Geride bıraktığımız sezon attığı 2,979 yard pas ile Peyton Manning’i geride bırakan ve NFL’de tüm zamanların en çok pas yardı kaydeden oyuncusu unvanını alan süperstar oyun kurucu Drew Brees, Çarşamba günü Yahoo Finance’a ABD’de devam eden olaylar üzerine öyle bir röportaj verdi ki başta kendi takım arkadaşları olmak üzere NFL’den NBA’ye pek çok çevrenin çok sert eleştirilerine maruz kaldı.

Röportaj esnasında Brees’e şayet NFL’de Amerikan polisinin siyahilere karşı kullandığı orantısız şiddeti protesto etmek için oyuncuların diz çökme eylemine devam etmeleri durumunda ligin buna nasıl bir karşılık vermesi gerektiği ve önde gelen bir oyuncu olarak kendisinin böyle bir süreç olması durumunda nasıl bir sorumluluk alacağı sorusu soruldu. 13 defa Pro Bowl olan ve NFL tarihinin en çok TD pası atan oyuncusu olan Brees bu soruya, biraz da sorunun esas noktasını görmezden gelerek “Amerika Birleşik Devletleri’nin bayrağına saygısızlık gösterenlerle asla aynı fikirde olmam.” cevabını verdi.

Brees, açıklamalarının devamında “Ulusal marşımız okunduğunda direkt olarak aklıma İkinci Dünya Savaşı sırasında biri orduda diğeri donanmada olmak üzere, hem bizim ülkemizi hem de dünyanın geri kalanını kurtarmak için canını ortaya koyan iki büyükbabam gelir. Bu adanmışlık benim gözümden yaş gelmesine sebep olur. Sadece bu da değil, aynı anda 60’larda ülkemizde siyahilerin verdikleri mücadeleyi de düşünürüm. Ancak şu an ülkemizde yaşananlar oldukça kötü. Gün ayrılık günü değil, birlik günü. Bayrak ve milli marş da bu birliğin en önemleri simgeleri.” ifadelerini kullandı.

George Floyd’un Minneapolis’te polislerin ellerinde can vermesi ve ardından yaşananlar üzerine ilk kez bir röportaja katılan Brees, aynı günün sabahında ise kendi Instagram sayfası üzerinden birlik çağrısı yayınlamıştı. Yıldız sporcuya sabahki mesajının, verdiği demeçlerle bir çelişki yaratıp yaratmadığı ve bu demeçlerinin soyunma odasında siyahi sporcularla herhangi bir probleme sebep olup olmayacağı sorulduğunda ise Brees “Ben takım arkadaşlarımı seviyorum ve eşitlik ve adalet mücadelelerinde onların yanlarındayım. Ancak tıpkı büyükbabalarım gibi bu ülke için canını ortaya koyanların da yanındayım.” dedi.

NFL’de sahadaki performansın yanında sosyal sorumluluk alanındaki çalışmaların da göz önüne katılarak verilen Walter Payton Yılın Adamı Ödülü’nü 2006 yılında kazanmış olan ve genel olarak da sosyal sorumluluk denince NFL’de akla ilk gelen isimlerden olan Brees, verdiği bu demeçler sonrası ise pek çok yıldız sporcu tarafından adeta taşa tutuldu.

2017 senesinde sosyal adelet ve eşitliği hedef alarak kurulan ve siyah-beyaz pek çok oyuncuyu bünyesinde barındıran Oyuncular Koalisyonu’nun (Player’s Coalition) Anquan Boldin ile kurucuları arasında yer alan Malcolm Jenkins, Brees’e tepki veren ilk isim oldu.

