Tüm olumsuz koşullara rağmen fazlasıyla eşsiz bir NFL sezonunu geride bıraktık. Tom Brady ve Tampa Bay Buccaneers’ı şampiyonluklarından dolayı tebrik edip işimize bakalım. Evet, draft sezonuna hoş geldiniz. Koronavirüs salgını hayatın her alanını etkilediği gibi kolej futbolunu ve dolayısıyla NFL Draft’ını da etkiledi. Salgın nedeniyle bu sezonu pas geçen oyuncuların sayısı azımsanmayacak kadar çoktu ve takımların bu oyuncuları nasıl değerlendireceği soru işareti. Yine bu yıl scouting combine’da saha içi atletizm testleri yapılmayacak ve oyuncular kendi Pro Day’lerinde performans göstermeye başladı bile. Bu nedenler ve daha fazlasıyla birlikte bu sezon sürprizlere açık bir NFL Draft’ı beklememiz gerekiyor. Bununla beraber mock draft yapmakta haliyle zorlaştı tabi ama bu bizi durdurmuyor. İşte karşınızda draft sezonunun ilk mock draft’ı…

1- Jacksonville Jaguars – Trevor Lawrence, QB, Clemson

 NFL Draft’ında birinci sıra seçimleri genelde her zaman bellidir ve bu seneki belki de son dokuz yıl içinde en kesin olanı. Son zamanlarda medyada bazı takımların Zach Wilson’ı Trevor Lawrence’ın önüne koyduğu haberleri çıkmış olsa da bu Jaguars için bir şey ifade etmiyor. Jaguars çok uzun zamandır Lawrence’a kilitlenmiş durumda ve başka bir seçim yapma ihtimalleri yok. Trevor Lawrence, doğal QB karizması, cüssesi, kol kuvveti, doğru karar verebilme mekanizması, zekası ve atletizmi ile dört dörtlük bir quarterback potansiyeli.

2- New York Jets – Zach Wilson, QB, BYU

Tüm sezon boyunca Lawrence yarışını lider götürüp son düzlükte Jacksonville Jaguars’a kaybeden New York Jets çok kritik bir karar noktası olacak. Adam Gase’ten sonunda kurtularak yeni bir koç ekibini göreve getirdiler ve bu yeni ekip harıl harıl QB seçeneklerini değerlendirmekle meşgul. Bu değerlendirmeyi yaparken Darnold’ın “Gase sonrası sıçrama yapma” ihtimalini de göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Kendi tercihim Darnold ile devam etme yönünde olsa da Jets’in buradan yeni bir QB seçerek takımı reset’leyeceğini düşünüyorum. Zach Wilson, son iki sezonda en büyük çıkışı gösteren oyuncuların başında geliyor ve geldiğimiz noktada Fields’ı geçtim Lawrence ile kıyaslama cüretine bile girişmeye başladı takımlar. Bunun en büyük nedeni ise takımların yeni Patrick Mahomes’u bulma açlığı ve Wilson’ın oyun tarzında benzer pervasızlığın bulunması. Kol yeteneği olarak Mahomes’un uzağında olsa da genel anlamda güçlü bir kol ve iyi bir mobiliteye sahip. Kolej kariyeri boyunca bir miktar düşük rekabet seviyesi görse de sahip olduğu yetenekler umut veriyor.

3- Miami Dolphins (via Texans) – Penei Sewell, LT, Oregon

Sezonun sona ermesiyle birlikte Dolphins’in Tua Tagovailoa’nın umdukları oyuncu olup olmadığı konusunda şüphelerinin olduğuna dair haberler çıkmıştı. Tua’nın son yıllarda alışık olduğumuz tarzda muazzam bir çaylak sezonu geçirmediğini kabul etmekle birlikte ondan vazgeçmek için de henüz erken olduğunu düşünüyorum. Chase ve Smith gibi receiver’lar da burada bolca dillendirilen isimler ancak Penei Sewell gibi bir canavarın durduğu yerde üçüncü sıradan WR seçmek en hafif tabirle iş bilmezlik olacaktır. Hâlihazırda ciddi bir LT ihtiyacı olan Dolphins için yapılacak daha iyi bir seçim göremiyor. Oregon’a adımını attığı ilk günden itibaren LT olarak forma giyen Sewell, bu sezon opt-out ederek forma giymedi. Fakat geçen sezon oynadığı tüm maçlarda tek bir sack’e bile izin vermezken bu maçların dokuz tanesinde herhangi bir pas baskısına dahi izin vermedi. Bu noktadan itibaren Sewell’ın ülkedeki en iyi offensive tackle olduğu belli olmuştu. Pas korumasında bu kadar iyi olan bir oyuncunun zayıf tarafının koşu bloğu olmasını beklersiniz ancak Sewell’da durum tam tersi. Koşu bloğunda pas bloğunda olduğundan daha yetenekli bir oyuncu ve bu da onu neredeyse kusursuz bir potansiyel yapıyor. Lawrence’ın olmadığı bir dünyada bu draft’ın en değerli oyuncusu olurdu.

