Herkese merhaba değerli NFLTR okurları, öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki bu tanıklık ettiğimiz yedinci haftanın bir senaristin elinden çıktığına dair ciddi şüphelerim var. Yoksa bir haftada bu kadar dramaya tanıklık etmemiz gerçekten akıl alır gibi değil. Nitekim bu haftaya, “Bitti demeden bitmez” sözü bu haftaya cuk diye oturduğunu ki değil saniyesinin salisenin önemi bile bir kez daha akıllarda yer edindi.

Bu dramaları yeniden hatırlayacak olursak, Baker Mayfield’in INT ile başladığı maçın bitimine 16 saniye kala attığı TD pasıyla birlikte toplam beş TD ile Cleveland’a maçı kazandırması; Atlanta Falcons’ta Todd Gurley’nin frene basamayarak “yanlışlıkla” TD yapması ve topu alan Lions’un bitime iki saniye kala T.J. Hockenson ile TD’ı bulması inanılır gibi değildi. Pazar gecesinin kapanışında Arizona Cardinals’ın yenilgisiz Seattle Seahawks karşısında önce maçın bitimine iki saniye kala alan golüyle skoru eşitleyip uzatmalarda yine son dakikalarda alan golüyle maçı kazanmasına tanıklık etmemiz ise adrenalinin tepeye ulaştığı anlar oldu…

Umarım hızlı başlayan bu sezonda umarız böyle aksiyon dolu maçlara daha çok tanıklık ederiz…

Haftanın Özeti  

Haftanın açılış maçında Philadelphia Eagles, New York Giants’ı kendi evinde mağlup ederek rakibine karşı oynadığı son sekiz maçtan da galibiyetle ayrılmış oldu. Pazar günü erken saat maçlarında Dallas Cowboys, Washington Football Team’e farklı mağlup oldu ve maç boyu toplam sadece 142 yard elde ederek 2001’den bu yana ki en düşük rakamı elde etti. Tarihinde Houston Texans’a karşı hiç yenilgisi olmayan Green Bay Packers, deplasmanda farklı kazanarak bu geleneğini sürdürdü. Atlanta Falcons, son dakikasına altı sayı önde girdiği maçta Detroit Lions’a mağlup olarak iki sezon üst üste ilk yedi maçından altı mağlubiyet ile ayrıldı. İki namağlup ekibin karşılaşmasında ise Pittsburgh Steelers, Tennessee Titans’ı yenmeyi başardı ve 1978 yılındaki sezona altı galibiyetle başlama başarısını yineledi. Cleveland Browns, Baker Mayfield’in beş TD pasıyla Cincinnati Bengals deplasmanından galibiyetle dönerken Baker Mayfield’da attığı beş TD pasıyla Cleveland Browns tarihine 2007 yılındaki Derek Anderson’un yine bir Cincinnati Bengals maçından sonra bunu tekrarlayan ilk oyuncu oldu. Buffalo Bills, New York Jets’i kicker Tyler Bass’in altı alan golüyle mağlup ederken; Jets ise 24 yıl sonra ligde ilk yedi maçından galibiyet alamadı. Son olarak Michael Thomas ve Emmanuel Sanders’in olmadığı maçta New Orleans Saints, Carolina Panthers’ı yenmeyi başardı ve rakibiyle oynadığı son yedi maçtan altıncı galibiyetini almış oldu.

Pazar günü gece seansında ise Tampa Bay Buccaneers, konuk olduğu Las Vegas Raiders karşısında rahat kazanırken, Tom Brady şu haftaya kadar attığı 18 TD pası ile Tampa Bay Buccaneers tarihinim ilk yedi maçta en çok TD pası atan oyun kurucusu oldu. Çaylak Justin Herbert’in 66 koşu yardası ile Los Angeles Chargers tarihinde bunu başaran ilk oyun kurucu olduğu maçta Los Angeles Chargers, Jacksonville Jaguars’ı mağlup etti. San Francisco 49ers, New England Patriots’u sadece altı sayıda tutarak kazanırken Patriots ise 2000 yılından beri ilk altı maçından dört mağlubiyet elde etti. Denver Broncos’a karşı oynadığı son dokuz maçı kazanan Kansas City Chiefs ise bu sayıyı ona çıkararak yoluna devam etti.  Pazar günü kapanış maçlarında ise Arizona Cardinals, uzatma anlarında Seattle Seahawks’a ilk yenilgisini tattırırken Seahawks’ta Tyler Lockett 200 yard pas tutma ile Seattle ekibinin tarihinde bunu başaran ikinci oyuncu oldu.

Haftanın kapanış maçında ise Los Angeles Rams, Chicago Bears’ı yenmeyi başardı ve evinde oynadığı son beş maçından da galibiyetle ayrılmış oldu.

