Merhaba sevgili NFLTR okurları. Bu haftaki yazımızda Arizona Cardinals’ın Dallas Cowboys karşısındaki 38‑10’luk büyük patlamasını inceleyerek, Pazar günü Seattle Seahawks’a karşı neler yapabileceğinden ve olası bir galibiyetin anahtarlarından bahsedeceğiz.

Cardinals bir önceki hafta Jets maçında 2017’den beri ilk defa bir takıma 20 sayı fark atmıştı. Bu haftaki Pazartesi gecesi maçında ise Cowboys’a 28 sayı fark atarak başarısını daha da öteye taşıdı. Öncelikle takımın bir bütün olarak Cowboys’a karşı mükemmel işler çıkarttığını söyleyelim. Hem bireysel performanslar, hem savunma hem de hücum açısından her şeyin yerli yerine oturduğu gerçek bir Cardinals gördük. Bunların yanında geçtiğimiz haftalarda bazı sönük kalmış oyunculardan da güzel performanslar izledik.

Her ne kadar maç, hücum tarafında ilk drive’da iletişimsizlik ve Andy Isabella’nın iki defa incomplete pasa sebep olması gibi olumsuzluklarla başlamış olsa da, Chandler Jones’un yerine oynayan Dennis Gardeck’in neredeyse safety’e neden olacak savunması Cowboys’u kendi endzone çizgisinde durdurarak hücum takımının momentum eline alıp kendilerine gelmesine yardımcı oldu. Önceki yazılarımızda WR Christian Kirk’ün slot receiver’lık görevini Andy Isabella’ya kaptırma ihtimallerinden bahsetmiştik. Görünüşe göre ikisi arasında ciddi bir rekabet var ve her ikisi de maç içinde yeterince şans buluyorlar. Fakat bu maç özelinde Andy Isabella’nın iki defa incomplete pass’a sebep olmasıyla sahaya giren Christian Kirk, Kyler Murray’den aldığı ilk pasta 86 yard’lık bir touchdown yaparak “ben hala buradayım” dedi. Andy Isabella’nın bu iki hatası yüzünden daha az oynayacağını düşünmüyoruz fakat Christian Kirk’ün sakatlıktan sonra hala çok iyi performanslar gösterebiliyor olması bizi mutlu etti ve çoğu takımda büyük eksikliklerin yaşandığı WR mevkisinde Cardinals ekibinin çok güçlü olduğu Cowboys maçıyla tekrardan kanıtlanmış oldu. Bu maçtaki diğer çıkış ise Kenyan Drake’den geldi. Hatırlarsanız geçen haftaki yazımızda yedek RB Chase Edmonds’un starter olabileceği ihtimaline değinmiştik fakat Drake’in Cowboys maçındaki performansıyla beraber bunun en azından bir süre ertelendiğini söyleyebiliriz. Drake bu maçtaki, 20 top taşıma, iki TD ve 164 koşu yardlık performansı ile ligde bir anda dördüncü sıraya yükseldi. Maçtaki 69 yardlık patlayıcı koşusuyla da “ben hala buradayım” diyen ikinci oyuncumuz oldu. Bu performansını devam ettirip geçen sezonki gibi patlayıcılığını koruması, Cardinals için sezonun ilerleyen bölümünde çok büyük bir avantaj olacak.  DeAndre Hopkins ise iki top tutuşu ve 73 yard ile ligdeki receiving yard liderliği tahtını korumaya devam ediyor. Maçtaki 60 yardlık büyük koşusuyla da rakiplerine her geçen gün daha da büyük korku salıyor. Fark edildiği üzere koşu odaklı bu maçta bile pas anlamında gerek Kyler Murray olsun, gerek WR ekibi olsun ne kadar etkili olduğunu bizlere gösterdi. Kyler Murray’e gelirsek 188 yard, 93.7 passer rating ve ikisi pas biri koşu olmak üzere toplam üç TD ile ve hatta zaman zaman izleyicilere “Bir insan nasıl bu kadar hızlı hareket edebilir ki?” dedirterek Monday Night Football’da mükemmel bir oyun sundu.

