Güç sıralamasında Aralık ayına yani her şeyin belli olacağı son aya girdiğimiz 12. haftada genel olarak bakıldığında ilk altı sırada olan takımların kazandığı ve liderlik anlamında pek bir sürprizin yaşanmadığı bir haftayı geride bıraktık.

Playoff yarışının kızıştığı orta sıralarda ise wild card kovalayan AFC tarafında Miami Dolphins, Las Vegas Raiders, Cleveland Browns ve Indianapolis Colts; NFC tarafında ise Los Angeles Rams, Arizona Cardinals ve Tampa Bay Buccaneers sıralamanın en dikkat çeken takımları arasında yer almaya aday olarak öne çıkıyor.

Bu hafta özelinde ise Cleveland Browns ve Tennessee Titans’ın ilk 10’a girerken Arizona Cardinals, Las Vegas Raiders ve Indianapolis Colts’un düşüşü ise göze çarpan sıra değişimlerinden biri oldu.

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 10-1)  

Tampa Bay deplasmanından galibiyetle dönen Kansas City Chiefs, AFC konferansında zirve takibini sürdürdü. Galibiyetin yanı sıra Tyreek Hill’in uzun yıllar unutulmayacak ilk çeyrek oyunu ise Chiefs’in ritmi tutturduğu zaman ne kadar tehlikeli olabileceğinin sadece bir fragmanı gibiydi. Nitekim artık bu saatten sonra Chiefs için belirleyici faktör ise takımın yan parçalarının oyuna katkısı olacaktır. Mecole Hardman, Demarcus Robinson, Le’Veon Bell gibi isimlerin daha fazla sorumluluk alıp skora katkı sağlamaları, kırmızı beyazlı takımı hem zirve takibinde tutacakken hem de playoff dönemine as oyuncuları biraz daha dinlenmiş şekilde girmiş olacak.

2- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 11-0)  

Ciddi eksikleri bulunan Baltimore Ravens karşısında son derece tutuk bir görüntü sergileyen Pittsburgh Steelers, yine de bir şekilde kazanmayı bilerek yoluna kayıpsız devam etti. Karşılaşmanın başında gelen pick six, Steelers hücumunu rahatlatmasına karşın Big Ben’in oyuna ağırlığını koyamaması ve receiverlerin fazlaca top düşürmesi bu maç özelinde Steelers hanesine eksi olarak yazılabilecek durumlar olarak öne çıktı. Kansas City Chiefs ile girdikleri konferans birinciliği yarışında yenilgisiz olmaları nedeniyle bir adım önde olsalar da bunu oyunlarına yansıtamadıkları sürece Chiefs’in takibini yakinen hissetmeye devam edecekler.

3- New Orleans Saints (NFC Güney, 9-2)  

Oyun kurucusuz Denver Broncos karşısında Taysom Hill’in düşük pas yüzdesine ve yardına rağmen sağlam hücum hattının desteği ile en verimli olduğu yer olan koşu oyunlarıyla kazanmasını bilen New Orleans Saints, dokuz galibiyet ile NFC konferansındaki liderliğini sürdürdü. Koşu hücumlarının yanında üretken de bir savunması olan Saints’in çok büyük bir sürpriz olmaz ise sezonu ilk içinde bitirme olasılığı gayet yüksek. Ancak Drew Brees’in iyileşme sürecinin iyi olması ve çabucak sahalara dönmesi Louisiana ekibinin playoff dönemindeki akıbetini belirleyecek.

4- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 8-3)  

Ezeli rakibi Chicago Bears’ı sahada sürklase eden Green Bay Packers, NFC’deki zirve yarışı için değerli bir galibiyet elde etti. Özellikle Bears gibi ligin en sağlam savunmalarından birine karşı hücumda bu kadar efektif bir oyun ortaya koymaları dikkat çeken bir nokta oldu. Öte yandan savunmanın da belki de bu sezon en iyi maçlarından birisi olması playoff döneminin yaklaştığı şu sıralarda güzel bir durum oldu.

