Uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba değerli NFLTR okurları. Biz NFL severler için yılın en sıkıcı periyoduna girdiğimiz şu günlerde Arizona Cardinals’ın 2021 NFL Draftı seçimlerine ilişkin değerlendirmemiz ile yeniden karşınızdayız.

Arizona Cardinals’ın bu yılki draft’ta birinci, ikinci ve dördüncü turda birer, altıncı ve yedinci turlarda ise ikişer adet seçim hakkı vardı. Draft öncesinde pek çok Cardinals taraftarı gibi bizler de ilk iki turdaki seçim haklarının en büyük eksiklerin bulunduğu cornerback ve tight end mevkileri için kullanılmasını beklerken sevgili genel menajerimiz Steve Keim’in linebacker fetişizmini biraz göz ardı etmiştik. Keim’in seçimlerdeki stratejisini tartışmalı bulsak da yine de yüksek potansiyelli oyuncular kadroya katıldı. Ancak tüm draft boyunca hiç TE seçilmemesi ve en büyük ihtiyaçların bulunduğu CB pozisyonuna dördüncü ve altıncı turdan riskli seçimler yapılması bu draft’ın karnesi ile ilgili kafalarımızda soru işaretleri oluşmasına yol açtı.

Cardinals’ın drafta birkaç hafta kala en önemli potansiyellerden biri olarak gösterilen Florida Gators TE’i Kyle Pitts için trade up yapabileceğine dair haberler görünce biraz şaşırmıştık. Ancak Kyle Pitts’i alabilmek için dördüncü sıraya çıkması gereken Cardinals’ın, bu yılki yerlerin değişimi haricinde 2022 ve 2023 ilk tur haklarını vererek üçüncü sıraya çıkan San Francisco 49ers’ın verdiklerine yakın bir paketi Atlanta Falcons’a sunması gerekeceği ve elbette böyle bir  teklifin QB harici bir mevki için yapılmasının söz konusu bile olmayacağı gayet açık olduğundan bizler de bu haberlere itibar etmedik.

Bunun haricinde draft öncesinde başka da önemli bir gelişme olmadı. Şimdi gelin draft seçimlerini ayrıntılı olarak inceleyelim:

1. Tur, 16. Sıra: Zaven Collins, LB, Tulsa

Öncelikle birinci turda takımın en büyük eksiği olan CB mevkisi için bir  seçim beklerken, geçen sene olduğu gibi bir LB gelmesi bizi oldukça şaşırttı. Draft zamanı yaklaştıkça pek çok mock draft’ta olduğu gibi biz de ilk turda kesinlikle bir CB seçileceğinden emin gibiydik. Bu yılın CB sınıfında öne çıkan Patrick Surtain, Jaycee Horn ve Caleb Farley’den birinin 16. sıradan Cardinals’a kalması gayet muhtemel görünüyordu. Ve kaldı da…

Seçim hakkı Cardinals’a geldiğinde South Carolina CB’i Caleb Farley halen tahtada dururken ve pek çok taraftar gibi biz de onun seçilmesini beklerken, Roger Goodell’in Tulsa LB’i Zaven Collins’in ismini açıklamasıyla Cardinals son beş yılda üçüncü kez ilk tur seçim hakkını bir LB için kullanmış oldu. Böylece savunmadaki kartlar da yeniden dağıtılmış oldu. Öncelikle Zaven Collins’den kısaca bahsetmek gerekirse, kendisi 21 yaşında ve All-American ve yılın savunma oyuncusu ödülleri kazanmış bir oyuncu. Bu seçimdeki temel sıkıntı Cardinals’ın oldukça şişkin olan LB ekibine yeni bir ilave yapılmış olması gibi görünüyor. Şayet Caleb Farley’nin sakatlığı onun hakkında tereddütler oluşturduysa bu durumda Zaven Collins’in seçilmesi yerine belki de trade back yapılarak ilave seçim hakları elde edilmesi de mantıklı bir hareket olabilirdi. Collins’in gelişi ile beraber son yıllarda performansında düşüş görülen Jordan Hicks’e de takımdan ayrılma izni verildi. Zaven Collins’in ise 2021 sezonunda geçen yılın ilk tur seçimi Isiah Simmons ile beraber starter olarak sahada yer alması bekleniyor. Jordan Hicks’in ayrılmasıyla maaş bütçesinde ilave boşluk yaratılarak takımından ayrılması beklenen Philadelphia Eagles TE’i Zach Ertz için hamle yapılacağı dillendiriliyor. Bu bağlamda Cardinals’ın oldukça kalabalık olan mevcut LB ekibi ile birlikte Tampa Bay Bucaneers’in geçtiğimiz yıl yaptığı gibi bazı defansif snaplerde 7 LB ile birden sahada olması sürpriz olmayacak.

