Döndük, dolaştık geldik her şeyin netleşeceği son haftaya… Dört aylık maratonun son haftası olan 17. haftada kafalardaki tüm soru işaretleri cevabını bulacak. 16. hafta özelinde ise ilk 14 sıradaki takımlar playoff takımları gibi sıralanmışken peşinde yer alan Dallas Cowboys ise büyük bir sürprizin peşinde düşmüş bir şekilde son üç haftadaki çıkışını sürdürdü. Orta sıralardaki sirkülasyon bu haftada devam ederken Jacksonville Jaguars hem 2021 draft’ında birinci sırada seçim hakkını hem de güç sıralamasında da son sırayı garantiledi!

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 14-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Sezonun en kötü maçlarından birini oynayan Andy Reid’in öğrencileri, beklenenden aşırı zorlandıkları Atlanta Falcons karşılaşmasında son saniyelerdeki oyunlarıyla kazanmayı bildiler. Patrick Mahomes’un maç boyunca sanki sahada dublörü varmış gibi oynayıp maçın son dakikada kendisini hatırlaması ve Demarcus Robinson’a attığı kritik pası galibiyeti getirdi. Herkesi şaşırtan bu oyun ile sahadan galibiyetle ayrılan Chiefs için artık ilk tur bay hakkı ve ev sahibi avantajı sağlanmış oldu. Ancak çaylak koşucu Cylde Edwards-Helaire’nin yerine starter olan Le’Veon Bell’in böyle bir maçta öne çıkamaması kendisinin de artık uzatmaları oynadığının bir göstergesi.

2- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Karlı bir Green Bay akşamı attığı dört TD pasıyla sevenlerinin içini ısıtan Aaron Rodgers, takımını emin adımlarla NFC’de birinci sıraya yükseltirken, takım olarak da geçen seneye göre hücumda üst düzey bir verimlilikle playoff’a girmeleri Packers’ı ciddi bir Super Bowl adayı olarak görmemize neden oluyor. Savunma anlamında ise Derrick Henry’e karşı başarılı bir sınav verildi. Playoff öncesi aslında defansta da boş olmadıklarını gösterdiler.

3- Buffalo Bills (AFC Doğu, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Hücumdaki üretken oyununu New England Patriots karşısında da devam ettiren Buffalo Bills, karşılaşmayı farklı kazandı. Josh Allen, her geçen maç biraz daha üstüne koyup komple bir oyun kurucu haline dönüşmesi Bills’i de playoff’larda favoriler konumuna getiriyor. New York ekibi için artık son maçını da tamamlayıp playoff’taki rakibini beklemek var.

4- New Orleans Saints (NFC Güney, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Tüm sezon boyunca hücumunu koşu üzerinden yönlendiren New Orleans Saints, iki maçlık mağlubiyet serisini Minnesota Vikings karşısındaki üstün koşu oyunlarıyla farklı kazanmayı başardı. Yıldız koşucu Alvin Kamara, altı TD ile neredeyse bir asırdır kırılmayan NFL rekorunu egale etti. Pas oyunlarına henüz ihtiyaç duymasalar da Brees’in de biraz daha ritim tutması şart.

5- Seattle Seahawks (NFC Batı, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

NFC Batı liderliği adına çok kritik bir maçtan galibiyetle ayrılan Seattle Seahawks, grup liderliğini garantilerken birinci sıradan playoff yapmanın da hesaplarına başladı. Rams karşısında mükemmel bir oyun oynamasalar da kazanmayı bilmeleri takımın momentumunu arttırırken savunmanın da daha mücadeleci bir oyunu Seahawks adına olumlu olarak nitelendirilebilecek durumlar. Pete Carroll’un öğrencileri son maçını kazanıp playoff’taki yerlerini bekleyecekler.

6- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Detroit Lions karşısında sezonun en rahat maçını oynayan Tom Brady ve arkadaşları daha ilk çeyrekten maçı bitirdi. Dört TD pası atan Tom Brady, ikişer TD ile oynayan Mike Evans ve Rob Gronkowski adeta güven tazelediler. Hatta ikinci yarıda sahneye çıkan Blain Gabbert bile iki TD ile maçı tamamlayadı. Buccaneers için artık önlerindeki son maçı da kazanıp playoff hazırlıkları da başlayacaktır.

7- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Üç maçlık mağlubiyet serisini 17 sayıdan geri gelerek aldığı galibiyetle sonlandıran Pittsburgh Steelers, sürprize yer vermedi. Big Ben’in maçın ikinci yarısında daha derli toplu gözükmesiyle birlikte yaptığı olumlu işler galibiyetin kilit noktası oldu. Nitekim normal sezonu Mason Rudolph ile kapatacak olan Mike Tomlin’in öğrencileri için bu galibiyet bir bakıma takıma ciddi bir momentum da kattı.

8- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

New York Giants karşısında da kazanmayı bilen Baltimore Ravens, galibiyet serisini dört maça çıkardı. On ikinci haftadaki mağlubiyetten sonra toparlayan Ravens’ta bu süreçte J.K. Dobbins, 265 koşu yardı ve dört TD elde ederek takımın ana top taşıyıcısı oldu. Yarışta takip ettikleri Indianapolis Colts’un kaybetmesiyle kendisini potada bulan Lamar Jackson ve arkadaşları, daha önce kaybederek playoff’u kaçırdıkları Cincinnati Bengals karşısında benzer bir kaza yapmadıkları sürece Ocak ayını görebilecekler.

9- Tennessee Titans (AFC Güney, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Green Bay Packers karşısında Derrick Henry’den alışılagelmiş verimi alamayan Tennessee Titans, sezon başından beri sıkıntılı olan savunması bir kez daha başına bela açtı. Packers hücumu karşısında neredeyse hiç varlık gösteremeyen Mike Vrabel’ın savunması playoff öncesi kafalarda soru işareti bıraktı. Bu takım son hafta Houston Texans’ı yenip playoff biletini alması gayet makul bir olasılık ancak nereye kadar devam ederler orası soru işareti.

10- Miami Dolphins (AFC Doğu, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Hücumda Devante Parker olmadığı ve Mike Gesicki’nin sınırlı kullanıldığı maçta mucizeye imza atan Miami Dolphins, playoff umutlarını diri tutmayı başardı. Maç boyunca hücumda verimli olamayan Tua’nin yerine oyuna giren Ryan Fitzpatrick harikalar yaratırken maçın bitimine 10 kala facemask’inden çekilirken receiver Mack Hollins’e tamamladığı pas belki de kariyer hareketlerinden biri oldu. Oyun kurucu anlamında bu kadar esnek olan bilen Dolphins’te koç Flores’in bunu doğru bir şekilde kullanması ve her iki oyuncusunu da maça eşit derece hazırlaması galibiyetin arka planında kalan etmenlerden birisi. Artık her şey önlerindeki Buffalo Bills maçına bağlı.

11- Indianapolis Colts (AFC Güney, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Kazanması durumunda çok ciddi bir avantaj yakalama şansı olan Indianapolis Colts, ikinci yarıda sahada varla yokla bir oyunuyla sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Ligin bitimine çok az kalmışken ve kritik bir viraj dönülürken Philip Rivers ve arkadaşlarının bu oyunu pek kabul edilebilir değil. Ayrıyeten aldıkları bu mağlubiyetle birlikte de playoff resminin şu an için dışındalar ve tekrardan potada olmaları için kazanmaları da yetmiyor.

12- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

18 yıllık playoff hasretini sonlandırmak için gün sayan Cleveland Browns, ligin en kötü takımlarından olan New York Jets karşısında şok bir mağlubiyet alarak bu hasreti iyice zora soktu. Maç öncesi COVID-19 listesine giden receiver ekibinin olmaması Baker’ın elini ciddi şekilde zorlarken Nick Chubb ve Kareem Hunt’ın da alışılagelmişlerinden uzak olmaları Browns’u galibiyetten etti. Artık tek yapmaları gereken şartlar ne olursa olsun Pittsburgh Steelers’ı yenmek. Ancak bunu bu receiver ekibiyle yapamayacakları kesin.

