Son iki hafta kalan normal sezon maratonunda tablonun netleşeceği periyodun ilk evresi bitti. Zirve takibindeki takımların aldığı hesapta olmayan mağlubiyetler ve üst sıraları zorlayanların aldığı galibiyetle de liste yine karıştı.

Bu hafta özelinde ise Pittsburgh Steelers’ın düşüşü devam ederken Buffalo Bills’in yükselişi de benzer şekilde sürdü. Ligin en kötü takımına yenilen Los Angeles Rams, sezonun en büyük düşüşlerinden birini yaşadı.

Ligin dibinde ise büyük bir sürpriz olarak son sıra değişti ve 2020 bizleri şaşırtmaya devam eden bir yıl oldu.

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 13-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Dış sahadaki 10 maçlık galibiyet serisini ligin en zor deplasmanlarından biri olan New Orleans Saints karşısında da devam ettiren Kansas City Chiefs, bay hakkını elde etmeye artık çok yakın. Ancak çaylak koşucu Clyde-Edwards Helaire’nin sakatlığı biraz moralleri bozdu gibi gözükse de sezon ortasında takıma katılan Le’Veon Bell bu hususta görevini yerine getirebilecek bir isim.

2- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Sezon boyunca sallansalar da bir şekilde kazanma kültürünü oturtmayı başaran Green Bay Packers, Carolina Panthers karşısında ikinci yarıda sadece üç sayı üretmesine karşın ilk yarıdaki oyunu yetti ve sahadan da galibiyetle ayrıldı. Bireysel anlamda Aaron Rodgers bu sezon 40 TD pasına ulaşarak kendi rekoru olan 45 TD’ye de çok yaklaştı. Kalan maçlarını kazandıkları dâhilinde NFC’yi lider olarak tamamlayacak olan Packers’ın en önemli sınavı ise Tennessee Titans maçı olacak. Özellikle sezon başından beri koşuda sıkıntılı olan savunma için en belirleyici maç olarak nitelendirilebilir.

3- Buffalo Bills (AFC Doğu, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Denver deplasmanından galibiyetle dönerek çeyrek asır sonra AFC Doğu’yu kazanmayı başaran Buffalo Bills, belki de uzun yıllar unutulmayacak bir sezon geçirmeye devam ediyor. Bu duruma gelmelerinin saha içinde en büyük nedeni olan Josh Allen ise takımın sırtlayıcısı olarak playoff dönemi yaklaşırken ritim tutturmuş durumda ve son altı maçta 14 TD pası atmayı başardı. Öte yandan savunmada ise Matt Milano’nun ritim tutturması da yine olumlu olarak hesaba katılabilir. Kalan maçlarını da kazanmalarında ise yirmi dokuz yıl sonra bir sezonu on üç galibiyetle kapatacaklar.

4- New Orleans Saints (NFC Güney, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Yaşadığı ciddi sakatlıktan erken dönerek kendini riske eden Drew Brees, ne yazık ki takımına Chiefs karşısında galibiyeti getiremedi ve bu sezon ikinci kez iki maç üst üste kaybettiler. Savunma yine bir şekilde saha içinde mücadelesine devam etse de hücumun hiç işlememesi ve kendilerini de epey bir hırpaladı. Artık kalan iki maçta sıfır hata ile oynamaları gerekiyor.

5- Seattle Seahawks (NFC Batı, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

En yakın rakibinin kaybettiği haftada zorla da olsa kazanan Seattle Seahawks, NFC Batı liderliğini şimdilik ele geçirdi. Ancak sezon içinde ilk maçı kaybettiği Los Angeles Rams ile bu sefer deplasmanda karşılaşacak olan Seattle ekibi için son oynanan Washington karşılaşması kafalarda soru işareti bırakacak derecede geçti. Koca bir yarı boyunca sadece bir TD yapması ve hücumda efektif bir oyun sahaya yansıtamamaları bu maç özelinde yeterli gibi gözükse de bu tarz bir oyun savunmanın açıklarını da gözler önüne serdi. Rams ile oynayacakları bu final maçı öncesi daha derli toplu bir Seahawks olması kendileri için hem moral hem de iyi bir playoff avantajı sağlayabilir.

