Her maçın bir final niteliğinde olduğu normal sezon maratonun 14. haftasında, zirve yarışındaki çekişmeler hız kesmeden devam etti. New Orleans Saints’in, Jalen Hurts’lu Philadelphia Eagles’a kaybetmesi ve geçtiğimiz hafta namağlup unvanını kaybeden Pittsburgh Steelers’ın bu hafta da Buffalo Bills’e mağlup olması üst sıralardaki resmi değiştirdi. Ayrıyeten Los Angeles Rams ve Indianapolis Colts’ın tırmanışı da ilk beşin dikkat çekici yanı oldu.

Orta sıralardaki wild card mücadelesi de yine hız kesmeden devam ederken AFC’de Miami Dolphins’in kaybetmesi, Baltimore Ravens’ın iştahını kabarttı. NFC’de ise Tampa Bay Buccaneers, Minnesota Vikings’i yenip yerini pekiştirirken Arizona Cardinals’ta var olma çabalarını bu hafta da sürdürdü.

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 12-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Super Bowl kazandığı şehre ve stada bu sefer deplasman takımı olarak giden Kansas City Chiefs, rakip savunma karşısında maçın başında zorlansa da maçın ikinci çeyreğinden itibaren kendisine geldi. Nitekim farkın iyice açıldığı dakikalarda Dolphins hücumuna geri dönme umudunu veren Chiefs savunması ise kafalarda soru işareti bıraktı. Yine de çok büyük bir avantajı da ele geçiren kırmızı beyazlı ekip, konferans liderliğine de çok yaklaştı.

2- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Ligde son haftalara girerken zirveyi ele geçiren Green Bay Packers, Detroit Lions önünde biraz terlese de kazanmayı bildi. Eğer savunma çok fazla işleri batırmazsa bu sezon mükemmel bir ritim yakalayan ve adı da artık güçlü bir şekilde MVP olarak geçen Aaron Rodgers’lı hücum takımı bir şekilde taşımayı başarabilir. Aaron Rodgers demişken de attığı üç TD ile bu sezonki TD sayısını 39 yapan elit oyun kurucu, 2011’teki 45 TD’lik kariyer rekorunu da geçmeye bir hayli yakın.

3- New Orleans Saints (NFC Güney, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Taysom Hill ile ilk mağlubiyetini alan New Orleans Saints, NFC konferansında liderliği de kaptırdı. Savunma 57 maç sonra ilk defa bir rakip oyuncuya 100 koşu yardı veya üstü kat etmesine izin vererek izleyenleri şaşırttı. Nitekim eline maçı kazanma fırsatı da geçen Saints’te, Taysom Hill’in yaptığı basit hatalar takımı ister istemez olumsuz manada izledi. Bir mağlubiyet hakkını burada kullanmış olan New Orleans Saints’in, Super Bowl tadındaki Kansas City Chiefs karşısında neler yapacağı büyük bir soru işareti olacak.

4- Buffalo Bills (AFC Doğu, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Ligin en iyi savunmalarından biri olarak gösterilen takıma karşı farkı çift hanelere taşıdıktan sonra biraz sallanmalarına rağmen yine de sahadan galibiyet ile ayrılmasını bilen Buffalo Bills, çok değerli bir galibiyet aldı. Josh Allen’ın kırk yıllık bir oyun kurucu gibi sakin bir oyun sergilemesi ve takımının ihtiyacı olduğu yerlerde sahneye çıkması Bills’in galibiyetteki kilit noktalarından birisiydi. Bu şekilde devam ettikçe bu takım playoff değil en kötü konferans finali takımları arasında yer alır.

5- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 11-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Her şeyin çok iyi gittiği gözüken Pittsburgh Steelers’ta bu haftada işler tepetaklak olmaya devam etti. Hücumda receiverların bol bol top düşürmesi saha dışında yaptıkları aktivitelere bağlanırken savunmadaki sakatlıklar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Ligin en iyi head koçlarından olduğu düşünülen Mike Tomlin ve yıllardır bu ligin tozunu yutmuş olan Big Ben’in artık yumruğu masaya vurma vakti.