HAFTANIN OLAYI: Antonio Brown’un Lige Dönüşü  

Geçtiğimiz sezonun büyük bir bölümünü olaylarıyla meşgul eden Antonio Brown, bir ara müzik dünyasında da adım atmış olsa da lig yönetiminden aldığı sekiz maçlık cezayı tamamlayarak tekrarlardan sahalara döndü. Döndü ancak ne döndü! Sahalara çıkmanın sinyalini verdikten sonra birçok takımda adı geçen yıldız receiverın tercihini ligden ceza almadan önce son maçını beraber oynadığı Tom Brady’nin yanına Tampa Bay Buccaneers’tan kullanması ise yine Antonio Brown’luk bir durum oldu. Nitekim her hareketi ile olay olan Antonio Brown, dönüşünün de sıradan olması beklenmezdi. Öte yandan kadrosuna Jacksonville Jaguars ile sorunlu şekilde ayrılan Leonard Fournette’den sonra Antonio Brown’u da katan Buccaneers ise kağıt üzerinde pasta Mike Evans, Chris Godwin, Antonio Brown ve Scott Miller; koşu da ise Leonard Fournette, Ronald Jones ve LeSean McCoy ile mükemmel bir ekip kurmayı başardı.

HAFTANIN MAÇI: Seattle Seahawks (34) – Arizona Cardinals (37)  

Maçın Adamı: Tyler Lockett (15-20 pas yakalama, 200 Yard, üç TD)  

Haftanın hem önemli hem de bol aksiyona sahne olan karşılaşmasında Arizona Cardinals, evinde yenilgisiz Seattle Seahawks’ı ağırladı. Maç içinde bir ara geri düşse de eşitliği son saniyelerde Zane Gonzalez’in alan golüyle eşitliği yakalayan Cardinals maçı uzatmalara götürmeyi başardı. Uzatmalarda ise tüm maç boyunca sadece beş snap oynayan çaylak İsaiah Simmons’ın yaptığı INT ile ilk önce topu Cardinals hücumuna teslim etti. Hemen ardından ise alan golü bölgesine girerek maçı da 37-34 kazandılar.

Arizona Cardinals cephesinde Kyler Murray, özellikle ikinci yarıda oynadığı oyunla galibiyette büyük pay sahibi oldu. Cep içerisinde acele etmeden rakip takım coveragelarını hızlıca okuyup doğru pas opsiyonlarını kullanan genç oyun kurucu, 48 pas denemesiyle bu sezon en fazla pas denediği maçı yüzde yetmiş gibi yüksek bir yüzdeyle bitirdi. Ancak Murray’in bu güzel oyununda pay sahibi olan Kliff Kingsbury’in de oyun kurucusuna sürekli uzun pas attırmaktansa daha kısa ve line arkasına yönelterek bir bakıma hatasından çabuk döndü. Her ne kadar elinde hızlı receiver’lar olsa da bu anlamda koç Kingsbury’nin ikinci yarıdan itibaren hem koşu da hem de pasta dengeli olup verim alması Seahawks savunmasının da defolarını iyice ortaya çıkardı. Öte yandan Christian Kirk’in maçın bitimine yirmi saniye kala yakaladığı pas da Cardinals’ı alan golü için yeterli uzaklığı elde etmesini sağladı. Kenyan Drake’dan sonra birinci koşucu olan Chase Edmonds ise hem koşu da hem pasta Cardinals hücumuna kattığı esneklik ile ön plana çıkmayı başardı.

Sadece hücumda değil savunmada da ikinci yarından sonra toparlanan Cardinals’ta cornerback Patrick Peterson, DK Metcalf ile eşleşmelerinde rakibine göz açtırmayarak Seahawks hücumunun verimliliğini bir nebze de olsa azalttı. Chandler Jones’un gidişinden sonra pass rusher konusunda ciddi kan kaybeden savunmaya oustide linebacker Haason Reddick yetişti. Bu sezon en fazla sahada kaldığı maçı oynayan eski birinci tur seçimi oyuncu, üç Qb Hit, beş solo olmak üzere 11 tackle ve bir sack ile hem pas oyunlarında hem de koşu oyunlarında üretken bir oyun oynadı. Byron Murphy ve Budda Baker’in blitzlerde savunma hattına verdikleri destekle Russell Wilson’u cep içinde rahat hareket vermemeleri de savunma anlamında yapılan verimli işlerin başında geldi.

