Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Geçtiğimiz pazar günü Soldier Field’da Green Bay Packers ezeli rakibini 24-14’lük skorla yenmeyi başardı. Maça baktığımızda oyundan çok gündemi Aaron Rodgers’ın koşu touchdown’ından ardından Bears taraftarlarına söylediği söz belirledi. Maçı büyük ölçüde bitiren sayının ardından sevincini yaşarken Rodgers, Bears taraftarlara “Sizin sahibiniz benim, tüm hayatım boyunca böyleydi. Halen sizin sahibiniz benim!” şeklinde bağırması maç ile ilgili en akılda kalıcı olay oldu. Maçtan sonra kendisine bu sorulduğunda bir kadının kendisine hareket çektiğini gördüğünü ve gözü dönüp bazı laflar ettiğini söyledi. Bunun ardından katıldığı Pat McAfee Show’da bunu daha önce planlamadığını ve anın içinde geliştiğini belirtti. Sözlerinden de pişman olmadığını söyleyen Rodgers Soldier Field’ta geride unutulmaz bir anı daha bıraktı. Bears tight end’i Cole Kmet’in de “Tamamen yanlış değil” sözünden de işin şaka ve eğlence boyutunda olduğunu görebiliyoruz. Maç içinde sınırı aşmadığı sürece bunlar hoş şeyler, sonuçta bir basın toplantısında bir bildiri tarzında bir söylemi yok. Kendisine sorulan bir soruda ise Chicago Bears’ın mabedi Soldier Field’ta son maçını oynamadığı hissiyatına sahip olduğunu söyledi. Bunları fazla okumamak gerekiyor ama Brett Favre gibi ezeli rakibi gidip bazı Packers taraftarlarına acı çektirmemesinin kâfi olacağı bir yerdeyiz. Böylelikle, ligdeki en büyük rekabetlerden biri olan Packers-Bears rekabetini tekrar gözler önüne çeken bir karşılaşma oldu.

Maçın Yıldızları: Koşu Hücumu & Aaron Rodgers

Baktığımızda takım olarak iyi olan bir Packers vardı ve öne çıkan belirgin tek bir isim yoktu. Takımın lideri ve quartarback’i olarak iki pas ve bir koşu TD’unu yapan Rodgers ortaya koyduğu iyi oyundan bahsedebiliriz. Saints maçından beri MVP performansı olmasa da ortaya iyi bir oyun koruyor. Bir diğer yandan, 37 yaşındaki bir QB için de ayaklarını halen iyi kullandığını görebiliyoruz. 195 yard ne kadar az gözükse de kazanmak için fazlasıyla yeterli olan bir performans oldu. Maça yine hücumda yavaş başlandı ama arkası yine geldi. Bu maçta da bir defa daha favori hedefi Davante Adams oldu, kendisinden bildiğimiz şaşaalı bir performans göstermese de yine oyunun kahramanlarından olmaya devam etti. Redzone’da da takım iyi gitmezken Bears karşısında takımı bu noktada daha iyi gördük. Geçen sezon bunların ne kadar değerli olduğunu hatırlıyoruz…

Bu maçta asıl fark yaratan koşu hücumu oldu açıkçası. A.J. Dillon’ın da etkili şekilde ortaya çıkmasıyla efektif bir koşu hücumu oluştu. Aaron Jones ile beraber 24 koşuda elde edilen 155 yard’ın yanında ikiliye Rodgers’da az yardım etti ve üst üste dördünce hafta takım olarak 100 yard barajı aşıldı. Takımı oldukça sevindiren bu koşu hücumunun sene içinde daha çok kullanılması maç içindeki zaman ve oyun dengesine yararının çok farklı olmasının yanı sıra “The Last Dance” parolasıyla yola çıkılan sezonda Aaron Rodgers’ın playoff’ta sağlıklı olması adına daha yararlı olabilir. Çünkü Packers zayıf grubunu da düşünerek koşu hücumuyla da play-off yapabilecek bir takım. Bu koşu hücumunu överken O-Line’a değinmemek olmaz. Eksiklere rağmen iyi bir oyun sergilemeye devam ediyorlar. Right tackle Billy Turner bu sezon şahane bir performans gösteriyor ve bu maç koşu hücumunda da etkili oldu. Turner, en yakındaki defans oyuncusuyla uğraşırken Lewis ve Lazard bloklarıyla değerli açıklıklar oluşturdu. WR olan Lazard da iyi blok performansıyla oynamaya devam ediyor. O sahada olmadığında genelde 12 personel yani iki tight end’li dizilişte oynandığın da anlayabilirsiniz. Randell Cobb bile bu maç pas yakalamadan çok blokta etkili oldu. Çaylak Royce Newman’ın da guard oynadığı maçta Lewis ve Deguara’nın bloğu A.J. Dillon’ın kariyer koşu rekoru kırmasını sağladı. Elgton Jenkins’in dönmesiyle kalitesi yukarı çıkan ekipte ilk 11’de başlayan center Josh Myers’ın ilk drive’da oyundan çıkmasıyla endişe oluşsa da Lucas Patrick center’da geçen hafta olduğu gibi çok iyi bir oyun çıkarmayı başardı. Hem korumada hem koşuda iyi oynayarak endişeye mahal vermedi.

