Sezonun son haftasına girdiğimiz 18. Hafta öncesi ilk beş sıranın adı az çok belli oldu. Öte yandan orta sıralarda wild card yarışı kovalayan takımlar kendi aralarında bağımsız bir “playoff’ta biz de varız!” grubu oluştururken vasatı aşamayan takımlarda son sıralara yakın yerlerde geziniyorlar. Nitekim son haftaya girilirken ise Indianapolis Colts’un büyük düşüşü dikkat çekerken Kansas City Chiefs ve Dallas Cowboys’a ilk beşteki yerlerini kaybettiler. Los Angeles Rams yeniden ikinci sıraya çıkarken Tennessee Titans’ta yine kendine ilk beşte yer buldu. Öte yandan Las Vegas Raiders’ın orta sıralardan çıkıp yükselmesi ise oraları bir hayli karıştırdı.

1- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Evinde Vikings’i ağırladığı maçta kazanmayı bilen Packers, NFC liderliğini cebine koyarken playoff’ları da artık gözünü dikmiş durumda. Özellikle Aaron Rodgers’ın ayak parmağındaki sakatlığından dolayı ilk tur bay hakkını elde etmiş olmaları şüphesiz tecrübeli oyun kurucu için iyi gelecektir. Ek olarak savunmadaki sakatlarında başta Jaire Alexander gibi tekrar forma giyebilecek düzeyde olmaları Green Bay ekibine ayrı bir hava katacaktır.

2- Los Angeles Rams (NFC Batı, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

İşlerin pek yolunda gitmediği maçta Ravens deplasmanından galibiyeti son saniyede çıkaran Rams, bu sezon en uzun olan beş maçlık bir galibiyet serisi elde etmeyi de başardı. Özellikle Stafford tarafında maça hiç iyi başlamazken en azından maçı kazandıran hücumda yaptığı güzel işler kafadan soru işaretlerini biraz silse de halen daha akıllarda şüphe kırıntıları bıraktı. Öte yandan sezon ortasında takıma katılan Odell Beckham’ın Los Angeles ekibinde kendini bulması ve takımın en ihtiyacı olan yerde maç kazandırması da Sean McVay’in takımı için en olumlu işlerden birisi.

3- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Her ne kadar Antonio Brown yine bir skandala imza atmış ve bu durum ön planda olsa da Buccaneers, işlerin hiç iyi gitmediği maçta lideri Tom Brady sayesinde sahadan bir kez daha yüzü gülerek ayrıldı. Öte yandan ekselanslarının da geçen seneden sonra yine 40 TD pasına ve 11 yıl sonra 5,000 pas yardına da yaklaştığını hatırladığımızda MVP adaylarından biri yapmamak büyük haksızlık olur. Yine de TB12’nin işinin ödülle değil yüzükle olduğunu da birçok kez kendisinden duyduk.

4- Tennessee Titans (AFC Güney, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Sınırlı hücum ekibine rağmen evinde ağırlığı Dolphins’i mağlup etmeyi başaran Titans, en yakın rakibinin kaybettiği hafta AFC liderliğini tekrar ele geçirmeyi başardı ve son haftaya da çok büyük bir şansla giriş yapmış oldu. Ligin iyi savunmalarından olan rakibine karşı koşuyu iyi kullanan Titans, zaman zaman Tannehill’in parlamalarıyla da fişi çekmeyi başardı. İşin savunma kısmında da yine üst düzey bir görüntü koymalarıyla da maçı tek taraflı ve net bir şekilde kazanmayı bildiler. Nitekim ilk tur bay hakkını aldığı takdirde Derrick Henry’e de kavuşma şansı olan Titans için ilk maçını kaybettiği Texans karşısında mühim bir müsabaka oynayacaklar.

5- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Bengals sınavını aşamayan Chiefs, sekiz maçlık serisini sonlanırken daha da kötüsü AFC liderliğini kaybetti ve playoff öncesi büyük bir yara aldı. Hücumda maça iyi başlasa da sezon başında başını ağrıtan savunma performansından bu kritik maçta yine mustarip olan kırmızı beyazlı ekip, ön alanda yeteri kadar verimli olamayınca arka alandaki hataları da gün yüzüne çıktı. Nitekim bu maç bir yol kazası mı yoksa Chiefs’in savunması yeterli düzeyde olmadığının bir kanıtı mı,  playoff dönemi bunları net bir şekilde göz önüne serecektir.

