Merhaba NFLTR okurları, bu sezon özelinde üçüncü hafta oynanan maçlarla birlikte sanki zirveye oynayan takımlar biraz erken gibi olsa da az çok netleşti diyebiliriz. Aynı şekilde dibe vuran takımlarda yerlerini hemen belli ettiler. Ancak sezona istediği gibi başlayamayan New Orleans Saints, Dallas Cowboys ve Philadelphia Eagles Eylül ayı sonunda zirveyi zorlayamadılar bile. Öte yandan Tennessee Titans ve Chicago Bears’ın namağlup oluşubyb pek beklentilerimiz arasında olmaması, listenin şaşırtıcı noktalarından biri oldu.

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Açılış haftasındaki Texans galibiyeti sonrası ikinci hafta oynadığı Chargers karşılaşmasında biraz tutuk kalan Chiefs, akıllarda bir soru işareti oluşturmuşken Ravens’a karşı oynadığı güzel oyunla tüm bu soru işaretleri yok etmeyi başardı ve ligdeki ağırlığını bizlere tekrardan hatırlattı. Hele ki Patrick Mahomes sazı elinde aldığı zaman öyle bir çalıyor ki durdurabilene aşk olsun. Bu takım akar gider bu saatten sonra, bizde hayranlıkla izleriz.

2- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Birisi Green Bay Packers’ın receiverı yok mu dedi? İşte karşınızda Allen Lazard. Davante Adams’in olmadığı maçta altı pas yakalamada 146 yard top tutan Lazard, bir anda dikkat çeken bir oyuncu haline dönüştü. Ancak Aaron Rodgers’ın Lazard’ın oyunundaki payından bahsetmezsek olmaz. Etrafındaki receiverlar kim olursa olsun bir şekilde parlatmayı başaran Rodgers’ın elinde sağlam bir isim daha olsa kim bilir neler yapar!

3- Seattle Seahawks (NFC Batı, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Russell Wilson oyununu öyle bir seviyeye çıkardı ki tutabilene helal olsun. Üç haftada 14 TD pası ve sadece bir INT direkt olarak MVP rakamları. 31 yaşındaki oyuncu bu oyununu nereye kadar sürdürür bilinmez ama D.K. Metcalf ve Tyler Lockett ikilisi belki de ligin en “underrated” receiver ikilisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

4- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Geçtiğimiz yıl bu zamanlar üç mağlubiyetle ligin dibinde yer alan Steelers, şu an üç galibiyetle tekrar zirveye oynuyorsa bunu kesinlikle Big Ben’in sayesindedir. Yine geçen sene tüm sezon boyunca sadece 18 TD pası atabilen Steelers, daha üç maçtan yedi TD pasına ulaştı ki bu da kesinlikle Big Ben sayesindedir. Kısacası Steelers eşittir Big Ben.

5- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Sezonun en büyük favorilerinden olan Baltimore Ravens için Kansas City Chiefs maçı ciddi bir sınav niteliğindeydi. Özellikle Lamar Jackson’lu hücum için bir bakıma kendisini kanıtlama fırsatıydı. Fakat işler beklenildiği olmadı ve maç boyunca oynanan tutuk oyun mağlubiyeti getirdi. Maç boyunca yapılan bireysel hatalar ve Lamar Jackson’un pas oyunlarındaki zaafı geçtiğimiz sezon Titans ile oynanan playoff maçını hatırlatır derecedeydi. Ravens yine üst sıralarda olacaktır ancak bu eksiklerin üzerine gitmek de John Harbaugh’un birinci önceliği olmalı.

6- Tampa Bay Buccaneers (AFC Batı, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Mike Evans’ın Denver Broncos karşısındaki rakamları: Dörtte iki pas yakalama, iki yard, iki TD. Bence Tom Brady’li Tampa Bay kesinlikle bundan daha iyisini yapmalı. Her ne kadar zayıf bir rakibe karşı oynamış olsalar da hücumlarının güven verdiğini söylemek zor. Lakin tersi olarak savunmada ise gösterdikleri performans gayet yerinde. Özellikle çaylak safety Antoine Winfield Jr. oynadığı oyunla Bucs savunmasının değerli bir parçası olduğunu kanıtladı.

