İlk beş sıranın değişmediği bir haftanın daha sonunda artık Hanya’yı Konya’yı göreceğimiz son iki haftaya da giriş yapmış bulunmaktayız. Bu hafta özelinde eksiklerine rağmen kazanan Indianapolis Colts ve Buffalo Bills yükselişe geçerken New England Patriots ve Arizona Cardinals’ta iki haftalık düşüşlerine devam ettiler. Zirve takibinde ise Cincinnati Bengals çıkış yaparak ilk 10 içerisinde yer alırken Baltimore Ravens ve Los Angeles ise düşüşe geçti. Orta sıralarda Philadelphia Eagles ve Miami Dolphins’in çıkışı göze çarparken Pittsburgh Steelers ve Minnesota Vikings tutunamayanlar olarak öne çıktı.

1- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Browns karşısında galip gelerek evindeki namağlup seriyi sürdüren Packers, NFC liderliğini korumuş oldu. Her ne kadar savunma özellikle koşuda sıkıntı yaşasa da yapılan dört interception galibiyete yetti. Öte yandan sezon sonunda yılın head koçu ödülünü kim alır bilinmez ancak üç sezonda 38 galibiyet alan bu sene de takımı lider olan Matt LeFleur alsa hiç de fena olmaz gibi?

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Ekim ayı sonunda üç galibiyet ve dört mağlubiyetle henüz ölmeden mezara konulan Chiefs için hayal kırıklığı yorumları yapılırken, Aralık ayı sonunda bu hafta aldıkları Steelers galibiyeti ile birlikte üst üste sekiz maç kazanarak geçen hafta elde ettikleri AFC liderliğini de sürdürmeyi bildiler. Sezon içinde bu kadar ciddi atılım gösterirler iken eski görüntülerinden uzak oldukları düşünülen bir sene de bu atılımı yapmaları mevzubahis galibiyet serisini daha da değerli hale getiriyor. Önlerindeki Bengals sınavını da kayıpsız aşarlar ise ilk tur bay hakkını elde edebilme ihtimalleri de bir hayli artacak gibi gözüküyor.

3- Los Angeles Rams (NFC Batı, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Önlerindeki üç zorlu maçın ilkinden kayıpsız ayrılmayı bilen Rams, Matthew Stafford’un da pek gününde olmadığı maçta kolay olmasa da istediği neticeyi almayı bildi. Öyle ki artık Los Angeles ekibi için şu süreçte ne olursa olsun kazanmak birinci sırada olduğu da bir gerçek. Öte yandan her ne kadar Darrell Henderson’un sakat listesine gönderilmesi üzücü olsa da Sony Michel’in son haftalarda iyi görüntü vermesi de tersi yönde iyi bir durum olduğu söylenebilir.

4- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Şu bir gerçek ki bu takım NFC Doğu’nun çok üzerinde bir takım. Evinde ağırladığı Washington karşısında da aldığı ezici galibiyetle bunu ispatlayan Cowboys, bu sezon NFC Doğu’daki rakiplerine hiç kaybetmeyerek NFC yarışında ikinci sıraya yükselmeyi de başardı. Nitekim her şey bitmiş değil. Önce Cardinals sonra Eagles maçlarıyla da bu çıkışlarını taçlandırırlar ise playoff öncesi hoş bir sezon finali yapabilirler.

5- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Takımdaki sakatlarına rağmen yine de Panthers deplasmanından rahat bir galibiyetle dönen Buccaneers’ta asıl olay “Kral’ın Dönüşü” oldu. Evet, bahsi geçen kişi Mr. Olay Antonio Brown’dan başkası değil. Yine bir sezona yaptığı hareketle damga vuran tecrübeli receiver, 10 hafta sonra sahaya çıktı ve 101 yard top tutup takımını taşıyan isim oldu. Öyle veya böyle sorunlu da olsa Brown’un Buccaneers hücumunda hele ki bu kadar sakat varken iş yapabileceği de bir gerçek.