13- Chicago Bears (NFC Kuzey, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Potadaki takımlardan Arizona Cardinals’ın haftayı mağlubiyetle kapatmasından sonra zayıf rakibi Jacksonville Jaguars karşısında hata yapmayan Chicago Bears, playoff biletinin ucundan tutmayı başardı. Trubisky ikisi pas biri ise koşu olmak üzere üç TD ile bir bakıma güven tazelerken intikam maçına çıkan Allen Robinson ise 103 yard top tutmayı başardı. Nitekim her ne kadar potada olsalar da bu senenin bölüm sonu canavarlarından biri olan Green Bay Packers’ı geçmeleri gerekecek ki bu maç aynı zamanda Trubisky’nin kariyeri açısından “Tamam mı? Devam mı?” maçı olacak.

14- Arizona Cardinals (NFC Batı, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Hücumda istenilen ritmi bir türlü tutturamayan Arizona Cardinals, sadece bir TD yapabildiği karşılaşmada San Francisco 49ers’a mağlup oldu ve playoff şansını kendi elleriyle rakibine teslim etti. Artık tüm olay son hafta Los Angeles Rams karşısında kazanmak ancak bunu bu hücum planı ile Rams savunmasını nasıl geçecekler orası soru işareti.

15- Los Angeles Rams (NFC Batı, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Sezonun tüm emeklerini iki haftada aldığı mağlubiyetlerle harcayan Los Angeles Rams, final niteliğindeki karşılaşmaya tüm sezon boyunca eleştirilen Jared Goff’tan yoksun olarak çıkacak. Koşu hücumları birinci tercihi olan Sean McVay’in bu oyunlardan istediği alamadığında Goff’un sorumluluk almaması Rams’in aslında bu sezonki en büyük problemiydi ve bunun bir benzerini de Seahawks karşısında yaşadılar. Nitekim yedek oyun kurucuları John Wolford ile Arizona Cardinals’tan galibiyetle ayrılmak zorundalar.

16- Washington Football Team (NFC Doğu,6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Alex Smith’in yokluğunda partilerde gezen Dwayne Haskins’e güvenen Washington Football Team, dişiyle tırnağıyla elde ettiği playoff avantajını genç oyuncunun kötü performansı nedeniyle son maça bıraktı. Nitekim Haskins’e daha fazla tahammül edemeyen Washington ekibi isabetli bir karar ile ikinci senesindeki oyun kurucuyla hemen yollarını ayırdı. Sezonun başında mağlup ettiği Philadelphia Eagles ile final maçına çıkacak olan Ron Rivera’nın takımının oyun kurucusu Alex Smith’in sakatlığı geçmemesi dahilinde Taylor Heinicke olacak. Öte yandan uyum ve profesyonellik sorunu yaşayan Haskins’in ligdeki akıbeti eğer mental açıdan bir destek almaz ise bu saatten sonra pekiyi gözükmediği söylenebilir.

17- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Son haftalardaki çıkışını Philadelphia Eagles karşısında da sürdüren Dallas Cowboys, aldığı galibiyetle Washington’un kaybettiği hafta bir anda playoff yarışının ortasında buldu kendini. Eleştirilerin hedefindeki Mike McCarthy’nin dokunuşları ve tecrübeli oyun kurucu Andy Dalton’un tecrübesini konuşturması hücumu canlandırırken savunmada da özellikle D-Line’nin toparlaması takımın çehresini epey bir değiştirdi. Peş peşe üç galibiyet alan Cowboys’un artık bir ritim tutturduğu da düşünülürse NFC Doğu’yu kazanma ihtimali bir hayli yüksek gibi gözüküyor.

18- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 4-10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Dallas Cowboys’a kaybederek playoff umutlarını tüketen Philadelphia Eagles’in sezonu aslında tam olarak bitti denemez. Son hafta Washington’a karşı oynayacakları karşılaşmayla bir bakıma NFC Doğu’nun kaderini doğrudan etkileyecek. Ancak Saints galibiyetinden sonra yarıştan bu denli kopmaları artık sorunun bir oyun kurucu problemi dışında head koç Doug Pederson’da da olduğunun bir göstergesi. Her ne kadar Philadelphia tarafından kredisi çok olsa da bakalım ne kadar daha cepten yemeye devam edecek.

