Yeni sezonun ilk güç sıralaması ile karşınızdayız. Bilindiği üzere son sıralamayı draft’ın ardından takımların tercihinden sonra gerçekleştirmiştik. Nitekim takımların ilk hafta aldığı sonuçlar neticesinde o zaman yaptığımız sıra deyim yerindeyse karman çorban oldu.

Big Ben’in dönüşüyle hücumda tekrardan var olan Pittsburgh Steelers, DeAndre Hopkins ve Kyler Murray’in gösterdiği performansla kazanan Arizona Cardinals ve Cam Newton ile rekabetçi kimliğinden ödün vermeyen New England Patriots kendilerine ilk 10’da yer buldu. Son finalist San Francisco 49ers ve beklenmedik mağlubiyet alan Philadelphia Eagles ise listenin yukarısını tehdit etmek yerine sıra kaybeden takımlar oldular. Sıralamanın en fazla yükselen takımı ise Mitch Trubisky’li Chicago Bears olurken, en fazla düşen takımı ise Philip Rivers’lı Indianapolis Colts oldu…

1- Kansas City Chiefs, Sezon Öncesi Sıralama: 1  

Anlaşılan bu gidişle Kansas City Chiefs’i bu listenin tepesinde görmeye devam edeceğiz. Son şampiyonda ilk haftanın en dikkat çekici olayı ise çaylak koşucu Clyde Edward-Helaire’nin 138 yardlık performansı oldu. Kareem Hunt’tan sonra koşu oyunlarında ciddi sıkıntılar yaşayan Chiefs’in bu eksiğini dolduruyor gibi gözükmesi, rakipler için negatif bir durum olarak ortaya çıkıyor.

2- New Orleans Saints, Sezon Öncesi Sıralama: 4  

Bu sezonki en büyük rakibi olacak Tampa Bay Buccaneers karşısında geriye düşse de maçın ilerleyen bölümlerinde öne geçti ve rahatta bir galibiyet aldı. Kontrat alan Alvin Kamara’nın oyunu eminim ki Saints taraftarlarını mutlu etmiştir lakin Michael Thomas’ın daha ilk haftadan gelen sakatlık haberi ise moralleri bozdu. Yine de Saints, Drew Brees ve Sean Payton önderliğinde zirvenin takipçisi olmayı sürdürecektir.

3- Baltimore Ravens, Sezon Öncesi Sıralama: 2  

Normal sezonda oynadığı son 12 maçtan da galibiyet ile ayrılan Baltimore Ravens, ilk maçında AFC Kuzey’deki rakibi Cleveland Browns’u rahat geçerek bu sezon da liderliğe oynayacağının sinyallerini verdi. Özellikle Lamar Jackson’nun pas atma kabiliyetlerini de ortaya serip 20-25 pas isabetiyle 275 yard pas atıp bu oyununu üç TD ile süslemesi, Ravens’in hücum çeşitliliği açısından son derece olumlu bir hamle oldu.

4- Seattle Seahawks, Sezon Öncesi Sıralama: 5  

Russell Wilson’un MVP’lik oyunuyla Atlanta Falcons karşısında galibiyete uzanan Seattle Seahawks’ın 31 yaşındaki oyun kurucunun liderliğinde sezonun en güçlüleri arasında kendisine yer bulmaya devam etmesi olası gözüküyor. Ancak takıma yeni katılan safety Jamal Adams’ın kırk yıllık Seattle’lı gibi oynaması, her pozisyonda korkusuzca tackle yapması geçtiğimiz sene Seahawks’ta olmayan bir durumdu.  Genç oyuncunun performansıyla bu sezon Seahawks’ta öne çıkan isimlerden biri olacaktır.

5- Green Bay Packers, Sezon Öncesi Sıralama: 5  

Ezeli rakibi Minnesota Vikings karşısında maçı başından beri domine ederek kazanan Green Bay Packers cephesinde, Aaron Rodgers – Davante Adams iş birliği öne çıktı. 14 top yakalama ile 79 yıllık franchise rekorunu egale eden Adams, 156 yard ve iki TD ile öne çıkarken; Aaron Rodgers ise 364 yard ve dört TD ile yine Minnesota Vikings taraftarlarını üzdü. Sezona son derece iddialı bir başlangıç yapan Packers için son derece moralli bir galibiyet oldu.

