New England Patriots’ta sene başında efsanevi quarterback Tom Brady’nin 20 yıl sonra takımdan ayrılmasından sonra gözler birden 2020 NFL Draftı’nda Patriots’ın yapacağı seçimlere çevrilmişti. Patriots head koçu aynı zamanda GM’i olan Bill Belichick söylenenlerin aksine Jordan Love, Jake Fromm, Jacob Eason gibi isimleri sırası geldiğinde seçmeyerek mevcut kadrosunda bulunan ligdeki ikinci yılına girecek olan Jarrett Stidham’a güvendiğini gösterdi.

Peki Jarrett Stidham kimdir ve nasıl bir oyuncudur…

Tam ismi Jarrett Ryan Stidham olan, 8 Ağustos 1996 Corbin, Kentucky doğumlu oyun kurucu kariyerine Texas’ta Stephenville kasabasında Stephenville High Lisesinde QB olarak başladı. Buradaki hem pas atma becerisi hem de koşma yeteneğinden dolayı en iyi dual threat qb’lerden biri olup kolej scout’larının dikkatini çekti. Eyaletteki gelecek en iyi QB’lerinden olarak gösterilen Stidham’ın lise istatistikleri ise gerçekten göz kamaştırıcıydı:

8,567 yard pas, 2,787 yard koşu ve toplam 158 touchdown!

Kolej hayatına Baylor ile başlayan Stidham çaylak yılında Seth Russell’ın arkasında yedek QB olarak başladı. İlk yedi haftada değişmeli olarak oynayan QB ikilisinde Seth Russell’ın yedinci hafta sakatlanıp sezonu kapatmasından sonra sekizinci hafta Kansas State’e karşı starter olarak başladı. Starter olarak ilk karşılaşmasında ilk çeyrekte sakatlanmasına rağmen oyuna devam edebildi ve karşılaşmayı 257 yard, iki TD ve iki INT ile bitirdi.

Stidham’ın Baylor’daki starter olarak kariyeri pek uzun sürmedi. 10. haftada Oklahoma State karşılaşmasının ilk yarısında sakatlanan Stidham maçın geri kalanında kenara alındı ve sonraki gün ayak bileği sakatlığından dolayı sezonu kapattığı açıklandı.

Off-sesason’da Baylor’da karıştığı skandallar, kötü sonuçlar sonrası koçların kovulması ve takımdaki rolünün Seth Russell’ın ardında QB2 olarak değerlendirlmesinin ardından Baylor’dan ayrılıp Auburn’a transfer oldu ve bir yıl sahalardan uzak kaldı.

2017 yılında Auburn Tigers’ta starting QB olarak başlayan Jarrett Stidham Auburn’daki ilk yılında Detroit Lions’tan tanıdığımız Kerryon Johnson ile SEC West Division’ı kazanarak takımını Peach Bowl’a taşıdı fakat UCF Knights karşısında 34-27 alınan mağlubiyet sonunda sezonu tamamladı.

2018 yılında pas ve koşu olarak 2,795 yard ve 21 TD ile bitiren Stidham’ın bu seneyi koşu olarak sadece bir (1) yard alarak bitirmesi ilginç bir istatistik olarak yansıdı.

Auburn ile ikinci sezonu sonrası 2019 NFL Draftı’na girmeye karar veren Stidham, draft’ta New England Patriots tarafından dördüncü turda seçildi.

NFL’deki ilk senesinde beklendiği gibi Tom Brady’nin yedeği olarak takımda yer aldı ve dört pre-season karşılaşmasında yer alan Stidham normal sezonda fazla süre almayıp sadece üç maçta snap aldı. Bu maçların birisi sadece bir pas denemesi yaptığı Washington Redskins maçı ve sadece maçın sonunda sürenin erimesi için iki defa diz çöktüğü New York Jets karşılaşması olduğunu belirtmekte fayda var.

Tabi çaylak senesinde bu kadar az süre almasındaki en büyük etken Tom Brady’nin olması ve üçüncü haftada oynanan New England Patriots – New York Jets maçında NFL’e çok talihsiz bir başlangıç yapmasıydı. Şimdi Stidham’ı NFL ortamında gördüğümüz tek maç olan bu karşılaşmaya geri dönelim…

Üçüncü çeyreğin bitimine 33 saniye kala Jets punter’ı Lachlan Edwards’ın yaptığı punt’ta Patriots punt returner’ı gelen punt’ı muff etmesiyle (topla temas edip elinden düşürmesi) end zone’a giden topta Jets special team’i recover etmesiyle bedavadan yedi sayı kazandı.

Dördüncü çeyrekte farkın halen fazla olmasıyla Tom Brady’i dinlendirmek amacıyla kenara alan Bill Belichick, Jarrett Stidham’a ilk NFL maçını oynaması için sahaya sürdü. Fakat Stidham NFL kariyerindeki ilk drive’ında kötü bir başlangıç yaptı.