Defans Şaşırtıyor: Mini “The Replacements”

Green Bay Packers defansında büyük sakatlıklar bulunuyor. Müthiş film The Replacements ile birçok açıdan kıyaslanamaz da olsa kötü olan bir defansta onca eksiklik varken iyi oynanması bu filmi aklıma getirmedi değil. Oynayan yıldız oyuncuların bile bile sağlıklı olduğu söylenemiyor. Bu denklemde Henry Black, Rasul Dauglas, Jonathan Garvin gibi isimlerin bir adım atması oldukça değerli oldu. Şahane maçlar çıkarmadılar ama gerekeni ve bekleneni yaptılar. İkinci yarı yedeklerin birçok değerli snap aldığı maçta yıkılmadılar ve takdirimizi kazandılar. Defans adına şu an en büyük sıkıntı redzone savunması gibi gözüküyor ve bunun acilen değiştirilmesi gerekiyor ama onun dışında iyi bir maç çıkardıkları söylenebilir. D-Line’da Kenny Clark ve Dean Lowry’nin son zamanlarda yükselen performansları kalan savunmanın ağabeyleri olarak rakibe oldukça sıkıntı oluşturmaya devam ediyor. Secondary’de ise ortaya büyük bir şey koymalarına karşıdaki hücumun çaylak bir oyun kurucuyla oynadığından da dolayı fazla gerek kalmadı. Ancak, burada Darnell Savage’ın ilk çeyrekte yaptığı değerli intercepiton’ı not düşmek gerekiyor. Pas hücumunda aradığını bulamayan Bears’ta koşu hücumunda Khalil Herbert iyi bir maç çıkarsa da Montgomory fazlasıyla aradı. Justin Fields’ta etkili kullanılmadığından efektif bir hücum izleyemedik. Fields iyi oynadığını asla söylemiyorum, kritik yerlerde topun değerini bilemediği ve saçma sapan end zone’a doğru salladığı topları da felaketti. Fakat, yine kendisinin daha iyi olabilecek bir potansiyele ve yeteneğe sahip olduğunu düşünüyorum sadece takımı tüm oyun kurucuların ölüme gittiği Chicago Bears. Draft’a girerken 40-yard dash’te 4.3 yapacağım sözleriyle video paylaşan bir QB’den bahsediyoruz. Combine’da da 4.44 yaptığını gördük ki bu da çok iyi bir derece, Lamar kadar koşu skill’leri olmasa da biraz daha onun gibi kullanılsa daha etkili olabilir ve zamanla bunu da geliştirebilir. Tek sıkıntısı, Chicago Bears…

Haftanın Gelişmeleri

1- Houston Texans’tan serbest bırakılan Whitney Mercilus kadroya katıldı.

Za’Darius Smith, Preston Smith gibi starter edge rusher’lar sakatken pazartesi günü serbest bırakılan Mercilus’un eklenmesiyle bu hafta pozisyon dolduruldu. Yukarıda bahsettiğim isimlerin gelmesiyle dördüncü sıraya düşecek de olsa kısa vadede yardımcı olabilecek bir isim. 2012’den beri Texans formayı giyen Mercilus, franchise tarihinde 57 kariyer sack’i ile J.J Watt’ın ardından ikinci sırada bulunuyor. Geçmişinde güzel football oynuyor ancak Aralık 2019’daki dört yıl 54 milyonluk sözleşmesinin ardından düşüşe geçen bir kariyeri var. Uygun bir şekilde alınan güzel bir hamle olarak gözüküyor.

2- Practice squad’a giren Quinton Dunbar serbest bırakıldı.

