NFL’de normal sezonun bitimine sadece bir hafta kaldı. Son haftada AFC’de dört playoff bileti için beş takım, NFC’deki üç playoff bileti için ise altı takım mücadele ediyor.

AFC’deki playoff resmine baktığımızda yarışta olan takımlar Tennessee Titans, Indianapolis Colts, Miami Dolphins, Baltimore Ravens ve Cleveland Browns şeklinde gözüküyor.

Burada Miami Dolphins, Buffalo Bills karşısında galip geldiği takdire diğer maçların sonuçlarına bakmaksızın beşinci sıradan playoff’lara girmeye hak kazanacak. Benzer şekilde Baltimore Ravens’ta, Cincinnati Bengals karşısında maçtan zaferle ayrılırsa diğer maçların neticelerinden bağımsız olarak onlarda playoff’a yerlerini alacaklar. Ancak Ravens’ın, Dolphins’in kazandığı durumda ise altıncı sırada yer alacağını belirtelim. Ravens’ın sırasını ise Dolphins ve Browns’un sonuçları belirleyecek. AFC’de işleri karıştıran takımlar ise Indianapolis Colts ve Cleveland Browns olarak öne çıkıyor.

Cleveland Browns’un playoff’a kalmasının iki yolu var: birincisi Pittsburgh Steelers karşısında galip gelmek. Eğer galip gelirler ise yedinci sıradan bileti kapacak olan Browns’un sırasını belirleyecek maçlar ise Dolphins ve Ravens maçının sonucu olacak.

İkinci seçenek ise Pittsburgh Steelers karşısında galip gelemezlerse, o zaman Bengals ve Jaguars’tan bir sürpriz beklemek zorunda kalacaklar. Ancak burada belirtmek gerekir ki tek başına Bengals’ın Ravens’ı mağlup etmesi Browns’u playoff’lara sokmaya yeterli olmayacak çünkü Ravens, iki maçta da Browns’u mağlup ettiği için ciddi bir avantajı bulunuyor. Ancak Jaguars da Colts’u mağlup ederse Browns yenilmesine rağmen playoff’a girebilecek.

İşleri karıştıran son takım olan Indianapolis Colts’un ile olayı biraz daha karışık. Mavi beyazlı takımın playoff şansı devam etmesi dışında aynı zamanda AFC Güney’i kazanma şansı da ciddi şekilde devam ediyor. Tennessee Titans’ın son hafta Houston Texans’ın önünde galip geldiği senaryoya baktığımızda Colts’un playoff yapmasının tek yolu Miami Dolphins, Baltimore Ravens veya Cleveland Browns’tan birisinin muhakkak kaybetmesi. Ancak ola ki Houston Texans, kendilerine son dakika da bir güzelliği yapar ve Titans’ı yenerse, o zaman Indianapolis Colts, AFC Güney şampiyonluğunu ilan ederek playoff’a girerecek ve Tennessee Titans dışarıda kalan takım olacak. Tabii tekrar belirtmek gerekir ki tüm bu senaryolar Colts’un Jaguars’ı yendiği anda geçerlilik kazanacak; diğer türlü direkt olarak dışarıda kalıyorlar.

NFC’de ise NFC Doğu grubunu bir kenarda tutarsak benzer bir tablo var ancak burada ilk üç sıra takımları kesin olarak belliyken wild card kovalayan takımlar olarak Chicago Bears, Arizona Cardinals ve Los Angeles Rams olarak öne çıkıyor.

İlk olarak Green Bay Packers, kazandığı takdirde ilk tur bay hakkını elde eden takım olacak. Ancak Packers’ın kaybettiği senaryoda da birinci sıra hakkı bulunuyor ki bu anda ancak ve ancak San Francisco 49ers’ın Seattle Seahawks’ı mağlup ettiği zaman devreye giriyor. O durumda Packers ve Saints 12-4’lük dereceye gelecek ve bu ikili arasında sezon içinde oynanan maçı Packers kazandığı için bir adım önde olacak.