4- Atlanta Falcons – Justin Fields, QB, Ohio State

Yeni bir rejimin iş başı yaptığı bir başka takım da Atlanta Falcons ve bu genelde yeni bir yapılanmanın işaretidir. Falcons, Matt Ryan ile birlikte zaten bir franchise QB’ye sahip ancak artık başarı pencereleri ve Ryan’ın en iyi günleri kapanmak üzere. Sıradaki franchise QB’yi seçmek için bir kez daha bu kadar uygun bir sıraya sahip olamayabilirler. Justin Fields, bu QB sınıfının wilcard’ı olarak niteleyebileceğim bir isim. Bir zamanlar Trevor Lawrence’ın en büyük rakibi olarak gözükürken son zamanlarda geride kalmış gibi görünüyor. Sahip oldukları özellikler ve potansiyel bakımından bana göre Wilson’dan önce seçilmesi gerekiyor ancak barındırdığı riskler takımları bir miktar korkutmuş gibi. Ondan önceki Ohio State QB’lerinin hepsinin bust olması da bir başka soru işareti ancak Fields, Haskins, Cardale Jones, Pyor gibi isimlerin hepsinden çok daha yetenekli ve potansiyelli bir oyuncu. Lisede büyük bir Georgia efsanesiydi ve orijinal olarak Georgia üniversitesine katılmıştı. İlk sezonunun ardından Jake Fromm’u kesemeyince Ohio State’te transfer olmak zorunda kalmıştı. Şimdi memleketine dönerek yarım kalan hikayeyi tamamlayabilir.

5- Cincinnati Bengals – Kyle Pitts, TE, Florida

Bengals’ın en büyük ümidi Sewell’ın bir şekilde bu sıraya kalması ama bu çok yüksek bir ihtimal değil. Sewell’dan sonra gelen offensive tackle’ların hiçbiri bu sıradan seçilmeye değer değil çünkü benzer kalitedeki oyuncuları ikinci turun başında da bulabilirler. Burada Bengals’ın izlemesi gereken yol kalan en iyi oyuncuya yönelmek olur. Üstelik o oyuncu Burrow’a hayatı daha da kolaylaştıracak bir oyuncuysa bu iki katı değerli olur. Normalde hiçbir tight end’in bu kadar yüksek sıradan seçilmesine şahit olmayız ancak bahsettiğimiz tight end normal bir insan değil. Eğer Pitts’i izlediyseniz hatta saha içinde duruşunu dahi gördüyseniz Darren Waller’a olan benzerliğini fark etmişsinizdir. O da tight end pozisyonunda oyunu receiver gibi oynayan muazzam bir eşleşme problemi. Ancak Pitts’te daha fazlası da var; fiziksel olarak Waller’ın kopyası gibi olsa da atletizm ve potansiyel olarak çok daha üstün bir oyuncu olma ihtimali var. Bu sezon SEC’de Alabama dâhil hiçbir savunma onu durdurmayı bırak yavaşlatamadı bile. Üstelik onu neredeyse her maç en iyi cornerback’leri ile savunmalarına rağmen. Bu draft’ın da en iyi cornerback’leri arasında gösterilen Patrick Surtain, Jaycee Horn, Tyson Campbell ve Kelvin Joseph gibi isimleri yok etti. Florida’nın uzun yıllar sonra zirveye oynamasındaki en büyük pay sahiplerinden birisiydi. Bir üst seviyede de ciddi bir eşleşme problemi olmasını bekliyorum.

6- Philadelphia Eagles – Devonta Smith, WR, Alabama

Doug Pederson’ı kovup Carson Wentz’i de takasla takımdan yollayan Eagles’ta artık bir dönem kapandı ve yenisi başlamak üzere. Şimdiye kadar gelen işaretler bunun artık Jalen Hurts’un takımı olduğu yönünde olsa da bir başka quarterback seçimi de hala oyunda. Ancak benim düşüncem en azından bir sezon daha Hurts ile devam edecekleri yönünde. Son yıllarda kötü ve yanlış tercihlerden oluşan draft’lar yapan takım artık bunu değiştirmek zorunda. Geçen yıl da ilk turdan bir WR seçmişken bir kez daha aynı yola giderler mi? Gitmeliler. Devonta Smith, zayıf fiziği nedeniyle NFL seviyesinde tartışmalara neden olsa da bu dezavantajına rağmen saha yansıttıkları karşı konulamaz cinsten. Alabama’ya ilk geldiği zamanda daha bile zayıf olan Smith, genç kariyeri boyunca bunun bir şekilde üstesinden gelmeyi başararak bu sezon Heisman kupasını kazanmayı başardı. 1991’den beri bunu başaran ilk WR olmak az buz bir başarı değil. Eğer NCAA’i takip eden biriyseniz onun dominasyonuna zaten aşinasınız ama bilmeyenler için şunu söyleyebilirim; Pitts için söylediklerimi ikiyle çarpın. Devonta Smith, “durdurulamaz” kelimesinin ete kemiğe bürünmüş haliydi. Sahanın her noktasından skor üretme potansiyeline sahip ele avuca sığmaz bir oyuncu olmasının yanı sıra elli-elli toplarda da doğal bir yeteneğe sahip. Boyu bir reciever için fazlasıyla yeterliyken yapısının zayıf olması dayanıklılık ve press cover konusunda biraz düşündürse de maçı alıp götürebilecek gerçek bir oyun değiştiren isim Smith.

