2011 NFL Draftı’nın bir numaralı seçimi, 2015 sezonu lig MVP’si Cam Newton’ın dokuz yıllık Carolina Panthers kariyeri, Mart ayında takımdan kesilmesiyle son bulmuştu. Ardından sakatlık endişeleri nedeniyle neredeyse üç ay takımsız kalan Newton, Haziran ayının sonlarında New England Patriots ile günümüz QB piyasasına göre komik sayılabilecek bir rakama (bir yıllık $1,137,500) imza atıp ligi şoke etti.

Böyle bir deliliği ligde yapacak isim kim olabilirdi diye soracak olsaydık eksantrik kişiliğinden ötürü yine Cam Newton aklımıza gelen ilk isim olurdu. Cam’in dahilik ile delilik arasındaki ince çizgiden geçen bir QB olduğu aşikar. Güçlü fiziğini ortaya koyarak end zone’da iki, üç defans oyuncusu arasından tabir-i caizse Superman gibi uçup taraftarı çoşturan, takımı gerideyken takım arkadaşlarını motive etmesi gerekirken başının üstüne havluyu geçirip sus pus kalan, maç öncesi-sonrası basın toplantılarında eşarp ve güneş gözlüğü giyerek Adanalı dizisindeki Lezize Teyze cosplay’i yapıp, garip moda anlayışı ile  zaman zaman güldüren NFL’in son yıllardaki en öne çıkan ikonlarından biri Cam Newton.

Cam Newton transferini, off-season boyunca power ranking’lerde alt sıralarda gösterilen New England Patriots için “low risk-high reward” dediğimiz düşük riskli ve tutarsa çok büyük kazançlar getirebilicek bir hamle olarak görebiliriz. Patriots taraftarı olarak, önceleri pek fazla sevdiğim bir oyuncu olmasa da bu kadar küçük cap space ile (daha sonra Antonio Brown, Aaron Hernandez davalarından anlaşma yolu ile biraz daha alan açıldı) takıma Cam Newton’ı katmanın çok büyük bir hamle olduğunu söylebilirim.

Şimdi Cam Newton’ın bu sene Patriots ofansı için yapabileceklerine bakalım…

Cam Newton ve Patriots’ın başarı için birbirleriyle olan uyumu

2018 sezonu 6-2’lik başlangıçtan sonra üst üste altı yenilgi Panthers’ın playoff yapamadığı sezonda, kırılma anı yenilgi serisinin başladığı dokuzuncu hafta idi. Pittsburgh deplasmanında T.J. Watt’ın Cam Newton’un pası attığı omzuna darbe sonrası Newton ciddi bir sakatlıp geçirip geri kalan maçları sakatlık etkisiyle oynamıştı. Bu sakatlık sonrası oluşabilecek en büyük soru işareti deep ball’larda yani uzun paslarda etkinliğini yitirmiş olduğu söylentisiydi. 2019 yılında ayak sakatlığından dolayı oynamasa da Newton’ı almak isteyecek takımların bakacağı en önemli kriterlerden biri buydu.

Peki uzun pasların pek fazla olmadığı bilinen Cam’in gidebileceği en iyi takım hangisiydi? Evet, doğru. Tahmin ettiğiniz gibi New England Patriots hücumu son yıllarda koşu ağırlıklı, daha çok 10-15 yardlık middle attack’ların fazla olduğu Patriots playbook’u, Cam Newton için biçilmiş kaftan. Üstelik Patriots sistemini bilen yedekler Stidham ve Hoyer’ın Newton’ın yanında olması alışma dönemini atlatmasında yardımcı olabilir.

