Ligin ortasına doğru hızla ilerlediğimiz şu haftalarda maraton hız kesmeden devam ediyor. Bu haftaya üst sıralarda damgasını vuran olaylara baktığımızda Pittsburgh Steelers, Tennessee Titans karşısında kazanarak hem rakibine ilk yenilgisini tattırırken hem de AFC’de liderliğe yükseldi. Diğer namağlup takım olan Seattle Seahawks ise deplasmanda Arizona Cardinals’a yenilerek sadece bu unvanı kaybetmedi aynı zamanda hem konferansındaki hem de grubundaki durumunu zora soktu.  

Orta sıralarda ise San Francisco 49ers’ın iki haftalık yükselişi devam ederken sürpriz bir galibiyet alan Detroit Lions’ta üst sıralara tırmanışı dikkat çekiyor. Ligin dibine baktığımızda da Dallas Cowboys’un serbest dalışa geçmesi, Minnesota Vikings’in, “Ben bu el yokum” deyip sezonuna gayri resmi olarak nokta koyması ve “Benim burada ne işim var?” diyen Deshaun Watson’un gittikçe dibe çökmesi haftanın öne çıkanlarıydı.  

1- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 6-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Namağlup unvanını çetin rakibi Tennessee Titans karşısında da koruyan Pittsburgh Steelers, ligin yenilgisiz tek takımı olarak yoluna emin adımlarla devam ediyor. Savunmada bu sene birçok istatistikte bir numarada olmaları Super Bowl yolunda önemli bir avantajke hücumda üretkenliklerini biraz daha arttırmaları ve Big Ben’in daha az interception atması lazım…

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Karlı bir Denver deplasmanından sanılandan çok daha rahat bir galibiyet ile dönen Chiefs, bu sezon oynadığı dört dış saha maçını da kazanmış oldu. Le’Veon Bell altı koşu denemesinde 39 yard elde ederek hala eski günlerinden bir şeyler olduğunu gösterdi Artık hedef AFC liderliğini elde edip playofflarda ilk tur bay hakkını kazanmak.  

3- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Sezon başından bu yana Russell Wilson’un MVP’lik oyunuya kazanan Seattle Seahawks’ta asıl meselenin savunmada olduğunu sağır sultan bile biliyordu. Nitekim savunmadaki bu eksiklik Arizona Cardinals karşısında kötü bir şekilde gün yüzüne çıkarak ilk mağlubiyetin müsebbibi oldu. Ancak özellikle pass rusher konusundaki eksiğini kapatma adına yapılan Carlos Dunlap hamlesi ile kapatmaya çalışmaları kağıt üzerinde gayet makul gözüküyor. Öte yandan Chris Carson’un sakatlığı ile de hücumun sekteye uğraması da başka bir dert.

4- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Yeni takımında formunu günden güne arttırmayı başaran Tom Brady, son oynanan Las Vegas Raiders maçında attığı paslarla hala kol gücünün yerinde olduğunu, kendisiyle ilgili “bitmiş” eleştirileri yapanlara kanıtladı. Bununla birlikte Tom Brady’nin kankası Antonio Brown’un da takıma katılmasıyla “Los Galacticos”u kuran Tampa Bay’de işlerin galibiyetlerle birlikte iyi gitmesi kendilerini çok daha tehlikeli bir takım yapıyor.  

5- Green Bay Packers(NFC Kuzey, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Bir haftalık aranın ardından yeniden dominant oyununa geri dönen Aaron Rodgers ve Green Bay Packers, Houston’dan rahat bir galibiyet ile döndü. Sezona çok hızlı giren Davante Adams’ın sakatlığını atlatıp kaldığı yerden devam etmesi Packers hücumu açısından kritik olurken bu sezonun dikkat çeken isimlerinden olan Aaron Jones’un sakatlığından dolayı forma şansı bulan Jamaal Williams’ın oyun azmi ve isteği takıma yeni bir isim kazandırmış oldu. Eğer Buccaneers maçındaki gibi bir Aaron Rodgers’ı bir daha izlemezsek bu takımın önü bir hayli parlak.  