7- Detroit Lions – Ja’Marr Chase, WR, LSU

Gelelim Devonta Smith’ten önceki Devonta Smith’e. Ja’Marr Chase de bu sezon pandemi nedeniyle oturan isimlerden birisiydi ve belki de bu yüzden bir sene önceki dominasyonu bir miktar unutuldu. 2019 LSU takımı buldozer modunda ilerlerken güç noktalarından biri Ja’Marr Chase’ti ve Smith’in bu sezonuna benzer bir sezon geçirmişti. Chase’ten komple bir reciever olarak bahsedebiliriz. Ağızları açık bırakacak bir atletizm ve patlayıcılığa sahip olmasa da bu açıklarını yapışkan elleri, gücü ve çabukluğu ile kapatıyor. Ayrıca doğal bir pozisyon içgüdüsüne de sahip. Matthew Stafford’ı Rams’e Goff ve iki ilk tur karşılığında gönderip her şeyi sıfırlayan Lions’ın en büyük eksiği reciever değil ancak Marvin Jones’ın serbest kaldığı ve Kenny Galloday’in sürekli sakat olduğu bir sezonun ardından göz ardı edilmemesi gereken bir eksik.

8- Carolina Panthers – Trey Lance, QB, North Dakota State

Panthers, haftalardır harıl harıl salary cap boşaltmak için hamleler yapıyor ve büyük planlarının ne olduğunu zaten biliyoruz. Ancak Deshaun Watson’ı Texans’tan koparmak o kadar kolay olacakmış gibi gözükmüyor ve şuan bulunduğumuz noktada herhangi bir takıma takas edilme ihtimalini oldukça düşük görüyorum. Eğer draft’a kadar Panthers kadrosuna bir QB katmamış olursa ciddi bir trade up adayı olabileceklerinden de bahsedebiliriz. Ancak mock draft’larda takas işlerine girmek fazla meşakkatli olduğu için bu topa girmiyoruz. İşler bu şekilde ilerlese bile Trey Lance onlar için fena olmayan bir teselli ödülü olur. Bu sınıftaki diğer üst düzey quarterback’lere oranla Lance daha çok ham olan taraf ve potansiyeline ulaşması için daha fazla işçilik istiyor. Yine de Cam Newton benzeri yetenek setiyle iştah kabartan bir oyuncu.

9- Denver Broncos – Micah Parsons, LB, Penn State

Önceki yıllara göre bir hayli zayıf olan 2021 savunma sınıfının en dikkat çeken ve açık ara farkla en iyi oyuncusu Micah Parsons. Sadece yetenek penceresinden baktığımız zaman genel olarak draft’ın en iyi beş oyuncusundan birisi olarak bahsedebiliriz ondan ancak saha dışı etkenler nedeniyle draft hissesi son dönemde düşüş yaşamaya başladı. Eski takım arkadaşı Isaiah Humphries’in okula ve dört oyuncuya karşı açtığı davaya konu olan isimlerden birisi de oydu. Bu davanın konusunu kısaca “zorbalık” olarak açıklayabilirim. Bu nedenle çoğu takımın Parsons’a bakış açısını değiştirdiği konuşuluyor. Bu konuyu kenara bırakıp saha içine dönecek olursak Parsons, muazzam bir fiziğe ve aynı derecede bir atletizme sahip, eski tarz yapıda ama modern yetenekte bir oyuncu. Günümüz futbolunda bu tarz bir linebacker’ın şampiyonluk yolunda ne kadar büyük etki yarattığına Devin White örneğinde tanık olduk. Parsons’ın White’ın oyununa bir artısı iki katı daha çok yönlü olması. Penn State kariyerinde linebacker pozisyonlarının hepsini oynadı ve gerektiği zaman pass rusher olabileceğini de kanıtladı. Denver Broncos’ta Von Miller’ın geleceği tartışma konusu olmuşken Parsons gibi bir oyuncu hem o noktada sigorta olur hem de Vic Fangio’nun sisteminde dönüşeceği oyuncuyu izlemek heyecan verici olur.

10- Dallas Cowboys – Patrick Surtain, CB, Alabama

İki sene üst üste Alabama cornerback’i mi? Neden olmasın? Dallas Cowboys’un geçtiğimiz sezon topun savunma tarafında ne kadar çok zorlandığını çok net hatırlıyoruz. Üstelik takımın cornerback’leri Chidobe Awuzie ve Jourdan Lewis’in de kontratlarının bittiğini hesaba katınca cornerback pozisyonu hem nitelik hem de nicelik açısından Cowboys için büyük bir ihtiyaç. Yeni savunma koordinatörü Dan Quinn’in Cover-3 savunmasını da beraberinde getireceğini düşününce bu seçim takım için en mantıklısı olacaktır. Patrick Surtain Jr., eski bir Pro Bowler olan Patrick Surtain Sr.’ın oğlu ve çok küçük yaştan itibaren futbolu soluyan bir isim. Adam adama ve uzun mesafe koşularında sorun yaşasa da bu sınıfın diğer üst seviye cornerback’leri Caleb Farley ve Jaycee Horn’a göre daha temiz bir potansiyel. Eski koşu arkadaşı Trevon Diggs ile bir araya getirmek de fena fikir değil tabi.

11- New York Giants – Jaylen Waddle, WR, Alabama

Jaylen Waddle, Devonta Smith ve Ja’Marr Chase gibi büyük bir isme sahip olmasa da potansiyeli bu ikiliden aşağı kalır değil. Hatta fiziksel ve atletik özellikler bakımından iki isimden de daha iyi olduğunu iddia edebiliriz. Alabama kariyeri boyunca Juedy-Smith-Ruggs üçlüsünün gölgesinde kalan Waddle’ın yıldız olma şansı bu sezon eline gelmişti ki yaşadığı sakatlık sezonun büyük bölümünü kaçırmasına neden olarak buna engel oldu. Hem topla hem de topsuz muazzam bir hıza sahip olan Waddle’ın en büyük özelliği ise kuşkusuz topu eline aldığı an sergilediği patlayıcılık. New York Giants’ın çeşitli pozisyonlarda birçok eksiği var ancak Daniel Jones’un center altında doğru isim olup olmadığına karar verme konusunda vakitleri daralıyor. Waddle gibi bir oyunu alıp götürebilecek bir yetenek yerinde bir indikatör olacaktır.

