Merhaba Sayın NFLTR okurları. Gün geçmiyor ki bir sürpriz galibiyet veya mağlubiyet daha görmeyelim. Ligin ikinci çeyreğine girdiğimiz şu haftalarda bazı takımların dalgalı performansları ligin dengelerini sık sık değiştirmekte.

Geçtiğimiz üç haftanın lideri olan Kansas City Chiefs’in mağlubiyetiyle birlikte zirvenin değiştiği beşinci haftada, Cleveland Browns üst üste aldığı galibiyetler ile kendisine ilk 10 içinde yer bulmayı başardı. Cleveland Browns’u takiben dörder galibiyeti bulunan Tennessee Titans ve Chicago Bears’ta şu an üst sıraları zorlayacak en kuvvetli adaylar olarak göze çarpıyor. Aşağılara inen takımlara baktığımızda ise Atlanta Falcons’un derin düşüşe geçmesi, San Francisco 49ers’ın olmaması gereken yerde olması ve Jacksonville Jaguars’ın da sonunculuk için yarışır hale gelmesi ligin alt sıralarını bir hayli karıştırdı…

1- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Son yıllarda büyük bir üstünlük kurduğu Minnesota Vikings karşısında ilk yarıda zorlansa da Russell Wilson’un son dakikadaki güzel oyunuyla kazanmayı bilen Seattle Seahawks, bay haftası öncesi kritik bir galibiyet aldı. Bu dinlenme süresi Seahawks adına tam da istediği zamana gelmiş olmalı çünkü yedinci hafta ile on ikinci hafta arasında tam dört deplasman maçı oynayacaklar ve bunların dördü NFC Batı takımlarıyla olacak.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Favori olarak çıktığı ve maç içinde öne de geçtiği Raiders karşısından beklenmedik bir yenilgi ile ayrılan Kansas City Chiefs “perfect season” hayaline de böylelikle veda etmiş oldu. Öte yandan büyük resme bakacak olursak aslında Los Angeles Chargers ve New England Patriots maçlarında rakip savunmalar Chiefs’e karşı neredeyse başarılı olmuş her iki maçta da Mahomes bir şekilde maçı kurtarmayı başarmıştı. Son oynanan karşılaşmada ise çekirgenin zıplaması misali Chiefs takımı bu sefer üçüncüyü zıplayamadı. Chiefs adına bu maçtan çıkarılacak birçok ders var ve Andy Reid ve koç ekibinin de bunu başarıyla yapabileceğine şüphe yok. Öte yandan Le’Veon Bell’in de takıma katılmasıyla tam bir “Dream Team” moduna bürünen Chiefs’in yeniden zirveye çıkması içten bile değil.

3- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Green Bay’den hareket eden Packers otobüsü için mola süresi dolmuş bulunmaktadır. Beşinci haftayı maç yapmadan geçiren Packers’a bu ara sakatların iyileşmesi için ideal bir zaman oldu. Özelilkle Davante Adams’ın tekrardan sahada olması maç başı 38 sayı ile ligin en çok sayı bulan takımların başında gelen Packers için güzel bir haber.

4- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Çaylak receiver Chase Claypool’un dört TD ile coştuğu karşılaşmada Pittsburgh Steelers, 1979 sezonundan sonra ilk defa dört galibiyetli bir sezon başlangıcı yaptılar. Çok fazla göz önünde bulundurulmasa da koşu savunmasında ligin en az koşu yardası veren takımı olan; pas savunmasında yine ligin en az pas yardasına izin veren takımları arasında bulunan Steelers, rüzgarı arkasına aldı bir kere. Lakin şimdi karşılarında kendileri gibi dört galibiyeti olan Cleveland Browns olacak. Özellikle bu sezonun en çekişmeli grubu olan AFC Kuzey’de grup içi oynanacak her maçın birer final niteliğinde olacağı gözüküyor.

5- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Cincinnati Bengals karşısında rahat bir galibiyet alan Baltimore Ravens, iki haftadır işi biraz rölantiye almış gibi. Normal şartlarda 27 sayıdan daha fazla üretebilecek olan Ravens’ta, savunma iki maçtır kayda değer işlere imza atıyor. Super Bowl kalibresindeki bir takımın savunmasının iyi olması gerek şart ancak yeter şart mı orası soru işareti. Hele ki Lamar Jackson’lı bir hücumun bundan daha efektif olması gerekir.