2. Tur, 49. Sıra: Rondale Moore, WR, Purdue

Bu turda da bir Cardinals klasiği olarak wide receiver seçilmesi pek de sürpriz olmadı. Bu seçimle beraber, hali hazırda takımda yer alan ikinci tur seçimleri Christian Kirk ve Andy Isabella’nın yanına yeni bir WR daha eklenmiş oldu. 40 yard dash’te class birincisi olan Rondale Moore’un bazı mock draft’larda ilk turda seçilmesi dahi bekleniyordu. Bu nedenle ikinci turun steal’ı olarak görülebilecek yetenekte bir oyuncu olduğu muhakkak. Rondale Moore’un Cardinals hücumunda A.J. Green, DeAndre Hopkins gibi tecrübeli oyuncularla beraber kendini çok iyi geliştirebileceğine, büyük oyunlar oynayarak tutarlı bir şekilde üretken olarak kendisini ayrıştırabileceğine ve hücumdaki TE eksikliğinde büyük bir etki göstereceğine inanıyoruz. Ancak hızı ve çabukluğuna karşın sakatlıkları nedeniyle Purdue’deki son iki sezonunda sadece sekiz maç oynamış olması nedeniyle her şeyden önce sağlıklı kalması gerekiyor. Hilmi Çeltikçioğlu’nun da boyunun kısa olması haricinde olumlu görüş verdiği Moore’dan beklentilerimiz oldukça yüksek.

4. Tur, 136. Sıra, Marco Wilson, CB, Florida

Bu yılki üçüncü tur seçim hakkını center Rodney Hudson takasında Las Vegas Raiders’a gönderen ve CB ekibinde büyük eksikleri olan Cardinals en nihayetinde dördüncü turdaki seçim hakkını Florida CB’i Marco Wilson’dan yana kullandı. Wilson hızıyla ve Florida’da en üst seviyelerde oynamasıyla bilinen bir oyuncu. Bu bağlamda CB olarak takıma Malcolm Butler ve Rober Alford gibi veteran oyuncularla beraber iyi bir etki yapmasını umuyoruz fakat kendisinin olumsuz geçmişini de bir kenara atmamak gerekiyor. Florida Gators’ın LSU ile oynadığı maçın kaybedilmesine yol açan bir cezaya sebebiyet veren ayakkabı fırlatmaya varacak kadar oyun içi duygusal kontrolünün zayıf olduğunu göstermiş bir oyuncu olmasının yan sıra kendisi ile ilgili en önemli soru işareti çok büyük bir sakatlık geçmişinin olması. Sağlıklı olduğunda çok üstün bir performans gösterse de sakatlık problemleri büyük bir risk olacak gibi duruyor. Ancak mevcut potansiyeli, bu turdan almaya değer bir risk olduğunu da işaret ediyor.

6. Tur, 210. Sıra: Victor Dimukeje, Outside Linebacker, Duke

21.5 kariyer sack’i ile beraber Duke tarihinde ikinci sırada olan Dimukeje, bu istatistiğiyle takıma bir parça umut veriyor. Bu off-season döneminde pass rusher ekibine önem vermeye devam eden Cardinals yönetimi bu seçim ile Chandler Jones, J.J. Watt, Marcus Golden ve Dennis Gardeck ile beraber çok yoğun blitz oyunlarına ağırlık verileceğini de göstermiş oldu. Fakat 1.85 metre boyunda olan Dimukeje’nin, rakip offensive line ve diğer pass rush oyuncularına kıyasla boyunun yetersiz olması hakkında tereddütler oluşmasına yol açtı. Kyler Murray’de olduğu gibi önemli olan boyunun değil işlevinin olduğunu umarak sıradaki seçime geçelim.

6. Tur, 223. Sıra: Tay Gowan, Cornerback, UCF

Takımın CB boşluğunu doldurmak için uğraşan Cardinals yönetimi bu sıradaki seçimini Tay Gowan’dan yana kullandı. 1.87 metre boyundaki bu oyuncu Cardinals’ın defansif playbook’unda olduğu gibi bir man coverage oyuncusu. Malcolm Butler ve Robert Alford gibi tecrübeli oyuncuların yanında bir şeyler öğrenebileceğini ve ikinci sezonunda isminin daha ön planlarda olmasını düşünüyor ve umuyoruz.

7. Tur, 243. Sıra: James Wiggins, Safety, Cincinnati

Cardinals’in safety ekibi çok zengin olmasına rağmen gelen bu pick bizi biraz şaşırttı. Bu seçimin amacının James Wiggins’in Budda Baker, Charles Washington, Chris Banjo ve Jalen Thompson gibi zengin safety ekibi ile beraber oynayarak tecrübe edinmesi ve ilerki senelerde sözleşmesi biten oyuncuların yerine geçmesi olduğunu ve ilk senelerinde yedekte kalacağını düşünüyoruz.

7. Tur, 247. Sıra: Michal Menet, Center, Penn State

Son iki yıldır center sıkıntısı çeken Cardinals, bu off-season free agency’den tecrübeli center Rodney Hudson’u kadroya katmıştı. 2021 NFL Draftı’nda yaptığı bu son seçimle de yedek O-Line eksikliğini kapattı diyebiliriz. Tecrübeli center Hudson ile beraber güzel bir tecrübe edinmesini umuyoruz.

Arizona Cardinals’in 2021 NFL Draft seçimleri önceki yıllar kadar ateşli olmasa da her şeye rağmen yapılan seçimlerden umutluyuz ve yeni sezonda iddialı bir Arizona Cardinals görmeyi bekliyoruz. Bir sonraki yazımızda Arizona Cardinals’in genel bir off-season özeti ve yeni sezondan beklentilerimiz ile yeniden karşınızda olacağız…