6- Pittsburgh Steelers, Sezon Öncesi Sıralama: 14  

Mason Rudolph ve Delvin Hodges’ın felaket ötesi oyun kurucu performanslarından sonra sakatlıktan dönen Big Ben’in üç TD ile takımını galibiyete taşıması, tecrübeli oyun kurucunun bu takımın her şeyi olduğunu bir defa daha kanıtlamış oldu. İki senedir uzak kaldığı için bu sezon bir şekilde playoff yapmak zorunda olan Steelers adına sezona galibiyetle başlamak önemliydi.

7- New England Patriots, Sezon Öncesi Sıralama: 16  

Anlaşılan o ki Tom Brady olmasa da bu takım bir şekilde zirvenin yakın takipçisi olmaya devam edecek. Cam Newton’un takıma katılmasıyla birlikte mobil bir oyun kurucuya sahip olan Patriots, Newton’un da iki koşu TD’ı yaptığı maçta Dolphins karşısında koşu oyunlarının kalitesiyle kazanmayı bildi. Eğer Belichick’in öğrencileri biraz da pas oyunlarında bir şeyler gösterirlerse çok daha tehlikeli bir takım haline gelebilir.

8- Tampa Bay Buccaneers, Sezon Öncesi Sıralama: 6  

Tom Brady’nin ilk maçında “Pick Six” attığı karşılaşmada NFC Güney’deki rakibi New Orleans Saints’e kaybeden Tampa Bay, sezon başı hazırlık kampı olmayışının azizliğine uğradığı söylenebilir. Özellikle Tom Brady’nin attığı ilk interceptionda Mike Evans’ın koşusuna devam etmemesi bunun en büyük göstergesi. Nitekim Tampa Bay’in aldığı bu mağlubiyet öyle sıradan bir takıma değil, koskoca Saints’e karşı ve ilk maçtan da TOMpa Bay için “Ah vah” çekmeye gerek yok. Bu takım ilerleyen haftalarda daha güçlü konumlara kesinlikle gelecektir.

9- Arizona Cardinals, Sezon Öncesi Sıralama: 19

DeAndre Hopkins hamlesiyle bir anda playoff takımları arasında kendisine yer bulan Arizona Cardinals, ilk maçında son finalist San Francisco 49ers’ı yenerek elde ettiği konumun hakkını verdi. Kyler Murray’nin koşmaya başlamasıyla hücumda da çeşitliliğini arttıran Cardinals’ta ilerleyen haftalarda savunmanın da form tutmasıyla birlikte çok daha tehlikeli bir takım görmemiz olası.

10- Buffalo Bills, Sezon Öncesi Sıralama: 8  

Zayıf rakibi New York Jets’e karşı maç boyu rahat bir oyun sergileyen Buffalo Bills’ten beklentiler daha dominant bir oyun ortaya koymasıydı. Yine de Josh Allen’ın 300 yard pas atması ve Stefon Diggs’in ilk maçtan fark yaratması, geçen sezonki kısır Bills hücumu adına olumlu işler olarak nitelendirilebilir.

11- Los Angeles Rams, Sezon Öncesi Sıralama: 18  

Milyar dolarlık stadının açılışında Dallas Cowboys’u ağırlayan Los Angeles Rams, rakip takımın hücumunu 17 sayıda tutarak savunmadaki eksiklerine rağmen güzel bir performans ortaya koydu. Ancak hücumda daha üretken olmaları gerekecek çünkü 20 sayı grup içi maçlarında yeterli olmayabilir.

12- San Francisco 49ers, Sezon Öncesi Sıralama: 3  

“Super Bowl Finalisti” hastalığına daha sezonun başından kapılan San Francisco 49ers, Arizona Cardinals karşısında öne geçtiği maçı tutamayarak sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Maç içinde geçen seneki savunma performansından eser olmayan ve pas savunmasında dağılan 49ers’ın, hücumunda da Jimmy Garoppolo idare eder seviyenin biraz altında olması takımın mağlubiyetinin nedenlerinden biriydi. Kyle Shanahan ve koç ekibinin takımı toparlayacağından hiç şüphe yok; asıl önemli olan bunu ne kadar erken yapacakları. İş işten geçtikten sonra yaparlarsa, 49ers için hayal kırıklığı ile dolu bir sezon olabilir.