New Orleans Saints’e baktığımızda ise birinci sırayı alabilecekleri tek bir mutlak geçer durum var o da Seattle Seahawks’ın San Francisco 49ers’ı; Chicago Bears’ın da Green Bay Packers’ı yenmesi. Burada Seahawks’ın galip gelmesi neden Saints’in işine gelecek diye sorulacak olursa, bahsi geçen durumda Saints, Seahawks ve Packers’ın üçü de 12-4’lik dereceye gelecek ve bu durumda aralarında maç oynanmadığı için grup içi maçlara bakılacak. Packers’ın grupta kaybettiği takımların daha düşük galibiyet yüzdesine sahip olması Packers’ı son sıraya; benzer durumlarda da Saints’in tüm grup içi maçlarını kazanmış olması kendilerini birinci sıraya taşıyacak. Bunlar dışında Saints’in ilk sırayı kapma şansı yok.

Benzer şekilde Seattle Seahawks’ın da ilk sıra için tek şansı hem New Orleans Saints hem de Green Bay Packers’ın kaybettiği senaryoda gerçekleşecek. Bunlar dışında sadece Packers’ın veya sadece Saints’ın kaybetmesinde ise ikinci sırada yer alma şansları var.

Kesin olarak playoff’ta yer alacak Tampa Bay Buccaneers’ın sırasını da belirleyecek olan karşılaşma ise Los Angeles Rams – Arizona Cardinals maçı olacak. Eğer Falcons’u yenerse direkt olarak beşinci sıranın sahibi olacak olan Bucs, Falcons’a kaybetmesi ve Rams’ın kazanması neticesinde ise altıncı sıraya gerileyecekler.

Asıl rekabetin olduğu takımlar ise Chicago Bears, Los Angeles Rams ve Arizona Cardinals olarak öne çıkıyor demiştik. Lakin burada pek bir karmaşa olmadığını söyleyelim. Öncelikle Chicago Bears, Green Bay Packers’ı yendiği takdirde bileti kapacak olan takım. Diğer taraftan Rams – Cardinals maçının galibi de playoff resminde kendisine yer bulacak. Sıra bakımından ise Rams’ın ve Bears’ın kazandığı senaryolarda Bears yedinci sıraya gerileyen takım olacak. Peki, Bears kaybederse hiç mi şansı yok? Evet var. Eğer Bears kaybederse o zaman Rams’in galip gelmesini bekleyecek.

Gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yer olan NFC Doğu’ya. Buradaki duruma baktığımızda ise en net takım Washington Football Team olarak öne çıkıyor. Ron Rivera’nın öğrencileri Philadelphia Eagles’i yendikleri anda playoff’ta yer alacaklar. Ancak mağlup olmaları durumunda ise herhangi bir şansları bulunmuyor. Öte yandan Washington’un kaybettiği senaryoda ise Dallas Cowboys – New York Giants maçının galibi NFC Doğu’nun şampiyonu olarak bileti kapacak. Giants şu an hem Cowboys’tan hem de Washington’tan bir galibiyet geride olmasına rağmen Washington’u iki maçta da yenmesi sebebiyle bu resim içinde yer alıyor.

Haftanın Notları  

– Minnesota Vikings karşısında altı koşu TD’si ile harikalar yaratan Alvin Kamara, bu alanda 91 yıldır bu rekoru elinde bulunduran Ernie Nevers’e ortak oldu. Ernie Nevers, en son 1929 yılında Chicago Cardinals’ta oynarken Chicago Bears’a karşı altı koşu TD’si yapmıştı.

– New Orleans Saints karşısında deplasmanda 52 sayı gören Minnesota Vikings takımı, 36 yıl sonra ilk defa bir dış saha maçından 50 sayı veya üstü yiyerek maçı tamamladı. Bahsi geçen maç ise 1986 yılında San Francisco 49ers’a karşı oynanmış ve Vikings maçı 51-7 kaybetmişti.