6- New Orleans Saints (NFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Los Angeles Chargers karşısında 17 sayı geri düşseler de bir şekilde kazanmayı başaran New Orleans Saints deyim yerindeyse “Paçayı zor kurtardı”. Hücumda Michael Thomas’ın eksikliği kesinlikle takımın pas oyunlarını ciddi şekilde zarar veriyor. Savunma da ise rakip koşucular sorun olmasa da rakip receiverlar Saints adına ciddi bir sorun teşkil etmekte. Şu ana kadar 15 pas TD’sine izin veren Saints savunması bu alanda ligde Atlanta Falcons ile birlikte sonunculuğu paylaşıyor. Bu tabii ki de böyle gitmeyecektir ancak toparlanma sürecinin gittikçe uzaması ve NFC Güney’de Saints adına işleri zora sokabilir.

7- Los Angeles Rams (NFC Batı, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Sean McVay’in öğrencileri kesinlikle beklentileri aşarak mükemmel bir başlangıç yaptı. Eğer üçüncü haftadaki Buffalo Bills karşısında o son topu da savunabilselerdi şu an namağlup olacaklardı ve şu an ki konumları da epey bir değişecekti. Bunun yanında elde ettiği bu derece için belki biraz fikstür avantajından da bahsedilebilir Rams için ancak geçen sene kıyasladığımızda oyunun her iki yönünde de kendisini geliştirmiş bir Rams olduğu da aşikar.

8- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Sakatlıkların bir hayli etkilediği takım olan Buccaneers, beklenin altında ilerlediği çizgiyi Bears deplasmanında bozmadı ancak bu maç öncekiler gibi şanslı değillerdi. Hücumda Chris Godwin’in olmaması ve Mike Evans-Scotty Miller ikilisinin sakatlıklarına rağmen oynaması ve Leonard Fournette’nin yokluğu yetenek havuzunu epey bir daralttı. Mağlubiyete rağmen tek olumlu gelişme ise Ronald Jones’un iki maçtır 100 koşu yardası barajını açması oldu.

9- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Muhtemelen Cleveland Browns taraftarları için bu sıralarda yer almak rüya gibi geliyor olabilir. Ancak her şey gerçek ve Browns 20 yılı aşkın bir süre sonra dört galibiyetle sezona başlayabildi. Beşinci haftada ise ligin sağlam savunmalarından olan Indianapolis Colts karşısında da kazanmayı başaran Browns’ta, Stefanski’nin hücumu ekseriyetle takıma yerleşmiş durumda. Şimdi ise önlerinde ikinci kritik bir Steelers sınavı olacak.

10- Chicago Bears (NFC Kuzey, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Koç Matt Nagy, Nick Foles tercihini erken yapmanın meyvesini geçen hafta Indianapolis Colts karşısında yapamamış olsa da Tom Brady’li Bucs karşısında topladı. Savunma her zaman ki gibi bu senede ligin iyilerinden; hücumda ise koşu oyunlarının yetersizliği göze çarpıyor. Yine de öyle ya da böyle bu takım dört galibiyeti almış bir şekilde emin adımlarla yoluna devam ediyor.

11- Tennessee Titans (AFC Güney, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Takım içinde çıkan COVID-19 vakaları yüzünden tam 16 gün antrenman yapamayan Tennessee Titans, bu sezonun dişli takımlarından olan Buffalo Bills karşısında gerek hücumda gerekse savunmadaki eksiklerine rağmen ciddi bir üstünlük kurarak kazandı. Galibiyetin mimarlarından olan Ryan Tannehill ve Derrick Henry ikilisi ligin en iyi QB-RB ikililerinden biri olma yolunda ilerliyor. Sakatlıktan dönen AJ Brown ise Titans hücumunun önemli bir parçası olduğunu bir kez daha kanıtladı. Eğer böyle oynamaya devam edebilirler ise namağlup unvanını sürdüren Titans’ı durdurmak pek kolay olmayacaktır. Bundan sonra tek rakipleri COVID-19!