5- Buffalo Bills (AFC Doğu, 8-3)  

Evinde Los Angeles Chargers’ı yenerek bu sezon ki sekizinci galibiyetini alan ve AFC Doğu liderliği için adım adım ilerleyen Buffalo Bills’te, Josh Allen oyununu belirli bir çizgiye oturtmuş gibi gözükmesi playoff maçlarına adına güzel bir durum. Nitekim koşucularından yeterince TD katkısı alamaması şu an için göze çarpmasa da ilerleyen haftalarda ihtiyaç duyabilecekleri bir husus olabilir.

6- Seattle Seahawks (NFC Batı, 8-3)  

İki maçlık mağlubiyet serisini önce Arizona Cardinals karşısında sonlandıran Russell Wilson ve arkadaşları, bu galibiyeti taçlandırmak adına Philadelphia Eagles karşısında da hata yapmayarak tekrardan toparlanmanın sinyallerini verdiler. Chris Carson’un yeniden Wilson’un yanında yer alması tecrübeli oyun kurucunun oyununu doğrudan etkilerken, D.K. Metcalf’ın da her geçen gün ligin en iyileri arasına adını yazdırma işi bu hafta da devam etti. Sezon başından beri çok eleştirilen savunmanın da bu sezon ikinci kez rakibine en az hücum yardı izni vermesi dikkat çeken bir başka olumlu husustu.

7- Tennessee Titans (AFC Güney, 8-3)  

İki hafta önce kötü kaybettiği Indianapolis Colts’u deplasmanda farklı yenen Tennessee Titans, AFC Güney’de tekrardan liderlik koltuğunun sahibi oldu. Hücumda “Kral” Henry yine takımını taşırken Corey Davis’in de hücum aksiyonları içinde yer alması Titans’ı ofansta çeşitlendiren etmenlerden biri. Ayrıca bu maç hiç görmesek de Jonnu Smith’in de bu aksiyonlarda ciddi yeri olduğunu belirtmekte fayda var. Eğer top kendilerindeyken verimleri yüksek olursa savunmadaki defoları çok fazla ön plana çıkmadan sezonu iyi bir yerde bitirebilirler.

8- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 6-5)  

Birçok oyuncusunun COVID-19 testi pozitif çıkmasından dolayı zorlu Pittsburgh deplasmanına başta Lamar Jackson olmak üzere ciddi eksiklerle gelen Baltimore Ravens, özellikle savunmada iyi işler yaparak rakibinin farkı açmasına engel oldu. Fakat Robert Griffin III’in etkisiz kalması Ravens’ı beklenen seviyeye ulaştıramazken koç Harbaugh’ın yaptığı değişiklikle sahaya giren Trace McSorley son dakikalarda takımı umutlandırdı ama yeterli olmadı. Eğer tecrübeli çalıştırıcı McSorley hamlesini biraz daha erken yapsa belki Ravens adına başka şeyler konuşuyor olabilirdik ancak sonuç olarak bakıldığında son beş maçından sadece bir galibiyet alabilmiş ve playoff yolunda ciddi yara almış bir Ravens söz konusu.

9- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 7-5)  

Yine bir büyük maçta hüsrana uğrayan Tampa Bay Buccaneers, her ne kadar playoff takımı olduğu bilinse de bu tarz maçlardaki oyunu ise kafa karıştırmaya devam ettiği söylenebilir. İki haftadır kaybederek girdikleri bay haftasında iyice bir dinlenip daha diri ve daha güçlü bir oyunla geri dönmeleri gerekir ki önlerinde dört rahat maçı fire vermeden kazanmaları şart.

10- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 8-3)  

Jacksonville Jaguars karşısında beklenenden daha zor kazanan Cleveland Browns, yıllar sonra sekiz galibiyete ulaştı. Baker Mayfield’in oyunu ise olumsuz manada ciddi soru işareti olarak öne çıkıyor. Hücumda yükü tamamen Nick Chubb ve Kareem Hunt’ın üzerine yıkmış olan genç oyun kurucunun sahaya ağırlığını koyamaması hem kendisinin hem de takımını akıbetini sorgulayıcı bir boyuta ulaşmış durumda. Bu durumunda farkında olan Baker’da sosyal medyadan yaptığı açıklamada sekiz galibiyete rağmen mutlu olmadığını dile getirdi. Bakalım ilerleyen günlerde oyununu geliştirip daha fazla sorumluluk alabilecek mi?