– Detroit Lions karşısında ilk yarıdan dört TD pasıyla fişi çeken Tom Brady, 2019 yılında Jameis Winston’un 33 TD pası ile kırdığı franchise rekorunu 36 TD’e taşıyarak bu anlamda ismini Buccaneers tarihine yazdırdı. Ayrıca geçtiğimiz sezon Patriots formasıyla 12 galibiyet alan TomBrady, Bucs forması altında da 10 galibiyete ulaşarak iki farklı takımda üst üste 10 galibiyet alan ilk NFL QB’si olmayı başardı.

– Tennessee Titans karşısındaki 11 pas yakalama ve üç TD ile birlikte bu sezonki rakamlarını 109 pas yakalama ve 17 TD’ye çıkaran Davante Adams, iki Hall of Famer Randy Moss ve Cris Carter’ın minimum 100 pas yakalama ve 17 TD’lik performanslarını tekrarlayan ilk oyuncu oldu.

– Sezonun süper çaylaklarından olan Justin Herbert, 28. TD pasını atarak NFL çaylak oyun kurucu rekorunu Baker Mayfield’ın elinden almayı başardı. Bununla birlikte şu an 4,034 pas yardı bulunan Herbert, 341 yard pas daha atarsa Andrew Luck’ın 2012 yılında sahibi olduğu çaylak oyun kurucu pas yardı rekorunun da yeni sahibi olmuş olacak.

– 16. haftanın en çok sayı üreten takımlarından olan Chicago Bears, Jacksonville Jaguars karşısında elde ettiği 41 sayı ile dört maç üst üste 30 veya daha fazla sayı bulmayı başardı. Bu başarıyı en son 1965 yılında head koç George Halas, running back Gale Sayers ve tight end Mike Ditka önderliğinde elde edebilmişti. Son maçlarında da 30 sayı elde edebilirlerse franchise rekoru kırmış olacaklar.

HAFTANIN MAÇI: Minnesota Vikings (33) – New Orleans Saints (52)  

Maçın Adamı: Alvin Kamara (155 yard koşu, altı TD koşu, 3-5 pas yakalama, 17 yard)  

16. haftanın açılış karşılaşmasında kozlarını paylaşan Minnesota Vikings ve New Orleans Saints takımları her zaman olduğu gibi yine oldukça heyecanlı bir mücadele izleyenleri tanıklık ettirdiler. Maç başında başlayan TD serüvenin son saniyeye kadar devam etmesi ve mücadelenin üst seviyede olması bol skorlu bir oyun ortaya çıkarırken Saints koşucusu Alvin Kamara’nın “Ben tek siz hepiniz” modunu açması Vikings’i sahadan silen durumların başında geldi

Kazanan taraftan başlayacak olursak Chiefs maçıyla sahalara dönen Drew Brees, yine starter olarak başladı. Nitekim pek gününde gözükmeyen tecrübeli oyun kurucu 48 maç sonra ilk defa bir maçı iki interception atarak tamamladı. Maç içindeki ana pas istasyonu Jared Cook veya Emmanuel Sanders olurken rakip savunma hattından temastan kaçınmak için topu elinden hızlı çıkarmaya çalıştı. Ancak bu hususta Jared Cook’a pas atmak isterken Cook’un henüz seperation’u gerçekleştirememişken topu elinden kaçırması Brees’in kalitesine yakışmayan bir turnover’a vesile oldu. Bildğimiz Brees bu olmadığına göre bir an önce toparlaması Saints’in en çok isteyeceği şeydir.