6- Indianapolis Colts (AFC Güney, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Hücum hattındaki dört isminin üstüne bir de savunmanın liderlerinden olan Darius Leonard’ı kaybeden Colts, ne kadar komple bir takım olduğunu göstererek zorlu Arizona deplasmanından galibiyeti çıkararak son dört dış saha maçından da galibiyetle ayrılmış oldu. Nitekim bu galibiyet ayrıca head koç Frank Reich’a yazar ki kendisi de coaching anlamında başarılı bir isim olduğunu da bir kez daha kanıtladı. Fakat önlerindeki Raiders maçında ek olarak Carson Wentz’in de olmayacak olması Indianapolis ekibi olumsuz etkileyebilir.

7- Buffalo Bills (AFC Doğu, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Sezona iyi başlayıp ortalara doğru sallantıda olan Bills, son bölümlerde yeniden toparlamayı başardı ve ilk maçta kaybettiği Patriots’a karşı net bir galibiyet alarak AFC Doğu zirvesini yeniden ele geçirdi. Nitekim bu toparlama sürecinin en büyük müsebbibi ise tartışmasız bir şekilde Josh Allen’dan başkası değil. Rakamlar bir yana saha içinde hemen hemen her işi yapan Allen, kritik anlardaki pasları yahut tackle arası koşularıyla saha içi liderliği kelimesinin hakkını fazlasıyla veriyor. Buna mukabil savunmanın da seviyesini yükseltmesi de madalyonun diğer yüzündeki güzel işlerden biri Bills adına. Şu görüntüyle son iki hafta da hata yapmadıklarını varsayarsak AFC Doğu’yu kazanabilirler.

8- Arizona Cardinals (NFC Batı, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Evet, Cardinals kaybettiği haftada diğer maçların neticesiyle birlikte playoff’a girmeyi garantiledi ancak sahadaki takımın en azından sezon başındaki takımdan uzaktan alakası yok ki bu da playoff’ta çok fazla ilerlemeyeceklerini de düşündürmüyor değil. O kadar eksik Colts karşısında da zorlanan Arizona ekibi, hücumda üretkenlikten; savunmada da rakibi durdurmaktan bir hayli uzaktı. Sezon boyunca övgüleri toplayan head koç Kliff Kingsbury’nin acil müdahalesi bekleniyor!

9- New England Patriots (AFC Doğu, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Evinde Bills’i ağırlayan Patriots, işlerin çok kötü gittiği maçta rakibine ağır bir şekilde mağlup oldu. Bu yenilgiyle beraber sadece AFC Doğu yarışını değil aynı zamanda AFC liderliğini de büyük olasılıkla kaybeden Patriots, saha içinde de son iki haftadır verdiği görüntü galibiyet serisindekinden bir hayli uzak. Hücumda koşunun işlemediği bölümde Mac Jones’lu pas oyunları istenen seviyeye çıkamazken bu durum savunmayı da kötü etkiliyor. Nitekim savunmada da ön alandaki verimin düşmesi secondary’deki açığı da beraberinde getirdi. Şu an için birden çok olumsuz durumla mücadele etmek durumunda olan Patriots, en azından bir sonraki maçını kazanıp son haftaya umutlu girebilir.

10- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Sezonun en ilginç takımlarından biri olan Bengals, AFC Kuzey’deki rakibi Ravens’ı çok net ve dominant bir galibiyetle geçerek grubunu da birinci bitirmek için çok büyük bir adım da attı. Çok değil iki hafta önce iki maçlık mağlubiyet serisi bulunan takımın, şu an önlerindeki Chiefs maçını kayıpsız geçtikleri takdirde AFC Konferansını lider bitirme şansı var. Genç bir takım olmaları bu dalgalı durumun bir sebebi olsa da günlerinde olduklarında da Joe Burrow liderliğinde çok can yakabilecek kapasitede bir ekipler ve ne zaman ne yapacakları hiç belli olmuyor.

11- Tennessee Titans (AFC Güney, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

İstediği gibi başlayamadığı ve geriye düştüğü maçta ikinci yarı toparlanan Titans, başta Ryan Tannehill’in devre girmesiyle öne beraberliği yakaladı, ardından da son saniyedeki alan golüyle galibiyete ulaştı. Takımının kendisine ihtiyaç duyduğu anda sahneye çıkan Tannehill, özellikle “3 ve uzun” durumlarında takımına birinci hakları aldırarak maçın kahramanlarından biri oldu. Bir diğer kahraman ise bu sezon çok dalgalı bir görüntüde olan AJ Brown idi ve tuttuğu 145 yard top ile öne çıktı. Nitekim maçın gizli kahramanı ise her zaman olduğu gibi Mike Vrabel’in savunması oldu. Uzun bir süre rakibine TD izni vermeyen savunma yine formundaydı. Neticede Titans adına playoff dönemi yaklaşırken AJ Brown’un form tutması olumlu durumlardan birisi denebilir.

12- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Önce koşucu sakatlıkları, sonra cornerback sakatlıklarından sonra tam “Tyler Huntley iyiymiş, bu takımı taşıyabilir” derken bu sefer de oyun kurucu sakatlığından çeken Ravens, Lamar Jackson ve Tyler Huntley’in olmadığı maçta son yılların gezgin oyun kurucusu Josh Johnson ile oynamak durumunda kaldı. Lakin Bengals karşısındaki mağlubiyeti oyun kurucu noksanlığından ziyade savunmadaki hatalardan dolayı açıklamak daha doğru gibi gözüküyor. İlk maçta da zaten rakibine hücumda toplam 520 yard veren savunma yine sahadan 41 sayıya ayrılmıştı. Nitekim bu maçta da farklı bir senaryo yoktu ve Bengals 575 yard izni vererek yine 41 sayıyı endzonunda gördü. Son dakikadaki gereksiz iki sayılık oyunlar zaten takıma yeterince mağlubiyet yaşatmışken Ravens savunmasını hali de pek iyi bir görüntüde değil.

13- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Hadi Chiefs mağlubiyeti anlaşılabilir de Texans karşısında alınan kötü yenilgi hiç yakışmadı Chargers! Sezon içinde inişli çıkışlı bir görüntüde olan Los Angeles ekibi, normal şartlarda kazanması gereken maçta şok bir yenilgi aldı. Hücumun üretkenlikten uzak görüntüsünün üstüne savunma da maçı kazandıracak iş yapmayınca Chargers için istenmeyen bir netice oldu. Özellikle Joey Bosa’nın yokluğunda savunmadaki düşüş ve koşu oyunlarındaki sıkıntılarda Brandon Staley gibi savunma temelli bir koçtan beklenmeyecek durum oldu. Anlık olarak resmin dışında kaldılar ve sadece kendilerinin kazanması da yetmeyecek gibi gözüküyor.

14- San Francisco 49ers (NFC Batı, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Tennessee deplasmanında kazanmak için fırsatları yakalayan hatta maçı da önde götüren 49ers, Jimmy G’nin hatasıyla bir anda üstünlüğü rakibe teslim edince bir daha toparlanamadı ve sahadan yenik ayrıldı. Öyle ki Jimmy G, bu seneki iyi idaresiyle çoğu kişinin takdirini kazanmıştı lakin yaptığı hata 49ers’in maçı kaybetmesine neden olduğu da aşikâr. En azından playoff yarışındaki rakipleri kaybetti de yine kendi yerlerini korudular. Tabii bir de parmağından sakatlanan Jimmy G var ki bakalım oyun kurucu anlamında tecrübeli oyun kurucu idare edebilecek mi yoksa çaylak Trey Lance mi devreye girecek?

15- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Çalkantılı sezonunda yine playoff tablosuna yakın kıyılarda seyreden Raiders, evinde Broncos’u yenmeyi başararak 10 hafta sonra ilk kez iki maç üst üste kazandı. Özellikle savunmanın ön plana çıkması galibiyetteki önemli noktalardan biriydi. Nitekim aynı savunmaya önlerindeki Colts maçında da epey bir ihtiyaçları olacak gibi gözüküyor.

16- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

İlk yarıda zorlandığı ikinci yarıda da açıldığı Giants’a karşı kazanmayı bilen Eagles, hem son üç maçından galibiyetle ayrıldı hem de son haftalardaki çıkışını da kendisini playoff ekiplerinin arasına atarak taçlandırdı. Sezon başında eleştirilerden bir türlü kurtulamayan takımın bu denli yükselişiyle birlikte özel bir sezon geçirdikleri aşikâr. Yine de henüz bir şey bitmiş değil, halen atlatmaları gereken zorlu başkent deplasmanı da mevcut.