13- Tennessee Titans, Sezon Öncesi Sıralama: 9  

Mike Vrabel’in öğrencileri ilk maçından galibiyetle ayrılmış olsa da oynadıkları oyunun pek güven verdiği söylenemez. Belki bu oyun AFC Güney’de Titans’ı lider yapabilir ancak AFC konferansı için aynı şeyi söylemek zor. Eğer geçen sezon playoff’ta elde ettikleri başarıyı tekrarlamak ve ileriye gitmek istiyorlarsa bu oyun ile gerçekleştirmeleri biraz zor gözüküyor.

14- Minnesota Vikings, Sezon Öncesi Sıralama: 14  

Savunmanın değerli parçalarını kaybeden Mike Zimmer’in öğrencilerine cezayı, Aaron Rodgers’ın Green Bay Packers’ı fena şekilde kesti. Belki de daha ilk maçtan bu şekilde farklı mağlubiyet almaları işin savunma kısmına biraz daha kafa yormalarına neden olacaktır ancak hazırlık kamplarının da yapılmadığı bir sezonda tecrübeli koç Zimmer’ın bu savunmayı ne denli toparlayabileceği de soru işareti.

15- Dallas Cowboys, Sezon Öncesi Sıralama:13  

Her sezon başında olduğu gibi yine Super Bowl adayı olarak gösterilen Dallas Cowboys için Jason Garrett sonrası Mike McCharty ile hücumda daha efektif bir takım olması bekleniyordu. Lakin savunmada önemli isimlerini kaybetmiş Los Angeles Rams karşısında hücumu sadece Ezekiel Elliot’un becerisine bırakmış bir takım hüviyetinde olması hiçte beklenen bir durum değilken, mağlubiyeti kaçınılmaz hale getirdi. Ancak mağlubiyetten de öte linebacker Leighton Vander Esch ve tight end Blake Jarwin gibi iki as oyuncusunun sezonu kapatan sakatlıkları, mavi beyazlı ekip için şanssız bir başlangıç oldu.

16- Chicago Bears, Sezon Öncesi Sıralama: 25  

Eğer Detroit Lions’un çaylak koşucusu D’Andre Swift o son topu elinden düşürmeseydi burada Chicago Bears için farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. Yine de sürekli tartışılan Mitch Trusbisky’nin son çeyrekteki oyunuyla Bears’ın kazandığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Nitekim asıl buradaki asıl soru ise Trusbisky’nin bu oyunun bir maçlık mı yoksa toparlanma sinyali mi olduğunu ilerleyen bir iki hafta içerisinde göreceğiz.

17- Las Vegas Raiders, Sezon Öncesi Sıralama: 23  

Josh Jacobs’un maçın bitimine dört dakika kala yaptığı TD ile maçı son dakikalarda kazabilen Jon Gruden’ın öğrencilerinin savunmada ki sorunları ilk maçtan hemen göze çarptı. Üstüne üstlük alarm veren savunmanın önemli parçalarından olan linebacker Nick Kwiatkoski’yi de sakatlığa kurban verdiler. Eğer AFC Batı’da yarışmacı olmak istiyorlarsa kesinlikle bundan daha iyi savunma yapmaları gerektiği aşikâr.

18- Philadelphia Eagles, Sezon Öncesi Sıralama: 11  

Ciddi eksiklerine rağmen Washington Football Team karşısında 17-0 öne geçen Philadelphia Eagles’in, işleri o raddeye getirdikten sonra elindeki maçı hediye etmesinin hiçbir şekilde izahı olamaz. Özellikle hücum hattındaki eksikler Carson Wentz’in maç boyunca baya hırpalanmasına neden oldu. Eğer böyle devam ederlerse işleri zor.

19- Houston Texans, Sezon Öncesi Sıralama: 21  

Bill O’Brien’ın eseri olan Houston Texans, sezonun açılış maçında son şampiyon Kansas City Chiefs’e direnemeden kaybederek, beklentileri boşa çıkarmadı. Hücuma yeni katılan koşucu David Johnson ise takımının aksine düşünülenden daha iyi bir oyun ortaya koyması Texans adına olumlu olarak söylenebilecek tek şeydi. Daha ilk haftadan Chiefs ile oynayan Houston ekibinin ise sıradaki rakipleri Ravens ve Steelers olacak. İlk üç hafta, üç dişli ekip… Eğer Texans ilk üç haftadan 0-3 olursa kimse şaşırmasın.