11- Miami Dolphins (AFC Doğu, 7-4)  

Tua’nın başparmağındaki sakatlığından dolayı oynamadığı maçta Miami Dolphins zayıf rakibi New York Jets’i üç sayıda tutarak kazanmayı bildi. Broncos maçının son bölümlerinden sonra yine sahada yer alan Fitzpatrick’in sınırlı oyunu galibiyette yeterli olurken head koç Brain Flores, maç sonrasında Tua’nın sağlıklı olması durumunda starter olacağını açıkladı. Ancak Dolphins’in son iki haftadır asıl sorunu oyun kurucu değil hücum hattı olduğu da açıkça gözüküyor. Ne oyun kurucuyu koruma ne de koşu koridoru açma konusunda verimi bir hayli düşen O-Line ekibinin toparlanması ve zorlu takvim öncesi ritim yakalaması bir hayli önemli. Bununla birlikte Preston Williams’ın da olmaması pas oyunlarındaki çeşitliliği ciddi şekilde azaltması Dolphins hücumunun skor üretmesindeki en büyük engel.

12- Indianapolis Colts (AFC Güney, 7-4)  

Tennessee Titans karşısında savunma hattında DeForest Buckner ve Denico Autry’nin yokluğunda ciddi sıkıntılar çeken Indianapolis Colts, doğal olarak Derrick Henry’i durduramayarak sahadan yenik ayrılmasının yanında bu sezon ilk defa rakibine bir maçta 400 yard üzerinde mesafe kat etmesine izin verdi. Bu haftaya kadar savunmanın ekmeğini yiyen Colts’un artık hücumda da aynı verimi göstermesi için tam yeri.

13- Arizona Cardinals (NFC Batı, 6-5)  

Kliff Kingsbury’nin takımında işler hiç iyi gitmiyor. Buffalo Bills karşısında DeAndre Hopkins mucizesi olmasa son dört maçlarını da kaybetmiş olacaklardı ki neyse ki Hopkins sahneye çıktı. Kyler Murray’in yaşadığı omuz sakatlığı kendisinin bir nebze tutuk oynamasına sebep olurken hücumdaki tekdüzelik ise bu mağlubiyetlerdeki bir başka sorun. Öte yandan Dolphins maçından sonra Patriots karşısında da kritik alan golü kaçıran Zane Gonzalez de Arizona’daki işini bir hayli riske atmış oldu. Yine de önlerindeki Rams maçlarını kazanmaları halinde wildcard’dan playoff’a gitme şansları var ama bu oyunla ne maçı kazanmaları ne de orada tutunmaları pek kolay olmayacaktır.

14- New England Patriots (AFC Doğu, 5-6)  

Houston Texans mağlubiyeti sonrası Arizona Cardinals karşısında favori olmamasına karşın kicker Nick Folk’un son dakikadaki alan golüyle bu sezonki beşinci galibiyetini elde eden Bill Belichick’in takımı, playoff takibini sürdürdü. Ancak Cam Newton’un bu galibiyetlerde pek de bir pay sahibi olduğunu söylemek zor. Cardinals karşısında 18 pas denemesinde dokuz isabet bulan 31 yaşındaki oyuncu sadece 84 pas yardı elde edebildi. Genel anlamda takıma koşuda destek veren Cam Newton’un pas oyunlarındaki bu sıkıntı Patriots’un sezon boyunca en dertli bölgesi oldu ve olmaya da devam etmesi muhtemel.

15- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 6-5)  

Bu haftaya kadar New Orleans Saints ve Kansas City Chiefs gibi sağlam savunmalara karşı hücumda iyi oyunlar ortaya koyarak kazanmasını bilen Las Vegas Raiders, ligin en kötü savunmalarından olan Atlanta Falcons önünde ise son derece kötü hücum performansının yanında yaptığı hatalarla da sahadan çok farklı bir skorla mağlup ayrıldı. John Gruden’in “old-school” koşu oyunları bu haftaya kadar bir şekilde işe yaramış olsa da pas oyunlarının verimsizliği herhalde bu maçla birlikte bir kez daha ortaya çıktı. Zaten Josh Jacobs’un maç içinde sakatlanması ve maç kaçıracak olması Raiders’ın hücum planlarını da değiştirecek gibi duruyor.