Josh McDaniels’ın play call’larının Cam Newton’un varlığıyla artık tahmin edilebilirlikten çıkıp, alternatifli hale getirebilme potansiyeli

Geçtiğimiz yıl New England Patriots maçlarını izleyenler birazdan yazacaklarımı anımsayacaktır… Malum Antonio Brown olayı ve Josh Gordon’ın sakatlanıp takımdan kesilmesi sonrası Patriots hücumları ilk iki down’da fazla tekdüze kalıyordu. Rakip defansif koordinatörünü bırakın televizyon başında izleyenler bile “I-Formation” dizilişinde Sony Michel’in nose tackle’a doğru bir yard, bie yard gibi kısa kazanımlarla oynayacağını ve oynadığını sene boyunca biliyordu. Bu tahmin edilebilirliğin, wild card maçında Titans karşısında alınan mağlubiyete, dolaylı olarak neden olduğunu söyleyebiliriz. İkinci periyotta skor 10-7 Patriots lehine iken rakibin iki yardında aynı üç koşu oyununun seçilmesi sebebiyle Titans defansı goal line stand yapmış ve Patriots hücumunu field goal’e zorlamıştı. Ardından gelen drive’da touchdown’u bulunca karşılaşmanın momentumunu da Titans’a geçmişti.

Gelgelelim Cam Newton’un rolü burda önemlilik kazanıyor. Artık red zone’da ve goal line’da bu gibi durumlarda sadece running back tek hücum opsiyonu olmaktan çıkarabilir ve bu gibi durumlarda fiziksel yetenekleri ve hızıyla read option, QB draw gibi oyunlarla kendi başına touchdown yapıp Patriots ofansı için büyük bir koz olabilir.

Cam Newton’dan bir nevi sakatlık riskini düşünerek drive’ın başlarında check down’larla kısa completion’lar ve koşularla kendisinin Clark Kent gibi kullanması, red zone’da ise Superman’liğini tekrardan yapması beklenecek…

Offensive line’daki sakatlıkların düzelmesiyle Cam’in oyun içinde doğaçlama yapması için daha fazla vakti olacak

Geçtiğimiz sene Patriots hücumunun zorlanmasının nedenlerinden biri offensive line’ın önemli oyuncularının sakatlığı idi. Tom Brady’nin pas atacak zamanı bulamadığından yakındığına şahit olmuştuk. David Andrews ve Isaiah Wynn’in dönmesiyle daha istikrarlı bir offensive line ile Cam Newton scramble yapabilir, oyunun gelişmesini bekleyerek daha isabetli paslar atabilir.

Her ne kadar bir eski takım arkadaşı Christian Mccaffrey artık elinde olmasa da James White, Rex Burkhead, Branden Bolden gibi pas tutabilen running back opsiyonlarını da kullanabilir.

Saha içinde hücumda Cam Newton’a serbestlik tanınabilecek

Saha dışında fevri hareketleri dikkat çekse de Cam Newton, football IQ’su yüksek bir isim. Patriots’ta Tom Brady’den beridir gelen, QB’nin sahanın içinde koç görevini de görmesi oyunları çeşitli hareketlerle şekillendirebilmesi, audible yapılabilmesi geleneğini Cam Newton da devam ettirebilir. Kurt hoca Bill Belichick ve Josh McDaniels ile kendi futbol zekasını birleştirip etkili oyunlar oluşturabilir. Pas atabilen wide receiver’ları Julian Edelman ve Mohamed Sanu ile sezon içinde çeşitli trick play’ler görmemiz de olası…

Genel olarak baktığımızda NFL’in haşarı çocuğunu NFL’in en ciddi franchise’larından birinde görmek ve olacakları takip etmek, önümüzdeki sezon NFL izleyicileri için eğlenceli olacak. İçinde bulunduğumuz pandemi dolayısıyla sezon öncesi kampı ve preseason maçları ile Cam’in takımda stater olup olamayacağını daha net olarak göreceğiz…

Dip not olarak da şunu düşeyim; preseason maçlarının birinci ve dördüncü haftalarının iptal edilmesiyle, kaderin bir cilvesi olarak Cam Newton’ın Foxboro’da Gillettte Stadium’da Patriots çıkacağı ilk karşılaşma Carolina Panthers’a karşı olacak…