Merhaba değerli NFLTR okurları. Normal sezonun son haftalarına doğru yaklaşırken Arizona Cardinals’in playoff ihtimalinin zorlukları da artmaya başladı. Cardinals’ın 10-6’lık derecesiyle playoff’a kalamadığı 2013 sezonunda olduğu gibi bu sezon da division’un oldukça güçlü olması, NFC’deki diğer zorlu rakipleri ve hesapta olmayan sürpriz yenilgiler dolayısıyla playoff yapma ihtimali de oldukça kritik bir hale geldi. Bugünkü yazımızda takımın genel durumunun yanı sıra, Eagles – Cardinals maçının kısa bir değerlendirmesini yaparak Cardinals’ın muhtemel playoff senaryolarından bahsedeceğiz.

Cardinals’in art arda sürpriz yenilgiler aldığı “Lanetli Kasım” ayında NFC West’i kazanma ihtimali de sona ermişti. Tüm bunlar olurken Cardinals’in playoff wild card yarışındaki en dişli rakipleri olan Minnesota Vikings ve Chicago Bears ise aldıkları seri galibiyetlerle Cardinals’a yetişerek Cardinals’ın playoff hayallerini bir hayli köşeye sıkıştırdılar. Cardinals her ne kadar son iki haftada çok iyi performans göstermiş olsa da, aşağıda değineceğimiz gibi playoffa kalma ihtimallerinde henüz bir rahatlama olmadı. Cardinals, geçtiğimiz Pazar günü Eagles’a karşı aldığı 33-26’lık zaferle umutlarını hala ayakta tutsa da mevcut playoff senaryoları ve fikstür gösteriyor ki yarış, son haftaya  kadar tüm hızıyla devam edecek.

Öncelikle takımın genel durumundan bahsedelim. Üst üste kaybedilen Seahawks, Patriots ve Rams maçlarının ardından kazanılan Giants ve Eagles maçları ile sorunların bir hayli azaldığını söyleyebiliriz. Andy Isabella’nın yedeğe çekilmesiyle beraber daha çok pas atılan DeAndre Hopkins özellikle Eagles maçında yakaladığı kritik toplarla ligin Receiving yard liderliğine yani eski tahtına tekrar oturmayı başardı. Biri tanesi TD olmak üzere toplam dokuz top yakalamada 169 yard top tutan Hopkins takımına yaptığı büyük etkiyi bizlere tekrardan gösterdi. Oyuncu gelişimi açısında koçluğunu çok beğendiğimiz fakat playcall’larından pek hoşlanmadığımız Kliff Kingsbury’nin WR ekibinden bir oyuncuyu yedeğe çekmekle hatalarını geç de olsa görmüş olması bizleri sevindirdi. Sezon boyunca fake punt yapmaktan çekinen Kliff Kingsbury’nin Eagles maçında tam yerinde kullandığı fake punt taktiği ve tecrübeli Punter Andy Lee’nin attığı 26 yardlık harika pas ile hücumun ilerlemeye devam etmesi ve maçın en önemli anında dördüncü hakta yapılan oyunda TD yapılarak maçın kazanılması oldukça sevindirici noktalardı. Zane Gonzalez’in yedeğe çekilmesiyle beraber yerine geçen tecrübeli kicker Mike Nugent’ın starter olarak sahaya çıktığından beri yüzde 100’lük bir oranla devam etmesi tüm taraftarları keyiflendirdi ve bir takımda kicker’ın önemini tekrardan hatırlattı. Ancak Cardinals lobisi olarak bunu daha fazla dile getirmek istemiyoruz.  Biliyorsunuz “Maşallah” dediğimiz üç gün yaşamıyor. Kyler Murray ise Kliff Kingsbury’nin bu maçtaki sağlam ve yerinde play-call’ları ile rahat bir şekilde 406 pas yardı, üç TD pası, 29 koşu yardı,  bir TD koşusu performansı ve  127.8 passer rating ile NFC’de haftanın hücum oyuncusu olmayı başardı.

Defansa gelecek olursak kritik sakatlıklara rağmen sezon genelinde çok iyi bir gelişim gösterdiklerini söyleyebiliriz. Eagles maçının başında ilk drive’da sayı bulamayan Cardinals hücumuna, rakip hücumu safety’e zorlayarak topu yeniden teslim eden Cardinals defansı, bir sonraki Cardinals hücumunun da TD ile sonuçlanması ile beraber maçın başında üstünlüğün ele alınmasına ön ayak oldu. Ancak defans esas başarısını maçın sonlarında gösterdi. Son iki drive’da TD bulmak zorunda olan Eagles hücumunu ardarda 3 defa durdurarak rakibin sayı bulmasını engellediler ve galibiyeti kazandırdılar. Son haftalarda hücumun hatalarını birer birer kapatan Cardinals defansının son iki haftadır gerçekten çok üst seviyede oynadıklarını düşünüyoruz. 2019 sezonunda Cardinals defansına adeta dibi boylatan Defans koordinatörü Vance Joseph bu sezon defansı en üst seviyelere çıkararak gerçekten bir başarı hikayesi yazdı. Özellikle takım içinde yaptığı moral konuşmaları defansın yürekle oynamasını sağlıyor. “Yapılan hataların suçlusu benim ama maçtaki efor size ait!”