12- San Francisco 49ers – Caleb Farley, CB, Virginia Tech

Çoğu kişinin tahtasına göre Caleb Farley bu sınıfın en iyi cornerback’i. Bu düşüncede haksız da sayılmazlar çünkü Farley, sahip olduğu fiziksel özellikler bakımından her NFL takımının cornerback pozisyonunda aradığı prototipe sahip. Bu sezon oturmayı tercih etmiş olsa da oynadığı son sezon olan 2019 sezonunda gösterdiği performansla kendisini tüm ülkeye ve kolej gözlemcilerine kanıtlamıştı. Farley için yapılan en ciddi eleştiri pozisyon için hala çok tecrübesiz bir oyuncu olması. Lise kariyeri boyunca quarterback oynamış ve Virginia Tech’in de WR oynaması için burs verdiği bir isimdi. Bir sezon içinde cornerback’e evrilmesi ve muazzam performans vermesi gelecek adına umut verici. Uzun ve fizikli bir cornerback olmasına rağmen hareket kabiliyetleri gayet iyi. Pozisyonun teknik kısmını NFL seviyesinde daha da geliştirdikçe çok kaliteli bir cornerback’e dönüşebilir. 49ers’ın Richard Sherman’ı geri getirmeyeceği kesin gibi ki Sherman varken bile savunmanın en zayıf tarafı cornerback pozisyonuydu. Farley onlar için uzun süreli bir çözüm olabilir.

13- Los Angeles Chargers – Rashawn Slater, OT, Northwestern

Penei Sewell’ın ardından en iyi ikinci offensive tackle’ın kim olduğu konusunda oy birliği oluşmamış olsa da Northwestern’dan Rashawn Slater ufak bir adımla önde gibi gözüküyor. O da bu sezonu pas geçen isimlerden birisiydi ancak bir önceki sezonda özellikle Chase Young’a karşı oynadığı muazzam oyun sayesinde NFL takımlarının gözlerindeki yerini sağlamlaştırmıştı. Northwestern kariyerinin ilk iki yılında right tackle olarak da forma giyen Slater’ın oyunundaki en önemli özelliklerden birisi çok yönlülüğü. Ancak kısa kolları her tackle’da olduğu gibi onun için de soru işareti yaratan bir durum. Geçtiğimiz yıl draft ettikleri Herbert’ın belki de tarihin en iyi çaylak QB performansını göstermesinin ardından Chargers’ın artık tüm kaynaklarını onu rahat ettirebilmek üzerine seferber etmesi gerekiyor. İyi bir pas koruması da fena bir başlangıç sayılmaz.

14- Minnesota Vikings – Kwity Paye, DE, Michigan

Bir zamanlar ligin en korkulan savunmalarının hatta özellikle defensive line’larının başında gelen Minnesota Vikings’in bu alandaki yerinde yeller esiyor adeta. Herhangi bir Mike Zimmer takımının savunmada bu derece kötü bir performans göstermesine pek şahit olmamıştık ve bunda en büyük etken kalite eksikliği. Bunun değişmesi gerekiyor. Kaliteli savunmacı arayan takımlar için bu draft sınıfı çok fazla şey vaat etmese de hala birkaç yıldız potansiyeline sahip oyuncu mevcut. Kwity Paye, bu sezon sahaya çıkmanın en çok faydasını gören isimlerden biri ve ilk seçilen edge oyuncusu olma konusunda iyi bir şansa sahip. Şuanda rafine bir pass rusher’dan ziyade çok iyi bir koşu savunmacısı konumunda. Ancak sahip olduğu kalın fiziğe rağmen müthiş bir atlet oluşu gayet iyi bir pass rusher’a da dönüşebileceğine dair sinyaller veriyor. Danielle Hunter dışında savunma çizgisinde büyük bir yetenek açlığı çeken Vikings için ideal bir seçim olacaktır.

15- New England Patriots – Mac Jones, QB, Alabama

“Bill Belichick ilk turdan QB seçmez” son zamanlarda çok kullanılan bir motto olsa da Mac Jones bu sırada hala seçilmemiş halde beklerken onu seçmemek çok kolay olmayacak. Geçtiğimiz sezon Patriots hanedanlığının çöküşüne tanık olsak da tam anlamıyla bir çöküşten bahsedemeyiz. Savunmada opt out eden isimlerin kadroya dönüşüyle birlikte hala playoff mücadelesi verebilecek bir ekip ortaya çıkabilir ama bunun için en büyük eksik pas atabilen bir quarterback. En son kontrol ettiğimde ise bu, Mac Jones’un güçlü yanlarından biri. Alabama’nın efsanevi 2017 recruit sınıfında kaybolmuş olsa da, kariyerinin büyük kısmında yedek kalmış olsa da başka okula transfer olmayarak şansını bekledi ve bu bekleyiş ona büyük katkı sağladı. Geçtiğimiz sezon Tua’nın sakatlığı sonrası formayı alıp iyi performanslar gösteren Mac Jones, asıl patlamayı bu sezon gerçekleştirdi. Şampiyonluğa ulaşan Alabama’nın Devonta Smith ve Najee Harris ile birlikte sürükleyici parçasıydı. Atletizm ve kol kuvveti konusunda soru işaretlerine sahip olsa da mental açıdan olgunluğu, sürekli doğru karar verebilme yeteneği ve zekasıyla iyi bir NFL quarterback’i olma potansiyeline sahip. Nick Saban-Bill Belichick bağlantısı da bu birlikteliği daha da olası kılıyor.