6- Indianapolis Colts (AFC Güney, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Indianapolis Colts, AFC Güney’deki liderliğini sürdürmek adına karşılaştığı Houston Texans önünde öne geçmesine rağmen gerek rehavet gerekse yapılan bireysel hatalar yüzünden az kalsın maçı kaybetme noktasına bile geldi. Lakin Philip Rivers’ın da son dakikalardaki güzel pasıyla öne geçen Colts, son dakikada rakibini turnover’a zorlayarak maçı zorla da olsa kazanmayı bildi. Zaten rakibin koşu hücumu kötüyken Jonathan Taylor’u efektif kullanamayan hücumda Zach Pascal kurtarıcı olarak iki TD yaparak maçın dikkat çeken oyuncusu oldu. Nitekim Colts için bir sonraki hafta oynayacağı Steelers maçı ise bir nevi “Ölüm Kalım” maçı olacak.

7- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Sezonun en ciddi Super Bowl adaylarından olan Pittsburgh Steelers’ın serbest düşüşü ligin en kötü takımlarından olan Cincinnati Bengals karşısında da devam etti. Big Ben’in takımı yeterli derecede taşıyamaması, koşu hücumlarının eksiği, receiverların saçma sapan dansları… Savunma ise her zamanki gibi yerli yerinde ancak işlemeyen bir hücum olunca takım olarak bir çöküş başlıyor. Şimdi ise önlerinde iki çok önemli Colts ve Browns maçları var ki şu oyunla ikisinden de mağlubiyet alırlar ise hiç sürpriz olmaz.

8- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:9  

Bay haftasından sonra sezonu hatasız tamamlamayı hedefleyen Tom Brady ve arkadaşları Georgia’daki geç açılsalar da yaptıkları geri dönüşle sürprize izin vermedi. Özellikle hücumda ikinci yarıda daha farklı hücum varyasyonları denemeleri işlerini biraz daha kolaylaştırdı. Nitekim sakatlığından dolayı oynamayan Ronald Jones’un bir müddet daha sahada yer alamaması Leonard Fournette’nin yükü biraz daha arttırdı ki Fournette’nin de bu manada takımına kalan maçlarda da hatta playoff’ta da benzer katkıları vermesi gerekiyor.

9- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Beklenildiği üzere Jacksonville Jaguars karşısında rahat kazanan Baltimore Ravens, playoff takibini sürdürdü. Takımın maçı erkenden koparması geri kalan bölümde Lamar Jackson’un biraz daha pas oyunlarına yönelmesine neden olurken receiver Hollywood Brown’un da sezonun ilk maçından sonra en çok pas yakaladığı maçı oynamasını sağladı. Asıl soru işareti Lamar Jackson’un bu pas oyunlarını daha zorlu maçlarda da oynayıp oynamayacağı.

10- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Baltimore Ravens karşısındaki mağlubiyetini yarasını New York Giants karşısında saran Cleveland Browns’ta Baker Mayfield son maçlardaki oyununu bu maçta da devam ettirerek son dört maçta on TD pası atmayı başardı. Öte yandan en yakın rakipleri Steelers’ın kaybetmesi ve son maçlarının Steelers ile oynayacak olması Browns’u 31 yıl sonra AFC Kuzey şampiyonluğuna ciddi şekilde yaklaştıran bir husus olabilir.