Cardinals’in muhtemel playoff senaryolarını inceleyecek olursak…

Arizona Cardinals son iki haftaya girerken NFC play-off yarışında 8-6’lık derecesiyle konferansın yedinci sırasında yer alıyor. Hemen ardında yer alan Chicago Bears ise haftanın en kritik maçlarından birisinde Minnesota Vikings’i yenerek durumunu 7-7’ye getirdi ve wild card yarışında rakibinin önüne geçerek şansını oldukça güçlendirdi.

Öncelikle Cardinals’ın grup birinciliği için şansının olmadığını baştan söyleyelim.

NFC West grubunun kalan fikstürü şu şekilde:

16. haftada 49’ers-Cardinals (Glendale-Arizona’da) ve Rams-Seahawks (Seattle’da)

17. haftada Rams-Cardinals (Los Angeles’da) ve Seahawks-49’ers (San Francisco’da)

Bu fikstüre göre Cardinals’ın NFC West içindeki olası senaryolarına baktığımızda:

16. haftada Cardinals ve Rams, 17. haftada ise Cardinals ve 49’ers’ın maçları kazanması halinde Cardinals, Rams ve Seahawks’ın tümü sezonu 10-6 tamamlamış olacaklar. Bu durumda Rams’in Seahawks’a üstünlüğü nedeniyle sıralama 1- Rams, 2- Cardinals, 3- Seahawks şeklinde olacak ve üç takım birden playoff’a yükselecek.

17. haftada Cardinals ve Seahawks’ın kazanmaları durumunda ise Seattle division birinciliğini garantilemiş olacak ve son haftadaki Cardinals-Rams maçını kazanan takım, division’u ikinci olarak bitirecek ve yine üç takım birden playoff’a yükselecek.

Bu senaryolar Cardinals’ın kalan iki maçını da kazandığı pozitif ihtimallerdi.

Şimdi de Cardinals açısından negatif olan diğer olasılıklara bakalım…

Cardinals’ın kalan iki haftada bir galibiyet, Chicago Bears’ın iseiki2 galibiyet alması durumunda ise her iki takım da sezonu 9-7 bitirecekler. Kurallara göre öncelikle aralarındaki maça, daha sonra da konferans içi derecelerine ve en sonda ise ortak rakiplerle olan maçlarına bakılıyor. Cardinals ve Bears sezon içinde birbirleriyle oynamadıkları ve bu senaryoda NFC konferans içi dereceleri de aynı olacağı (7-5) için ortak rakiplerle oynanan maçlara bakılacak ve bunun sonucunda wild card bileti Bears’ın olacak. Chicago bu hafta deplasmanda Jacksonwille Jaguars ve son hafta da ise kendi evinde ezeli rakibi Green Bay Packers ile oynuyor. Ancak bu haftaki maçların sonucuna göre Green Bay Packers’ın konferans birinciliğini garantileme ihtimali var. Öyle bir durumda da son haftadaki Bears maçında as oyuncularını oynatmayacakları için Chicago Bears’ın kazanma ihtimali daha fazla olabilir.

Düşünmek dahi istemediğimiz Arizona’nın kalan iki maçını da kaybettiği senaryoda ise Chicago’nun da iki maçını birden ve Minnesota’nın da en az bir maçını kaybetmesi gerekiyor.

Bu nedenle bu hafta sonu San Francisco 49’ers – Arizona Cardinals maçının yanı sıra gözlerimiz bir yandan da  Green Bay Packers – Tennessee Titans ve Minnesota Vikings – New Orleans Saints maçlarında olacak. Gönlümüz elbette Saints ve Titans’ın galip gelmesinden yana.

Bu hafta Arizona Cardinals’ın San Francisco 49’ers’ı yenip Chicago Bears’ın Jacksonwille Jaguars’a yenilmesi halinde ise Cardinals playoff’u garantilemiş olacak. New York Jets’in deplasmanda LA Rams’i yenebildiği bir ligde neden olmasın? diye düşünmüyor değiliz. Her ne kadar Jaguars için, Trevor Lawrence’ı seçebilmeleri adına mağlubiyet onlar için daha hayırlı olsa da, NY Jets oyuncularının da bize geçen hafta gösterdikleri gibi NFL oyuncular asla “tanking” için oynamıyorlar.

Son hafta öncesinde tekrar görüşmek dileğiyle…