16- Arizona Cardinals – Christian Darrisaw, OT, Virginia Tech

J.J. Watt eklemesiyle birlikte savunmada tarafında ciddi bir hamle yapan Cardinals için bu seçim playoff koşusu için ayrı bir öneme sahip olacak. Patrick Peterson’ın dönmeme ihtimali gayet yüksek olsa da ben, cornerback yerine offensive tackle’a yönelmelerini bekliyorum. Geçtiğimiz yıl Simmons kucaklarına düşünce offensive tackle’ı es geçmek zorunda kalmışlardı ancak bu sefer bunu telafi edebilirler. Christian Darrisaw, benim Sewell’ın ardından ikinci sırada gördüğüm bir isim ve çok büyük bir potansiyele sahip. Virginia Tech kariyeri boyunca freshman sezonu dahil sürekli left tackle oynamış ve pozisyon tecrübesi yüksek bir oyuncu. Yapısal olarak Trent Williams ve Tyron Smith ekolünden geliyor; büyük ve atletik. Oyununun en güçlü yanı bu sayede koşu bloğu ancak son sezonunda hiç sack izni vermeyerek pas korumasında da gelişim gösterdiğini kanıtladı. Adımlama tekniği ve el tekniği şu an biraz ham olsa da bunlar koçluk edilebilecek özellikler.

17- Las Vegas Raiders – Christian Barmore, DT, Alabama

Geçtiğimiz sezon takım tarihinin en kötü savunma performanslarından birini sergileyen Raiders, buna rağmen playoff’un kapısından döndü ve bunu büyük oranda hücum performanslarına borçlular. Topun hücum tarafı elbette kusursuz değil ancak savunma tarafı ciddi bir işçilik istiyor. Mayock ve Gruden’ın şansına üst nokta oyuncu açısından zayıf bir savunma sınıfı var ancak yine de fark yaratacak oyuncular bulunabilir. Alabama defansının ortasındaki canavar Christian Barmore da onlar biri. Kariyerinin başlarında yıldızlarla dolu Alabama defensive line’ında rotasyona girmekte zorlansa da özellikle bu sezon büyük bir çıkışa imza attı. NFL’in son yıllarında ortadan getirilen baskının ne kadar değerli olduğu su götürmez bir gerçek ve Barmore takımlara tam olarak bunu sunuyor. 4-3 savunma formasyonunda 3-teknik olarak oynayan oyuncu 3-4 ön alanıyla oynayan takımlarda defensive end oynayabilecek yapıya ve özelliklere sahip. Bu pozisyonda lige damga vuran Aaron Donald ve Grady Jarrett’ın aksine size konusunda sıkıntısı yok. Bu da onu daha çok Chris Jones tarzı bir profile koyuyor. NCAA seviyesinde gücü ve atletizmi ile oyunu domine edebiliyordu ancak NFL seviyesinde tekniği üzerine de çalışması gerekiyor.

18- Miami Dolphins – Gregory Rousseau, DE, Miami

Eğer bu draft aynı oyuncularla geçtiğimiz sezonun sonuna yapılmış olsaydı Gregory Rousseau, ilk 10 içinde seçilmesi kesin olan bir oyuncuydu. Peki, ne oldu? Rousseau da salgın nedeniyle bu sezon oynamayan oyunculardan biri. Kendisini ispatlamış oyuncular için bu ciddi bir sorun değil ancak Rousseau gibi sadece tek bir sezonluk tecrübeye sahip olanlar için iki tarafa da gidebilir. Freshman sezonunu ayak bileğindeki kırık nedeniyle kaçıran oyuncu sadece geçtiğimiz sezon tam zamanlı olarak forma giyebildi ve bu kadar yüksekten değerlendirilmesini de o muazzam sezonuna borçlu. Rousseau, geçtiğimiz sezon Chase Young’ın ardından tüm ülkede en çok sack yapan ikinci oyuncuydu. Uzun boyu ve atletik yapısı çoğu takım için cazibe noktası. Sırf fiziksel ve atletik yetenekleri sayesinde ilerleyen dönemde daha da yükselmesini bekleyebiliriz ancak yine de tecrübe eksiği büyük bir soru işareti.

19- Washington Football Team – Kadarius Toney, WR, Florida

Washington’ın en büyük iki ihtiyacı öncelikle bir takım ismi ve quarterback. Ne yazık ki bu mock draft yazımızda bu ikisini de onlara sağlayamıyorum. O zaman yapılabilecek en iyi hamle ne olurdu? Evet, hem Terry McLaurin’in hem de oynayacak quarterback’in üzerindeki baskıyı biraz alabilecek bir oyuncu. Kadarius Toney-Washington eşleşmesi tüm mock’ta en çok hoşuma giden eşleşm olabilir ve bu senaryo gerçekleşmezse üzülürüm. Toney, bu sınıfın en elit atletlerinden birisi. Çok güçlü bir fiziğe sahip olmasa da sahanın her noktasında her durumda etkili olabilecek bir yetenek setine sahip. Ancak en çok öne çıkan özelliği patlayıcılığı. Özellikle top ellerine gelince çok seri şekilde vites arttırabilen bir oyuncu. Florida’da ilk sezonları hayal kırıklığı yaratmış olsa da bu sezon Kyle Trask ile birlikte gerçek bir patlama yaşadı.