11- Tennessee Titans (AFC Güney, 10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Zayıf rakibi Detroit Lions karşısında maçından başından itibaren yüksek vitesle oynayan Mike Vrabel’in öğrencileri, sahadan da farklı galibiyetle ayrıldı. Playoff yolunda alınan bu zaferle birlikte Ryan Tannehill’in üç TD pası ve iki koşu TD’si ile birlikte toplam beş kez skora direkt olarak katkı sağlaması Derrick Henry dışında da bu takımın hücumda ne kadar iyi işler yapabileceğini ortaya koyar nitelikte. Ayrıca bu tarz hücum performansıyla da savunmadaki eksiklerde bir bakıma arka planda kalsa da Vrabel’in redzone savunmasına bir daha ağırlık vermesi şart.

12- Miami Dolphins (AFC Doğu, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Kaderini belirleyecek olan üç maçtan ilkini New England Patriots’a karşı oynayan Miami Dolphins, ilk yarısı biraz tutuk olduğu maçta ikinci yarı çaylakları Tua ve Salvon Ahmed’in önderliğindeki hücum performansıyla kazanmayı bildi. Şimdi ki rakip ise playoff şansı az da olsa devam eden Las Vegas Raiders. Maçın kilit noktası ise hücumda Patriots maçının ikinci yarısındaki hücum oyununun devam etmesi.

13- Arizona Cardinals (NFC Batı, 8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Geçen hafta kazanıp ligin son bölümünde çıkış arayan Arizona Cardinals, Philadelphia Eagles karşısında savunmada tökezlerseler de hücumdaki oyunlarıyla bir şekilde kazanmayı başardılar. Kyler Murray beş hafta sonra koşu TD’si yaptı ve bu sezon ilk kez 400 yard üstü pas atmayı başardı. Hücumda verimleri düşmediği sürece Cardinals kazanmaya devam eder ve playoff’ta kendisine yer bulur.

14- Los Angeles Rams (NFC Batı, 9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Aldığı galibiyetlerle bir anda favoriler arasında kendisine yer bulan Los Angeles Rams, belki de lig tarihinin en utanç verici mağlubiyetlerinden birisini aldı. Savunma kesinlikle tanınmayacak haldeydi. Fakat önlerindeki Seahawks maçını kazandıkları takdirde yine zirvede olacaklar.

15- Chicago Bears (NFC Kuzey, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

5-1’lik dereceden seri mağlubiyetlerle 5-7’e kadar gerileyen Chicago Bears, bu hafta deplasmanda Minnesota Vikings’i mağlup ederek tekrardan yüzde elli galibiyete ulaşmış oldu ve bunu da sezon başında çok tartışılan Mitch Trubskiy ile gerçekleştirdi. Ancak takımın sorununun oyun kurucu olmadığı son iki maçta da anlaşıldı ki ikinci senesindeki koşucu David Montgomery iki maç üst üste yüz yardı geçmeyi başardı ve son üç maçta beş koşu TD’ı ile takımına ciddi katkı sağladı. Koç Nagy’nin bulduğu çözümde sezon sonuna kadar devam etmesi Bears’ı playoff yarışı içinde tutabilir.

16- Washington Football Team (NFC Doğu,6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Alex Smith’in yokluğunda starter olan Dwayne Haskins, çok büyük bir hayal kırıklığı oldu. Eline geçen bu fırsatı çok kötü kullanan genç oyun kurucu, takımının da bir ihtimal kazanabileceği maçtan mağlup ayrılmasına vesile oldu. Üstüne üstlük maç sonrası parti yapıp görüntüleri sosyal medyaya düşen Haskins ise karakter anlamında da sorunları olduğunu gözler önüne serdi. Neyse ki Alex Smith geri döndü de takımı hemen toparlar.

17- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 4-9-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Jalen Hurts ile ikinci maçından mağlubiyetle ayrılan Philadelphia Eagles için bardağın dolu tarafına bakılırsa oynanan mücadeleci oyun takımı biraz daha canlandırmış gibi. Nitekim yedek kulübesinden takımı destekleyeceğine huysuzlanmaya başlayan Carson Wentz ise takım arkadaşlarının ortaya koymuş olduğu performanstan rahatsız olmuş gibi. Wentz bilmecesi Eagles’ın tüm off-sezonunu meşgul edeceğe benziyor.