6-  Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Kadrosuna Yannick Ngakoue ve Dez Bryant’ı katan Baltimore Ravens, her ne kadar kağıt üzerinde sağlam bir kadroya sahip olsa da karşılarında ciddi bir Pittsburgh Steelers gerçeği var. Hele ki arkalarından gelen Cleveland Browns’u da düşününce sadece hata yapmalarına değil aynı zamanda ilk altı haftadaki gibi verimsiz olmamaları da gerekir.  

7- New Orleans Saints (NFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Zaten Michael Thomas’sız pas oyunlarında etkinliği görece düşük olan Saints, maç öncesinde Emmanuel Sanders’ın da olmamasıyla ilk bakışta gayet sıradan bir receiver ekibine sahip bir takım görüntüsü çizmişti. Ancak Drew Brees ve Alvin Kamara ortaklığı ile galibiyete uzanmayı başarmaları da kendi gruplarında yarışta kalmalarını sağladı. Öte yandan Michael Thomas’ın hala sakat olması ve üstüne takas dedikodularının çıkması pek hayra alamet değil. Thomas olmadan Buccaneers ile mücadele etmeleri bir hayli zor.  

8- Arizona Cardinals (NFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

İyi başladığı sezonu peş peşe iki mağlubiyet alınca “Acaba mı?” dedirten Kliff Kingsbury’nin öğrencileri son oynana Seattle Seahawks maçından güzel bir galibiyet de alınca artık resmen playoff takımı oldular. Nitekim head koç Kingbury’nin takımına uygun bir oyun planı seçmesinde de bu durumun gerçekleşmesinde payı büyük. Eğer bu şekilde devam ederlerse zorlu NFC Batı’nın sürprizi bile olabilirler.  

9- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Ligin en iyi savunmalarından olan Pittsburgh Steelers’a karşı hücumda iyi işler yapan Titans, özellikle ilk yarının sonlarına doğru savunma yaptığı hatalarla rakibinin farkı çift hanelerine kadar aşmasını sağladı. Gerçi Stephen Gostkowski alan golünü kaçırmasaydı belki işler değişebilirdi ancak yine de savunmanın daha derli toplu olması gerektiği bilinen bir gerçek. Sonuçta Steelers gibi bir takıma karşı ilk yarıdan farkı açtırıp geriden kovalamaya çalışırsanız bu pek kolay olmaz. Head koç Vrabel’in bu savunmaya bir ayar çekmesi gerekiyor.  

10- Los Angeles Rams (NFC Batı, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Hücumu her maç aynı üretkenlikte oynamasa da işin savunma kısmında yedi haftadır bir istikrar yakalayan Los Angeles Rams, Chicago Bears karşısında mağlubiyetin yaralarını sararak önemli bir galibiyet aldı. Yine de bu tarz oyun NFC Batı dışındaki takımlara yeterli olabilmesine rağmen hücum kısmındaki verimlerinin de bundan daha iyi olması gerekir.  

11- Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Sahada izlediğimiz Nick Foles’un kostüm giymiş Mitchell Trubisky olduğuna dair ciddi anlamda şüpheler devam ediyor. Normal şartlarda Trubisky istatistiklerine sahip olan Nick Foles’un “game manager” tarzı oyunu Chicago Bears adına kesinlikle yeterli değil. Takımda zaten işlemeyen bir koşu hücumu varken Foles’un da biraz şapkadan tavşan çıkarması gerekiyor.  

12- San Francisco 49ers (NFC Batı, 4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Miami Dolphins faciasından sonra toparlanan Kyle Shanahan’ın 49ers’ı üst üste ikinci galibiyetini alırken savunmada o bildiğimiz dominasyonu sahaya yansıtarak kazanmayı başardı. Nitekim hücumda ise Raheem Mostert, Tevin Coleman ve Jeff Wilson’u sakatlığa kurban veren 49ers’ın, elinde sadece Jerick McKinnon ve draft edilmemiş çaylak JaMycal Hasty kalması biraz sıkıntı. Genel anlamda baktığımızda ise bu kadar sakata rağmen hele ki NFC Batı gibi NFL’in en zorlu grubunda başa baş mücadele etmesi takdire şayan.

13- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

İşte olması gereken Baker Mayfield bu! Maça sıfır pas isabeti ve bir INT ile başlayan Baker, maç içinde ne olduysa öyle bir devleşti ki attığı beş TD pasıyla birçok kesim için haftanın oyuncusu olmayı başardı. Lakin bu oyunun Odell Beckham’ın maça devam edememesinden sonra gelmesi ise acaba Baker ile Odell arasında sorun mu var düşüncelerini de ortaya çıkardı. OBJ sezonu kapattığına göre Baker’ın kalan performansını izleyip göreceğiz bakalım.  

14- Buffalo Bills (AFC Doğu, 5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Evet, bir şekilde New York Jets karşısında kazanıp AFC Doğu’da liderliğini sürdüren bir Buffalo Bills olmuş olabilir ancak bu takımın üç haftadır özellikle hücumda ortaya koyduğu oyun pek ışık vermiyor. İlk dört haftada 30 sayı ortalaması ile oynayan Bills, son üç maçta bu ortalamayı 17’e kadar düşürdü. Önlerindeki zorlu fikstür göz önünde bulundurulduğunda apaçık ortada ki bu hücum hiç yeterli değil. Nitekim sekizinci haftadaki New England Patriots maçından bir galibiyet çıkarırlarsa o zaman playoff kapısını büyük ölçüde aralamış olurlar.  

15- Indianapolis Colts (AFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Sezonun ilk altı haftası savunmasıyla dikkat çeken Indianapolis Colts, bay haftasından döndüğü sekizinci haftada perdeyi Detroit Lions deplasmanında açacak. Fakat, AFC Güney grubunda Jacksonville Jaguars’ın ve Houston Texans’ın bir galibiyetli olmasından ötürü sadece Tennessee Titans ile rekabet eden Indianapolis Colts için, en kritik maç yine Titans ile oynayacağı onuncu ve on ikinci haftadaki maçlar olacak. Nitekim bu bahsi geçen maçlarda sezon başındaki savunma performansı pek yeterli olmayabilir. Bu açıdan Philip Rivers’ın da artık oyuna ağırlığını koyma zamanı geldi.  

16- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Anlaşılan John Gruden’in Raiders’ı bu senenin “asansör” takımlarından birisi olarak sezonu tamamlayacak. Neredeyse her haftası birbirine tutmayan Raiders, bay haftası dönüşü Tampa Bay Buccaneers karşısında kazanma fırsatını yakalamasına karşın dördüncü çeyrekten itibaren özellikle savunmada maçtan koparak sahadan yenik ayrıldı. Artık ne yapıp edip sürdürülebilirlik mevzusun Gruden’in bir şekilde halletmesi lazım.

17- Miami Dolphins (AFC Doğu, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Ryan Fitzpatrick’in idaresinde son üç maçtan aldığı iki galibiyet ile bir anda playoff potasında kendisini bulan Miami Dolphins, Jets maçından sonra girdiği bay haftasında çok ciddi bir karar alarak Tua’yı starter yapacağını açıklamıştı. Veteran Fitpatrick’in belki de kariyerinin en iyi yıllarını geçirdiği şu sıralarda yapılan bu değişiklik herkes için şok etkisi yaratırken aynı zamanda da genç oyun kurucuyu sahalarda görmek isteyenleri de epey bir heyecanlandırdı. Lakin henüz sezon başında kurulan hücum hattının tam anlamda oturmaması ve takımın pas opsiyonlarının kısıtlı olması Tua hamlesinin erken olabileceğine de işaret. Nitekim koç ekibi kararını vermiş ve bekleyip göreceğiz Tua’nın kararın doğru olup olmadığını…

18- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Detroit Lions, aldığı sürpriz Falcons galibiyeti ile kötü başladığı sezonda yüzde elliyi görebildi. Saha içinde Kenny Golladay’in kritik anlarda sahneye çıkması, D’Andre Swift’in daha çok işin içine girip sorumluluk alması ve iki haftadır rakiplerini 100 koşu yardası altında tutmaları yapmaları olumlu işlerin başında geliyor. Yine de en büyük düşmanları olan süreklilik bakalım gelecek maçlarda yine kendisini gösterecek mi? Yoksa yine sezon sonunu getiremeyecekler mi?  

19- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Patrick Mahomes, Drew Brees ve Tom Brady’den oluşan zorlu takvimden kurtulan Justin Herbert, bay haftası sonrası oynadığı ilk maçta Jaguars karşısında kötü başlasa da sonunu güzel getirerek galibiyetin mimarı oldu. Öte yandan genç oyun kurucunun artık önünde dişine göre rakiplerle olması, takımını galibiyet anlamında daha da yukarılara çekmesine neden olabilir.  