6- Arizona Cardinals (NFC Batı, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Üç maçtır kaybeden ve bir şekilde çıkış arayan Cardinals, nihayet zorlu Dallas deplasmanından kazanarak dönerek kötü seriye de bir nokta koymuş oldu. Sahadaki oyun sezon başından uzak olsa da bu takımın bu galibiyete felaket şekilde aç olduğu bir gerçekti. Öte yandan Arizona ekibi adına olumlu olabilecek noktalardan belki de en önemlisi savunmaydı ve ligin en çok yard üreten takımını ortalamasını altında tutmak güzel bir başarı. Öyle ki bu savunma performansı ilerleyen süreçlerde de hücumun işlemediği noktalarda takımın kaderini belirleyecek gibi gözüküyor.

7- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Evinde Cardinals’a mağlup olarak bu sezon Dallas’taki üçüncü mağlubiyetini alan Cowboys, hücumda alışılmışın dışında olması ve üretkenlikten uzaklaşması mevzubahis mağlubiyeti de kaçınılmaz hale getirdi. Tabii bir de işin sakatlık boyutu var ki takımın üçüncü receiver’ı olarak gözükse de yeri geldiğinde önemli rollerde iyi işler yapan Michael Gallup’un sezonu kapatması, Dak Prescott’un da oyununu ileride olumsuz olarak etkilemesi muhtemel.

8- Buffalo Bills (AFC Doğu, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Kolay olmasa da ikinci yarıdaki oyunuyla kazanmayı bilen Bills, son hafta grubun zayıf ekibi karşısında sürprize mahal vermediği takdirde AFC Doğu birinciliğini cebine koyarak geçen seneki başarılarını da sürdürecekler. Öte yandan saha içinde ise iki yıl sonra kariyerinde ikinci kez bir maçta üç interception atan Josh Allen, ikinci yarıda iyi bir görüntü çizdiği söylenebilir. Özellikle pas oyunları dışında koşu oyunlarında da üretken olabilmesi de kendisinin en büyük özelliklerinden birisi ve bunu da iyi kullanarak takımına galibiyeti getirmeyi başararak bir eşiği daha kayıpsız geçtiler.

9- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Chiefs karşısında kötü başlayıp geriye düşse de olağan üstü bir reaksiyon vererek hemen hemen her işi doğru yapan Bengals, Ja’Marr Chase’in ortalığı yıkıp geçmesi ve Joe Burrow’un da formunda olmasıyla birlikte sezonun en değerli galibiyetlerinden birini aldı. Bu zaferle birlikte de altı sene sonra yeniden AFC Kuzey’in zirvesine oturmayı başararak bir başka önemli işe daha imza attılar. Artık hedef playoff’ta alınacak bir galibiyet!

10- New England Patriots (AFC Doğu, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Geçen haftaki alınan kötü mağlubiyet sonrası zayıf rakibinin adeta üzerinden geçen Patriots, playoff dönemi öncesi moral depoladı. Halen daha AFC Doğu için ufak da olsa birincilik şansları olsa da büyük bir sürpriz yaşanmadığı takdirde ikici sıradan playoff’a gidecekler. Yine de ilk önce önlerindeki Miami deplasmanından kayıpsız bir şekilde geçip sezonu noktalamaları gerekiyor.

11- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Evinde ağırladığı Broncos karşısında farklı kazanarak iki hafta sonra sonunda galip gelmeyi bilen Chargers, yeniden kendini playoff potasının içine atmayı başardı ama işleri henüz bitmemekle beraber hiç mi hiç kolay değil. Üç senelik playoff hasretlerini bitirmek için zorlu Raiders deplasmanından da galibiyet çıkarmak zorundalar. Lakin normal şartlarda iyi bir takım olduklarını sezonun ilk bölümündeki formlarıyla kanıtlamış olmalarına karşın bu form grafiğini sürdüremediler ve özellikle son bölümdeki bariz savunma hataları ve hücumdaki verimin eskisi gibi olmamasıyla birlikte bu denli önemli bir maçta favori olmaktan biraz adım uzaklar.

12- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Bir sezonda bu kadar drama yaşayıp da başarılı olan bir takım var mıdır belki hemen akıllara gelmez lakin 2021 Raiders bu listeye adını yazdırmayı başardı. Maç öncesi kazanılması zor bir deplasman olarak görülen Colts karşısında hem rakibini durduran hem de kritik yerlerde öne geçmeyi başaran siyah beyazlı ekip sezonun en iyi performanslarından birine imza attı. Nitekim bu takımda öne çıkması gereken bir isim var ki o da Derek Carr’dan başkası değil. Tüm kritik anlarda takımını taşıyan; eli titremeden pasları bir bir dağıtan tecrübeli oyun kurucu, takımın buraya gelmesinde saha içi oyunu dışında saha dışında da ortaya koyduğu karakter ile en büyük destekçisi. Sezon sonunda MVP ödülünü almayacak olsa da Derek Carr, 2021 Gönüllerin MVP’si ödülünü çoktan kazandı bile.

13- Indianapolis Colts (AFC Güney, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Kötü başladığı sezonda peşi sıra galibiyetlerin yanında hücum ve savunma performanslarıyla öne çıkan Colts, evinde Raiders’a son saniyedeki alan golüyle yenilerek adeta tüm bu çabalarını çöpe attı. Tamam, her ne kadar şansları tükenmiş olmasa da son haftaya taşımayacak kalibrede bir takımın kendi evinde böyle bir mağlubiyet alması pek hoş olmadı. Nitekim ana planı olan koşunun işlememesinden sonra Wentz’in de devreye girememesi ayrı bir soru işareti. Neyse en azından Jaguars’ı yenerler herhalde!

14- San Francisco 49ers (NFC Batı, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Jimmy G’nin sakatlığı sonrası ikinci kez starter olan çaylak Trey Lance, çok iyi olmasa da zaman zaman yaptığı olumlu işlerle takımını galibiyete ulaşmasında yardımcı rolde görevini tamamladı. Hücum planı koşu şemaları üzerine kurulu olan 49ers’ta bu hususta Lance’in işi de koşu işlediği ana kadar kolay oldu. Eğer önlerindeki Rams maçında Lance forma giyecekse karşısında bulacağı savunma da bir hayli dişli olacak ve bu durumda San Francisco ekibi için işleri zorlaştırıyor.

15- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Başkent deplasmanından zorda olsa istediğini almaya başaran Eagles, oynadığı son beş maçtan dört galibiyet çıkarmayı başarırken aynı zamanda da playoff yerini de dişiyle tırnağıyla buralara gelerek kesinleştirdi. Özellikle Washington karşısında geriye düştüklerinde verilen reaksiyon maçın kazanılmasında çok önemli bir yeri kapsarken sezon başında eleştirilen Jalen Hurts ise oyunuyla maçı kazandıran etmenler arasına adını yazdırmayı başardı. Önlerindeki formaliteden Cowboys maçını atlatıp artık playoff’a odaklanacaklardır.

16- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 8-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Bir devrin kapandığı Heinz Stadyumu’nda Big Ben, kendi taraftarları önünde son maçına çıkarken aynı zamanda bir galibiyette hediye etti. Bu galibiyetle birlikte playoff umutlarını son haftaya az da olsa taşımış olsalar da netice itibariyle Big Ben’in son maçına çıkacak olması şu an için mevzubahis sezon kapanışını daha mühim hale getiriyor.

17- New Orleans Saints (NFC Güney, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Geçen hafta kaybetmiş olmalarına rağmen bu hafta da zar zor da olsa Panthers karşısında galip gelmeyi başaran Saints, yine bir şekilde kendini playoff yarışının içine atmayı başardı. Her ne kadar tek maça bağlı olsa da son maçtaki görüntüleriyle son hafta kazanmalarının bir garantisi yok.

18- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Son dört maçının üçünü ucu ucuna kaybeden Ravens, bu seriyi Rams karşısında da genişleterek son beş maçın dördünü tek skorla kaybetmeyi başararak enteresan bir sezona imza attı.  Hücumda Lamar Jackson’un yokluğunda yine sahneye çıkan Tyler Huntley ile iyi işler yapan; savunmada da rakibi iyi durduran Ravens, son dakikadaki hücum fırsatından TD çıkaramayıp rakibine son şans için topu verince yenilgiden kurtulamadı. Çalkantılı ve sakatlıklarla dolu bir sezon geçiren John Harbaugh’un takımı için neyse ki sezon sonu geldi çattı.

19- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Kirk Cousins var iken bile zorlanan Vikings, tecrübeli oyun kurucunun Covid19’dan dolayı oynamadığı maçta Packers karşısında hiçbir varlık gösteremeyerek sahadan yenik ayrıldı ve ligi yüzde ellinin altında bitirmeyi de garantiledi. Bu saatten sonra Vikings için soruların başında Mike Zimmer’ın akıbeti geliyor ki bu da Minnesota ekibinin nasıl bir yol izleyeceğinin de kilit noktası olacak.

20- Miami Dolphins (AFC Doğu, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Enteresan bir sezona imza atan Dolphins, geçen hafta itibariyle playoff potasında kendisine yer bulsa da Titans deplasmanında yine kendisine neden güvenilmemesini gerektiğini bir kez daha hatırlatarak kötü bir mağlubiyet aldı ve böylece son haftayı bekleyemeden sezonu kapattı. Özellikle yine elde edilen playoff şansının vasat hatta vasat altı hücum performansıyla neticeye ulaşmaması da turkuaz beyazlı takımın gelecek off-season’da da en büyük konusu olacağına hiç şüphe yok.

21- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Henüz maçını oynamadan playoff’lara veda eden Browns, formalite olarak çıktığı Steelers deplasmanından da eli boş dönerek hayal kırıklığı takımları arasına adını yazdırdı. Eleştiri oklarının hedefi olan Baker Mayfield sakat sakat oynamasına karşın kendisi sahadayken takımın veriminin bir hayli düşük olması Cleveland ekibi için sezon özeti denebilir.

22- Atlanta Falcons (NFC Güney, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Karlı Buffalo deplasmanında maçtan hemen kopmayan ve hatta bir bölümünü de önde oynayan Falcons, mağlubiyetten kurtulamayarak sezonu yüzde ellinin altında bitirmeyi garantiledi. Nitekim kırmızı siyahlı ekip adına maçın kritik anları, üç sefer turnover üreten savunmanın ikramlarını cesurca geri çeviren hücum performansı oldu. Hele ki Matt Ryan’ın gelecek sezonda bu takımda olacağı varsayıldığında soru işaretlerinin sayısı gittikçe artıyor.

23- Denver Broncos (AFC Batı, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Elde edilen dereceleri ve skorları bir yana koyulduğunda görüntü o ki mevcut AFC Batı grubunda şu an ki görüntüsüyle en zayıf takım Broncos ve bunun temel nedeni yine AFC Batı grubuna bakıldığında görülüyor ki takımı taşıyacak bir oyun kurucunun olmaması. Nitekim Denver ekibi adına da bu sene en çok duyulan eleştirilerden birisi de bu oldu. Hele ki liderliğin bu kadar el değiştirdiği grupta en azından kendi gruplarında bir iki maç daha kazanabilecek oyun kurucuları olsa idi son haftaya umutlu girme şansları oldu. Ancak ne yazık ki geçen haftaki Raiders mağlubiyetinden sonra da bu hafta da Chargers’a kaybederek sadece playoff değil, AFC Batı’nın da bir hayli gerisinde kaldılar.

24- Chicago Bears (NFC Kuzey, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Geçen haftaki güzel oyunu bu haftaya da yansıtan Bears, güzel bir galibiyeti cebine koydu. Fakat head koç Matt Nagy bu iş için baya bir geç kaldı. Son haftanın tamamlanması ile birlikte büyük ihtimalle işine son verilecek. Nitekim NFC Kuzey’deki ezeli rakiplerini yenerek ligi tamamlamaları da bu kayıp sezonda taraftarlarına çam sakızı çoban armağanı bir hediye verebilirler.

