Bu yılki WR grubu en az geçen seneki kadar yetenekli ve derin bir kadro olarak öne çıkıyor. Alabama’nın iki oyuncusunun bu yıl da geçen seneki gibi ilk turdan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu okuldan son yıllarda çıkan diğer kaliteli wide receiver’ları da göz önünde bulundurduğumuzda Alabama Crimson Tide’dan artık iyice “WRU” olarak söz ediliyor. Öte yandan LSU Tigers’ın 2019 senesinde aldığı şampiyonlukta en büyük paylardan birine sahip Ja’marr Chase, geçen sene ilk turdan seçilen eski takım arkadaşı Justin Jefferson gibi NFL’e adından söz ettirmeye hazır bir biçimde geliyor. Gelin bu sene ilk turdan seçilmesi beklenen WR oyuncularını birlikte inceleyelim…

1. DeVonta Smith, WR, Alabama
Boy: 1.85, Kilo: 79 kg
Tahmini Tur: 1-10. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Calvin Ridley

2020 İstatistikleri: 13 maç, 117 pas yakalama, 1,865 yard, 23 touchdown

2020 kolej futbolunun kazananı DeVonta Smith oldu desek büyük konuşmuş olmayız. Sezon içinde hem takımında hem de konferansında kırılmadık rekor bırakmayan Smith, göstermiş olduğu bu resitali Heisman Kupası ve Ulusal Şampiyonluk ile süsleyerek 2020 sezonunda adete fırtına gibi esti.

DeVonta Smith, draft’a girecek WR’ler içinde en iyi rota koşma yeteneğine sahip. Hızı ve çabukluğunun da elit seviyede olması onun cornerback’lerdan kolayca sıyrılarak quarteback’i için kolay bir hedef tahtası haline gelmesini sağlıyor. Ancak fiziksel olarak ince ve zayıf yapısı en büyük dezavantajı olarak gösteriliyor. Kolej kariyerinde bu dezavantajından dolayı çok sıkıntı yaşamamış olsa da NFL seviyesindeki savunma oyuncalarına karşı blok yapmakta ya da darbelere karşı ayakta kalmakta zorlanabilir.

2. Ja’Marr Chase, WR, LSU
Boy: 1.83, Kilo: 91 kg
Tahmini Tur: 1-10. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Davante Adams

2020 İstatistikleri: Oynamadı. (COVID-19 sebebiyle)

2019 İstatistikleri: 14 maç, 84 pas yakalama, 1,780 yard, 20 touchdown

Ja’Marr Chase, bazı NFL ve kolej oyuncuları gibi 2020 sezonunda COVID-19 nedeniyle oynamamayı tercih etti. Ancak, 2019 yılında Chase, kolej futbolunun en iyi wide receiver’ı olarak Biletnikoff Ödülü’nü kazanmıştı.

LSU’da 2019 sezonunda Joe Burrow, Justin Jefferson ve Clyde Edwards-Helaire rakip savunma oyuncularının dikkatini çekerek Chase’in işini bir hayli kolaylaştırıyorlardı. Ancak 2020 Draftı ile bu oyuncuların NFL’e gitmesi, Chase’in 2021 sezonunda rakip savunma oyuncularının bir numaralı hedefi haline gelmesini sağlayacaktı. Chase de bu durumda belki sakatlık belki de performans sebebiyle draft değerini düşürme riski derken oynamamayı tercih etti. Durumu biraz fırsata çeviren Chase, draft’taki yerini korumak için akıllıca bir seçim yaptı ve 2020 sezonunu pas geçerek draft’a hazırlanmaya karar verdi.

Chase, wide receiver için ortalama boy ve kiloya sahip olmasına rağmen herkesten çok daha büyük ve daha güçlü gibi oynuyor. Üst seviye atletik ve patlayıcı yapıya sahip olması sayesinde rakip secondary’ler kendisini savunmakta oldukça zorlanıyor. Savundukları zamanlarda ise yakaladığı çok zor toplar ile Chase neden draft’ta ilk 10 sıra içinde alması gerektiğini göstermiş durumda. Ancak zayıf yanlarına gelecek olursak; koşu oyunlarındaki bloklarda oldukça pasif kaldığını söyleyebiliriz. Genelde kendi isteği ile NCAA’de bloklarda pasif kalan Chase’in NFL’de bu özelliğini geliştirmesi gerekecek.

3. Jaylen Waddle, WR, Alabama
Boy: 1.78, Kilo: 83 kg
Tahmini Tur: 5-15. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Tyreek Hill

2020 İstatistikleri: Altı maç, 28 pas yakalama, 591 yard, dört touchdown

Birçok kişi tarafından Tyreek Hill 2.0 olarak değerlendirilen Jaylen Waddle, kolej futbolunun en heyecan verici oyuncularından birisi konumunda bulunuyordu.

Waddle’ın patlayıcı hızı, elit top yakalama ve oyunu değiştirme yeteneğinin yanı sıra topu yakaladıktan sonra aldığı yardlar adının üst sıralara çıkarmasını sağladı. Ayrıca return oyunlarındaki başarısı neden Tyreek Hill 2.0 dediğimizi destekler nitelikte.