20- Chicago Bears – Alijah Vera-Tucker, OT/OG, USC

Quarterback arayışında olacak bir başka takım da kuşkusuz Bears ancak ilk beş QB’nin seçildiği durumda ilk turdan başka bir QB’nin seçilmesini beklemiyorum. Zaten iyi bir savunmaya sahip olan Bears’ın quarterback dışında en büyük ihtiyaçları offensive line ve wide receiver. Geniş receiver sınıfında kendilerine göre bir oyuncuyu sonraki turlarda da bulabilirler. Öte yandan Alijah Vera-Tucker, çok yönlü oyunuyla bu noktada Bears’ın kaçırmaması gereken bir isim. Geçtiğimiz sezon sol guard pozisyonunda oynayan Vera-Tucker, ülkenin en iyi guard oyuncularından biri olarak öne çıkmıştı. Austin Jackson’ın NFL’e gisişinin artından sol tackle pozisyonuna geçti ve burada da çok başarılı oldu. Super Bowl LV bizlere birden fazla pozisyonda etkili oynayabilen offensive line oyuncularının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu açıdan Vera-Tucker hangi pozisyonda oynayacağına bakılmaksızın değerli bir potansiyel.

21- Indianapolis Colts – Alex Leatherwood, OT, Alabama

Son birkaç yıldır ligin en iyi offensive line’larından birine sahip olan Colts, sol tackle Anthony Castonzo’nun emeklilik kararıyla bu departmanda ciddi bir sarsıntı yaşadı. Sahip oldukları yüksek salary cap boşluğu nedeniyle bu açığı Trent Williams gibi bir isimle kapatmaları da gayet mümkün bir senaryo ancak biz şuan elimizde olana odaklanacağız. Tarihi bir offensive tackle sınıfıyla karşı karşıya olmamız Colts adına iyi bir haber olsa da isimler tahtadan bir bir eksildikçe saf sol tackle adayları azalmaya başlıyor. Alex Leatherwood, kalabalık sınıfın azizliğine uğrayan oyunculardan birisi. Geçtiğimiz sezon son anda okula dönmeye karar vermese çok daha üst sıralardan seçilebilecek bir oyuncuydu ancak bu yılın offensive tackle sınıfında hak ettiği sevgiyi görmüyor. Leatherwood’un en büyük özelliği bir sol tackle’da aradığınız ilk özellik olan pas koruması. Her iki tackle pozisyonunda oynayabiliyor oluşu da bir başka artı. Koşu bloğu konusunda yeterli sertliğe sahip olmaması en büyük eleştiri noktası ancak kalan diğer seçenekler arasında ilk günden itibaren sol tackle oynamaya en yatkın isim Leatherwood.

22- Tennessee Titans – Jaelan Philips, DE, Miami

Pass rush, çok uzun yıllardır Tennessee Titans’ın problemiymiş gibi hissettiriyor. Geçtiğimiz sezon başında yapılan Vic Beasley ve Jadeveon Clowney deneyimleri dev bir fiyaskoyla sonuçlandı ve pass rush verimliliğinde ligin dibinde yer aldılar. Bir playoff takımına hiç yakışmayacak derecede kötü savunma yapıyorlar ve buna bir çözüm üretmeleri gerekiyor. Jaelan Philips, bu sınıfın enteresan hikayeye sahip oyuncularından birisi. Lisede 5 yıldızlı ve ülkenin en yüksek derecelendirilen oyuncularından birisi olarak UCLA’e giden Philips, sakatlıklar ve özellikle beyin sarsıntıları nedeniyle futbolu bırakıp müzik sektörüne girmek için okul değiştirdi. Ancak bir sene sonra fikrini değiştirip Miami’ye transfer olarak bir zamanlar sahip olduğu potansiyeli en sonunda sergilemeyi başardı. Philips ve Rousseau’yu aynı anda izlemeyi çok isterdim ancak Philips’i Rousseau’nun formasıyla izleyebildik. Philips, Paye ve Rousseau’nun sahip olduğu özelliklerin hepsine belirli miktarlarda sahip ciddi bir zayıflığı bulunmayan bir oyuncu. Bu draft’ın gizli en iyi pass rusher’ı bile diyebiliriz. Ancak bir ara onu emekli olma derecesine getiren beyin sarsıntıları en büyük soru işareti.

23- New York Jets (via Seahawks) – Jaycee Horn, CB, South Carolina

New York Jets’in yeni koç ekibi kendi oyun kurucusunu seçtikten sonra takımın diğer bölgelerine odaklanabilir. Robert Saleh gibi savunma kökenli bir koçtan da ilk olarak buraya bakmasını bekleyebiliriz. Geride kalan sezonda Jets’te forma giyen cornerback’lerin neredeyse hepsi geç tur seçimleri veya draft edilmeyen oyunculardı. Bu bölgede hem nicelik hem de nitelik olarak ciddi bir eksik var. Draft tahtalarının akışına göre Jaycee Horn’u burada bulma şansları var ve bu çok değerli bir seçim olur. Sınıfın en iyi cornerback’i olma konusunda Farley ve Surtain’in arkasında gözükse de çok da geride olmayan bir oyuncu. Diğer iki isimle kıyasladığımız zaman Horn, daha fiziksel bir cornerback ve teması seven bir yapısı var. Doğal olarak press coverage konusunda bir hayli yetenekli. Aynı zamanda cornerback’lerde pek görmediğimiz derecede iyi de bir pass rusher.