17- Miami Dolphins (AFC Doğu, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Rakibin neredeyse yarısının olmadığı ve bu yüzden bir adım öne olduğu Saints karşısında galibiyete uzanan Dolphins yedi maçlık mağlubiyet serisinden sonra yedi maçlık galibiyet serisi yakalayarak kendisini Playoff potasının içine nihayet atmayı başardı. Normal şartlarda kolay geçmesi beklenen maçın belirli bölümlerinde zorlanan Miami ekibi, özellikle hücumdaki sıkıntıların bir kez daha baş verdi. Her ne kadar playoff resminin içinde olsalar da şu hücum performansı ile son iki haftayı kayıpsız kapatmalarının bir garantisi ne yazık ki yok.

18- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Playoff’a kalabilmesi için adeta her maçının bir başka final olduğu Vikings, evinde Rams’e kaybederek yine yüzde ellinin altına düştü ve yine dışarıda kaldı. Nitekim rakibi her ne kadar ondan üstün olsa da kazanabileceği bir maçtan elindeki fırsatları kaçırarak yenilmesi de iş bitiricilik anlamındaki sıkıntılarını bir kez daha ortaya koydu. Artık kendilerinin de kazanması ne yazık ki yeterli olmayacak.

19- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 7-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Son zamanlarda sık sık ayrılık sinyalleri veren ve emekli olacağı konuşulan Big Ben için artık yolun sonu gözüküyor. Nasıl olmasın ki? Chiefs karşısında Steelers hücumu üçüncü çeyrekteki alan golüne kadar sayı bulamazken yedi hücum fırsatında 29 oyun denedi ve sadece 119 yard kazanabildi ki bu da oyun başı sadece dört yard demek. Durumun vahimliği rakamlarla değil sahada da net olarak ölçülürken Pittsburgh ekibi için yeni bir başlangıç pek de uzak değil.

20- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Packers deplasmanında kazanmak için her şeyi yapan ve MVP kalibresindeki hücumu da ikinci yarıda sadece üç sayıda tutan Browns, Baker Mayfield engeline takıldı! Attığı dört interception ile Browns’taki geleceğine de soru işaretleri bırakan Baker, özellikle maçın son bölümünde çok iyi saha avantajını da yakalamışken dört senelik bir oyun kurucunun atmaması gereken interception ile maçı rakibe hediye etmesi de bardağı taşıran son damla oldu. Gelecekte ne olur ne biter bilinmez lakin şu an için Baker Mayfield, bu takımı taşıyacak oyun kurucu olmadığı söylenebilir.

21- New Orleans Saints (NFC Güney, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Tam tamına 22 eksik ile evinde Dolphins’i ağırlayan Saints, iki haftalık galibiyet serisini sonlandırmak durumunda kaldı. Kariyerindeki ilk maçına çıkan çaylak oyun kurucu ise acemiliğin verdiği hata ile henüz başlangıçta pick six atarak lige giriş yaptı. Nitekim normal şartlarda kazanabilecekleri bir maçtı ve dikkatsizlikle birlikte gelen Covid19 mağduru olarak kaybettiler. Son iki maçlarını daha önce kaybettikleri Falcons ve Panthers ile oynayacaklar. En azından iki de iki yapıp yüzde elliyi görmeleri sezonun tesellisi olacaktır.

22- Atlanta Falcons (NFC Güney, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Falcons için seri bozulmadı. NFC yarışının güncel halinden dolayı bir hafta kazanıp potaya girdikten sonra öbür hafta kaybedip potadan uzaklaşan Georgia ekibi bu döngüyü sürdürerek zor da olsa kazanmayı bildi ve yine potaya girdi. Nitekim son beş maçta bir kazanıp bir kaybetmeleri de bu durumun en büyük göstergesi. Bakalım son iki maçta da bu seri devam edecek mi?

23- Denver Broncos (AFC Batı, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Tamam veya devam maçlarından birini oynayan Broncos, Las Vegas deplasmanından eli boş dönerek playoff umutlarını da büyük ölçüde rafa kaldırmış oldu. Ki zaten bu sezonki görüntüleriyle de oralarda olmayı hak ettiklerini söylemek kolay değil. Nitekim kaybettikleri Raiders karşısında da 10 “üçüncü hak” denemelerinden sadece birini alabilen takımın bu denli mühim bir maçtan galibiyet çıkarma ihtimalini de düşürüyor. En azından önlerindeki iki Chargers ve Chiefs maçlarıyla AFC Batı’da ne kadar rekabetçi olduklarını gösterecekler.