20- Atlanta Falcons, Sezon Öncesi Sıralama: 15  

En son geçtiğimiz sezonun 13. haftasında kaybeden ve o maçtan sonra dört maçlık bir seri yakalayan Falcons, yeni sezon başlar başlamaz kaybederek bu seriyi sonlandırdı. Ancak kırmızı siyahlı ekipte asıl sıkıntı, takıma katılan oyunculara rağmen sahadaki oyunun geçen sezonun başındaki gibi olması. Bir başarısızlığı daha kaldıramayacak olan Dan Quinn’in acil olarak bir şeyler yapması gerek.

21- Indianapolis Colts, Sezon Öncesi Sıralama: 9  

Kâğıt üzerinde Indianapolis Colts kesinlikle bu sıraların takımı değil. Ama neredeyse ahı gitmiş vahi kalmış Jacksonville Jaguars’a karşı bu şekilde yenilip üstüne de 38 yaşındaki oyun kurucusu maç içinde iki interception atıyorsa elden de bir şeyler gelmiyor ne yazık ki. O 38 yaşındaki oyun kurucu için de bir şey söylemek gerekirse: Philip Rivers belki daha Amerikan futbolunu bırakmadı ama Amerikan futbolu onu çooktan bırakmış!

22- Cleveland Browns, Sezon Öncesi Sıralama: 19  

Geçtiğimiz sezonun başında Baker Mayfield, Nick Chubb, Odell Beckham ve Jarvis Landry var bu takım uçar dedik uçamadı. Bu sezon başında Jack Conklin ve Austin Hooper gibi iki güzel ekleme yapılıp takımı yönetemeyen Freddie Kitchens yollandı, işler düzelir dedik. Daha ilk maçtan ilk haftanın en az sayı atan takımı oldular. Diyecek bir şey yok ne yazık ki. Browns için çaresizce umut etmeye devam…

23- Denver Broncos, Sezon Öncesi Sıralama: 20  

Çıkışa geçmesi beklenen senede sadece takımın değil belki de ligin en iyi savunmacılarından olan Von Miller’ı sakatlığa kurban veren Denver Broncos, hücumda geçtiğimiz sezonun son bölümlerindeki gibi efektif olmaması mağlubiyeti kaçınılmaz hale getirdi. Nitekim Von Miller ile birlikte Phillip Lindsay ve Courtland Sutton’un da sakatlıkları bir hayli can sıkmakta. Broncos, iddialı girdiği bu sezonu sakatlıklardan dolayı kötü bitirirse cidden yazık olur bu takıma.

24- Los Angeles Chargers, Sezon Öncesi Sıralama: 26  

Tyrod Taylor ile ilk maçına çıkan Los Angeles Chargers, Cincinnati Bengals karşısında rakip takımın son saniyede alan golünü kaçırmasıyla galibiyeti elde etti. Galibiyetten daha önemlisi dördüncü tur seçimi çaylak koşucu Joshua Kelly’nin 12 koşu denemesinde 60 yard elde edip bir de TD yapması söylenebilir. Savunmada ise daha derli toplu olan Chargers’ta secondary oyuncusu Casey Hayward 12 solo tackle ile iyi bir bireysel performans ortaya koydu. Ancak iyi denebilecek bir hücum ve savunma grubu olan Chargers’ta Tyrod Taylor, sanki biraz bu takım için bir iki gömlek altta kalıyor.

25- Jacksonville Jaguars, Sezon Öncesi Sıralama: 32  

Dibi boylaması beklenen Jacksonville Jaguars, nasıl oldu da buraya kadar geldi benim de hiçbir bilgim yok. Fakat bildiğim bir şey varsa, Gardner Minshew’ın bu takımın franchise oyun kurucusu olması isteğidir. Maçı 19-20 pas isabeti ve üç TD ile tamamlayan Minshew, galibiyette önemli bir rol oynadı. Savunmada ise çaylakların takıma hızlı uyum sağlamış olarak gözükmesi de dikkat çekti. Ancak sahada biraz kırılgan bir takım olarak gözüken Jaguars, bu performansı ne kadar daha sürdürecekler.