Bu sezon ilk mağlubiyetini alan Seahawks’ta ise Russell Wilson yine takımın ayakta kalan ismiydi. Önceki maçlara nazaran oyunun sıkıştığı yerlerde koşularda yaparak takımına katkı sağlayan Wilson’un maç içinde en büyük sıkıntı Chris Carson’un sakatlanıp çıkması oldu. Carson çıktıktan sonra koşuda Hyde istedikleri verimi yakalayamayan Seahawks, oyunu tek boyuta indirgeyerek Wilson üzerinden ilerlemeye çalıştı. Nitekim maçı bir yere kadar bu şekilde taşımış olsalar da Metcalf’ın sahneye çıkamaması ve uzun paslarda sıkı Cardinals coverage’ları yıldız oyun kurucunun da performansını olumsuz etkiledi. Doğal olarak bu dakikalarda koşuyu kullanamamalarıyla birlikte oyunu da tutamadılar. Kariyer gecesini geçiren Tyler Lockett ise Wilson’un bu maçta ilk pas opsiyonu oldu. Gerek uzun gerekse saha kenar çizgilerine atılan paslarla takımına yardımcı olan Lockett’in maç içinde yapılması gereken birçok şeyi yapmasına rağmen yeterli olmadı.

Sezon başından beri alarm veren Seahawks savunması ise bu maçtan sonra iyice defoları ortaya çıktı. Cardinals’a toplam 519 yarda izin veren savunma, ligin en çok pas yardı veren dördüncü takımı olması dışında NFL tarihinde ilk altı maçta en çok yard izin veren takımı olarak da kötü bir istatistiğe imza attılar. Özellikle Jadeveon Clowney’in gidişinden sonra pass rusher anlamında sıkıntı yaşayan Seahawks, rakip oyun kurucuya baskı kuramaması bir yandan rakip pas oyunlarını hareketlendirirken diğer yandan secondary’nin de sürekli hata yapmasına neden oldu. Secondary demişken yapılan coverage hataları bir yana oyuncular arasındaki iletişimsizlik pahalıya patladı. Jamal Adams’ın sakatlığından dolayı oynamayışından dolayı genellikle ikili cover düzenini tercih eden Seahawks bu anlamda Cardinals hücumcularına line arkasında gereğinden fazla boş alan bıraktı. Maç sonuna doğru linebackerlar ile secondary’nin arasındaki bağ iyice kopunca da Cardinals hücumunun verimi bir anda artmış oldu.

En nihayetinde, Arizona Cardinals aldığı galibiyet ile sadece Seattle Seahawks’a ilk mağlubiyetini tattırmadı aynı zamanda da NFC Batı’da işlerin bir hayli karışmasına da neden oldu. Ayrıca daha önce San Francisco 49ers’ı da mağlup eden Cardinals, bu zaferle de önemli bir avantajı da yakaladı. Seahawks cephesinde ise Chris Carson’un sakatlığından dolayı maç kaçırma ihtimalinin olması ve savunmadaki eksikler hızlı başlanan sezonda işleri kötüye götüren olaylar olarak öne çıktı. Bu saatten sonra Pete Carroll ve ekibinin buna hızlı bir çözüm getirmeleri de aşikâr.

HAFTANIN OYUNCUSU: Baker Mayfield (22-28 pas isabeti, 297 yard, beş TD pası, bir INT)  

Çaylak sezonunda gösterdiği üst düzey performanstan sonra adım adım her maçta geriye giden Baker Mayfield, nihayet kendine geldi ve Cleveland Browns’un Cincinnati Bengals karşısında oynadığı maçta hem maçın kahramanı hem de haftanın oyuncusu olmayı başararak galibiyeti takımına hediye etti. Normal şartlarda bu ve benzeri oyunları kendisinden sıkça beklenen Baker’ın, üç senede üç farklı head koçla çalışması ve takım içi yaşadığı sıkıntılar onun mevzu bahis performansı göstermesine mâni olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Öte yandan Baker’ın bu oyununun, attığı INT sonrası sakatlanan yıldız receiver Odell Beckham Jr.’ın maça devam edememesinden sonra vuku bulması da akıllara soru işareti getirmedi değil. Bilhassa yıldız receiver çıktıktan sonra verimliliği artan Baker’ın, maçın başında 0-5 pas isabeti ve bir INT gibi istatistikten bir ara 18’de 18 pas isabeti ve dört TD pası gibi müthiş bir istatistiğe imza atmıştı. Maç sonrasındaki kontrollerde sezonu kapattığı açıklanan Odell Beckham’dan yoksun Baker Mayfield’in kalan maçlarda nasıl bir performans göstereceğini de zaman gösterecek

HAFTANIN HÜCUM VE SAVUNMA 11’i 

QB  Baker Mayfield (CLE)DE  Myles Garret (CLE)
RB  Chase Edmonds (ARI)DT  Aaron Donald (LAR)
WR  Tyler Lockett (SEA)DT  Jonathan Allen (WAS)
WR  Davante Adams (GB)DE  Romeo Okwara (DET)
WR  AJ Brown (TEN)OLB  Haason Reddick (ARI)
TE  Harrison Bryant (CLE)ILB  Devin White (TB)
LT  Garrett Bolles (DEN)OLB  Leonard Floyd (LAR)
RT  Bobby Hart (CIN)CB  Jamar Taylor (SF)
LG  Laken Tomlinson (SF)CB  Patrick Peterson (ARI)
RG  Lucas Patrick (GB)S  Jordan Poyer (BUF)
C  Corey Linsley (GB)S  Daniel Sorensen (KAN)


