New England Patriots’ın sezonu nasıl açacağı ve özellikle Cam Newton’un sahalara nasıl döneceği büyük bir merakla bekleniyordu. Geride bıraktığımız sezonun ilk 2 haftası gösterdi ki Cam Newton, Patriots için çok doğru bir seçim oldu ve yıldız oyuncu off-season boyunca kendini pas geçen takımları bolca pişman edecek gibi görünüyor. Fakat madalyonun öteki yüzünde ise geçtiğimiz sene en iyi savunması olup, bu sezon başındaki opt-out’lar ve sakatlıklardan dolayı büyük eksikleri olan, büyük açıklar veren Patriots defansı var.

Gelin hep beraber New England Patriots’ın sezonun ilk iki haftasında neler yaptığına yakından bakalım…

Newton’un gelmesinden sonra hücumda beklendiği gibi ağırlıklı olarak Cam üzerinden “QB Draw” ve “Read Option” gibi çeşitli oyunlar ile ilerledi. Patriots hücumunun 2ikimaçta bulduğu altı TD’dan (bir pas, beş koşu) dördü Newton’un koşu TD’ları ile geldi.

Sezon açılışında Foxborough’da Miami karşısında Cam Newton’un 75 koşu yardı ile iki touchdown bulması ile Patriots forması ile ilk galibiyetine ulaştı. Son periyotta skorun yakın olmasına rağmen Cam Newton önderliğinde Patriots hücumu, zamanı iyi yönetmesini bildi galibiyeti korumasında sıkıntı yaşamadı.

Maçın ilginç kısımlarından biriyse, ikinci yılında gelişmesi beklenen 2019 NFL Draftı ilk tur seçimi olan wide receiver N’Keal Harry’nin karşılaşmadaki verimsizliği oldu. Üçüncü çeyreğin sonunda kritik bir pozisyonda yaptığı catch’ten sonra arkadan gelen Jerome Baker’ın müdahalesinde bir yardda yere düşmemek için ısrar etmedi. Ardından topu, end zone çizgisini geçemeden elinden kaçırıp fumble yapmasından dolayı touchback’e sebep olması hakkındaki soru işaretlerini de yanında getirdi.

İkinci hafta CenturyLink Field’de ligin en formda quarterback’lerinden Russel Wilson’ın önderliğindeki Seattle Seahawks karşısında Cam ve Patriots, ligde ilk ciddi bir sınavını verdi dersek yanılmış olmayız.

Karşılaşmanın ilk drive’ında Russel Wilson’ın karşısında işler Patriots için çok iyi başlamıştı. Russell Wilson’ın Greg Olsen’i düşündüğü yüksek topta Devin McCourt Olsen’in elinden seken topu yakalayıp pick six’e götürmesi zorlu maç için çok iyi bir başlangıçtı. Devin McCourty’nin pick six sonrası karşılaşmadan önce trajik bir trafik kazasında babasını kaybeden, annesi yoğun bakımda olan running back James White’a desteğini göstermesi maçın güzel anlarında biriydi. Ancak pick six’ten sonra Wilson sekiz dakika süren uzun bir drive ile end zone’da Tyler Lockett’i bularak eşitliği yakaladı.

Patriots’ın ilk hücumunda en önemli olaylardan biri de Quandre Diggs’in N’Keal Harry’e yaptığı helmet to helmet müdahalesinden sonra karşılaşmadan atılmasıydı. Ardından Cam Newton, Carolina Panthers zamanlarındaki gibi red zone koşularıyla takımını TD’a götürdü. Bu noktaya kadar herşey normal gidiyordu ta ki Wilson’ın derin pasta D.K. Metcalf’e ile bulduğu touchdown’a kadar. Birebirde geride kalan Stephon Gilmore Metcalf’i durduramadı. Devrenin sonuna doğru Nick Folk’un 51 yardda kaçan kritik field goal’un önemi maçın sonunda ortaya çıkacaktı.

Karşılaşmanın ikinci yarısında Russel Wilson rüzgârı esmesinden sonra Cam Newton’ın isabetli pasları ve Julian Edelman ile kurduğu bağlantıyla bulduğu TD’lar ile maçı son saniyelerde bir yardda maçı getirebilecek pozisyona getirmişti.

Maçın en kritik pozisyonunda Josh McDaniels, iki defa Cam üzerinden TD bulduğu oyunda karar kıldı ve Seahawks savunmasının bunu farketmekte zorlanmayıp Cam üzerinden koşuyu bekledi. Sonuç olarak Seattle, Cam’i bir yardda durdurup karşılaşmayı kazanmayı bildi.

Bu iki karşılaşma sonrası gözüme çarpan noktalar, çıkardığımız dersler şu şekilde…

– Maçın en kritik anında Josh McDaniels’ın daha cesur bir playcall yapması gerekirdi. Her ne kadar maçta iki defa işe yarasa da ikinci yarıdaki Cam’in bootleg yaparak fullback Jakob Johnson’a atıtğı pas TD’unda erken oynayıp karşı tarafa kozunu oynadığını belirtip son play’de ne yapıcağını çok belli etmesinden dolayı hatalı karalarına birini daha eklemiş oldu.

– N’Keal Harry ilk maçta yaptığı hatalardan ders almış olarak görünüyor. Birkaç önemli catch’iyle maçta katkı vermeyi başardı.

– Off-season’da Los Angeles Chargers’tan gelen Adrian Phillips, Patrick Chung’ın boşluğunu dolduramadı hatta Seahawks maçının içinde çaylak Kyle Dugger’a yerini bıraktı.

– Koşu oyununda Sony Michel yine bildiğiniz gibi klasik olarak ortaya koşup maksimumüç yard almaya devam ediyor. Damien Harris IR’dan döndükten sonra daha çok ağırlık verilmesi lazım.

– Linebacker kadrosunda özellikle middle linebacker pozisyonunda sıkıntı çekiyoruz. Dont’a Hightower’ın liderliğini savunmada çok arıyoruz.

– Josh McDaniels’ın özellikle koşu oyunlarında tahmin edilmesi kolay rakip savunma koçlarının artık ezberlediği oyunlardan vazgeçip Cam Newton’a read option, play action oyunlarına yer açmak için running back’ler ile farklı bir koşu tehditi oluşturması lazım. Sadece Cam üzerinden bir bir koşu oyununda 31 yaşında olduğu ve sakatlık geçmişini de göze alırsak ilerleyen zamanlarda sakatlanma riski yüksek olacaktır.

– Her ne kadar Edelman’ın 179 yardlık bir büyüleyici bir performans olsa da iki karşılaşmada tek pas TD’u tutan isim Full Back Jakob Johnson’dı. Red zone’da Cam Newton çok güçlü bir silah olsa da wide receiver’ların bu bölgede verim alınması elzem.

– Geriye düşülen maçlarda Cam Newton’ın havluyu kafasına sarıp kenarda suskun bekleme huyunu sürdürmemesi gerekiyor. Tom Brady gibi rol model bir QB’den sonra gelen kişi olarak takım arkadaşlarının moralini yüksek tutup, herkesi maçın içinde tutmalı. İşler iyi gitmediği takdirde Carolina Panthers dönemindeki gibi eleştiri oklarını kendi üzerine çekebilir…