16- Los Angeles Rams (NFC Batı, 7-4)  

Gerek savunmada olsun gerek hücumda olsun doğru işler yapan Los Angeles Rams’te en Jared Goff’un ayak uyduramaması ciddi bir sorun olarak öne çıkıyor. Head koç Sean McVay’de bundan iyice sıkılmış olacak ki yaptığı açıklamalarda oyun kurucularının daha iyi oynaması gerektiğini de açık yüreklilikle dile getirdi. Takımı her bölgesi makine gibi tıkır tıkır işlerken Goff’un bu kadar etkisiz ve verimsiz olmasına McVay ne kadar daha dayanır orasını zaman gösterecek. Ancak bu kadar güzel işler yapılan bir sezonda playoff kaçarsa Goff’un akıbeti de ciddi soru işareti haline gelir.

17- San Francisco 49ers (NFC Batı, 5-6)  

Sezonu bitti denmesine rağmen Kyle Shanahan’ın takımı Los Angeles Rams’e karşı bir ara tökezlese de hücum gibi savunmanın da üretkenliği sayesinde maç boyunca oyunun içinde kaldı ve galibiyeti kicker Robbie Gould’un son saniyedeki alan golüyle elde etti. Galibiyet dışında Rams’in baş belası haline gelen Deebo Samuel oyunuyla bu takımın birinci receiverı olduğunu resmi olarak da kanıtlamış oldu. Eğer bu şekilde sakatlık olmadan devam edebilirler ise playoff yarışının içinde kalmaları gayet olası.

18- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 5-6)  

Adam Thielen’in olmadığı karşılaşmada Carolina Panthers karşısında maçın son bölümlerine geride girmesine rağmen maçtan galip ayrılmasını bilen Minnesota Vikings, grupta sonuncu olmamak adına önemli bir zafer elde etti. Karşılaşmanın bitimine çok kısa bir süre kala yaptığı endzone savunması ve sonrasında eline geçen hücum fırsatında topu iyi kullanması bu zaferde önemli bir yer kaplarken, bu maçın asıl kahramanı ise Kirk Cousins oldu. Bu sezon beşinci kez bir maçta üç TD pası atan Cousins, Justin Jefferson’u da doğru yerlerde kullanarak genç oyuncunun da maçı iki TD ile bitirmesini sağladı. Henüz genç bir ekip olan Vikings için bu tarz galibiyetler takım ruhunu oluşturmak adına önemli bir yer tuttuğu söylenebilir.

19- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-7)  

Geçici head koç Raheem Morris yönetimindeki altıncı maçından dördüncü galibiyetini çıkaran Atlanta Falcons,  Las Vegas Raiders karşısında da Julio Jones ve Todd Gurley gibi iki isimden yoksun olmasına rağmen galibiyeti ise şaşırtıcı derecede iyi savunmasıyla elde etti. Her ne kadar bu galibiyet sevindirici olsa da önlerindeki zorlu fikstür sezonu yüzde elli ile bitirmelerinin önünde çok büyük bir engel.

20- Washington Football Team (NFC Doğu,4-7)  

Şükran Günü’nde Dallas Cowboys karşısında değerli bir galibiyet alan Washington ekibi NFC Doğu’da liderliğe oturarak sezonu güzel bir yerde bitirmeye çok yaklaştı. Hücumda doğru bir oyun planıyla elindeki kadrodan alabileceği en yüksek verimi alan Ron Rivera, savunmada da başta savunma hattı olmak üzere aynı düzeni oturtarak güzel işler yapmaya devam ediyor. Bireysel anlamda Antonio Gibson ve Terry McLaurin; savunmada Montez Sweat ve Chase Young ikilileriyle mücadele eden Football Team için beş maçtan alınacak iki galibiyet playoff adına yeterli olabilir.