20- New England Patriots (AFC Doğu, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Tom Brady sonrası New England Patriots’ta sorunlar devam ediyor. Bu sorunların en başında ise daha Tom Brady döneminden süregelen hücum problemleri geliyor. Özellikle son yıllarda oynadığı receiverların Patriots gibi Super Bowl kalibresindeki bir takım için epey bir yetersiz olması Patriots hücumunu tek boyuta indirgediği bilinen bir gerçek. Son oynanan San Francisco 49ers maçında ise yine vuku bulan bu mesele Cam Newton’u da kötü bir şekilde etkiledi. Bakalım Belichick gibi kurt bir hoca bu sorununun üstesinden nasıl gelecek

21- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Favori olmamasına karşın New Orleans Saints karşısında mücadeleyi başa baş götüren Carolina Panthers, kicker Joe Slye’ın 65 yardlık rekor alan golü denemesinin başarısız sonuçlanmasından ötürü sahadan mağlup ayrıldı. Ancak skordan bağımsız hücum anlamında rakibine zor anlar yaşatan Panthers’ın maçtan kopmayıp sonuna kadar kazanmayı düşünmesi takımın geleceği adına gayet olumlu düşüncelere neden olmakta. Öte yandan Christian McCaffrey’in sahalara dönüş sinyalleri ise takım adına güzel haberlerden biri. Eğer sahada sağlıklı bir CMC görürsek, Panthers’ın hücumdaki bitiriciliğinin arttıracağı da kesin.  

22- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 2-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

New York Giants karşısında kazanmış olmasına karşın son derece etkisiz bir oyun ortaya koyan Philadelphia Eagles, son dakikalarda maçı lehine çevirecek sayıyı bularak kazandı. Lakin bu galibiyetin hele ki oynanan şu oyunla hiçbir elle tutulur yanı yok. Carson Wentz’in mental anlamdaki ciddi eksikliği sahaya kötü kararlar ve yetersiz performans olarak yansıması Eagles’ın iyi olmasının sebeplerinden belki de ilki. Her ne kadar galibiyet gelse de Doug Pederson’ın Jalen Hurts ihtimalini masaya yatırması gerekir.  

23- Houston Texans (AFC Güney, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Zorlu rakibi Green Bay Packers karşısında direnç gösteremeden kaybeden Houston Texans bu sezonki altıncı mağlubiyetini alarak ligde son sıralara demir attı. Nitekim takımın baştan aşağıya değişmesi gerektiği de görünen köy kılavuz istemez misali ortada. Ancak savunma anlamında ligin en çok pas TD’si ve koşu yardası veren ikinci takımı olan Texans’ın, bu değişime muhakkak savunmadan başlaması gerekir.

24- Washington Football Team (NFC Doğu,2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

NFC Doğu’daki rakibi Cowboys’u yenip tekrardan playoff potasına giren Washington Football Team’de geçtiğimiz yıl draft edilen receiver Terry McLaurin ve çaylak koşucu Antonio Gibson hücumda oynadıkları oyunla takımını sırtlayan isimler oldular. İşin savunma kısmında ise genç ve dinamik bir ekiple gayet iyi bir performans ortaya koyuyorlar. Fakat savunmada önemli bir parça olan safety Landon Collins’in aşil sakatlığı ilerleyen haftalarda takımı mühim ölçüde olumsuz etkileyebilir.  

25- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Dallas Cowboys’ta sorunlar çığ gibi büyümeye devam ediyor. Hafta içinde koç ekibi ve oyuncular arasında çıkan “İşini yapamama” olayı Washington Football Team maçında sahaya da yansıdı. Hücumda Andy Dalton sakatlanıp çıkana kadar epey kötü bir çizgide giderken üstüne bir de hem çaylak hem de üçüncü oyun kurucu Ben Dinucci’nin starter olma ihtimali ciddi şekilde düşündürücü. Savunma desen zaten sezon başından beri evlere şenlik ve hala doğru düzgün bir çözüm bulunabilmiş değil. Cowboys için zor bir sene olmaya devam ediyor.   