Sadece maça değil haftaya da damgayı vuran Alvin Kamara, altı koşu TD’si ile başta da belirtildiği üzere Vikings’i darmadağın etti. Zone blok konusunda ligin en iyisi olan Saints hücum hattının kendisine açtığı koridorları iyi değerlendiren Kamara, temas alsa bile end zone’a ulaşmasıyla ne kadar kuvvetli bir oyuncu olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdi. Tekrar hücum hattına dönecek olursak, sadece rakip savunma hattına değil aynı zamanda ikinci kademede linebackerlara yaptıkları bloklarla da alan açmaları çok değerli bir iş oldu.

Savunma kısmında ise takımın sack lideri Trey Hendrickson’un yokluğu fazla hissedilmedi. Genel anlamda savunma hattı fizik olarak Vikings hücum hattına ciddi üstünlük sağlarken Kirk Cousins’i da epey zorladılar. Aşilini koparan Kwon Alexander maça devam edemezken yerini alan Alex Anzalone, secondary’den Malcolm Jenkins ve Chauncey Gardner-Johnson’dan gelen destekle o bölgede fazla sırıtmadı. Malcolm Jenkins demişken sezon boyunca secondary dışında ön tarafa destek veren tecrübeli safety takımın joker oyuncusu konumunda ki oyunuyla fark yaratmaya bu maçta da devam etti. Yedi tackle, yarım sack ve iki QB teması ile oyunun her bölgesinde olan Jenkins, Saints savunmasının bel kemiği olarak değerlendirilebilir.

Kaybeden tarafta ise oyun her büyük maçta olduğu gibi Dalvin Cook üzerinden şekillendi. Pas korumasında pek etkili olmayan hücum hattı işini koşu oyunlarında iyi yerine getirdi. Ancak oyunun pasa doğru gittiği yerlerde yine sahneye çıkamayan Kirk Cousins, Saints pass rush’larının altında terledi. Öte yandan pas oyunlarında daha çok Justin Jefferson veya Adam Thielen’i birebirdeki bireysel yetenekleriyle ilerlemeye çalışmaları ve bunu da zaman zaman playaction oyunlarıyla yapmaları dikkat çeken noktaydı. Endzone’da topla iki kere buluşan tight end Irv Smith Jr. ise Thielen ve Jefferson’un rakip savunmada oluşturduğu dikkat dağınıklığını iyi değerlendiren isim oldu.

46 yıl sonra ilk defa bir maçta 50 sayı üzeri yiyerek sahadan ayrılan Vikings savunması maç boyunca iki interception dışında çok verimli oldukları söylenemez. Everson Griffen ve Yannick Ngakoue’nin takımdan ayrılışı; Danielle Hunter’ın sakatlığından dolayı sezonu kaçırmasından dolayı iyice zayıflayan savunma hattı Alvin Kamara’ya engel olamazken Brees üzerinde fazla bir baskı da oluşturamadılar. Benzer şekilde linebacker hattında Anthony Barr ve Eric Kendricks’in yokluğunda o bölgeyi çekip çevirecek bir isminde olmaması secondary’den safety Harrison Smith’in sürekli ön alana gelmesine ve orada oluşacak eşleşmelerde üstünlük sağlamaya çalışması arkada sadece tek safety olarak Anthony Barr’ın bırakılmasına neden oldu ki Saints’te burada oluşan açıkları çok iyi değerlendirerek sonuca ulaştı.

En nihayetinde iki haftalık mağlubiyet serisini güzel bir galibiyetle sonlandıran New Orleans Saints, son maçlar öncesi moral buldu. Eline geçen playoff şansını seri mağlubiyetlerle harcayan Minnesota Vikings ise savunma açıklarının kendisine iyi bir ders olabileceği maçı tamamladı.

HAFTANIN OYUNCUSU: Alvin Kamara  

Geçen sezon beklentilerin çok altında kalan Alvin Kamara, bu sezonun başında kontrat almasıyla birlikte adeta uçuşa geçti. Sadece bu maç özelinde değil sezon boyunca Saints’e gerek pas gerekse koşu oyunlarında ciddi bir esneklik katan 25 yaşındaki koşucu, kariyer yılında lig tarihine geçen performansa imza atmayı başardı. Özellikle Michael Thomas’ın bir var bir yok olmasından sonra Kamara’nın bu denli sorumluluk alması Saints’i playoff’a götüren etmenlerin başında gelmekte olduğu kesin.