6- Los Angeles Rams (NFC Batı, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Çıkışını New England Patriots karşısında da sürdüren Los Angeles Rams, hem Super Bowl’un rövanşını aldı hem de bu sene de Super Bowl için en ciddi adaylardan biri olduğunu da kanıtladı. Bu sezon zone blok konusunda derslik niteliğinde maçlar çıkaran Rams’te receiverların bile bu oyunlarda büyük paya sahip olması hücumda takımın ne denli bir uyum içerisinde olduğunun bir göstergesi. Eğer Goff’ta sorumluluk üzerinde olduğu anlarda screen veya checkdown paslar dışında bir şeyler yapabilirse Rams’ın hücumda verimi bir hayli artar.

7- Seattle Seahawks (NFC Batı, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Zayıf rakibi New York Jets karşısında rahat kazanan Seattle Seahawks, bu sezon ilk kez bir maçta 40 ve üst, sayı üretmeyi başardı. Bireysel anlamda Jamal Adams, bu sezon 8,5 sack’e ulaşarak NFL tarihine geçti. Tecrübeli oyun kurucu Russell Wilson ise Seahawks kariyerindeki dokuzuncu sezonu da yüzde elli galibiyet oranının üstünde bitirmeyi garantiledi. Nitekim Seattle ekibinin önlerindeki üç zorlu Washington, Rams ve 49ers maçlarının her biri final niteliğinde olacak.

8- Indianapolis Colts (AFC Güney, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Las Vegas Raiders karşısında çaylak koşucusu Jonathan Taylor ile gülen Indianapolis Colts, Raiders savunmasının eksiklerini çok iyi değerlendirerek farklı bir galibiyet aldı ve hücumda da etkili olabileceğini kanıtladı. Gelecek hafta ligin sallantıda olan takımlarından Houston Texans maçında da büyük bir sürprize izin vermezler ise Ocak ayı için planlara sezon bitmeden başlamamaları gayet olası.

9- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Bay haftasından wild card’daki direkt rakibi olan Minnesota Vikings’i yenerek spekülasyona mahal vermeyen Tampa Bay Buccaneers’ta savunma sezon başındaki oyununa geri döndü. Florida ekibi ayrıca diğer maçlara nazaran koşu ve pası eşit derece kullandı. Önünde nispeten kolay maçlar kalan Bucs için kayıpsız devam etmek çok önemli.

10- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Cleveland Browns’u son dakikalardaki Lamar Jackson oyunuyla yenen Baltimore Ravens, uzun yıllar unutulmayacak bir galibiyet alırken aynı zamanda da yarışın içinde kalmayı başardılar. Bu maçla birlikte görece kolay fikstürü olan Ravens, sürprize izin vermediği müddetçe Ocak ayında maç oynayacak ekiplerden biri olması muhtemel.

11- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Ezeli rakibine karşı öne geçip maçı koruyamayan Browns, playoff’a bir şekilde kalacak olmasına rağmen güven vermeyen bir savunma performansıyla akıllarda soru işareti oluşturdu. Her ne kadar Baker oyununu ilerletip daha fazla maça etki etse de savunmadaki bu basit hatalar, uzun yıllar playoff hasreti çeken Browns’un zevkini kursağında bırakabilir.

12- Tennessee Titans (AFC Güney, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Ağır Cleveland Browns mağlubiyetinin yaralarını Jacksonville Jaguars karşısında saran Tennessee Titans’ta Derrick Henry yine fark yaratan isimdi. Maçı 215 koşu yardı ve iki TD ile tamamlayan 26 yaşındaki oyuncu bu sezon 14. TD’ına ve 1,532 koşu yardına ulaştı. Eğer kalan üç maçta 484 yard daha koşması durumunda Hall of Fame koşucu Eric Dickerson’un bir sezonda en fazla koşu yardı elden oyuncu olarak adını tarihe yazdıracak. Nitekim kalan üç maçlarından en önemlisi ise iki hafta sonraki Green Bay Packers karşılaşması sezonun en belirleyici.

