San Fransisco bir maç kazanıp belki de sezonu New York Jets karşısında. Başlıktan da anlaşılacağı gibi 49ers’a faturası ağır olan bir galibiyet yazdı bu haftaki 31-13 sonuçlanan New York Jets karşılaşması. Maça çıkmadan önce defensive end Dee Ford, cornerback Jason Verrett, wide receiver Deebo Samuel, cornerback Richard Sherman ve haftaya oynayacak olsa da tight end George Kittle sakat listesinde iken maç içinde de defensive end Nick Bosa, defensive end Solomon Thomas, quarterback Jimmy Garoppolo, running back Tevin Coleman ve son olarak da running back Raheem Mostert’i kaybettik. Her ne kadar geçen hafta şakayla karışık içimden sakatlanmasını geçirdim desem de Garoppolo ve Nick Bosa’nın sakatlıkları bu sezonun kalanının kaderini etkileyecek cinsten oldu. Garoppolo için ilk etapta dört ila altı hafta yok deniyor, Bosa’nın görüntüsü daha ciddiydi. Maç sonu Shanahan, ACL’i yırtmış ve sezonu kapamış olabilir dedi. Her ikisi de şu anki kadro yapısında vazgeçilmez olan iki oyuncudan üçüncü QB C.J. Beathard’ın da sakat olduğu düşünülürse Garoppolo’nunki iyice tehlike çanlarını çaldırıcı cinsten. Takım şu an fellik fellik free agency’den hem Bosa’nın pozisyonuna hem de QB pozisyonuna adam aramakta ve adaylar hiç de iç açıcı görünmüyor (en iyisi Josh Rosen diyeyim de gerisini siz düşünün). İşe Polyanna’nın gözünden bakacak olursak önümüzdeki üç hafta Giants, Eagles ve Dolphins gibi yara sarmaya müsait rakiplerle oynayacağız denebilir. Ancak öte yandan Samuels, Aiyuk, Sanu gibi WR’lerin takıma girecek olması ne kadar olumlu ise de Bosa gibi bir kayıp ve ne zaman, nasıl döneceği ve yerinin Nick Mullens tarafından doldurulup doldurulamayacağı belli olmayan Garoppolo yoklukları uyku kaçırıcı cinsten. Sanırım geçen hafta camia olarak artık içimizden neler geçirdiysek tanrı alın Garoppolo olmadan ne oluyor bir bakın dedi…

Geçen haftadan sonra Jets gibi 2021 draftının ilk seçim sırasına aday bir görünüm sergileyen takımla karşılaşmak, sakatlıkları düşünmezsek, ilaç gibi geldi. Hem çıkana kadar Garoppolo, hem de, eksiklerine rağmen, maç boyunca geçen seneden örnekler sunan savunma zayıf rakibe rağmen iyi yönde momentum elde etmiş oldu. Garoppolo erkenden sakatlanmasına rağmen devre sonuna kadar seke seke de olsa maça devam etti. Hareketliliği kısıtlandıktan sonraki oyunu geçen hafta sağlamken oynadığı oyundan daha iyiydi. Topu daha çabuk ve doğru hedeflere, daha iyi ayarla yolladı. Bu süreçte meydana gelen iki drop da neredeyse mükemmel atılmış pasların Kendrick Bourne tarafından düşürülmesiyle oluştu. 16 denemede 14 isabetli pas 131 yard, iki touchdown ile oyundan çıkana kadar maçı da alıp götürdü. Yedek QB Mullens için asıl maç bu hafta oynanacak Giants maçı olacak zira oyuna girdiğinde hem skor 21-3 lehimize hem de savunma Jets’e touchdown şansı vermeyecek gibi duruyordu. O da sadece maçı idare etmesi gerektiği gibi idare etti. İstatistiğinde görünen tek interception da kendisinden çok pası tutamayıp topu sektiren Jerick McKinnon’ın suçuydu.