Ancak sezonun beşinci maçında Tennessee karşısında yaşamış olduğu bilek sakatlığı kafalarda soru işareti oluşturuyor. Fiziksel olarak ortalamanın altında bir yapıya sahip olan ve rota koşma tekniğini biraz daha geliştirmesi gereken Waddle, belki NFL’de dış wide receiver olma konusunda sıkıntılar yaşayabilir.

4. Kadarius Toney, WR, Florida
Boy: 1.83, Kilo: 88 kg
Tahmini Tur: 20-30. Sıra

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Percy Harvin

2020 İstatistikleri: 11 maç, 70 pas yakalama, 984 yard, 10 touchdown

Kyle Pitts ve Kyle Trask gibi Florida Gators’ın son yıllardaki en iyi ofansının temel taşlarından birisi olan Kadarius Toney, draft’ın üst sıralarını zorlayacak gibi gözüküyor.

Tıpkı Waddle gibi Toney de hızı, çabukluğu ve çevikliği ile ön plana çıkıyor. En dışta oynama tehdidi olan acnak slot wide receiver olarak öne çıkan Toney ayrıca Pro Bowl seviyesine çıkabilecek return yeteneğine de sahip.

Sakatlık haricinde zayıf yönleri de neredeyse Waddle ile aynı olan Toney, fiziksel secondary oyuncuları ile karşılaştığında sıkıntı yaşaybiliyor. Ancak Toney hakkındaki en belirgin sorun kişisel yaşamındaki problemler diyebiliriz. 2018 yılında Airsoft silahları, baseball sopaları ve benzeri aletlerin kullanıldığı bir kavgada bulunan Toney, bu olaydan sadece okuldan aldığı disiplin cezası ile kurtulmuştu. NFL’deki kariyerinde nasıl bir yol izleyeceği göreceğiz.

5. Rashod Bateman, WR, Minnesota
Boy: 1.88, Kilo: 95 kg

Tahmini Tur: 1-2. Tur

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Keenan Allen

2020 İstatistikleri: Beş maç, 36 pas yakalama, 472 yardı, iki touchdown

Bateman, 2019 yılında kolejdeki en heyecan verici wide receiver’lardan birisiydi. Sezonu 1,219 yard ve 11 touchdown ile tamamlarken pas yakalama başına 20.3 yard ortalaması ile oynamıştı.

Sezon başlangıcında Ja’marr Chase gibi oynamamayı planlamış olsa da Eylül ayı sonunda geri dönerek herkesi şaşırttı. Ancak bu Bateman için kesinlikle kötü bir seçimdi. 2020 sezonunun başlarında draft’ın ilk turundan seçileceğine kesin gözü ile bakılan Bateman’ın şu an ilk tur sonlarına doğru ya da ikinci turdan seçileceği tahmin ediliyor.

NFL kalibresinde wide receiver olmak için çok uygun fiziğe sahip olan Bateman, yüksekten gelen ve omuz arkasına atılan paslarda kollarının uzunluğunu iyi kullanarak zor pozisyonlarda dahi topun sahibi olabiliyor. Ayrıca gücü ile koşu oyunlarında rakip secondary oyuncularına iyi blok yaparak ofansına ekstra yard aldırıyor.

Bateman’ın zayıf özelliklerine gelecek olursak; hızı ve diğer WR oyuncularına kıyasla daha kısıtlı ayak hareketlerine sahip olması ilk göze çarpanlar.

NCAA’de Minnesota ofansı, onunla çalışmak için çok fazla açık alan sağlayan çok sayıda run-pass oyun seçeneğine sahipti. Rakip savunma oyuncularını koşu oyunlarına yönlendirdikleri anda Bateman açık alanda büyük bir boşluğa sahip oluyordu. NFL takımları da run-pass oyun seçeneklerini kullanıyorlar, ancak Minnesota ofansı gibi çok fazla bir şekilde bu oyunlara yönelmiyor. Bu kriterleri göz önüne aldığımızda Bateman’ın hangi takıma gideceği merak konusu.

6. Rondale Moore, WR, Purdue
Boy: 1.75, Kilo: 82 kg

Tahmini Tur: 1-2. Tur

Benzerlik Gösterdiği Oyuncu: Tavon Austin

2020 İstatistikleri: Üç maç, 35 pas yakalama, 270 yard, sıfır touchdown

İlk turdan seçilme potansiyeli olan WR grubundan fiziksel olarak en küçük yapıya sahip olan Moore, koleje girdiği sezondan bu yana adından oldukça söz ettirdi.

Rondale Moore, fiziksel olarak diğer oyunculara göre dezavantajlı olarak görülse de bu özelliğini artıya çevirmeyi çok iyi bildi. Topu yakaladıktan sonra ya da “Jet Sweep” tarzı oyunlarda topu aldıktan sonra yakalanması en zor oyunculardan birisi haline geliyor. Ayrıca rota koşmakta ve topu yakalamakta mükemmel bir yeteneğe sahip olması adını üst sıralara çıkarmaya yetiyor.

Purdue ofansında dış ve slot WR olarak harika işler çıkarmış olsa da NFL’de slot wide receiver olarak kısıtlandırılması muhtemel. Koşu oyunlarında blok kapasitesinin sınırlı olması ve zor pozisyonlarda topu yakalama yüzdesinin düşük olması Moore’un ön plana çıkan defoları arasında. Ayrıca zaman zaman konsantrasyonunda düşüş gözlenmesi Moore’un NFL’deki performansını nasıl etkileyecek hep birlikte göreceğiz…