Aaron Adeoye’i kadroya katmak adına geçen hafta takıma katılan oyuncuyla yollar çabucak ayrıldı. Cornerback’te açık olmasına rağmen Arizona Cardinals practice squad’ından alınan Rasul Dauglas beğenildi ve Dunbar’da front office’ı tatmin etmedi gibi gözüküyor. Muhtemelen sakatlanan Preston Smith’in ardından edge rusher mevkisini de biraz doldurmak istediler.

3- David Bakhtiari uzun süren ACL sakatlığından sonra antrenmanlara başladı.

2020’nin son haftasında ACL yırtığı yaşayan All-Pro left tackle Bakhtiari antrenmanlara başlaması herhalde en çok yakın arkadaşı olan Rodgers’ı sevindirmiştir. Taraftar bu ikiliyi gerçekten çok özledi ve hemen formayı almayacak olsa da bu zamanın yaklaştığını bilmek sevindirici.

4- Takas yapıp Brandin Cooks’u ekleme dedikoduları başladı.

Sezona çok iyi başlasa da Patriots ve Rams ile üzücü geçen sezonların ardından Texans’ta takılı kalmıştı. Burada ikinci senesini tamamlayacak mı soruları dolaşırken sosyal medyada ciddi olmasa da Cooks’a Packers cephesinden ilgi olduğu dedikoduları yayılmaya başladı. Geçen sene Texans’tan Will Fuller’ı almadıkları gibi bu sene de Cooks’u almayacaklardır bana kalırsa. Pek Packers’lık bir hamle de değil açıkçası. Valdes-Scantling’in sakatlık dönüşü tam bilinmese bile WR tandeminin iyi olduğunu düşünüyorum. Cooks gibi bir oyuncuya ikinci wide receiver olarak hayır demek zor olsa da acil takviye gereken mevkinin burası olduğunu düşünmüyorum. Fakat makul bir şekilde gelirse kim hayır diyebilir?

Haftanın Maçı: Washington Football Team ve 50’li Yıllardan Klasik Forma Haftası

Bu sezon beklentilerin altında kalan bir Washington takımı izliyoruz. Açıkçası, NFC East’te benim favorim WFT idi fakat Cowboys da iyi olmasıyla ara oldukça açıldı ve Packers karşısında da ortaya bir şeyler koyamazsa daha da açılacaktır. Sezona Ryan Fitzpatrick ile girseler de ilk hafta sakatlığı yüzünden formayı Taylor Heinicke’ye vermek durumunda kaldı. Kendisi hakkında soru işaretleri şu an ortada dolaşırken Fitzpatrick’in döneceği de konuşuluyor ve formanın kimde kalacağı bir muamma. Heinicke adına iyi şeyler ve kötü şeyler gördük. Her ne kadar gönlüm onu görmek istese de bu takımın başka bir isme ihtiyacı var bence. Zaman verildiğinde daha iyi hale gelebilir ama play-off’larda geçen seneki wild card maçındaki performansının aksine takımın başında onu göremiyorum. Büyük oyun açısından da etkili olamayan Washington’da oynayıp oynamayacakları tam belli olmasa da Gibson ve Terry’nin sakatlıkları bulunuyor ve hücumda fark yaratabilecek isimlerin başında gelmeleri WFT’i zor durumu sokuyor. Üretkenlik açısından bir çözüm bulmaları Packers’ı yenmek istiyorlarsa şart…

Savunma açısından ise sezonun başında beklentiler çok üst düzeydi fakat bunun çok altında kaldılar. Bunun sebebi olarak secondary’deki iletişim sorunu ve D-Line ve pass rush’taki tutukluluk gösterilebilir. Maç başına 423 yard vererek bu alanda ligde sondan ikinciler. Maç başına 31 sayı vererek de en çok sayı verme tablosunda son sırada yer alıyorlar.  En çok pas TD’ına izin verme, bir drive’da en çok sayı verme, havada giden paslarda en çok yard verme ve üçüncü hakkı savunmak gibi alanlarda da sonuncu sırada yer alıyorlar. Packers gibi iyi üçüncü hak oynayan takıma karşı işleri de oldukça zor olacaktır. Eğer bu takımın bir playoff karekteri varsa bu maç büyük ölçüde bu belli olacaktır, bu yüzden kazanamasalar bile ortaya bir şeyler koymaları gerekiyor. Packers’ın 50’li yıllardan esinlenen klasik formayla çıkacağı bu maçı kazanarak gelen zor maçlar öncesinde iyi bir ivme yakalaması adına iyi bir oyunla kazanmasını bekliyorum.

Haftaya görüşmek üzere…