21- Houston Texans (AFC Güney, 4-7)  

Deshaun Watson’ın takımı taşıyan oyunu Detroit Lions önünde de devam etti ve Houston Texans kötü giden sezonda yüzde elliye ulaşmaya bir adım daha yaklaştı. Ancak Will Fuller’ın sezon kapatan cezası ve Laremy Tunsil soygunu pardon takası sırasında takıma katılan Kenny Stills’in takımdan ayrılması Watson’un ilerleyen haftalarda elini bir hayli zorlayacak. Zaten koşuda olan sıkıntıları da hesaba katınca Texans adına zor bir periyod olacak.

22- New York Giants (NFC Doğu, 4-7)  

Üst üste üç maçını da kazanan New York Giants, NFC Doğu’da ciddi bir playoff takımı haline geldi. Ancak savunmanın aksine hücumda oynadıkları oyun hiç playoff takımı havası vermediği açıkça gözüküyor. Bir de bunun üstüne Daniel Jones’u da adele sakatlığına kurban veren New York mavilerinde oyun kurucu pozisyonunu Colt McCoy dolduracak. McCoy ile önlerindeki maçı kazanabilirler ise Giants adına önemli bir galibiyet olur.

23- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 3-7-1)  

Philadelphia Eagles seri mağlubiyetlerle yoluna devam ederken Carson Wentz’te ciddi şekilde eleştiri oklarının hedefi olmaya devam ediyor. Ancak Wentz’in bu performansının bir şekilde müsebbibi olan head koç Doug Pederson’un da oyun tercihleri sorgulanacak derecede. İşin kısası atalarımızın dediği gibi “Al birini, vur ötekine” tarzında bir durum söz konusu Eagles adına. Zaten bu noktadan sonra kaybedecek başka bir şeyi olmayan yeşil siyahlı takımın, Jalen Hurts’u muhakkak sahaya sürmesi gerekiyor.

24- Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-6)  

Chicago Bears’ın sorununun oyun kurucu olmadığı Green Bay Packers karşısında açıkça gözüktü. Takımın hücumda ciddi anlamda bir yeniliğe gitmesi gerekiyor ki daha ortada çözülmemiş bir Allen Robinson sorunu var. Bears’ın artık bu sezonu kurtaracak kısa vadeli bir çözüme; uzun vadede ise doğru bir hücum yatırımına ihtiyacı var ki bunun için head koç değişikliği mi olur yoksa koordinatörler mi değişir, bu sorunun cevabını Bears ofisi verecek.

25- Carolina Panthers (NFC Güney, 4-8)  

Teddy Bridgewater’ın dönmesiyle tekrardan hücumda bir ritim yakalayan Carolina Panthers, Vikings karşısında 11 sayı önde girdiği dördüncü çeyrekten rakibine 18 sayı izni verip kendisi sadece altı sayı da kalınca doğal olarak karşılaşmadan mağlup ayrıldı. Çaylak savunmacı Jeremy Chinn ise bu takımın savunma lideri olma konusunda oyununu geliştirmeye devam ediyor. Öte yandan head koç Matt Rhule’un ise, takımına bir sistem oturtmak istiyorsa bu tarz maçlar deyim yerindeyse tam bir deneme tahtası niteliğinde olduğunu ve bunu iyi kullanması gerektiği de bilinen bir gerçek. Ancak bu şekilde maç kaybedilmesi de Rhule’ın hanesine ciddi bir eksi yazmakta.

26- Denver Broncos (AFC Batı, 4-7)  

Takımın üçüncü oyun kurucusu Jeff Driskel’in COVID-19 testinin pozitif çıkması sonucu tüm oyun kurucuların karantina altına alınmasıyla oyun kurucusuz kalan Denver Broncos, güçlü rakibi New Orleans Saints maç öncesi büyük bir şok yaşadı. Maçtan önce ofansif kalite koçunu oyun kurucu olarak sahaya sürme talebi lig yönetimi tarafından kabul edilmeyen Broncos, çareyi antrenman kadrosunda wide receiver olarak bulunan Kendall Hinton’u sahaya sürmekte buldu ancak yeterli olmadı. Diğer oyun kurucuların karantina süreçleri devam edeceğinden oyun kurucusuz kalmamak adına hücum koordinatörü Pat Shurmur’un oğlu Kyle Shurmur’u takıma katan Broncos, belki Chiefs maçında bir veya iki tane fazla pas isabeti sağlayabilir.

27- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 2-8-1)  

Joe Mixon ve Joe Burrow’un yokluğunda New York Giants karşısında kaybetmesine rağmen iyi mücadele ettiler. Savunmada Jessie Bates’ın oyunu takımın eksik olan savunma liderliği açısından iyi işler yapmaya devam ediyor. Ancak Bengals’ın ikinci oyun kurucu hususunda çözmesi gereken bir problemi var. Burrow yaşadığı ağır sakatlıktan dolayı sezon başını kaçırma ihtimali var ve ne Brandon Allen ne de Ryan Finley geçici olarak da Bengals’i taşıyabilecek kalitede isimler değil. Eğer veteran bir oyun kurucu takıma katılırsa Burrow gelene kadar idare edebilir.

28- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 3-8)  

Justin Herbert bu sezon en tutuk oyunlarından birini oynadığı maçta Los Angeles Chargers, beklenenden daha az mücadeleci şekilde Buffalo Bills karşısında mağlup oldu. Son maçlarda fazla işlemeyen koşu hücumlarına Austin Ekeler’in tekrardan sahalara dönmesi bu maçı fazla etkilemese de ilerleyen süreçte daha dengeli bir hücum ortaya koymak hususunda yardımcı olacaktır. Yine de son beş maçından sadece bir galibiyet alan Chargers, kazanmak için bundan daha fazlasını da yapması şart.

29- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 3-8)  

Minnesota Vikings karşısında değerli bir galibiyet alıp çıkış yakalamaya çalışan Dallas Cowboys, Washington Football Team karşısında özellikle savunmada sergilediği kötü performansla bu çıkışı sürdüremeyerek yeniden kayıplara başladı. Andy Dalton’un oyunu hücumda takımı taşısa da Ezekiel Elliot’un fumble sevdası bu maçta da rakibe büyük bir avantaj sağladı. Savunma ise yine evlere şenlik performansını devam ettirdi.  Bu yenilgiden sonra Cowboys’un daha da toparlanma umudu kalmadı.

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 4-7)  

Kenny Golladay ve D’Andre Swift’in olmadığı maçta Detroit Lions, Houston Texans karşısında direnemeden maçı kaybetti. Ancak daha önemli bir kazancı oldu. Takımın üç senelik head koçu Matt Patricia ve genel menajer Bob Quinn görevlerinden azat edildi. Belki de bu yenilgi Lions adına iyi bir başlangıç olur?

31- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-10)  

Sezona Gardner Minshew ile başlayıp çıtayı Mike Glennon’a kadar çeken Florida ekibi, belki de ilk haftadan sonra en mücadeleci oyunlarından birini hem de Glennon ile ortaya koydu. Çaylak koşucu James Robinson taşıyıcısı olarak öne çıkarken ismini de artık iyice yılın çaylağı adayları arasında geçirtmeyi de başardı. Jags adına saha içinde bunlar yaşanırken saha dışında da takımın sekiz yıllık genel menajeri David Caldwell ile de yollar ayrıldı. Rebuilding yaptığı açıkça belli olan Jags’ın da neden David Caldwell’i kovmak için sezonun son bölümlerini beklediği de takımın sahibi Shad Khan’ın yaptığı bir başka düşündürücü hamle.

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-11)  

0-16 yolunda emin adımlarla ilerleyen New York Jets’te şimdi de durduk yer “play-calling” olayı patlak verdi. Birkaç hafta önce gerekirse hücumdaki playcall’ları yapmayacağını söyleyen Adam Gase, gittiği her yere götürdüğü hücum koordinatörü Dowell Loggains ile paylaşmasına rağmen maç sonrası basın toplantısında hücum tercihlerini kendisinin yaptığını inkar eden açıklamalarıyla bir kez daha gözden düştü. Jets için bir dakikalık sabır duruşu…