Giants için önemli bir ekleme olacaktır.

5- Miami Dolphins – Tua Tagovailoa, QB, Alabama

Son haftalarda organize bir şekilde Tua hakkında olumsuz haberler arka arkaya gelmeye başladı. Bu haberlerin doğruluk ihtimali elbette var ancak benim düşüncem büyük bir sis bulutu olduğu yönünde. Sonuçta draft sezonundayız ve türlü türlü akıl oyunları dönüyor. Sağlıklı kaldığı sürece Tua, muazzam bir potansiyele sahip.

6- Los Angeles Chargers – Justin Herbert, QB, Oregon

Chargers’ın QB ve OT arasında seçim yapacağı ve ihtimallerin eşit olduğu artık net olarak bilinen bir durum. Son gelen haberler ve belki de Tua konusunda tek olumlu haber Chargers’ın Tua’yı buradan seve seve seçeceği yönünde ancak Herbert için aynı şekilde düşünüyorlar mı onu bilemiyoruz. Yine de hala QB pozisyonuna FA marketinden hamle yapmamış olmaları bana draft’ta QB’ye yöneleceklerin, düşündürüyor.

7- Carolina Panthers – Derrick Brown, DT, Auburn

Panthers’ın Joe Brady etkisiyle de Justin Jefferson’ı ciddi bir biçimde istediği konuşulsa da yedinci sıradan ve üstelik üç büyük receiver’dan hiçbiri henüz seçilmemişken bu hamle çok cesur olur. Lions’tan sonra en büyük ikinci takas noktası olarak Panthers’ı görüyorum. Sabit kalmaları halinde de Derrick Brown ile güç kaybeden savunmalarının ortasına takviye yapmaktan memnun olacaklarını düşünüyorum.

8- Arizona Cardinals – Tristan Wirfs, OT, Iowa

Takas arayan takımlardan bir başkası da Arizona Cardinals. Bu senaryonun gerçekleştiği ve hala offensive tackle seçilmediği durumda Cardinals için 8-10 sıra gerilemek hiç sorun olmayacaktır. Sıralarını korudukları durumda ise ilk iki sıradan sonraki en garanti seçime bakıyor olabiliriz. Wirfs, Cardinals’ın dinamik sistemine en yüksek derecede uyum gösterebilecek tackle.

9- Jacksonville Jaguars – C. J. Henderson, CB, Florida

Son dönemin en çok yükselen ismi kesinlikle C.J. Hendorson. Bazı takımların Henderson’ı Okudah’ın da üstünde en iyi CB potansiyeli olarak gördükleri söyleniyor. Yedinci ve sekizinci sıralar için olası takasların hedefinde olması da muhtemel. Jags’in cornerback depth chart’ı şuan içler acısı durumda ve Henderson gibi saf bir cover corner fazlasıyla işlerine gelir.

10- Cleveland Browns – Mekhi Becton, OT, Baylor

Becton’ın combine’da madde testinde başarısız olduğu haberleri geçtiğimiz haftanın en büyük haberlerinden birisiydi ancak gelen son raporlar bu durumun Becton’ın draft hissesini çok etkilemeyeceği yönünde. Bu sınıfın dört büyük offensive tackle’ı arasında iki tane gerçek left tackle var ve Browns’ın daha güvenli olan yerine daha büyük ve daha ışıltılı olanın peşinden gideceğini sanırım hepimiz birliyoruz.

11- New York Jets – CeeDee Lamb, WR, Oklahoma

Chargers’ın QB-OT ikileminden sonra en büyük ikilem Jets’in OT-WR ikilemi sanırım. İki şekilde de amaç Sam Darnold’a yardımcı olarak artık o eşiği atlatmak. Son haberlere göre Jets’in bu yöndeki tercihinin belirli bir wide receiver olduğu yönünde; CeeDee Lamb. DeAndre Hopkins’in adeta bir klonu olan Lamb, ilk günden itibaren Darnold’ın en iyi arkadaşı olacaktır.

12- Las Vegas Raiders – Jerry Jeudy, WR, Alabama

Mike Mayock, geçtiğimiz hafta bir bakıma takımın ilk turda wide receiver seçeceğini ilan etti. Bu zaten Antonio Brown denemesinin başarısız olduğu ilk andan itibaren kesinleşen bir şeydi. Jeudy, Amari Cooper’a fazlaca benzemesi nedeniyle Raiders taraftarlarını biraz korkutsa da bu sınıfın en all-around ve en yüksek potansiyele sahip receiver’ı.