26- Denver Broncos (AFC Batı, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Genç oyun kurucu Drew Lock, sahalara döndüğünden itibaren iyi bir görüntü sergilemiyor. Özellikle oyun tercihlerinde sürekli zorlu pasları denemeye çalışması ve basit oynamaktan kaçınması Broncos hücumunun tökezlemesine neden oluyor. Lock’ın daha öğrenme aşamasında olduğu bir gerçek ancak önemli olan yaptığı hatalardan hızlıca ders çıkarması gerekiyor.

27- Atlanta Falcons (NFC Güney, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Falcons organizasyonu belki de bu sene yaşanması istenmeyecek olayların yarısından fazlasına tanıklık etti. Yani bir takım nasıl TD yaparak maç kaybeder inanılır gibi değil. Fakat tüm mağlubiyetin suçunu da Todd Gurley’in yüklemek mantıksız. Maçın bitmesine bir dakika kala üç farklı Lions oyuncusuna pas yakalama fırsatının verilmesi asıl sorun olarak değerlendirilebilir. Daha sezonun ortasındayız, bakalım bu takım bize başka neler gösterecek!  

28- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Savunma hattının en önemli parçası olan Danielle Hunter’ın da boyun sakatlığından dolayı sezonu kapatması ve sezon başında Jacksonville Jaguars’tan takıma kattığı Yannick Ngakoue’yi sadece altı maç oynatıp Baltimore Ravens’a göndermesi Minnesota Vikings’in sezonunun fiili olarak olmasa da gayri resmi olarak bittiğinin bir işareti oldu. Bu saatten sonra Vikings’ten bol skorlu mağlubiyetler ve Kirk Cousins’ten sürüsüne bereket INT’ler görmemiz olası.  

29- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25 

Her ne kadar Cincinnati Bengals maçları kaybetse de Joe Burrow’un iyi oyunlarını sahada görmek gerçekten umut verici. Cleveland Browns karşısında 406 yard pas ve üç TD ile genç oyuncunun en büyük problemi ise beraber oynadığı belki de ligin en kötü hücum hattı. Burrow’un bu sezon 28 sack ile bu hususta ligin en çok sack olan oyun kurucusu olduğunu ise hatırlatmak fayda var. Nitekim geçici bir çözüm adına Buffalo Bills’ten ayrılan Quinton Spain hamlesi biraz işe yarayabilir.  

30- New York Giants(NFC Doğu, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Philadelphia Eagles karşısında galibiyete uzanmaları halinde NFC Doğu’da lider koltuğuna oturma şansı elde etmişken öne geçmelerine rağmen skoru koruyamayan New York Giants, ayağına gelen bu şansı tepmiş oldu. Oynadıkları son dört maçta rakipleriyle kafa kafaya maçları götürmeyi başarsalar da özellikle hücumdaki yetenekli oyuncu azlığı maçın kaderinin değiştirmelerinin en büyük engellerinden biriydi. Yine de bir şekilde NFC Doğu’da zirve yarışının içinde oldukları da bir gerçek!

31- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Los Angeles Chargers karşısında öne geçmesine rağmen skoru koruyamayan Jacksonville Jaguars, bu sezonki altıncı mağlubiyetini alarak ligin dibine demir attı. Gardner Minshew bu takımın oyun kurucusu gelecek yıllarda hele ki bu performansla biraz zor olur. Olayın tersinden bakacak olursak çaylak koşucu James Robinson ise bu sezon sadece Jaguars’ın değil ligin büyük sürprizlerinden birisi oldu. Chargers maçında 119 yard koşup bir koşu bir de pas TD’si yapan genç isim, Fournette’nin yerini çabucak doldurdu.

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

İki haftalık bir aranın ardından tekrardan sahaya çıkan Sam Darnold, bu kötü takımda bile gelişiyle birlikte yine fark yaratmayı başardı. Lakin takımda koşacak veya pas tutacak doğru düzgün oyuncu olmaması yine mağlubiyeti kaçınılmaz hale getirdi. İşin savunma kısmında ise genç oyuncu Quinnen Williams, iyi işler yaparak ön plana çıktı. Yine de ne Sam Darnold ne de Quinen Williams’ın hele de bu fikstürle Jets’e galibiyeti getirmesi bir hayli zor. 0-16 için kaldı son dokuz maç!