24- Pittsburgh Steelers – Jalen Mayfield, OT, Michigan

Big Ben bir sezon daha geri döndü ancak Maurkice Pouncey’nin emekliliği ve Alejandro Villanueva’nın kontratının sona ermesiyle birlikte onu koruyacak offensive line ciddi bir darbe yedi. İlk turun sonlarına indiğimiz bu bölümlerde her ne kadar iyi olsalar da sol tackle tecrübesi olan offensive tackle bulmak pek kolay olmuyor. Jalen Mayfield da onlardan birisi. Michigan kariyerini sağ tackle olarak geçiren oyuncu kariyerine aslında defensive line oyuncusu olarak başladı. Bu nedenle oldukça atletik ve çabuk ayaklara sahip bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce de kolejde sol tackle tecrübesi az olan sağ tackle oyuncularının NFL’de iyi bir sol tackle’a dönüştüğüne şahit olmuştuk. Mayfield da onlardan biri olabilir.

25- Jacksonville Jaguars (via Rams) – Jeremiah Owusu-Koramoah, LB, Notre Dame

Jacksonville Jaguars defansının çok kısa sürede en iyiden en kötülere yaşadığı düşüş gerçekten dramatikti. Topun bu tarafında neredeyse bütün yıldızlarını takımdan gönderince bu kaçınılamaz bir son oldu aslında. Ancak durum hala kurtarılabilir. Ellerinde bulunan Josh Allen ve C.J. Henderson gibi genç yapı taşlarına buradan ilave edecekleri bir isim ile hızlı bir şekilde yeniden yapılandıklarını görebiliriz. Bu yılki sınıfın güçlü yanlarından biri de linebacker grubu ve Jeremiah Owusu-Koramoah en özel oyunculardan biri. Telvin Smith’in yakın zamanda takıma ve futbola dönme niyetinin olmadığı bir ortamda Owusu-Koramoah tam olarak Jags’in ihtiyacı olan bir linebacker. Eski bir safet olan oyuncunun oldukça yüksek bir menzili var ve coverage konusunda sınıfının en iyileri arasında. Bir ekstra özellik olarak da iyi bir pass rusher olmasından dolayı blitz durumlarında çok etkili olduğunu belirtmeliyim.

26- Cleveland Browns – Trevon Moehrig, S, TCU

2002 yılından sonra ilk defa playoff yapmayı başaran Browns için artık hedef daha da ötesi. Topun hücum tarafında çok fazla zayıflığa sahip değiller ancak savunma tarafının geliştirilmesi gerekiyor ki özellikle de secondary’nin. Bu yıl fena olmayan bir safety sınıfından bahsedebiliriz ancak üst yetenek noktasında bir miktar zayıflık var. Trevon Moehrig en öne çıkan isim. Pozisyonu için gerçekten inanılmaz bir size’a sahip ki NFL’de TE’leri savunmanın her geçen gün zorlaştığı bir dönemde bu çok büyük bir artı. İri olmasına rağmen çabukluk ve hız konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Bir safety için gayet iyi olan coverage yetenekleri sayesinde savunma arka alanında ekstra bir cornerback etki yapabiliyor.

27- Baltimore Ravens – Rashod Bateman, WR, Minnesota

Baltimore Ravens pas hücumu geçtiğimiz sezon büyük bir hayal kırıklığı yaratarak takımın derin bir playoff koşusu yapmasının önüne geçti. Buradaki en büyük sorun ise fark yaratan oyuncu eksikliği, özellikle de wide receiver pozisyonunda. Marquise Brown, olmasını bekledikleri oyuncuya bir türlü dönüşemedi ve hepsinden önemlisi bu takımın saha kenarlarında oyun yapabilecek güvenilir ellere ihtiyacı var. Rashod Bateman konuşmaya girer. Geçen sezon gösterdiği performansla NCAA’in en gözde wide receiver’larından biri olan Bateman, bu sezon salgın nedeniyle kısıtlı miktarda oynamış olmanın dezavantajını yaşıyor. Minnesota’da oynadığı her sezon oyununu bir miktar ileriye taşıyan Bateman için beklenti çok yüksekti. Ancak yine de takımların elinde yeterli miktarda maç kasedi mevcut. Bateman, tam olarak Ravens’ın ihtiyaç duyduğu fizikli saha kenarı receiver’ı. Yüksek noktada top yakalama özelliği ve derin saha tehdidi onu özel bir potansiyel yapan diğer özellikleri.