13- San Francisco 49ers (via Indianapolis Colts) – Henry Ruggs, WR, Alabama

Buckner’ı Colts’a bu sıra karşılığında gönderen 49ers’ın artık üç büyük receiver için bir şansı var ve bu şanslarını çekinmeden kullanacaklarını düşünüyorum. Henry Ruggs, adeta Kyle Shanahan’in Amerikan futbolu tiki-takası için laboratuvar ortamında özel üretilmiş gibi. Shanahan’in hücum sinyalleri ve Ruggs’ın hızı… Şimdiden rakip savunma koordinatörlerine kolaylıklar diliyorum.

14- Tampa Bay Buccaneers – Andrew Thomas, OT, Georgia

Bucs için tek kelimeyle rüya senaryo. Sınıfın en temiz left tackle’ı bir şekilde Tom Brady’nin kör noktasını korumak için Tampa Bay’e yollanıyor. Draft günü Bucs’ın Brown yada başka bir tackle için üst sıralara takas yapması beklenirken böyle bir senaryonun ihtimali de az değil.

15- Denver Broncos – Jedrick Wills, OT, Alabama

Broncos’un bu draft’ta ne kadar çok wide receiver istediği tüm dünyanın bildiği bir şey haline geldi artık. Üç büyük reciever’ın tahtadan olmadığı bir durumda Justin Jefferson’a yönelmeleri büyük bir ihtimal olsa da benim de anlayamadığım şekilde Jedrick Wills kucaklarına düşerse bu fırsatı tepeceklerini sanmam.

16- Atlanta Falcons – Javon Kinlaw, DT, South Carolina

Falcons’ın en büyük hedefinin trade up yaparak C.J. Henderson’ı seçmek olduğu konuşuluyor ancak bunda başarısız oldukları takdirde Javon Kinlaw hiç de kötü olmayan bir teselli ödülü olur. Hatta kimine göre çok daha bile iyi olur. Kinlaw, henüz potansiyelinin emekleme evrelerinde olsa da Grady Jarrett ile birlikte oluşturacağı ikili rakiplerin korkulu rüyalar görmesine yeter.

17- Dallas Cowboys – K’Lavon Chaisson, DE, LSU

Cowboys’un en büyük ihtiyacı pozisyon fark etmeksizin secondary oyuncusu olsa da Chaisson’ın hala tahtada olduğu bir senaryo onları planın dışına çıkartmaya yeter. Taco Charlton deneyiminin başarısızlıkla sonuçlanması, Randy Gregory’nin bir türlü ıslah edilememesi derken Demarcus Lawrence’a partner arayışında seviye iki senedir top oynamayan Aldon Smith’e kadar düştü. Smith’in eski haline dönüşüne güvenmek çok riskli bir kumar olur o nedenle daha güvenli olan tercih Chaisson’a yöneleceklerdir.

18- Miami Dolphins (via Pittsburgh Steelers) – Xavier McKinney, S, Alabama

Dolphins için franchise quarterback’i bulduktan sonra ikinci görev onu koruyacak olanı bulmak. Ancak Xavier McKinney’nin mevcudiyeti bu görevden sapmaya neden olabilir. Kaldı ki Dolphins, ilk turdaki son hakkıyla hala starter kalibresinde bir offensive tackle seçebilir. Burada daha akıllıca olan McKinney gibi çok yönlü bir arka alan saha generalini seçmek olacaktır.

19- Las Vegas Raiders – A. J. Terrell, CB, Clemson

Raiders’ın ilk turdaki ikinci hakkıyla trade down yapmak istediği gelen son bilgiler arasında. Uygun bir teklif geldiği takdirde bu sıranın takaslanmasını bekliyorum. Eğer sabit kalacak olurlarsa seçimin cornerback olması fazlasıyla muhtemel. 19. Sıra çoğu kişiye göre Terrell için erken olsa da Mayock’un karaktere ve Clemson oyuncularına ne kadar önem verdiğini Farrell’ı geçen sene sürpriz bir şekilde dördüncü sıradan seçerken görmüştük. Böylece Mullen’ın ardından Terrell ile birlikte Raiders, Clemson’ın son şampiyon olan kadrosunun cornerback tandemini yeniden bir araya getirmiş oluyor.