18- New England Patriots (AFC Doğu, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Yıllar sonra playoff şansı resmi olarak biten New England Patriots için bu sezon yeni bir dönemin başlangıcı niteliğinde devam ediyor. Belli ki Cam Newton beklenen etkiyi yapamadı ve takımın hücumu eski usul koşu oyunları dışında pek çıkamıyor. Tecrübeli koç Belichick’in artık farklı bir şeyler yapması şart. Mesela öncelikle Cam Newton yerine kalan maçlarda Jarrett Stidham’ı sürebilir…

19- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Derek Carr’ın sakatlığından sonra sahneye çıkan Marcus Mariota, oyuna girmesiyle birlikte hücuma hareket kattı. Ancak savunmadaki eksiklerin devam etmesi Mariota’nın da Raiders formasıyla ilk galibiyeti almasına engel oldu. Derek Carr’ın sakatlığı geçmiş gibi görünse de Mariota, kalan iki maçta starter olmaya devam etmesi gayet olası. Öte yandan 6-3 durumdayken beş maçın dördünü kaybeden Raiders içinse bu sezon bir başka hayal kırıklığı olduğu söylenebilir.

20- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

İki hafta önce playoff takımı olan Minnesota Vikings, artarda yenilgilerle kendi kendini yarış dışında bıraktı. Bu süreçte Kirk Cousins’in çıkıp takımına maç kazandıramaması da yine kendisiyle ilgili eleştirilerin artmasına neden oldu. Ancak koç Zimmer’in Cousins’ta bu kadar ısrarının devam etmemesi gerekir.

21- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Bu sezon ilk kez iki maç üst üste kazanan Dallas Cowboys, ikinci haftadan sonra ilk kez bir maçta 40 sayı atmayı başardı. Ezekiel Elliot’un yokluğunda sahneye çıkan Tony Pollard, bu takımda iyi işler yapabileceğini kanıtladı. Savunma ise geçen haftaki oyununu bu haftada devam ettirerek görece iyi bir performans sergiledi. Nitekim sırada ezeli rakipleri olan Philadelphia Eagles var ve Cowboys’un sezonu adına belki de final karşılaşması olacak. Ayrıca gelecek sezon takımda kalacağı söylenen Mike McCarthy’nin de akıbeti bu maçı kaybederse değişebilir.

22- San Francisco 49ers (NFC Batı, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Sakatlık belasının bir türlü bitmediği Kyle Shanahan’ın ekibinde şimdi de yedek oyun kurucu Nick Mullens ve Raheem Mostert’ta bu listede kendisine yer buldu. Ancak C.J. Beathard’a pek güvenmeyen Shanahan, eski ilk tur seçimi Josh Rosen’ı kadroya katarak ilginç bir hamleye imza attı. Belki de Rosen bu takımda ikinci oyun kurucu olarak kendisine yer bulabilir?

23- New York Giants (NFC Doğu, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Tüm sezon boyunca savunmanın taşıdığı Giants’ta Daniel Jones’un sakatlığından sonra starter olan Colt McCoy’da New York ekibinin hücumuna çare olamadı. Takımın hücumundan sorumlu Jason Garrett için ise sezon sonunda ayrılık pek uzak değil gibi gözüküyor. Ayrıca en yakın rakibinin kazandığı haftayı yenilgiyle kapatarak playoff şanslarını da zora soktular.

24- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Yine bir öne geçme, yine önde olduğu maçı kaybetme… Atlanta Falcons izleyenleri yine şaşırtmadı ve 17 sayı önde olduğu maçı rakibine teslim etti. Matt Ryan’ın bu takımda miladi artık dolduğu açıkça belli oluyor. Takımın başta oyun kurucu olmak üzere ciddi bir değişikliğe gitmeye ihtiyacı olduğu açık. Ancak hala bir genel menajerin bile olmaması kafalarda soru işareti bırakıyor.