İlk snap’te sağ çizgide uygun durumda olan Phillip Dorsett’e attığı 11 yardlık başarılı pası sonrası ilk pasında first down olarak iyi bir başlangıç yaptı. Aynı drive içinde third down’da wheel route giden running back’i Branden Bolden’a yüksekten attığı pas New York Jets Safety’si Jamal Adams’ı buldu ve Stidham’ın yaptığı bu hata 61 yardlık pick six’e dönüştürdü ve farkın azalması nedeni ile Brady oyuna geri döndü. Kenara alındıktan sonra Stidham’ın ilk maçı bir anda kabusa dönüştü ve bildiğiniz gibi sezonun geri kalanında etkin bir görevde yer almadı. Böylece 30 sayılık fark ile game manager’lık yapıp oyunu kontrol edebileceğini veya kendi yeteneklerini gösterme fırsatını arka arkaya gelen muffed punt ve pick six  biraz da şansızlıkla tepmiş oldu.

Yukarıda özetlendiği gibi çaylak yılında fazla oynama şansı bulamayan Jarrett’in ikinci sezonu bir nevi çaylak QB sezonu gibi olacak. Değerlendirmek için 2019 sezonundaki tek maç hatta tek drive malesef yeterli değil. Futbolda Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi veya UEFA Avrupa Liginde kurada aynı grupta çıkan takımlar için kullanılan “X tam bir kapalı kutu” tabiri genç QB için uygun olabilir.

Bundan dolayı pre-season’da oynadığı karşılaşmalara ve kolej’deki highlight’larına tekrardan göz attım. Bu sezon görebileceğimiz iyi yanları geliştirebileceği potansiyeli ve sorun yaratabilecek kötü senaryolara ise şu şekilde bakalım…

İyi Olabilecek Yanları

Mobil QB olabilme potansiyeli

Pocket içinde pas atılacak hedef olmadığı zaman boşlukları bulup gerekilen koşuyu yapıp extra yardları ve first down alabiliyor. Kolejdeki son sezonu dışında yaptığı koşuları silah olarak kullanabiliyordu. Bundan dolayı Bill Belichick koşmayı fazla tercih etmeyen Tom Brady ile çalıştıktan sonra sisteminde mobil bir QB kullanma şansı doğuyor.

Derin pasları iyi ve isabetli atabilmesi

Patriots OC’ü Josh Mcdaniels’ın hücumda koşuya ağırlık vermesinden önce Patirots’ta geçmişte Tom Brady, Rob Gronkowski, Julian Edelman, Danny Amendola, Wes Welker ve Randy Moss gibi isimlerle deep pass oyunlarını efektif bir biçimde kullanmıştı. Geçtiğimiz sene ofansif line açısından zor bir yıl geçirmesine rağmen sakatlıkları iyileşen David Andrews, Yodny Cajuste, Hjalte Froholdt, Isaiah Wynn ve Marcus Cannon, Shaq Mason, Joe Thuney gibi tecrübeli isimlerin takımda kalmasıyla pas koruması ve pas oyununun önünü açabilecek koşuyu sağlayabilir.

Eski birinci tur seçimi wide receiver N’keal Harry ve undrafted olarak gelip sezon içinde wide receiver eksikliğinden sonra sezon içinde birkaç ışıltı gösteren Jakobi Meyers ile iyi bir uyum yakalayıp play action’larda crossing route’larda kullanabilir. Slot receiver pozisyonunda Julian Edelman gibi tecrübeli güvenebilecek bir target’ta kullanabilir.

Geliştirmesi Gereken Sorunlu Yanları

Topu elinde fazla tutması

Pre-season’daki maçlarından bakınca Stidham’ın dokuz defa sack’lenmesi, üçüncü ve dördüncü karşılaşmadaki kaybedilmiş fumble’ı topun korunmasında soru işareti oluşturuyor. Bu sene artık kolejdeki defanslardan, pre-season’daki third string defans oyuncularından ligin elit Pro Bowl’a gitmiş defensive end’leri ile karşılaşacağı ve oyunun hızının artacak olmasından dolayı snap öncesinde gelen blitz’i ve linebacker’ları okumalı ve topu ne zaman elinden çıkarması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor.

Pası atış zamanının biraz geç olması

Pre-season performansından göze çarpan durumlardan biri ise zamanlaması kötü paslar atması ve pası receiver’ın gerisine atması durumu var. Oyunun gelişmesini fazla beklemesi veya karar vermekte geç kalması durumlarında receiver’ın gerisine atılan paslarda fumble gibi turnover riskini artırıp potansiyel bir touchdown pasından 15 yardlık gain olarak kalabiliyor. Bunun için topu elinden çıkarma süresinin biraz daha hızlandırmasını gerektiğini düşünüyorum.

Potansiyel Bir Kötü Performans Sonrası Yedekte Sistemi Daha İyi Bilen Bir QB’in Bulunması

Brian Hoyer’ın geri dönmesi Stidham’ın Patriots sistemine adapte olması için iyi bir şey olmasına rağmen beklentileri karşılayamama durumunda sistemi çok iyi bilen bir QB’nin bulunması Stidham üzerinde mutlaka bir baskı oluşturacaktır. Tom Brady sonrası Patriots QB’si olmak gibi büyük bir baskının altından kalmak için mental olarak sağlam olması gerekirken sezon içi formayı kaybetmek genç bir QB için mental açıdan büyük bir sorun teşkil edebilir…