24- Washington Football Team (NFC Doğu, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Bay haftasından çıkıp dört maç kazanarak umut depolayan başkent ekibi, sakatlıklar ve Covid19 derken sezonun en kötü mağlubiyetlerinden birini alarak lige tamamen havlu attı. Zaten beklenenden çok uzak başlanılan sezonda zar zor işleri yoluna koymuşken bu kadar kolay kaybetmek de takımın dengelerini alt üst ettiği aşikâr.

25- Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Justin Fields-Andy Dalton derken üçüncü oyun kurucusu 2018 Super Bowl MVP’si Nick Foles’a kalan Bears, deplasmanda Seahawks’ı son dakikadaki iki puanlık oyunuyla yenerek bu sezon üç farklı oyun kurucuyla maç kazanan ilk takım unvanına sahip oldu. Nitekim Nick Foles’ta kendisi bir hayli özletti ki iyi bir oyun çıkardığı söylenebilir. Neyse, bu galibiyet tabii ki Matt Nagy’nin kovulmasına engel değil.

26- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Karlı bir Seattle günü tam 12 yıl sonra ilk kez çift haneli mağlubiyet sayılarına ulaşan Seahawks, hüsran sezonuna bir yenilgi daha ekledi. Yine de bu kayıp sezonda son maçlarda öne çıkan Rashad Penny’i kazanmış olabilir. Lakin bu takım için asıl soru Russell Wilson’un akıbetinin nasıl neticeleneceği gibi gözüküyor.

27- Houston Texans (AFC Güney, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Evinde ağırladığı Chargers karşısında sürpriz bir galibiyet alan Texans, sezon başındaki kötülerin en iyisi olma yolunda büyük bir adım da atmış oldu. Davis Mills’in ikinci kez starter olmasından sonra iki maç üst üste kazanmayı başaran Houston ekibi, şu kayıp sezonda gelişim gösterebileceğinin de sinyallerini verdi. Nitekim bu galibiyetle hem Mills seneye için bir şans daha elde etmiş olabilir.

28- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Matt Rhule’un takımı kötü gidişatı henüz durdurabilmiş değil. Sezonları çok önceden bitmiş olmasına rağmen moral anlamında bile galibiyet alabilecek seviyeden çok uzaktalar. Nitekim Sam Darnold sakatlıktan çıkıp tekrardan sahaya adım atsa da takımın geleceği ile ilgili onlarca soru işaretleri var.

29- New York Jets (AFC Doğu, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Ligdeki bir diğer kötü rakibine karşı galip gelmeyi başaran Jets, en azından bu sezon için sonuncu olacak kadar vasat durumda olmadığını gösterdi. Tabii şu maçta en azından Zach Wilson’dan üç TD’lik bir performans gelebilirdi lakin olmadı. Neyse, kaybetmeseler de olur.

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 2-12-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Jared Goff’un yokluğunda Atlanta deplasmanından da galibiyet çıkarmaya çok yaklaşan Lions, bu sezon beşinci kez tek TD’lık farklık bir maç daha kaybetmiş oldu. Fakat Dan Campbell’in takımın en azından sezonun son bölümünde gösterdiği performans sezon başını unutturmuşa benziyor. En azından bireysel performanslar takımın geleceği adına da bir hayli önem addediyor.

31- New York Giants (NFC Doğu, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

New York’un mavileri için son üç maçlık seri dörde çıktı ve Eagles karşısında da kaybettiler. Yani değişen bir şey yok. Ancak bu takımın gidişatı başta hücumda yeterince içler acısıyken head koç Joe Judge ve oyun kurucu Daniel Jones bir şansı daha elde etmiş gibi gözüküyor. İlginç bir karar. Bu takım bir sene daha dibi görmeyi kaldıracak mı? Büyük bir soru işareti…

32- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 2-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Son derece kritik bir maç olan Jets karşısında da kaybederek nihayet bir sonraki draftta birinci sırayı almayı hak eden Jaguars, açık ara ligin en kötü takımı konumuna da geldi. Fakat sezon bitmeden head koç işini çözmeleri saha içinde ne yaptıklarından daha önemli gibi gözüküyor…