20- Jacksonville Jaguars (via LA Rams) – Patrick Queen, LB, LSU

Jaguars’ın ikinci hakkıyla da savunmaya yatırım yapmaya devam ettiğini görebiliriz. Aslında onlar için ideal olan bir defensive tackle ancak trade down yapmadan Kinlaw ve Brown’ın seçildiği durumda bu sıradan defensive tackle seçmek büyük reach olacaktır. Onun yerine ikinci hattaki savunmanın ortasına takviye oldukça mantıklı olur. Telvin Smith’in takımdaki geleceği belirsizliğini korurken benzer tarzdaki Patrick Queen, Jags’i büyük bir soru işaretinden kurtarır.

21- Philadelphia Eagles – Justin Jefferson, WR, LSU

Doğrusunu söylemek gerekirse Jefferson’ın çok daha önce seçileceğini düşünüyorum ancak mock draft yaparken işin içine potansiyel takasları da eklersek iş içinden çıkılmaz bir duruma döner. Üç büyük receiver’ın ardından takımların en çok değer verdiği wide receiver’ın Justin Jefferson olduğunu söyleyebiliriz. Benzer tarza sahip Jarvis Landry’nin ligde yapmış olduklarından sonra onları suçlayamayız. Jefferson ile birlikte Wentz’e u’un zamandır özlemini çektiği güvenilir bir WR vermiş olurlar.

22- Minnesota Vikings (via Buffalo Bills) – Kristian Fulton, CB, LSU

Vikings’in Xavier Rhodes ve Trae Waynes’ten boşalan cornerback pozisyonuna cevabı sadece takım içinden bulamayacağı aşikâr. Teknik olarak üst seviye ve fiziksel bir cornerback olan Kristian Fulton, iki sezondur SEC gibi zorlu bir konferansın en iyi cornerback performanslarından birini sergiliyor. Vikings için büyük şans olur.

23- New England Patriots – Yetur Gross-Matos, DE, Pen State

İkinci turda seçim hakkı bulunmayan Patriots’ı da en büyük trade down potansiyeline sahip takımlardan birisi olarak görüyorum. Özellikle Love için ilk tura dönmek isteyen takımlar adına ideal bir pozisyondalar. İstedikleri teklifi alamadıkları durumda ise kalan iyi savunma oyuncusuna yönelmeleri çok muhtemel. Bu durumda adamımız Yetur Gross-Matos. Son zamanlarda hissesi yükselişe geçen pass rusher Young ve Chaisson’dan sonra en iyi kenar oyuncusu olarak öne çıkıyor.

24- New Orleans Saints – Jordan Love, QB, Utah State

Anzalone’nin sakatlıkları ve Kiko Alonso’nun kontrat senesine girmesiyle birlikte Saints buradan bir linebacker seçmeyi ciddi olarak düşünebilir ancak Love’un hala tahtada olduğu bir senaryoda Brees’in veliahdı olarak onu seçecekleri konusunda nedense güçlü bir hissim var. Love en az bir sene Brees gibi en iyilerden birinin arkasında bekleyerek eksiklerini giderecek vakti bulabilir.

25- Minnesota Vikings – Denzel Mims, WR, Baylor

Combine’da gösterdiği muazzam performansın ardından her geçen gün biraz daha değerlenen Mims, kendisini en sonunda ilk turda bulacak gibi. Büyük ve hızlı bir reciever olmasıyla oyun tarzı olarak D.K. Metcalf’i fazlasıyla andırıyor. Ancak fizik olarak Metcalf’e yetişebilmesi için bir fırın ekmek yemesi gerekiyor. Yine de uzun ve sahayı derinlemesine açabilecek bir wide reciever her zaman NFL’de para eder ve Vikings’in de ihtiyacı olan şey tam da bu.