Şimdi de biraz savunma tarafına bakalım. Bu hafta herkesin performansını meraklı beklediği Andy Dalton’dan mı kaynaklandığı bilinmez ama Cardinals defansı, ne Michael Gallup ne Amari Cooper ne de Ezekiel Elliott’a top oynattı. Cardinals secondary’si Cowboys’un güçlü WR ekibine iki interception ile cevap verdi. Paslar ile ilerleyemeyeceğini gören Mike McCarthy Ezekiel Elliott’u kullanmayı denese de Cardinals Defensive Line’ı Elliott’ı iki fumble’a zorlayarak sert bir cevap verdi ve bu sayede maç boyu tüm kontrol Cardinals’ın elinde kaldı.  Kişisel performanslara gelirsek, Budda Baker 59 milyon dolarlık kontratını sonuna kadar hak ettiğini ve dokuz parmağı ile oynamasına rağmen ligin en iyi Safety’si olduğunu tekrar kanıtladı. Bir sack, bir fumble ve fumble interception ile oynayarak bir maçta bu performansı gösteren ilk oyuncu olarak Cardinals tarihindeki yerini aldı. Cardinals’ın lig başlamadan hemen önce kadrosuna kattığı tecrübeli CB Dre Kirkpatrick ise bu hafta bir interception, dört solo tackle ve bir block ile güzel bir performans ortaya koydu. Bu haftanın savunma tarafından çıkış yapan oyuncusu ise Haason Reddick oldu. Geçen sezon takımdan gönderilmeye uğraşılan Bruce Arians’ın yadigarı Haason Reddick bu sezonki güzel performanslarıyla zaten öne çıkıyordu fakat bu hafta iki sack, bir pas engellemesi ve dört solo tackle’ı ile “ben hiçbir yere gitmiyorum” mesajını verdi. Chandler Jones’un yerine oynayan special teams oyuncusu Dennis Gardeck ise istatistiksel olarak geride gibi gözükse de, onun maç içinde QB üzerinde kurduğu baskı son derece önemliydi. Andy Dalton’ın topu adeta saliseler kala elinden çıkarması sayesinde safety yapamayan Gardeck şimdilik Jones’u aratmıyor. Cardinals defansı bu performanslarla ligde ikinci sıraya yükselerek kendini daha çok kanıtlamış oldu.

NFC West’te Seattle Seahawks bu haftayı bay olarak geçirirken grubun diğer iki takımı Los Angeles Rams ve San Francisco 49’ers Santa Clara’da karşı karşıya geldiler ve 49’ers beklentilerin aksine Rams’i 24-16 mağlup ederek NFC West’teki zorlu yarışta “ben de varım” dedi. LA Rams açısından üçüncü çeyrek sonunda 21-9 geride oldukları ve SF’nun iki yard çizgisinden dördüncü haklarını oynadıkları pozisyonda Jared Goff’un attığı interception maçı geri çevirme şanslarını çok azalttı. 3:24 dakika kala skoru 24-16’ya getiren Rams’de savunma kalan sürede topu kazanmayı başaramayınca maçı da kaybetmiş oldular. Rams koçu McWay koşu hücumunda komiteden vazgeçip sadece Derrel Henderson’ı kullansa da, Henderson’ın 88 yardlık iyi  performansı, pas hücumunun yalnızca 198 yardda kalması sonucu maçı kazanmaya yetmedi. 49’ers da ise Jimmy Garoppolo bu maçla birlikte prime time maçlarındaki galibiyet oranını 7-1’e taşımış oldu.  Bu başarısı nedense hiç şaşırtıcı gelmedi. 49’ers da Kittle, Samuel ve Aiyuk’un birer TD ile geri dönmeleri taraftarlarını da oldukça mutlu etti. Bu sonuçla birlikte NFC West’de Seaatle 5-0, LA Rams ve Arizona Cardinals 4-2, SF 49’ers ise 3-3 lük dereceleri ile play off mücadelesini olanca hızıyla sürdürüyorlar. Bu mücadele sezon sonuna kadar tüm hızıyla devam edecek gibi görünüyor.

Arizona’yı uzunca bir aradan sonra ilk defa bu Pazar günü Sunday Night Footbal’da izleyeceğiz. Cardinals’in NFC West’teki en zorlu rakibi olan Seahawks’a karşı galibiyetin anahtarlarını inceleyecek olursak, yapılan bütün tahminlerin aksine momentum yakalamış bir Cardinals’in sezonun ilk maçındaki gibi bir upset yapabileceğini düşünüyoruz. Bize göre zafere giden yol ise Seahawks’ın O-Line’ı ve secondary’sinden geçiyor. Geçen sezonki 27-13’lük Cardinals galibiyetiyle sonuçlanan maçta, Arizona defansının güçlü bir baskıyla Russell Wilson’a top oynatmadığını hepimiz hatırlıyoruz. Cardinals’in karşısına yine düşük seviye bir O-Line ile çıkacak olan Seahawks’ın karşısında bu sene çok daha güçlü bir Defensive Line var. Cardinals hücumu tarafında ise secondary’sinde problemleri bulunan Seahawks’a karşı ligin en iyi WR ekiplerinden biri oynayacak. Eğer Arizona geçtiğimiz maçlardaki gibi hata oranı düşük bir şekilde oynayıp iki win streak’in gazını almış bir şekilde ilerlemeye devam ederse bu zaferi imkansız olarak görmüyoruz ve Cardinals Lobisi olarak, pek çok NFL uzmanının ve NFLTR ekibin aksine bu haftaki tahminimize Arizona Cardinals için galibiyet yazıyoruz.

Önümüzdeki hafta Arizona için bay haftası olacağından, bir sonraki yazımızda bu maçın analizinin yanı sıra sezon ortası değerlendirmesiyle yeniden görüşmek dileğiyle…