Receiver olarak eldeki tek sağlam adam olan Kendrick Bourne en çok topla buluşan kişi olurken drop dışında beş pastan dördünü yakalayarak 67 yard ile oynadı. Takıma hafta içi katılan Muhammed Sanu top ile buluşmazken bu yılın ilk tur seçimi Brandon Aiyuk sakatlıktan yeni çıkmış olmasının da etkisiyle fazla pas alamasa da iki pastan ikisini yakalayıp 21 yard mesafe kat ederken atletik özelliği ve gücü ile katkı sağlayacak gibi göründü. Kittle’ın olmadığı bir maçta 49ers’a en büyük skor katkısını bu yıl takıma katılan tight end Jordan Reed verdi. Sekiz pastan yedisini yakalayan Reed’in kat ettiği 50 yarddan çok yaptığı iki touchdown maçı adeta ilk yarıda bitirdi. Reed, Kittle’dan alıştığımız blok yapan, koşu oyununa destek veren Tight end’den çok top tutan ve iyi bir end zone tehdidi oluşturan tight end olacak gibi duruyor.

Koşu oyunu olarak başarılı bir maç oldu. İki running back’in de birer touchdown’la sonuçlanan koşu yaptığı maçta Raheem Mostert daha maçın açılış vuruşundan hemen sonraki ilk oyunda 80 yardlık bir koşu ile 49ersın maça adeta 7-0 önde başlamasını sağladı. Öte yandan kapanış sayıları da takıma geldiğinden bu yana iki yıldır sezonu başlamadan biten ve eline hiç top değmeyen McKinnon’ın 16 yardlık koşusuyla geldi. McKinnon üç pasta 77 yardlık performansıyla oldukça yüksek bir pas başına mesafe kat etme oranıyla (16.8) Jet lakabının hakkını verdi. Mostert’ın sakatlanmasının yanında 14 top ile en çok eline top değen running back Tevin Coleman’ın da maçı yarıda bırakmış olması ileriki günlerde McKinnon’dan takımı yalnız bıraktığı iki yılın acısını çıkarır bir performans beklentisine girmemize neden olacak zira running back komitesinin son üyesi Jeff Wilson’un daha henüz bir olayını göremedik.

Hücum oyuncularına fazla sorun çıkarmayan New York Jets savunmaya da oldukça nazik davrandı diyebiliriz. Zaten olmayan receiver kadrosunun eli ayağı düzgün tek üyesi Breshad Perriman’ın da sahayı ilk yarıda terk etmesi ile savunmanın arkasında oynayan Tartt, Ward, Ahkello ve bence savunmanın en zayıf halkası Emmanuel Moseley’in rahat bir maç çıkarmasını sağladı. DeForest Buckner’in gidişi sonrası savunmanın yıldızı genç Fred Warner olacak gibi görünüyor. Geçen sene de savunma kaptanı olan Werner dokuz solo üç de destek olmak üzere sahadaki en çok tackle yapan oyuncuydu. 10 yıl boyunca 49ers kadrosunda muhteşem işler başarmış 37 yaşındaki emektar Frank Gore’u Le’Veon Bell’in yokluğunda adeta yük beygiri gibi kullanan Jets’de savunma hattı ve Linebacker’lar geçit vermedi ve Gore 21 topta sadece 62 yard gibi kısır bir performans ortaya koyabildi. Maçta Jets’in tek touchdown’u artık her şeyin bitip de bitse de gitsek vakitlerinde geldi. Savunma ile ilgili can sıkan tek şey takımın yıldız savunma oyuncusu Nick Bosa’nın muhtemelen sezonu kapatmasına yol açabilecek ciddiyette görünen bir sakatlıkla sahayı terk etmiş olması. Geçen seneki draft ile takıma katılmasıyla savunmanın seviye atlamasına büyük katkı sağlayan Bosa’nın eksikliği sezonun kalanını etkileyebilecek seviyede.

Sonuç olarak kolay bir rakiple, sakata gelen oyuncular açısından takıma pahalıya patlayan bir galibiyet oldu. Eminim Shanahan’a bu kadar oyuncu kaybetmek yerine mağlubiyet teklif edilse olmaz demezdi. Yukarıda da saydığım gibi QB, DE, CB, RR, WR pozisyonlarında ilk 11 oynayan bu kadar sakat oyuncusu olan bir takımın imdadına yetişecek yumuşaklıkta bir üç haftalık fikstür var önümüzde. Bosa çok zor ama diğer sakatların toparlama süreci açısından yeterli bir süre olabilir. Daha fazla kayıp olmaz, Mullens bu haftaki paslı görüntüsünden uzak oynarsa playoff mücadelesine devam ederiz ancak ilk iki hafta sonunda üç takımın 2-0 olduğu bir division’da mücadele etmekten daha fazlasını yapmalısınız…