7- Buffalo Bills (AFC Doğu, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Los Angeles Rams karşısında maça fırtına gibi başlayan Bills, topun iki tarafında da dominant bir oyunla rakibine 25 sayı fark atarak ciddi bir avantaj yakaladı. Büyük farkın getirmiş olduğu rehavet Rams’in yeniden doğuşuna sebebiyet verecekti ki bireysel hatadan dolayı gelen bir red zone fırsatıyla son saniyelerde kazanabildiler. Kazanmak güzeldir tabii ki. Ancak Bills bu maçta sevinmek yerine hatalardan ders çıkarsa daha doğru olur çünkü önlerinde bu hataları kabul etmeyecek rakipler dolu.

8- Tennessee Titans (AFC Güney, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Geçen hafta olduğu gibi yine Stephen Gostkowski’nin ayağından gelen alan golüyle kazanmayı bilen Tennessee Titans, sezona iyi bir giriş yapmış oldu. Ancak son iki maçta rakiplerine 30’şar sayı imkânı tanımaları ilerleyen süreçte başlarını ağrıtabilir. Yine de bu oyunla bile AFC Güney’i lider bitirme şansları gayet yüksek.

9- New England Patriots (AFC Doğu, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Bill Belichick’in takımı için sezon başından beri öne çıkan eleştirilerin başında takımın geçen seneki savunma performansının bu sezon ortalarda gözükmemesi geliyordu ki Raiders karşısında iyi bir savunmayla kazanmayı bildiler. Ancak şimdi karşılarında daha ciddi bir sınav olan Patrick Mahomes’lu Kansas City Chiefs var.

10- New Orleans Saints (NFC Güney, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Michael Thomas’ın New Orleans Saints’in hücum gücüne ne denli etki ettiği şu iki maçta iyice anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Fakat Saints gibi Super Bowl adayı olarak gösterilen bir takım için asıl sorun takımın ikinci bir receiverının olmaması. Emmanuel Sanders, iyi bir oyuncu ancak tek başına bir takımı sırtlayamaz. Öte yandan iki sene önce üçüncü turdan seçilen Tre’Quan Smith pek Saints oyuncusu gibi durmuyor. Deonte Harris desen çok iyi bir returner ama üçüncü receiver olup olamayacağı bile tartışılır. Hal böyle olunca tüm yük Alvin Kamara’nın omuzlarında kalıyor ki kendisi de şu ana kadar takımı taşıyan tek isim ama böyle nereye kadar gider orası muamma.

11- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Sezonun başlamasına kısa bir süre kala oyun kurucusunun Mitch Trusbisky olacağını açıklayan Chicago Bears’ın bu kararın arkasında sadece iki buçuk maç durabildi. Fakat “Zararın neresinden dönersen kârdır” sözündeki zarardan çok erken dönmeleri fena da olmadı ve Nick Foles’un son dakikalardaki oyunuyla Falcons karşısında kazanıp sezona üç galibiyetle başladılar. Bundan sonra Nick Foles starter artık, bakalım bir daha Trusbisky’i sahada görebilecek miyiz?

12- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Tüm ciddi eksiklere rağmen New York Giants karşısında hiç punt yapmadan kazanan Kyle Shanahan’ın öğrencileri farklı kazanmayı bildi. Jimmy G yerine sahneye çıkan Nick Mullens, 343 yard pas ve bir TD’lik performansı birazda olsa özgüvenini yerine getirmiştir diye düşünüyorum çünkü ilerleyen haftalarda karşılaşacağı rakipler Giants’tan daha derli toplu olacaktır.

13- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Kyler Murray’nin üç INT attığı maçta Arizona Cardinals, ilk iki haftaki hücum gücünün yanına bile yaklaşamadı ve sezona kötü başlayan Detroit Lions karşısında ilk mağlubiyetini almış oldu. Murray’nin hala öğrenme aşamasında olmasına rağmen geçtiğimiz sezonla birlikte çıktığı 19 karşılaşmada 17 INT atması da dikkatlerden kaçmadı. Genç oyun kurucunun bu sezonla birlikte mobilitesini geliştirmesi ve yaptığı koşularla sorumluluk alması hücum adına olumlu bir etmen. Fakat bu pas isabeti konusunda biraz daha çalışması da gerekiyor.

14- Los Angeles Rams (NFC Batı, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Buffalo Bills karşısında 25 sayı geri düşmelerine rağmen vitesi artırarak maçın son bölümlerine önde girmeyi başaran Los Angeles Rams’te Darious Williams eğer o pass interference cezasını almasa kesinlikle başka şeyler konuşuyor olabilirdik. Yine de Sean McVay’in hücumunun skor ne olursa olsun ne kadar üretken olduğunu görebildik ki bu gerçekten umut verici.

15- Indianapolis Colts (AFC Güney, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Geçen hafta Minnesota Vikings karşısında olduğu gibi bu hafta da savunmanın güzel oyunuyla sahadan galibiyetle ayrılan Indianapolis Colts, kötü başladığı sezonda çok hızlı bir şekilde toparlanmayı bildi. Yedinci haftadaki bay haftasına kadar olan üç maçtan da üç galibiyet çıkarabilecek bir kadro var bu takımda ama Philip Rivers gününde olursa tabii…

16- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Geçen haftadaki geri dönüşe benzer fırsat yakalayan Dallas Cowboys, bu sefer karşısında Russell Wilson’u bulunca istediğini elde edemedi. Lakin geçen hafta da söylediğimiz gibi Cowboys secondary’sinin durumu hiç iyi gözükmüyor. Üç maçta rakiplerine dokuz pas TD’si izni vererek bu alanda ligin dibinde yer alıyorlar. Dak Prescott’lu hücum yine bir şekilde işliyor ama savunmanın oyunu tutamayışı Cowboys adına ciddi bir sorun.

17- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Baker Mayfield’ın sadece 156 yard pas attığı maçta Cleveland Browns bu sezon ikinci galibiyetini elde etti. Ancak iki maçtır 30 puan ve üstü elde etmesine rağmen rakiplerinin kağıt üzerinde kendilerine görece daha zayıf takımlar olduğu da bilinen bir gerçek. Önümüzdeki Dallas Cowboys maçı Kevin Stefanski ve öğrencileri için bu sezonun en ciddi sınavlarından birisi olacak.

18- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

New Orleans Saints’e karşı sürpriz bir galibiyet alan Las Vegas Raiders, özellikle hücumdaki etkinliği maçı kazanmasındaki öne çıkan ayrıntıydı. Fakat bu hücum oyununu Bill Belichick’in Patriots’una karşı yansıtamaması onlara pahalıya patladı. Yine de bu takımın üst sıra potansiyeli olduğunu söylemek gerek.

19- Houston Texans (AFC Güney, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Daha ilk üç haftadan ligin “Baba” takımlarıyla karşılaşan Houston Texans, bu maçlardan da epey bir yara alarak çıktı. Bu üç maçta görüldü ki savunma kesinlikle playoff kalibresinde bir görüntü çizmiyor; hücumda da DeAndre Hopkins’in yerine alınan isimler de bir Hopkins etmiyor. Ayrıca hücum aksiyonlarında koşu oyunları neredeyse hiç etkisiz ki bu alanda üç maçta sadece 198 yard elde ederek sondan ikinci sıradalar.  Bu da takımın tüm yükünün DeShaun Watson’a kaldığını gösteriyor ancak Texans aynı zamanda ligin en çok sack yapılan takımlarında 13 kez ile yine sondan ikinci sırada yer alıyor. Bu kadar kötü istatistiklerle de bu takımın yarışmacı olmasını beklemek pek bir hayalcilik olur.

20- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 0-2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Cincinnati Bengals karşısında galibiyeti son anda kurtaran Philadelphia Eagles, bu sezonun en büyük hayal kırıklığı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Normalde zirvede yer alması gereken bu takım kaybetmediğine sevinir hale geldiyse vah ki ne vah. Carson Wentz’de böyle oynamaya devam ederse Jalen Hurts hamlesi gelebilir. Ancak takımdaki receiver eksikliği geçen seneden sonra bu sezonda vuku buldu.

21- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Oturmuş kadrosunun değerli isimlerini kaybeden Minnesota Vikings’in önlenemeyen düşüşü sürüyor. Her ne kadar yetenekli ve potansiyelli isimlere sahip olsalar da hala bir galibiyet alamamaları şaşırtıcı bir durum. Lakin Mike Zimmer’ın öğrencileri ipin ucunu daha ilk aydan kaçırmış olabilir.  Hele ki Chicago Bears ve Green Bay Packers’ın üçer galibiyet elde ettiğini düşündüğümüzde Minnesota Vikings’in sezonu şimdiden sonlandı gibi gözüküyor.

22- Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Gerek hücumda gerek savunmadaki eksikleri olmasına rağmen Ryan Fitzpatrick önderliğinde bu senenin flaş takımı olmaya aday Jacksonville Jaguars karşısında iyi bir oyun ortaya koyan Miami Dolphins, galibiyetle tanıştı. Özellikle dağınık savunmasının Jaguars karşısında daha derli toplu durması gelecek adına umut vericiydi. Yine de bu maçta bir snaplik de olsa Tua’yı görsek fena olmazdı.

23- Carolina Panthers (NFC Güney, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Los Angeles Chargers gibi kaliteli hücum parçaları olan bir takıma karşı gayet iyi bir savunma yapan Carolina Panthers, bu sezonki ilk galibiyetini de elde etmeyi başardı. Teddy Bridgewater ise yine “Game Manager” modunu açarak rölantide bir oyun sergiledi. Ligin en genç savunmalarından olan Panthers’ın da bu galibiyeti gelişim açısından önemliydi.

24- Detroit Lions (NFC Kuzey, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Kenny Golladay’in dönüşü ile birlikte hücumda daha derli toplu bir görüntü çizen Detroit Lions, sezona flaş başlayan Arizona Cardinals’ı sürpriz bir şekilde mağlup ederek ligde 12 maç sonra kazandı. Adrian Peterson’un koşu oyunlarına getirdiği canlılıkla birlikte eğer hücum oyuncuları sağlıklı kalabilirse Lions bu şekilde sürprizler yapmaya devam edebilir. Ancak savunma buna ne kadar ayak uydurabilir orası büyük bir soru işareti.

25- Atlanta Falcons (NFC Güney, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

28-3, 27-10, 26-10. Hayır bu rakamlar sayısal loto numaraları değil; Atlanta Falcons’ın öne geçip kaybettiği maçlarda elde ettiği skorlar. Suçu tek bir tarafa yüklemek artık Falcons’a ne yazık ki çözümü getirmeyecek. Gerek hücumun koskoca bir çeyrek oyunu tutamaması gerek savunmanın maçın bitimine dakikalar kalmışken yapmaları elzem olan savunma direncini ortaya koyamamaları bariz bir şekilde gözüküyor. Sezona üç mağlubiyetle başlayan ve bu iki tanesinin geri dönüş ile gelmesi takımın moralini alt üst ettiğini düşünerek kırmızı siyahlı ekibin sezon sonunu nasıl göreceğini de çok merak ediyorum.

26- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Geçen hafta Kansas City Chiefs’e oynadığının yarısını bu hafta Carolina Panthers karşısında oynasa galibiyetle ayrılması hiç sürpriz bir sonuç olmazdı. Ancak savunmadaki eksiklerin bir hayli takımı olumsuz etkilediği de bir gerçek. Safety Derwin James ve defansif tackle Justin Jones’tan sonra belki de takımın en değerli isimlerinden olan Melvin Ingram’da ve tecrübeli cornerback Chris Harris Jr sakatlandı ve Chargers defansı bir kez daha önemli parçalarını kaybetti. Tyrod Taylor’un dönüşü ise henüz belirsizken çaylak oyun kurucu Justin Herbert’in de bu olumsuzluk içinde ayakta kalması kendisi için ciddi bir sınav olacaktır.

27- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

İlk iki hafta özellikle hücumda yaptıklarıyla öne çıkan Jacksonville Jaguars, Titans karşısında galibiyeti kaçıran taraf olmuştu. Bu haftaya girilirken tüm beklentiler ise Miami Dolphins karşısında bu hücum oyununu devam ettirerek kazanmalarıydı. Nitekim beklenenin aksine Dolphins karşısında son derece tutuk bir görüntü çizip maçı da çift hanelerde kaybettiler. D.J. Chark’ın de olmayışının verdiği bir dezavantajla son derece kötü bir hücum performansı ortaya koyan Gardner Minshew’ın ise ilk iki maçtaki oyunlarından eser yoktu. Lakin draft edilmemiş çaylak olan koşucu üç haftada göstermiş olduğu çaba takdire şayan.

28- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 0-2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Philadelphia Eagles karşısında galibiyeti kaçıran Cincinnati Bengals, en azından maçı kaybetmeyerek hanesine beraberlik yazdırdı. Ancak Joe Burrow’un maç boyunca tam sekiz kez sack olması da bu maçın Bengals lehine sonuçlanmamasındaki ana nedenlerden biriydi. Burrow yavaş yavaş takıma ısınıyor ama bu hücum hattıyla işi pek bir zor.

29- Washington Football Team (NFC Doğu, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Maç boyunca attığı üç INT dışında iki de fumble yapan Dwayne Haskins, tam beş turonver’a sebebiyet vererek yine çok formunda bir görüntü çizdi. Takımda Terry McLaurin dışında hiçbir hücum gücü olmaması Haskins’in etkinliğini epey bir düşürüyor kabul ama bu kadar da göz göre hatalar yapması pek normal değil. Bununla birlikte draftın iki numarası Chase Young’un sakatlanması da zar zor ayakta duran savunmayı daha da beter duruma soktu.

30- Denver Broncos (AFC Batı, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Drew Lock’un sakatlığından sonra Blake Bortles ile anlaşan Broncos, Tampa Bay Buccaneers karşısına yedek oyun kurucusu Jeff Driskel ile çıkmaya karar verdi. Broncos koç ekibi bu kararından pişman oldular ki Driskel’i yedeğe çekip takımın normalde üçüncü oyun kurucusu olan Brett Rypien’i sahaya sürdüler. Yıllardır aradığı oyun kurucu sorununa tam Drew Lock ile çözüm bulmuşken şimdi de yeni bir sorun ortaya çıktı: İkinci oyun kurucu sorunu!

31- New York Giants (NFC Doğu, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Yaşanan sakatlıklarla beraber daha sezon başından havlu atan Giants, karşısında ciddi eksikleri olan 49ers’a hiç direnç gösteremeden farklı bir şekilde kaybetti. Daha ilk senesindeki çok genç ve çaylak head koç Joe Judge ise herhalde “Nereye düştüm ben?” diye kendisine sormaya başlamıştır diye düşünüyorum. Ancak Polyannacılık yapacak olursak New York’un mavileri şu an New York’un en iyi takımı!

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Bir NFL sever ve azıcık da olsa kolej futbolu takip eden biri olarak Sam Darnold’ın günden güne, haftadan haftaya dibe vuruşunu izlemek gerçekten çok acı verici bir durum. Bu hafta da ikisi pick six olmak üzere üç INT ile maçı tamamlayan genç oyun kurucu iyice dağılmış durumda. Ancak New York Jets ile ilgili en ilginç yorumu da eski Detroit Lions oyun kurucusu Dan Orlovsky’den geldi. 2008 yılındaki 0-16’lık Lions sezonunda Jon Kitna ve Daunte Culpepper ile beraber starter olan Orlovsky, 2008 yılındaki Detroit Lions’un bu New York Jets’i 16 kere yenebileceğini iddia etti. Belki de haksız değildir, ne dersiniz..?