 

12- Buffalo Bills (AFC Doğu, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7   

Sezona fırtına gibi başlayan Josh Allen, kötü oynama hakkını Tennessee Titans karşısında kullanınca Buffalo Bills için sezonun ilk yenilgisi kaçınılmaz oldu. Fakat mağlubiyetten öte savunmasının sağlamlığı ile bildiğimiz Bills’in, Titans karşısındaki oyunu biraz hayal kırıklığı yarattı. Önlerindeki Chiefs, Patriots ve Seahawks maçlarını düşününce biraz kafalarda soru işareti oluşmuyor değil.
13- New England Patriots (AFC Doğu, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Takımdaki COVID-19 vakaları yüzünden maçı ertelenen New England Patriots’ta güzel haber Cam Newton’dan geldi. Karantina sürecini tamamlayan 31 yaşındaki oyun kurucu, altıncı haftadaki Denver Broncos maçıyla birlikte tekrardan sahalara dönecek.

14- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

John Gruden ve öğrencileri zoru başararak sekiz yıl sonra hem Kansas City Chiefs’ı kendi evinde mağlup etti hem de bu sezonki ilk yenilgiyi rakibine tattırdı. Bu galibiyette aslan payı ise tabii ki de John Gruden’ın. New Orleans Saints maçından sonra yine bir büyük maçta doğru hücum tercihleriyle oynayarak geride olmalarına rağmen maçı kazanarak sürprize imza attılar. Hele ki Derek Carr’ın da gününde olması Raiders galibiyetteki kilit noktalarındandı. Ancak şu anki 3-2’lik duruma baktığımızda ise Gruden’ın büyük maçlar dışında da galibiyeti getirecek oyun tercihlerini de takıma entegre etmesi gerektiği de bilinen bir gerçek. Yine de Raiders’ın kolay lokma olmadığını bir kez daha belli oldu.

15- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Kâğıt üzerinde Arizona Cardinals hücumunun Jets defansını paramparça etmesi ve takım olarak dominant bir oyun ortaya koymalarıı gerekiyordu. Ancak pratikte ise beklenenler gerçekleşmedi. Her ne kadar Cardinals kazanmış olsa da bu takımın potansiyeli ve yapabilecekleri kesinlikle bundan daha fazla. Bu yüzden Kliff Kingsbury’nin tren kaçmadan duruma el atmak zorunda. Özellikle Rams ve Seahawks’ın oyunlarını görünce Cardinals’ın sönük kalması onları playoff potasından uzaklaştırıcı bir etmen olarak karşımıza çıkıyor. Henüz ne Rams ile ne de Seahawks ile maç yapmadıkları için bir şeyleri toparlamak adına önlerinde hala vakit var.

16- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Sezon başında takımı taşısın diye getirilen Philip Rivers, oynaması gereken oyundan öyle böyle uzak değil. Neyse ki bu seneki Colts savunması yeri geldiği zaman oyunun akışını değiştirecek performansları da ortaya koyması Colts’u buralara kadar getirdi. Nitekim savunma kalan 11 maçta da böyle yüksek eforlu oynayamayacağına göre artık Rivers’ın şu direksiyonu eline alıp biraz “oyun kuruculuk” yapması gerekecek. Yoksa Colts adına rüzgâr tersine dönebilir.

17- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Ligin “game manager” oyun kurucularından biri olarak bilinen Teddy Bridgewater, kariyer yılını geçirmeye yakın bir oyun ortaya koyuyor. Yüzde 73 ile en çok pas tamamlama yüzdesine sahip olan Teddy, aynı zamanda 130 başarılı pas ile de ligde beşinci sırada yer alıyor. Hele ki Christian McCaffrey’in yokluğunda hücumda tüm yük onun üzerinden hareket ederken hiç sırıtmayan Bridgewater’ın performansında hücum koordinatörü Joe Brady’nin de büyük payı var. Takımını doğru analiz eden ve ona göre bir oyun oynatan Joe Brady şu an için sınıfı geçti diyebiliriz.

18- Houston Texans (AFC Güney, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Bill O’Brien gidişinden sonra ilk galibiyetini alan Houston Texans, biraz olsun rahatladığı söylenebilir. Ancak galibiyetten öte oyuna baktığımızda genellikle Deshaun Watson’un üzerinden şekillenen bir hücum olması Texans’ın sürekliliğini sorgulatacak derecede. Her ne kadar Brandin Cooks 161 yard top tutmuş olsa da bu receiver kadrosunun daha sağlam savunmalara karşı neler yapabileceği muammaDeAndre Hopkins karşılığında alınan David Johnson ise galiba kariyerinde uzatmaları oynuyor. Texans maç kazanmaya devam edecektir ama asıl soru bu takımın head koçunun kim olacağı ve takımın nasıl bir oyun planı sahaya yansıtacağıdır.

19- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Sezona çok iyi başlayan Dak Prescott’un şok sakatlığı Dallas Cowboys’ta tüm planları alt üst etti. Ancak off-sezon da yapılan Andy Dalton hamlesi belki de Cowboys’un sezonunu canlı tutmasını sağlamış durumda. Ne kadar Andy Dalton’un performansı birkaç senedir iyi olmasa da Bengals ile playoff tecrübesini defalarca tatmış bir isim. Şimdi ise elinde sağlam bir receiver kadrosu ve ligin en iyilerinden bir koşucu var. Andy Dalton’un kariyeri adına önemli bir adım olacak bu fırsat.

20- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Anlaşılan San Francisco 49ers, ‘Super Bowl Sonrası Çöküş’ sendromunu yaşıyor. Özellikle son yıllarda cereyan eden bu durumun en yakın örnekleri herkesin malumu. Ancak 49ers’ta bu çalkantılı dönemin üzerine yaşanılan ağır sakatlıklar da eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal aldı durum. Yine de söylemek gerekir ki bu takımda hala iş var. Kyle Shanahan’ın koşu hücumları rakiplerin başını ağrıtmaya devam edecek. Robert Saleh ise savunmayı toparlayabilecek düzeyde bir koç. Tek sıkıntı ise Jimmy “Baby” Garoppolo. Koç Shanahan’ın bahsettiği, attığı INT’leri sakatlığına bağlamak medya önüne oyuncusu atmamak için doğru bir hamle ancak ekran başındakiler için işlerin öyle olmadığı da aşikar. Jimmy G’nin hızlı bir şekilde toparlanması şart yoksa 49ers yerine adam bakmaya başlayacak.

21- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Ligin üst seviye takımlarından olan Seahawks’a karşı ilk yarı doğru bir hücum planı ile sahada olan Vikings, Dalvin Cook’un sakatlığı ile birlikte maçın başlarındaki efektifliğini kaybetti ve rakibini maça ortak etti. Kritik anlarda sahneye çıkması gereken Kirk Cousins, yine aldığı kontratın bir hayli altında bir oyun sergiledi ve takımının ihtiyacı olduğu anlarda geri kaldı. Lakin bir şekilde maçın son saniyesinde önde olmasına rağmen alan golü yerine birinci hak almaya çalışmaları hemen akabinde son topta rakibinin iki tane dördüncü hakkı birinci hakka çevirmesine engel olamamaları Vikings’te halen bir şeylerin eksik olduğunun göstergesi.
22- Miami Dolphins (AFC Doğu, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Turkuaz beyazlı takımda ikinci baharını yaşayan Ryan Fitzpatrick, takımının Santa Clara’dan galibiyetle dönmesinde ciddi bir pay sahibiydi. Maç içinde takım arkadaşlarını yönlendirmesi ve onlarla kurduğu ilişkiler, tecrübeli oyun kurucunun takıma mühim şekilde liderlik gösterdiğinin de bir kanıtı. Öte yandan ikinci yılındaki koç Flores’un özellikle savunma anlamında takımı yukarıya doğru ivmelendirmesi de gelecek adına umut verici. Tek sıkıntısı süreklilik olan Dolphins’in bu gidişle bunu aşması içten bile değil.

23- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 1-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Pittsburgh Steelers karşısında farklı kaybeden Eagles, bu senenin hayal kırıklığı olma yolunda bir engeli daha aştı. Hücumda Carson Wentz’in pas attığı isimlerin çoğu antrenman kadrosundan gelme olması bir yana secondary’nin son derece yetersiz olması da konuşulması gereken başka bir konu. Yine de şanslılar ki şu durumdayken bile hala NFC Doğu’nun ciddi favorisi konumdalar. Ancak playoff yapmak neleri değiştirecek ki?

24- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

NFL kariyerine önce Patrick Mahomes, ardından Tom Brady şimdi de Drew Brees’e karşı oynayarak açan Justin Herbert, Chargers’a getirdiği sinerji ile beklentileri aşmış durumda. Ah bir de savunmada şu sakatlıklar olmasaydı, işte Chargers o zaman daha üst sıralarda olabilirdi.

25- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Geçen haftaki galibiyetin etkisinden çıkamamış gözüken Bengals, Ravens karşısında özellikle hücumda yokları oynadı. Maç boyunca bulduğu üç sayıyı anca son saniyedeki alan golüyle elde eden Bengals, dalgalı performansına bir yenisini ekledi. Hele bir de savunma da DJ Reader ve Sam Hubbard gibi iki önemli savunma hattı oyuncusunu sakatlığa kurban veren Bengals’ta topun öteki tarafında da işler yolunda gitmiyor.  

26- Detroit Lions (NFC Kuzey, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Bu sezon öne geçtiği maçları kaybetmekle ünlenen Detroit Lions, bay haftasında olduğu için bu haftayı kayıpsız kapattı. Fakat önlerindeki takvim pek iç açıcı değil. Ayrıca Matt Patricia’nın koltuğu da ligin en ısınan hatta cayır cayır yanan koçları arasında.
27- Denver Broncos (AFC Batı, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Denver Broncos için iyi haber Drew Lock sakatlıktan iyileşip geri döndü. Kötü haber ise Melvin Gordon’un New England Patriots karşısında oynayıp oynamayacağı ciddi soru işareti. Ancak bir güzel haber daha; ilk hafta sakatlanan Phillip Lindsay sahada Patriots karşısında sahada olacak. Bu sene sakatlıklardan çok çeken turuncu lacivertli takımı sevindirecek tek şey Drew Lock’un sezonun geri kalanında sağlıklı kalıp, elle tutulur bir oyun ortaya koyması olacaktır.

28- Atlanta Falcons (NFC Güney, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Beklenen durum gerçekleşti ve Dan Quinn, Atlanta Falcons’tan kovuldu ama tabii dertler bitti mi? Kesinlikle hayır. Yerine gelecek koçun deyim yerindeyse bir enkaz devralacak. Hele ki savunmadaki eksikler öyle hemencecik düzelecek gibi değil. Falcons’un toparlanması için zaman vermek gerek. Bu sürede bu takımın bir hayli git-gelli olması da gayet olası bir senaryo.

29- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Sezona sürpriz bir galibiyet ile başlayan Jaguars’ta, o günden baya işler pek yolunda gitmiyor. Takımda sağlam parçalar olmasına rağmen ne yazık ki bir bütün halinde oynayamamaları ciddi sorun. Bir de bu kadar maç kaybeden takımlar için doğal olarak hemen draft yazılıp çizilmeye başlandığından daha da toparlanmaları zor. Draft demişken de Trevor Lawrence ihtimali ciddi şekilde masada gözüküyor Jaguars için…

30- New York Giants (NFC Doğu, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

New York’un mavileri Cowboys karşısında ilk galibiyetlerine çok yaklaşmışlardı ancak yine olmadı. Savunma iki maçtır iyi bir oyun ortaya koymasına rağmen hücumdaki sakatlıklarla birlikte düşen performans Giants’ı kötü yapan etmenlerden. Neyse ki sıradaki rakipleri dişlerine göre bir takım olan Washington olacak. Artık galibiyet gelmezse oradan da…

31- Washington Football Team (NFC Doğu,1-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Evinde Los Angeles Rams’e kaybeden ve hücumda içler acısı olan Washington’da sevindirici tek şey Alex Smith’i sahada görmekti. Öte yandan attığı INT’ler ve kötü performans yüzünden yedeğe çekilen Dwayne Haskins, en azından kenarda olması gereken yerde, karnı ağrıdığı için maça gelmeye bile tenezzüh etmedi. Dwayne Haskins’in de ciddi disiplin sorunları olduğu aşikar. Burada ligin tecrübeli koçlarından olan Ron Rivera’ya büyük iş düşüyor. İleride Haskins ile devam edip şu hasta haliyle onu adam etmeye mi çalışacak yoksa prensi Kyle Allen ile mi devam edecek göreceğiz…

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Adam Gase bir yıldız oyuncuyu daha küstürüp takımdan göndermeyi başardı. İki sene önce milyon dolarlar verilen Le’Veon Bell, inanılmaz bir şekilde serbest bırakıldı ve bu hamle açık ara lig tarihine geçti. Daha önce sezon başında Jamal Adams’i takımdan yollayan Gase, Miami Dolphins günlerinden sonra takımın yıldızlarını bir bir küstürüp ne pahasına olursa olsun gönderme alışkanlığına devam ediyor. İşin garip tarafı bir kişi bile çıkıp bu adama ne yapıyorsun dememesi. Neyse artık Joe Flacco ile başarılar artık Jets’e…