Jenkins, Instagram’dan yayınladığı dört dakikalık videoda “Drew Brees, bu yorumlarının ne kadar yaralayıcı ve duyarsız olduğunu kavrayamıyorsan, sen de sorunun bir parçası olmuşsundur.” derken “Büyükbabaların bu ülkeye hizmet etti ve sen de bayrağa karşı saygılısın diye diğer herkesten de senin düşüncelerini takip etmelerini beklemen oldukça komik ve senin tarihten ne kadar bihaber olduğunu gösteriyor. Bizim büyükbabalarımız da bu ülke için savaştı ancak bırakın bir kahraman olarak ülkeye dönmeyi, o üniformayı giyiyorlar diye şiddet gördüler. Sen bir beyaz olarak sahip olduğun ayrıcalığın farkında değilsin. Sana hep saygım vardı Drew ama bazen çeneni kapatmayı bilmelisin.” gibi oldukça sert ifadeler kullandı. 2010’da Brees ile Super Bowl şampiyonluğu yaşayan Jenkins, off-season’da Saints ile anlaşarak tekrardan yıldız oyun kurucu ile takım arkadaşı olmuştu.

Brees’in yorumları üzerine sosyal medya üzerinden tepkilerini gösteren diğer iki isim ise Brees’in süperstar wide receiver’ı Michael Thomas ve Saints’e bu sezon katılan Emmanuel Sanders oldu. 2019 sezonunda Yılın Hücum Oyuncusu seçilen Thomas, “O (Brees) hiçbir şey bilmiyor, kaldı ki onun ne düşündüğü de bizim hiç umrumuzda değil.” sözlerini paylaştı. Sanders ise sadece “Hmm… Cahilce” ifadesiyle yetindi.

NFL’de 20. sezonuna girecek olan ve bu zamana kadar yer aldığı takımlarda hep sevilen bir lider olarak öne çıkan Brees, takım arkadaşlarından aldığı bu sert tepkilerin yanında, NFL’in diğer yıldızlarının da hedefine girdi. Green Bay Packers’ın yıldız oyun kurucusu Aaron Rodgers da takım arkadaşlarıyla kol kola girdiği bir fotoğrafı, “Biz bundan birkaç sene önce maç öncesinde kol kola girdiğimiz için pek çokları tarafından çok eleştirildik. Ancak bu davranışımız, HİÇBİR ZAMAN milli marşı veya bayrağı hedef alan bir şey değildi. Beni tüm kalbinizle dinleyin, lütfen kendimizi biraz eğitmeye çalışalım.” sözlerini adeta Brees’e nispet yaparcasına paylaştı.

Ancak Brees’e yapılan ve en büyük sansasyona sebep olan eleştiri ise NBA’in süperstar’ı LeBron James’ten geldi. James attığı tweet’inde “Wow! Halen Kap’in (Colin Kaepernick) neden düz çöktüğünü anlayamıyor musun? Bunun ülkeye ve askere karşı yapılan saygısızlıkla alakası yok. Benim üvey babam da o askerlerden birisiydi.” ifadelerini kullandı.

Tüm bu eleştiriler üzerine Instagram üzerinden bir özür mesajı yayınlayan Brees, “Soyunma odasında söylediğimiz bir söz vardır: ‘Sadece konuşmakla yetinme, parçası ol!’ Şu an yaşanan sorunu kabul ediyor ve bu işi çözmenin hepimiz için bir sorumluluk olduğuna inanıyorum.” sözleriyle ortamı biraz ısıtmaya çalıştı.

2017 senesinde Londra’da oynanan Miami Dolphins karşılaşmasında söylenen milli marş öncesi takımıyla birlikte diz de çöken Brees, bu eleştiriler sonrasında takım arkadaşlarıyla olan ilişkilerini nasıl toparlayacak, hep birlikte göreceğiz.

Ancak, birkaç ay önce COVID-19 pandemi mücadelesine beş milyon dolar bağışlayarak sosyal sorumluluk anlamındaki çalışmalarını sürdüren yıldız oyun kurucunun gerek takımında gerekse de Amerikan toplumunda sahip olduğu olumlu izlenim verdiği bu röportaj sonrasında ciddi bir yara aldığı bir gerçek…