19- New England Patriots (AFC Doğu, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:18  

12 yıllık playoff serisinin ardından 20 yıllık yüzde elli galibiyet serisini de sonlandıran New England Patriots için deyim yerindeyse kabus gibi bir yıl oldu. Bill Belichick’in takımı için artık yenilenme çanları çalmaya başlıyor ve buna mutlak suretle oyun kurucudan başlamaları şart. Sonrasında da bir wide receiver mümkünse…

20- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Playoff umutlarını son haftaya kadar taşımak için çıktığı karşılaşmadan dramatik şekilde kaybederek havlu atan Las Vegas Raiders, playoff hasretini dört yıla çıkarırken John Gruden yönetimindeki bir başka başarısız geçen sezonu da geride bırakmaya çok yakın. Eğer son maçlarında Denver Broncos karşısında da kaybedeler ise Gruden yönetiminde yüzde elli galibiyet oranına ulaşamamış olacaklar ki ulaşsalar ne olur…

21- San Francisco 49ers (NFC Batı, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Kötü giden sezonda bile tam bir sistem takımı olduğunu gösteren Kyle Shanahan ve öğrencileri, Arizona Cardinals karşısında iyi bir oyunla galip gelmeyi bildi. Hücumda bu sefer de Jeff Wilson ile koşan ve oyun kurucu pozisyonunda C.J. Beathard’ı oynatan 49ers, tam kadro olsa kim bilir neler yapabilirlerdi. Nitekim aldıkları galibiyetle NFC Batı grubunun kaderini belirleyen 49ers için Seahawks karşısında da benzer bir durumu yapmaları hiç de sürpriz olmaz.

22- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Sakatlıklardan dolayı savunmasında ciddi eksiler bulunan Minnesota Vikings, bir şekilde iyi bir derece elde etse de bunu koruyamadı ve sezonu iyi bir şekilde noktalama fırsatını da harcadı. Hele ki Alvin Kamara’nın altı koşu TD’si savunmanın ne kadar sıkıntılı olduğunu da gözler önüne serdi.

23- New York Giants (NFC Doğu, 5-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Artarda üç maçını da kaybeden New York’un mavilerinde işler pekiyi gitmiyor. Hücumun aksadığı zaten sezon başından beri belli iken son oynanan Baltimore Ravens karşısında bu sefer savunma bilindik oyunundan biraz uzaktı. Ayrıyeten aldıkları mağlubiyet ile playoff şanslarını başka maçlara da bağlamak zorunda kalan Giants’ta son hafta Dallas Cowboys önünde kazanmaları yeterli olmayacak ve Washington Football Team’in de kaybetmesini bekleyecekler. Fakat bu takım adına Ocak ayını görsek ne olur görmesek ne olur…

24- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Kötü giden sezonu Kansas City Chiefs galibiyeti ile bir nebze olsun hafifletmeye çalışan Atlanta Falcons, son saniyeye kadar saha içinde kalsa da maçın sonunu getiremedi ve bu sezon 11. mağlubiyetini aldı. En son 2014 yılında çift haneli mağlubiyet sayısına sahip olan Falcons, bu rekorunu da egale etmiş oldu. Yine de bu kötü gidişata rağmen son dört maçta sadece 126’sı pas yakalama sonrası yard olmak üzere toplamda 417 receiving yard elde eden Calvin Ridley, gelecek yıllarda da bu takımın ana hücum planı olacağını da kanıtlamış oldu.

25- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Justin Herbert’in 28. TD pasını atıp çaylak oyun kurucu rekorunu kırdığı maçta Los Angeles Chargers, Denver Broncos’tan rövanşı almayı başardı. Son üç maçından da galibiyetle ayrılan Chargers’ta ise en dikkat çekici ayrıntı bahsi geçen periyodda savunmanın toplam altı turnover yapması oldu. Koltuğu sallanan Anthony Lynn’in son çırpınışları Chargers’ı biraz daha toparlamış gözükse de takıma yeni bir kan gerekmiyor da değil.

26- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 4-10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Pittsburgh Steelers karşısında sürprize imza atan Cincinnati Bengals için, kazanmanın tadı güzel gelmiş olmalı ki bu sefer de Brandon Allen ile Texas deplasmanından hem de sezonda en çok sayı attıkları maçı oynayarak galibiyet ile dönmeyi başardılar. Joe Mixon’un yokluğunda forma giyen Giovani Bernard ve onun da yedeği olan Samaje Perine hücumun ana taşıyıcıları oldular ve galibiyette önemli pay sahibiydiler. Baltimore Ravens ile de sezonun kapanışını yapmaya hazırlanan turuncu siyahlı takım adına head koç Zac Taylor için de nihai karar belli olacak.

27- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Matt Rhule yönetimindeki beşinci galibiyetini alan Carolina Panthers, sözleşme yılındaki wide receiver Curtis Samuel’in koşu ve pasta toplam 158 yardlık oyunuyla sahadan galip ayrılmayı bildi. Ligin kötü ekiplerinden olan savunma ise üçüncü haftadaki Los Angeles Chargers karşılaşmasından sonra bir kez daha dört turnover ile galibiyette pay sahibiydi. Ayrıca ilk 11 haftada sadece 16 sack yapan Panthers savunması bu maçla birlikte son dört maçta 11 sack yapmayı da başararak biraz toparladı.

28- Denver Broncos (AFC Batı, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Bu hafta attığı iki INT ile rakibe en çok pas atan oyun kurucu listesinde zirveyi Carson Wentz ile paylaşan Drew Lock, Los Angeles Chargers karşısında ikinci yarıda biraz kıpırdasa da bu çırpınış yeterli olmadı. Gelecek sene Lock ile devam edilecekse bile 2021 draftından Broncos’un bir oyun kurucu seçmesi şart.

29- Houston Texans (AFC Güney, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Koşu savunmasının sıkıntısını yine çeken Houston Texans, on altı hafta sonunda ligin en çok koşu yardı veren ikinci takımı olurken benzer şekilde ligin en çok koşu TD’sine izin veren dördüncü takımı durumunda. Bu işe sezon başından beri çare bulamayışları beş maç üst üste olmak üzere on üç kez rakibe 100 yard üstünde izin vermeleri savunmayı dağıtmış durumda. Neyse ki Texans adına resmi olarak sezonun bitmesine bir maç kaldı.

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Tampa Bay Buccaneers karşısına saha içinde eksikleri olduğu kadar saha kenarında da koç ekibinin büyük bir çoğunluğundan yoksun olarak çıkan ve mücadele kelimesinin m’sinin kıyısından köşesinden geçmeyen Detroit Lions takımının, deyim yerindeyse sahadaki varlığı varla yok arası bir şeydi. Yeni sezon hazırlıkları başlayacaksa öncelik mutlaka savunma olmalı.

31- New York Jets (AFC Doğu, 2-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Haftalarca taşıdığı birinci sıra seçim hakkını Cleveland Browns karşısında aldığı sürpriz galibiyet sonrası Jaguars’A teslim eden New York Jets, izleyenleri şaşırtarak farklı bir strateji de hareket edebileceğinin de sinyallerini verdi. Belki de Sam Darnold ile devam etmeye karar vermişlerdir…

32- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:32  

Takibini sürdürdüğü 2021 draft’ının ilk sıra seçimini nihayet bu hafta resmi olarak elde etmeye başaran Jacksonville Jaguars, artık Trevor Lawrence için gün saymaya başlamış durumunda. Benzer şekilde maaş bütçesinde de yeterli açıklar bulunan Jaguars için artık son maçın tamamlaması dışında kadro planlaması hususunda nasıl bir yol izleneceği daha elzem hale geldi. Yine de bunun için de bir genel menajerin açıklanması gerek…