25- Denver Broncos (AFC Batı, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Sezonun en dalgalı takımlarından olan Denver Broncos, Panthers karşısında oynadığı oyunla bir ara izleyenleri heyecanlandırsa da Bills karşısında yine kötü oyununa geri döndü. Artık tek teselli önlerindeki Chargers maçı ki gruptaki ezeli rakibi karşısında kazanarak sezonu biraz moralli tamamlayabilirler.

26- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Son iki maçtır sallanan Justin Herbert, Las Vegas Raiders deplasmanında toparlanarak takımına galibiyeti getiren oyuncuların başında yer aldı. Koltuğu sallanan koçlardan olan Anthony Lynn için son iki maçtaki galibiyet biraz rahatlatmış gibi gözükse de kalan iki maçta da takımının aynı performansı göstermesi gerekecek.

27- Detroit Lions (NFC Kuzey, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Sezondaki dokuzuncu mağlubiyetini alarak yine gelecek yılı düşünmeye başlayan Lions’ta genel menajer adaylarıyla yapılan mülakatlar gündemin birinci maddesi olarak öne çıkıyor. Ancak gelecek olan kişinin ciddi bir enkaz alacağı da ortada. Bu takımı “kazanan” bir ekibe döndürmek uzun vadede ve sabır gerektirecek bir iş gibi gözüküyor. Bu yüzden yapılacak seçimde bu kriterlerin göz önüne alınması gerektiği de aşikâr.

28- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 3-10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Çok kötü giden sezonda Pittsburgh Steelers karşısında son yılların en iyi oyununu oynayan Cincinnati Bengals, Ryan Finley ile birlikte ezeli rakibi karşısındaki galibiyet hasretini sonlandırdı ve aynı zamanda ciddi bir yarada bırakmış oldu. Yine de bu takımın sorunlarını böyle bir galibiyetle ört pas etmek pek doğru olmaz ki zaten bu tarz zaferler sürekli olacak işler değil. Kısacası Zac Taylor’un koltuğu hala sallantıda.

29- Houston Texans (AFC Güney, 4-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Indianapolis Colts karşısında sürpriz yapmaya çok yaklaşan Houston Texans, ilk maçta olduğu gibi redzone’da fumble yaparak topu rakibine teslim etti ve sahadan yenilgi ile ayrıldı. Hafta içinde de genel menajer adaylarıyla yaptığı görüşmelerle öne çıkan Houston ekibi için yeni sezonda nasıl bir yol izleyeceği kalan iki maçtan daha büyük bir öneme sahip hale geldi.

30- Carolina Panthers (NFC Güney, 4-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:29  

Green Bay Packers karşısında mücadele etseler de Matt Rhule’un takımı için yenilgi kaçınılmaz oldu. Artık bu takımın bir şekilde kazanmanın bir yolunu bulması gerekiyor bu sezon gösterdi ki bunu Matt Rhule ile yapmaları pek kolay olmayacak.

31- New York Jets (AFC Doğu, 1-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Bu hafta Los Angeles Rams’i yenerek ilk galibiyetlerini almayı başardılar. İş bölye olunca 2021 NFL Draftı’nda ilk sıra seçim hakkını Jaguars’a kaybettiler. Şimdi Google’a, “Justin Fields Kimdir?”, “Justin Fields nasıl bir oyuncudur?”, “Justin Fields mı? Sam Darnold mu?” yazabilirler…

32- Jacksonville Jaguars(AFC Güney, 1-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:30  

Baltimore Ravens’a kaybeden Jacksonville Jaguars, New York Jets’in kazanmasıyla haftanın en kârlı takımlarından birisi oldu. Draft’ta birinci sıraya yükselen Jaguars, kaza bela bir maç kazanmazsa ilk sıradan oyun kurucusunu rahat rahat seçecek. O yüzden iki maç daha kötü oynamaya ve maç kaybetmeye devam!