HAFTANIN HÜCUM VE SAVUNMA 11’İ  

QB  Tom Brady (TB)DE  Chase Young (WAS)
RB  Alvin Kamara (NO)DT  Grady Jarrett (ATL)
WR  Stefon Diggs (BUF)DT  Chris Jones (KC)
WR  Mike Evans (TB)DE  Randy Gregory (DAL)
WR  Davante Adams (GB)OLB  Christian Kirksey (GB)
TE  Darren Waller (LV)ILB  Roquan Smith (CHI)
LT  Trent Williams (SF)OLB  Joe Schobert (JAX)
RT  Ryan Ramczyk (NO)CB  Mike Hilton (PIT)
LG  Quenton Nelson (IND)CB  K’Waun Williams (SF)
RG  Robert Hunt (MIA)S  Darnell Savage (GB)
C  Eric McCoy (NO)S  Jordan Whitehead (TB)


GELECEK HAFTANIN MAÇLARI

Pazar – 21.00  Miami DolphinsBuffalo Bills
New York JetsNew England Patriots
Baltimore RavensCincinnati Bengals
Pittsburgh SteelersCleveland Browns
Minnesota VikingsDetroit Lions
Dallas CowboysNew York Giants
Atlanta FalconsTampa Bay Buccaneers
Ptesi – 00.25  Las Vegas RaidersDenver Broncos
Los Angeles ChargersKansas City Chiefs
Jacksonville JaguarsIndianapolis Colts
Tennessee TitansHouston Texans
New Orleans SaintsCarolina Panthers
Green Bay PackersChicago Bears
Seattle SeahawksSan Francisco 49ers
Arizona CardinalsLos Angeles Rams
Ptesi – 04.20  Washington Football TeamPhiladelphia Eagles

Grup içi büyük bir heyecanla sahip olacak 17. haftada başta da belirtildiği üzere playoff resmini belirleyecek maçlar ön planda olacak. Haftanın maçlarında öne çıkan notlar ise şu şekilde:

Buffalo Bills – Miami Dolphins: Bills head koçu Sean McDermott, 2017 yılından bu yana Dolphins’e karşı 6-1’lik üstünlüğü bulunuyor.

Baltimore Ravens – Cincinnati Bengals: Ravens benzer bir tabloda yer aldığı 2017 yılında, Bengals rakibini mağlup ederek playoff dışına itmişti.

Pittsburgh Steelers – Cleveland Browns: Browns kazanması dâhilinde 18 yıllık playoff hasretini dindirecek. Steelers’te Big Ben yerine Mason Rudolph oynayacak ve Mason Rudolph-Myles Garrett ikilisi geçen seneki olaylı maçtan yine karşı karşıya gelecek.

Dallas Cowboys – New York Giants: Cowboys, New York’un mavilerine karşı oynadığı son yedi maçtan da galip ayrıldı.

Atlanta Falcons – Tampa Bay Buccaneers: Tom Brady ve arkadaşları bu sene maç başı 29.9 sayı ortalaması ile kulüp rekoruna sahipler.

New Orleans Saints – Carolina Panthers: Saints, Drew Brees’in starter olduğu son dokuz maçta da en az 25 sayı bulmayı başardı.

Green Bay Packers – Chicago Bears: Packers rakibiyle on yedinci haftada beş maç oynadı ve hepsinde de galip gelen taraf oldu.

Los Angeles Rams – Arizona Cardinals: Rams, Sean McVay döneminde Cardinals’a karşı maç kaybetmedi.

Bir önceki yılın bir sonrakini aratmaması dileğiyle… Herkese iyi haftalar.