13- Miami Dolphins (AFC Doğu, 8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Ligin en iyi takımına karşı savunmada gösterdiği üst düzey performansla büyük beğeni toplayan Miami Dolphins, hücumundaki verimsiz oyununun kurbanı oldu. Özellikle üçüncü çeyrekteki Chiefs sayılarına karşı skor üretememesi kırılma anlarından biriydi. Yine de maç içinde DeVante Parker ve iki TD ile hücumun taşıyıcısı olan Mike Gesicki’den yoksun oynadığı son çeyrekte iyi işler yapan Tua, pası üzerinden attığında ne kadar kaliteli bir isim olduğunu göstermiş oldu. Netice olarak sahadan mağlubiyet ile ayrılan Dolphins için ise kalan üç maçın sırasıyla Patriots, Raiders ve Bills ile olması playoff ihtimalini düşürücü derecede.

14- Arizona Cardinals (NFC Batı, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Daha önce NFC Doğu takımlarına karşı iki galibiyet alan Arizona Cardinals, New York Giants karşısında da hata yapmayarak bu seriyi üç maça çıkardı ve yakın rakiplerinin kaybettiği haftada kendisini tekrardan playoff potasının içinde buldu. Ancak oynadıkları oyunla playoff takımı olduklarını söylemek zor. Maç özelinde rakip hücum hiç işlemezken skoru lehlerine çevirme konusunda sıkıntılar yaşamaları Kliff Kingsbury’nin hücum planlarını sorgulatacak boyuta getirdi. En azından kalan haftalarda koşu üzerinden devam etmeleri daha sağlıklı olacak gibi. Neyse ki savunma anlamında bir sıkıntı yaşamamaları da yarışta kalmalarının nedenlerinden biri.

15- Washington Football Team (NFC Doğu,6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Çaylak koşucusu Antonio Gibson’un olmadığı karşılaşmada San Francisco 49ers’ı mağlup ederek New York Giants’ın kaybettiği haftada çok önemli bir zafer elde etti. Hücum fazla işlemese de savunmanın yaptığı iki TD yeterli oldu. Nitekim galibiyet dışında Alex Smith’in sakatlanıp yerini Dwayne Haskins’e bırakması işin rengini değiştirdi. Tecrübeli oyun kurucuyla üst düzey verimde olmasa da topu kolay kolay kaptırmayacak bir hücum düzeninde ilerlemesi savunmanın da maç boyunca üst düzey oynamasına neden oluyordu. Fakat Dwayne Haskins için böyle bir şey söylemek zor. Bu oyun kurucu bilmecesi sezonun kalan üç maçında belirleyici faktör olacaktır.

16- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 4-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Carson Wentz sonrası zor bir dönemde direksiyonu eline alan çaylak oyun kurucu Jalen Hurts, takımı galibiyete ulaşırken oynadığı oyunla fitili ateşleyen; takımı canlandıran isim olarak öne çıktı. Hücumda bu sezon en fazla koştuğu maçı geçiren Eagles, savunmasının da büyük özverisiyle Saints karşısında galip gelerek NFC Doğu’daki rakiplerine “Ben daha ölmedim” şeklinde gözdağı da vermiş oldu. Önlerindeki üç maçtan ikisinin grup içi maç olması bu şekilde bir çıkış yakalamışken iyi bir şans.

17- New England Patriots (AFC Doğu, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Bill Belichick’in takımı AFC Doğu’daki rakibi Buffalo Bills’in kazanması ve kendisinin kaybetmesiyle 12 yıl sonra playoff resminin dışında kaldı. Bu saatten sonra yüzde elli galibiyetin altında kalmamaya çalışarak yirmi yıllık rekorun (2000 sezonu 5-11) bitmemesi için çabalayacaklar. Ancak şurası açık ki Cam Newton hamlesi beklenen etkiyi yapamadı. Belki de tecrübeli koç kalan maçlarda Stidham’ı daha fazla kullanır veya genç ismi starter olarak açıklar?

18- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Haftalardır süren kötü savunma performansı ve taraftarların yoğun baskıları sonucu savunma koordinatörü Paul Guenther’u kovmayı akıl eden Raiders yönetimi için iş işten geçmiş olma ihtimali bir hayli yüksek. Wild card için direk rakibi olan Indianapolis Colts karşısında rakip hücum oyunlarını TD ile savuşturmaları Raiders hücumunun da modunu ciddi şekilde düşürdü. Hala şansları var ancak bir hafta içinde savunma 180 derece değişmesi pek kolay olmadığına göre playoff ihtimalleri şu an için havada.

19- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Koşu hücumunun veriminden yaralanarak maçı tutmaya çalışan Minnesota Vikings, maçın başlarında planı tutsa da rakip savunmanın dirençli çıkması neticesinde A planı çöktü. Maçın geri kalan bölümünde de rakip sayılarına gerekli zamanda cevap verememeleriyle birlikte geriye düşüp sahadan da yenik ayrıldılar. 1-5’lik durumdan NFC resminin içinde yer almayı başaran Vikings için bu kritik virajın dönülememesi işleri iyice zora soktu.

20- Chicago Bears (NFC Kuzey, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Haftalar sonra hücumda verimli bir oyun ortaya koyabilen Chicago Bears, David Montgomery ve Allen Robinson’un üretken oyunuyla neredeyse iki ay sonra sahadan galibiyetle ayrılmayı başardı. Savunmanın da silkelenip kendine gelmesiyle birlikte aynı performansı sürdürebilirler ise sezon sonuna doğru iyi bir konum elde etme şansları hala var.

21- San Francisco 49ers (NFC Batı, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

İçine Jimmy Garoppolo kaçmış gibi oynayan Nick Mullens, attığı bir pick six ve yaptığı bir fumble ile rakibin hiç işlemeyen hücumuna davetiye çıkarak skorun aleyhlerinde seyretmesine vesile oldu. Daha birinci oyun kurucu sorununu çözmemişken bir de güvenilir olarak düşünülen bir ismin böyle yapması işleri daha da kötüye götürdü. Nitekim son iki maçını kaybeden 49ers, Rams karşısındaki oyununu Bills ve Washington karşısında da sürdürebilseydi şu an çok net bir playoff takımı haline dönüşebileceği de bir gerçek.

22- New York Giants (NFC Doğu, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

NFC Doğu liderliğini ele geçirip playoffa “underdog” olarak gireceği konuşulurken Arizona Cardinals karşısında adeta yokları oynayan New York Giants, mağlubiyetle ciddi bir yara aldı. Ancak burada fatura Daniel Jones başta olmak üzere hücuma kesilir. Özellikle Jones’un cep içinde yaptığı basitçe hatalar rakip takıma her an avantaj sağlayacak derecede. Eğer sezon sonunda Giants playoff yapamazsa Daniel Jones’un kaderi soru işareti haline gelmesi; Jason Garrett’ın da kara pazartesi işsiz kalması oldukça muhtemel.

23- Denver Broncos (AFC Batı, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Super Bowl 50’nin rövanşında Carolina Panthers’ı mağlup eden Denver Broncos’ta, Drew Lock sonunda yüreklere su serpen bir oyun ortaya koyarak galibiyetin mimarlarından oldu. K.J. Hamler’ı iki, Tim Patrick ve Nick Vannett’i de bir kez endzone’da topla buluşturarak 15 maçlık Broncos kariyerinde ilk defa bir maçta dört TD pası attı. Cep içinde sakin kalmayı başararak doğru isimlerle topu buluşturan Lock’un bu oyununu sürdürülebilir kılması ve sezon başından itibaren benzer şekilde bir oyun ortaya koyması Broncos adına büyük öneme sahip ki seneye de herhangi bir bahane kabul edilmeyecektir.

24- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Bu sezon ilk kez savunmasının üretken oyunuyla öne çıkan Dallas Cowboys, bu sezon ki dördüncü galibiyetini elde etti. Performansı ve takım yönetimiyle ilgili sürekli eleştiri oklarının hedefinde olan Mike McCarthy ise Cowboys yönetiminden güvenoyunu aldı ve yönetim gelecek sezona da 57 yaşındaki çalıştırıcı ile gireceklerini söyledi. Tabii bu açıklamanın ne kadar gerçek olduğunu kara pazartesinde açığa çıkacak.

25- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Matt Ryan yine Matt Ryan’lığını yaptı ve attığı üç INT ile takımın mağlubiyetinde baş rol oynadı. Yeniden yapılanmanın eşiğinde olan Atlanta Falcons’ta tecrübeli oyun kurucu da artık değişiklik sinyallerini güçlü bir şekilde veriyor. Bu takımın bir sezon daha Matt Ryan’a dayanacak gücü kalmadı.

26- Detroit Lions (NFC Kuzey, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Green Bay Packers karşısında galibiyete yaklaşsa da secondary’deki açıkları nedeniyle sahadan mağlup ayrılan Detroit Lions’ta, Matthew Stafford sakatlığından dolayı birkaç maç kaçıracak gibi. Yerini ise nasıl bu kadar paralar kazanabildiği pek anlaşılmayan müzmin yedek Chase Daniel dolduracak…

27- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Süper çaylak Justin Herbert, saçları kestirdiğinden beri eski formundan uzaklaşmış gözüküyor. Son üç maçta dört INT atan genç oyun kurucu, özellikle cep çöktüğü zaman bir hayli bocalaması da gözlerden kaçmadı. Yine de Atlanta Falcons karşısında attığı iki TD pasıyla birlikte bu sezon takımının dördüncü galibiyeti elde etmesine neden oldu ve TD sayısını 25’e çıkararak rekora bir adım daha yaklaşmış oldu. Takım bazında ise özellikle savunmanın yaptığı üç kritik INT maçın kazanılmasına önemli bir yere sahip.

28- Houston Texans (AFC Güney, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Savunmada son derece kötü bir oyun ortaya koyarak sahadan farklı yenilgi ile ayrılan Houston Texans’ta oyuncular da kafasında sezonu bitirmişler. Bu kadar mağlubiyete birinci tur hakkı da olmayacak olan Texans için zorlu bir süreç bekliyor

29- Carolina Panthers (NFC Güney, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

D.J. Moore’un yokluğunda Denver Broncos savunmasına karşı iyi mücadele eden Carolina Panthers, savunmasını verdiği açıklar nedeniyle sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Pas oyunlarında ligin en çok pas yardı veren takımı olmaları dışında en çok pas tamamlatan takım olmaları ve buna müteakiben rakip oyun kurucuyu rahatsız edememeleri en belirgin noksanları olarak öne çıkmakta. Eğer Matt Rhule’un takımın bir tarafına el atması gerekiyorsa bu öncelikle savunma olmalıdır.

30- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Gardner Minshew ile başlayan oyun kurucu serüveni Jake Luton ile devam eden Jacksonville Jaguars’ta Mike Glennon modası da sadece üç maç sürdü ve Glennon yedeğe çekilerek kürkçü dükkanına geri dönüldü. Oyun kurucu dışında bu sene daha kicker bile seçemeyen Jaguars’ta, bu sezon tam altı farklı oyuncu alan golü ve ekstra sayı denemelerinde sahneye çıkması da kulüp yönetiminin ne kadar kötü olduğunun da bir göstergesi. Bakalım bu yönetim anlayışıyla nereye kadar devam edecekler.

31- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 2-10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Joe Burrow sonrası fabrika ayarlarına geri dönen Cincinnati Bengals, yine yokları oynayarak beklenildiği üzere sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Yine de iki galibiyetle sezonu tamamlamak draftta yüksek sıradan seçmenin bir anahtarı. O yüzden kaybetmeye devam!

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Maç kaybetmek için kilometrelerce yol katleden New York Jets, istediğini de güzel bir şekilde alarak evine döndü. Takımdaki geleceği soru işareti olan ve ayrılma olasılığı üzerinde fazlaca durulan Sam Darnold’un, “Burada olmayı ve burada yaşamayı seviyorum. Hayatım botunca ‘Jets’ olarak kalmak istiyorum ancak bu karar bana bağlı değil.” şeklindeki açıklamalarıyla bir anlamda “vizyonsuzluğunu” gözler önüne serdi. Yazar yorumu: “Sam kardeş, kendine gel. Parlak bir geleceğini heba etme git işte Steelers’a!”