GELECEK HAFTANIN MAÇLARI  

Cuma: 03.20  Atlanta FalconsCarolina Panthers
Pazar: 21.00  Los Angeles RamsMiami Dolphins
Las Vegas RaidersCleveland Browns
Minnesota VikingsGreen Bay Packers
Indianapolis ColtsDetroit Lions
Tennessee TitansCincinnati Bengals
New York JetsKansas City Chiefs
New England PatriotsBuffalo Bills
Pittsburgh SteelersBaltimore Ravens
Ptesi: 00.05  Los Angeles ChargersDenver Broncos
 

Ptesi: 00.25  

New Orleans SaintsChicago Bears
San Francisco 49ersSeattle Seahawks
Ptesi: 04.20  Dallas CowboysPhiladelphia Eagles
Salı: 04.15  Tampa Bay BuccaneersNew York Giants

Bay Takımlar: Arizona Cardinals, Washington Football Team, Jacksonville Jaguars, Houston Texans  

Ligde sekizinci haftanın açılışı Atlanta Falcons – Carolina Panthers maçıyla gerçekleşecek. Panthers’a karşı oynadığı son altı maçtan beş galibiyet çıkaran bir Falcons olsa da maçın öne çıkan takımı son haftalarda formda sayılabilecek Panthers olarak gözüküyor.

Artık saatlerin değişmesinden dolayı Pazar günü dokuz maçlarında ise göze çarpan ve hatta haftanın maçı olabilecek öneme sahip karşılaşma da yenilgisiz Pittsburgh Steelers, en yakın takipçisi Baltimore Ravens’a konuk olacak. Kazanan takımın AFC Kuzey liderliğini kapacağı bu maçtan önce genel rekabette Steelers 28-24 üstün olurken son beş maçta ise Ravens’ın üç, Steelers’ın ise iki galibiyeti bulunmakta. Öte yandan AFC Kuzey takımlarıyla oynadığı dokuz maçın yedisi üst üste olmak üzere sekizini kazanan Lamar Jackson bu istatistiği öne çıkan başka bir ayrıntı. Yine aynı saatte oynanacak Las Vegas Raiders – Cleveland Browns ve New England Patriots – Buffalo Bills maçları ise haftanın rekabet açısından öne çıkan karşılaşmaları olarak değerlendirilebilir.

Pazar gününü Pazartesi’ye bağlayan gece 12’de başlayacak olan maçların ilkinde ise bizi “Melvin Gordon Bowl” yani Los Angeles Chargers – Denver Broncos maçı bekliyor olacak. Geçtiğimiz yıl Los Angeles Chargers’tan kontrat almak için hold-out yapan 27 yaşındaki koşucu, sezonun ilk dört maçında forma giymemiş ardından off-season’da takımdan ayrılıp Denver Broncos’a imza atmıştı. Gordon Bu karşılaşmayla birlikte ise ilk defa eski takımına karşı oynayacak.

Yine gece saatinde başlayacak olan San Francisco 49ers – Seattle Seahawks maçı ise sadece NFC Batı için değil aynı zamanda NFC konferansı adına da önemli bir mücadele olacak. Şu an NFC Batı’da bir galibiyetin bile grup birinciliğinden grup sonunculuğuna getirebileceği şu durumda 49ers – Seahawks maçı bir bakıma kilit açan anahtar niteliğinde olacak. Bununla birlikte kariyerinde 49ers’a karşı playofg dâhil oynadığı 17 maçta 13 galibiyeti olan Russell Wilson yine ön planda olsa da iki haftadır daha derli toplu olan 49ers savunması maçın favorisi konusu bir hayli sıkıntıya sokmakta.

Pazar gününün kapanış maçı ise sabaha karşı dörtte Dallas Cowboys – Philadelphia Eagles maçı ile gerçekleşecek. Şu an sırasıyla 2-5 ve 2-4-1 konumunda olan iki takımdan kazanan NFC Doğu’da liderlik koltuğunun sahibi olacak. Öte yandan Cowboys’ta geçen maç kafasına sert bir darbe alan Andy Dalton’ın forma giymemesi halinde yedinci tur seçimi çaylak Ben Dinucci sahaya çıkacak.

Haftanın kapanış maçında ise Tampa Bay Buccaneers, New York Giants’a konuk olacak. Bu maçın da notunu aktaracak olursak iki takım arasında oynana son beş maçın dördünü New York Giants kazandı.

Herkese iyi haftalar, Kasım ayında görüşmek üzere…