26- Miami Dolphins (via Houston Texans) – Josh Jones, OT, Houston

Birazcık şansla Dolphins üç hakkıyla da tam on ikiyi vurabilir. Josh Jones, dört büyük offensive tackle’ın ardından bu sınıfın en iyi beşinci offensive tackle’ı. Kariyerinin başında NFL seviyesine ayak uydurmakta zorlanma ihtimali olsa da en önemli özelliği olan pas koruması sayesinde etki yaratan bir oyuncu olabilir.

27- Seattle Seahawks – A. J. Epenesa, DE, Iowa

Ölüm ve vergilerden sonra bu hayatın en büyük üçüncü gerçeği John Schneider’ın trade down yapması olsa da dediğim gibi, bu mock drat’ta o tarz şeylere izin vermiyoruz. Seahawks’ın ilk turda hedeflediği ismin Gross-Matos olduğunu düşünsem de onun seçildiği bir senaryoda A.J. Epenesa çok da kötü bir teselli değil. Clowney’nin hala bir yere imza atmadığını düşündüğümüz zaman Epenesa gibi bir pass rusher Seahawks’ın işine fazlasıyla gelecektir.

28- Baltimore Ravens – Kenneth Murray, LB, Oklahoma

Mock draft kariyerimde Ravens seçimleri tutturmak konusunda bir takım yeteneklerim olduğuna inanıyorum. Murray-Ravens eşleşmesi tüm ilk turda en çok hoşuma giden ve mükemmel eşleşme diyebileceğim türden. Murray’nin daha üst sıralardan seçilme ihtimali olsa da buradaki gibi kucaklarına düştüğü durumda Ravens’ı başka bir seçim yaparken göremiyorum.

29- Tennessee Titans – Jeff Gladney, CB, TCU

Seçim saati Titans için ilerlemeye başladığında offensive tackle ve cornerback arasında kalan en iyi oyuncu kimse onu seçeceklerini düşünüyorum. WR da burada bir seçenek olsa da bu kadar geniş bir WR sınıfında ilerleyen turlarda da iyi oyuncular bulabilirler. Ancak cornerback sınıfında turlar ilerledikçe daha sert bir kalite düşüşü görünüyor. TCU’dan fiziksel corner Jeff Gladney, sahip olduğu savaşçı mantaliteyle tam olarak Mike Vrabel’in takımında isteyeceği bir isim.

30- Green Bay Packers – Tee Higgins, WR, Clemson

Denzel Sims’in yükselişi Tee Higgins’in düşüşü demek. Başka herhangi bir draft sınıfında tartışmasız ilk 20 seçimi olabilecekken kalabalık grubun azizliğine uğrayarak Packers için steal olabilir. Her ne kadar Packers’ı, trade up potansiyeli olan takımlar arasında görsem de sabit kalmayı seçtikleri vakit her şekilde iyi bir wide receiver seçme ihtimalleri var.  Tabi akıllarında özel bir isim yoksa.

31- San Francisco 49ers – Trevon Diggs, CB, Alabama

Niners’ın başta bu hak için olmak üzere aktif olarak trade down fırsatları kovaladığı söyleniyor. İlk turdan sonra beşinci tura kadar tek bir seçim hakkı bile bulunmayan takım için yapılması gereken doğru hamle de bu zaten. Ancak bu konuda başarısız olurlarsa kesinlikle cornerback takviyesi yapmaları gerekiyor. Eski bir receiver olarak top yetenekleri üst düzey olan Trevon Diggs, bu sıradan seçilebilecek en uygun isim.

32- Kansas City Chiefs – Grant Delpit, S, LSU

Aç gözlülüğün büyük bir günah olduğundan Chiefs’in haberi yok olacak ki hala Mahomes’a daha fazla silah verme peşinde oldukları konuşuluyor. Hatta bu uğurda kendilerine Ruggs’u hedef olarak belirledikleri ve trade up yapabilecekleri bile gelen raporlar arasında. Zaten durdurulamaz olan hücuma yeni bir seviye katmak cezbedici olsa da savunmaya yapılacak bir takviyenin daha değerli olacağı görüşündeyim. Grant Delpit kolejin en iyi oyuncularından biri olsa da bir safety olarak zayıf olan tackle yeteneğinin NFL’de sorun olacağı düşüncesi hakim. Ancak ben bir cornerback seviyesindeki cover yeteneği sayesinde Matheiu ile birlikte çok iyi bir ikili oluşturabileceklerini düşünüyorum.