26- Miami Dolphins, Sezon Öncesi Sıralama: 22  

Geçtiğimiz sezonun son maçında galip geldiği New England Patriots karşısında bu sefer sezon açılışını yapan Dolphins, Patriots’un yeni oyun kurucusu Cam Newton’u ve takımın diğer koşucularını durduramadı ve mağlubiyet olmaktan kurtulamadı. Savunma yine de sahada kaldığı süre boyunca mücadele etse de Ryan Fitzpatrick’in “Fitzmagic” modu yerine “Fitz-Non-magic” modunda olması Dolphins’in en büyük eksiği olarak dikkat çekti. Eğer böyle devam ederse Tua, beklenenden daha erken sahaya çıkabilir.

27- Washington Football Team, Sezon Öncesi Sıralama: 31  

Washington Football Team’in Philadelphia Eagles karşısında 17 sayı geriden gelip kazanması kesinlikle daha önce iki kere yılın head koçu ödülünü alan Ron Rivera’ya yazar. Geçmiş yıllara göre sahada daha oturaklı bir takım olarak gözüken Washington ekibinin özellikle savunma kısmı, Carson Wentz’e karşı sekiz sack gibi bir rakam elde etmesi maçın kritik ismiydi. Ayrıca draftın iki numarası Chase Young ise 1.5 sack ve bir QB Hit ile güzel bir başlangıç yaptı. Ron Rivera önderliğinde bu takımda daha çok olumlu gelişme görmeyi umut ediyoruz.

28- New York Giants, Sezon Öncesi Sıralama: 24  

Sezon başında yaptığı hamlelerle kağıt üzerinde başarı vaat eden bir takım kuran New York’un mavileri, ilk maçında zorlu Pittsburgh Steelers karşısında ilk yarısını başa baş götürdüğü maçı ikinci yarıda kaybetti. Ancak Saquon Barkley’in sadece altı yard koşması inanılır gibi değil. Jason Garrett koordinatörlüğe Barkley altı yard koşsun diye getirilmedi sonuçta.

29- Detriot Lions, Sezon Öncesi Sıralama: 28  

Matthew Stafford’un dönüşüyle birlikte eski hücum gücüne yaklaşan Lions’ta Kenny Galloday’in eksikliği ciddi şekilde hissedildi. Buna rağmen sezonun başlamasına kısa bir süre kala takıma katılan “yaşlı kurt” Adrian Peterson’un hala oynayabildiğini göstermesi Lions için güzel bir detay oldu. Ancak takımın savunmasının yetersiz olduğu da saha içinde biz izleyicilere bas bas bağırıyordu.   

30- Cincinnati Bengals, Sezon Öncesi Sıralama: 30  

2020 NFL Draftı’nın bir numarası Joe Burrow, ilk maçında bir şeyler yapmaya çalışmasına rağmen Bengals kicker’ı Randy Bullock’un son dakika da kaçırdığı alan golüyle maçı uzatmalara götürme şansını da kaybetti. Yine de 23 yaşındaki oyun kurucunun gelişiyle birlikte Bengals’ın çehresini değiştiğini de söylemek gerek. Ancak Joe Burrow’un sahada olması dışında bir ismin daha aylar sonra tekrar sahalara dönmesi sevindiriciydi. Evet, bahsettiğim kişi A.J. Green’den başkası değil. En son maçına 2018 sezonunun 13. haftasında çıkan 32 yaşındaki recevier, bir yıldan fazla bir süreden sonra yeniden formasına kavuştu. Özellikle Joe Burrow ile uyumunun nasıl olacağını merak ettiğim A.J. Green, belki de bu takımda iyi işler yapabilecek isimlerin başında geliyor.

31- Carolina Panthers, Sezon Öncesi Sıralama: 29  

Çaylak head koçu ile ilk sınavına çıkan Carolina Panthers, hücumda iyi bir oyun sergilemesine karşın aynı şeyi genç oyunculardan kurulu savunma için söylemek zor. NFC Güney takımlarının hücumlarını görünce Panthers’ın bu savunmayla şansı yok denecek kadar az.  Yine de hücum gücü sebebiyle bu tarz yakın mağlubiyetleri sezon içinde birkaç kez görmemiz olası.

32- New York Jets, Sezon Öncesi Sıralama: 26  New York’un yeşilleri için çok zorlu bir sezon geçeceği sezon başından belli oldu. Buffalo Bills karşısında son derece silik bir performans ortaya koymaları ve maç ardından gelen sakatlıklar derken Jets, muhtemelen sezon ortasına gelmeden 2021 NFL Draftı’nı düşünmeye başlayacak. Tabii bu başarısızlığın temel sebebi olan Adam Gase’i de unutmamak gerekiyor.