28- New Orleans Saints – Rondale Moore, WR, Purdue

Yıllardır hücumuyla ön plana çıkan ve şampiyonluk adayı olan Saints için geride kalan sezonda durum tam tersiydi. Drew Brees hala aktif bir şekilde oynarken bu takımda bir QB sorunu olduğundan bahsedeceğimiz aklımın ucundan geçmezdi. Öncelikle QB sorununa bir çözüm bulmaları gerekiyor ki bunu draft yoluyla yapmaları pek mümkün değil. Öte yandan açığa çıkan receiver kalite zaafını draft ile giderebilirler. Michael Thomas sezonun büyük bölümünü sakat geçirdi ama takımlar artık onun meşhur slant rotalarını nasıl savunacaklarını çoktan çözdüler. Bu takıma ikinci bir kaliteli reciever lazım ve Rondale Moore tam olarak böyle bir oyuncu. Freshman sezonundan beri Big Ten konferansının en iyi recieverlarından biri olan Moore, yine salgın nedeniyle bir miktar hisse kaybı yaşayan oyunculardan. Moore’un en önemli özelliği topu eline aldıktan sonra muazzam bir fark yaratan oyuncuya dönüşmesi. Hızı, patlayıcılığı ve yön değiştirme yetenekleri üst düzey. Ancak ciddi bir fizik ve kuvvet dezavantajına sahip. Başarılı oyunlarının neredeyse hepsi topu yakaladıktan sonra geliyor. Press coverage veya derin sahada daha uzun bir oyuncu tarafından sıkı savunulma durumlarında sıkıntı çekmesi muhtemel.

29- Green Bay Packers – Zaven Collins, LB, Tulsa

Muhteşem geçen bir sezonun ardından Green Bay Packers ve Aaron Rodgers bir kez daha şampiyonluğa ulaşamadı. Bunun nedenleri başka bir yazının konusu ama bu mock draft’ta bir tanesine çare olabiliriz. Özellikle geçtiğimiz yılın draft’ında Packers’ın yaptığı ilk iki tur seçimi çok tartışılmıştı. Burada popüler olan Rodgers’a bir receiver daha vermek ancak ilk turun sonuna geldiğimiz bu noktada bana göre ilk tur etiketi taşıyan başka bir receiver kalmadı. Bu datüm dikkati savunmaya ve özellikle de koşu savunmasına çeviriyor. Tulsa’dan Zaven Collins, eğer biraz daha atletik bir oyuncu olsaydı bu sınıfın en iyi linebacker’ı olmak konusunda Parsons’a ciddi bir rakip olabilirdi. Kolej kariyeri boyunca bolca zone savunmasında oynayan Collins’in coverage yetenekleri bir linebacker’a göre oldukça iyi ancak esas fark yarattığı alan koşu savunması. Pozisyonu için özellikle yeni nesil linebacker’lara göre çok iyi bir fiziğe sahip ve kolay kolay tackle kaçıran bir oyuncu değil. Hız ve alan kapatma konusunda bir miktar soru işaretleri olsa da Packers’ın çok ihtiyaç duyduğu bir oyuncu.

30- Buffalo Bills – Najee Harris, RB, Alabama

Buffalo Bills, Josh Allen’ın gösterdiği gelişim ile birlikte masal gibi bir sezon geçirdi. Özellikle topun hücum tarafında tartışmasız bir şekilde ligin en iyi ekiplerinden birisi olarak öne çıktılar. Ancak hücumun tam potansiyeline ulaşması için bir anahtar parçaları eksik. Sezon boyunca running back pozisyonundan neredeyse hiç verimli performans alamadılar. Buna rağmen üstün bir hücum performansı göstermeleri inanılmazdı. Najee Harris gibi bir running back ile bu performansı hangi noktaya taşıyabileceklerini hayal etmek bile heyecan verici. Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki Najee Harris bir Derrick Henry değil. Kendi çapında o da kuvvetli bir back ama Henry seviyesinde değil. Ancak Henry’de olmayan yön değiştirme kabiliyeti ve belki de en önemlisi olan pas yakalama yeteneği Harris’te mevcut. Günümüz NFL’inde tüm down’larda oynayacak running back bulmak çok zor. Harris hem koşu yetenekleri, hem pas koruması hem de pas yakalama yeteneği ile tüm down’larda sahada kalabilecek özel bir oyuncu.

31- Kansas City Chiefs – Nick Bolton, Missouri

Son yıllarda esne ama kırılma felsefesini benimseyen Chiefs savunması için bu plan geride kalan sezonun son maçında işe yaramadı. Savunmasında bir-iki yıldız dışında tamamen rol oyuncularından oluşturan takım, Super Bowl’da işler zora girince sahaya ağırlık koyacak bir savunma oyuncusu bulmakta zorlanmıştı. Derrick Johnson’dan beri savunmanın ortasında takıma sertlik katacak bir oyuncudan yoksunlar ve Nick Bolton onlara tam olarak bunu sağlayabilir. Zaman zaman kaçırdığı tackle’lar yüzünden eleştirilse de insanüstü gücü ve liderliğiyle Bolton, Chiefs defansına farklı bir hava katacaktır.

32- Tampa Bay Buccaneers – Jayson Oweh, DE, Penn State

Son şampiyon Tampa Bay, Lavonta David’in sözleşmesini uzatıp Chris Godwin’e de franchise tag koyarak takımı bir arada tutma konusunda büyük bir adım attı. Kadrolarında zaten çok ciddi bir eksik yoktu ancak kontratı biten Shaq Barrett’ı hala kaybetme tehlikeleri var. Jayson Oweh’in sınırsız potansiyeline yatırım yapmak için harika bir konumda bulunuyorlar. Oweh, bana fazlasıyla Ezekiel Ansah’ı anımsatıyor. Üzerine kas kütlesi eklemesi gereken oldukça iyi bir temel vücut yapısına sahip. İnanılmaz bir atletizme ve esnekliğe sahip. Tek sorun henüz fazlasıyla ham olması. Todd Bowles ve ekibinin ellerinde dönüşebileceği oyuncu Bucs taraftarlarının fazlasıyla hoşuna gidecektir.