Miami Dolphins, çaylak oyun kurucu Tua Tagovailoa’nın sekizinci haftada karşılaşacakları Los Angeles Rams maçından itibaren takımın as oyun kurucusu olacağını duyuruldu. Bu hafta bay haftasında olacak Miami Dolphins’in QB değişikliği herkesi şaşırtırken genç Tagovailoa’nın kendini hazırlaması için iki haftası olması bir avantaj olarak görüldü.

Tua, böylece geçtiğimiz sene NCAA’de geçirdiği sağ kalça sakalığından 351 gün sonra ilk kez bir maça as oyun kurucu olarak çıkacak. Çoğu kişi Tagovalioa’nun eski formuna kavuşamayacağını düşünürken kendisi inanılmaz bi iyileşme süreci geçirerek geçtiğimiz hafta Jets maçının sonlarında sahalara dönmeyi başardı başarmıştı.

Zamanlama açısından ise Dolphins tarafından yapılan bu hamle çok kişi için sürpriz oldu. Üst üste aldıkları iki galibiyet ile yola iyi bir şekilde devam eden Dolphins, Fitzpatrick önderliğinde son iki maçta toplamda 67 sayı yapmış ve 49ers’a karşı yedikleri 17 sayı dışında Jets’in sayı yapmasına izin vermemişlerdi.

Dolphins’in Jets karşısında maçı garantilemesinden sonra oyuna giren Tagovailoa, ilk NFL heyecanını karşı alınan büyük galibiyette yaşamıştı. Sadece beş snap oynayan Tua, iki pas denemesinde iki isabet bulurken, takımına dokuz yard kazandırdı. Hareketliliği Dolphins koç kadrosuna bir hücumu nasıl yönetebileceğine dair küçük bir fikir verdi.

Hücum koordinatörü Chan Gailey “Oh tanrım, evet, oraya gidin ve ona bakın – baskı altında kaldı ve isabetli bir pas attı. Bunlar olumlu hamleler. Bunlar gerçek pozitifler. Henüz snap almamış bir adam için bunlar gerçek pozitifler.’’ ifadelerini kullandı. Dolphins taraftarları ise potansiyel yeni oyun kurucuları sahaya çıkarken “Tua” tezahuratlarıyla ona destek oldu. Ryan Fitzpatrick de kenardan bu tezahuratlara eşlik etti.

Taraftarın kendisine desteği ile ilgili konuşan Tagovailoa, “Kesinlikle duyabiliyordum. Stadyumda oynayan başka bir ses yok, bu yüzden bunu duyabildim” derken, “Bu harikaydı. Ancak orada sadece takım arkadaşlarımla birlikte olmak, ilk seferimin olması ve onlardan destek ve sevgilerini almak, bence bu harikaydı.’’ ifadelerini kullandı.

Genç oyuncu, yerine oynayacağı Ryan Fitzpatrick için ise, “Fitz gibi, bu duruma karşı hiçbir bir sorunu olmayan, tüm zaman boyunca destekleyici olan 16 yıllık bir veteranımız var. İyi drive, kötü drive, kenara gelir ve sadece sahada neden bazı şeyleri bana yaptığını anlatır. Onun gibi sahada çok cesaret verici bir akıl hocasına sahip olduğum için çok şanslıyım ve saha dışında da çok cana yakın birisi.” dedi.

Dolphins koçu Brian Flores, durumu Fitzpatrick’in sezonun başlarında yönetmesine izin verirken, Tagovailoa bu süre boyunca ondan ders almasını sağlamış oldu.

Tagovailoa, efsane quarterback Dan Marino’nun 2000’de emekli olmasından bu yana Dolphins için oynayan 22. oyun kurucu olacak. Önceki 21 oyuncunun hiçbiri Pro Bowl’a gidememiş ve 20 yıldır Dolphins ile playoff galibiyeti yaşatamamıştı.

Tua Tagovailoa, Alabama’daki üç sezonunda kolej futbol tarihinin en verimli pasörüydü. Walter Camp ve Maxwell ödüllerini kazanan Tua ve 2018’de Heisman Trophy ikincisi olmuştu. Miami, kalça sakatlığıyla ilgili tüm belirsizliklere rağmen, Tagovailoa’ya güvenerek Nisan ayında onu beşinci sıradan draft etmişti. 22 yaşındaki oyuncunun bu güvenin karşılığını verip veremeyeceğini hep birlikte göreceğiz…