25- Seattle Seahawks (NFC Batı, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Kayıp sezonun bütün acısını Lions karşısında çıkaran Seahawks, taraftarlarına keyifli bir maç sunarak kazanmayı bildi. Özellikle ligin son bölümlerinde öne çıkan eski birinci tur seçimi Rashaad Penny yine öne çıkarken D.K. Metcalf’ta beni unutmayın diyerekten üç TD ile galibiyette pay sahibi oldu. Artık son maçta da Cardinals zaferi gelirse hiç de fena olmaz.

26- Washington Football Team (NFC Doğu, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:24

NFC Doğu’daki rakibi Eagles’a karşı öne geçmesine rağmen maçı tutamayan başkent ekibi sahadan yenilgi ile ayrılarak son dört maçını da hem de NFC Doğu takımlarına karşı kaybetmiş oldu. Özellikle alınan yenilgilerin takımda negatif hava yarattığı aşikâr. Normal şartlarda benzer durumlarda maç kazandıkları da oldu ancak takımın içinde bulunduğu girdaptan çıkmaları için tek çare bu sezonun bitmesi. Neyse en azından bir hafta kaldı ve son maçlarını Giants ile oynayacaklar. En azından o maçtan galip gelirler herhalde!

27- Houston Texans (AFC Güney, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Kaliforniya’dan galibiyet çıkaramasa da rakibine kolay teslim olmayan Texans, kendi standartlarına göre iyi bir görüntü çizdiği söylenebilir. Öte yandan sıradaki rakip daha önce yendikleri AFC lideri Titans ve bir bakıma AFC Konferansı’nın liderlik mücadelesini kendi performansları belirleyecek.

28- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Sezonun ilk yarısında olduğu gibi Saints’i yine yenmeye çok yaklaşan Panthers, özellikle hücumun hemen hemen hiç işlememesinden ötürü son çeyrekteki touchdown’a engel olamayarak sahadan yenik ayrıldı. Özellikle hücumun ne kadar sıkıntılı olduğunu gözler önüne serilmesi gelecek yıllar için de iyi bir done olduğu söylenebilir. Lakin acaba Matt Rhule’da bizim gördüğümüzü görüyor mu?

29- New York Jets (AFC Doğu, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Sezonun sürprizlerinden birine imza atmaya çok yaklaşan Jets, her ne kadar kaybetmiş olsalar da belki de sezonun en iyi maçlarından birini çıkardıkları söylenebilir. Nitekim eldeki malzemeyle anca bu kadar çıktığı da aşikâr. Zach Wilson özelinde de interception atmama serisini dört maça çıkarırken dördüncü haftadan sonraki en yüksek ratingi de elde ederek iyi bir görüntü sergiledi. Başka teselli olunacak konu kaldı mı?

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 2-13-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Seattle deplasmanından farklı mağlup olmuş olan Lions, son haftalarda maça ortak olma serisi bu yenilgiyle birlikte son buldu. Fakat çaylak receiver Amon-Ra St. Brown son haftalardaki performansını devam ettirmesi ve bu takımın önemli bir parçası haline gelebileceğini göstermesi kuzey ekibi adına dikkat çeken bir nokta olarak öne çıkıyor.

31- New York Giants (NFC Doğu, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

New York’un mavileri haftalar öncesinden zaten ligi bitirmişlerdi de resmi olarak da bitmesini beklediklerinden ayıp olmasın diye sahada çıkıyorlardı. Yine benzer şekilde Chicago deplasmanından fark yemeleri de bu durumun destekçisi. Nitekim diğer bir önemli nokta ise bu takım gelecek sene Joe Judge ve Daniel Jones ile devam edecekse de en azından eli yüzü düzgün bir ikinci oyun kurucu bulurlar ise hiç de fena olmaz. Öyle ki Mike Glennon bir kez daha neden ikinci oyun kurucunun önemli olduğunu göstermiş oldu.

32- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 2-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Jaguars’ta alınan mağlubiyetlerle birlikte işler her hafta daha da çirkinleşmeye devam ederken bu sefer Patriots karşısında adeta buruşturulmuş kâğıt biri çöpe atıldılar. Nitekim birinci sıra seçimi Lawrence için iki kelam etmek gerekirse: Gül gibi adamdın Trevor Lawrence… Önce sarardın sonra soldun. Jaguars organizasyonun da ligi kasıp kavurması beklenilen o derece potansiyeli olan genç oyun kurucuyu düşürdüğü durum gerçekten içler acısı.