27 Şubat 2015 tarihi Türk Amerikan futbolu tarihinin en önemli günlerinden biriydi. Bildiğiniz üzere American Football Without Barriers (AFWB) organizasyonu kapsamında NFL yıldızları ülkemizi ziyaret ediyorlar. Oyuncuların burada oldukları süre boyunca elimizden geldiği kadarıyla, onlarla röportajlar yapmaya çalışıyoruz. Organizasyonun ilk gününde yazarlarımızdan Berk Orkun, AFWB’nin kurucularından New York Jets’in lineman’i Breno Giacomini ile basın toplantısında ise Hilmi Çeltikçioğlu birkaç oyuncuyla röportaj yapma fırsatı buldu. Organizasyonun ikinci gününde de çoğu oyuncu ile röportajlarımız devam etti.

For the English language version please click here.

28 Şubat Cumartesi günü İTÜ Stadı’nda Cleveland Browns’ın yıldız center’ı Alex Mack ile konuşma fırsatı elde ettim. Alex Mack, 2009 NFL Draftı’nın 21.sırasından Browns tarafından seçilmiş ve geçtiğimiz yıl aldığı beş yıllık 42 milyon dolarlık kontratıyla NFL’in en çok kazanan center’larından biri olmuştu. Şuanda da ligin en iyi center’larından biri olarak gösteriliyor. Röportaja başlamadan önce Cleveland Browns’ın Tampa Bay Buccaneers’dan ayrılan tecrübeli oyun kurucu Josh McCown ile sözleşme imzalaması konusunda Mack’i tebrik ettiğimde, Mack’in cevap ise benim açımdan oldukça ilginç oldu. McCown, bir gece önce Cuma gecesi Browns ile anlaşmıştı ve Alex Mack bu transferi ilk benden duyduğunu söyledi. O sırada yanımızda olan Cleveland Browns linebacker’ı “Evet, ben de dün gece gördüm, üç yıllık sözleşme imzalamışız” diye haberi doğruladı. Ardından oldukça samimi tepkiler verdiler ve Mack ile röportaja geçtik. Hayatımda NFL’in en önemli center’ına yeni quarterback’inin kim olduğunu söyleyen ilk kişi olacağımı düşünmezdim… AFWB, Türk Amerikan futbolu için büyük bir fırsat. NFL yıldızlarının tecrübelerinden faydalanmak onlara merak ettiğiniz soruları doğrudan sorabilmek muhteşem bir duygu. Keyifli okumalar…

Kaan Özaydın: Alex, üç gündür Türkiye’desin. Burayı beğendin mi?

Alex Mack: Burada gerçekten çok güzel vakit geçiriyorum. Oldukça eğlenceli. Bu organizasyonlar gerçekten çok iyi çünkü birçok Türk ile birebir etkileşime geçme şansın oluyor. Özellikle seyahat ettiğinizde genel olarak sadece etrafı görüyorsun. Yani, birçok kişiye birberi iletişim halindeyim ve bu seyahatimizi özel kılıyor.

K.Ö.: Tekrar gelmeyi düşünüyor musun?

Mack: Aslında bu benim Türkiye’ye ikinci gelişim.

K.Ö.: Öyle mi, ilki ne zamandı?

Mack: Dört ya da beş yıl önce İstanbul’a ve Selçuk’a gitmiştim.

K.Ö.: Tatil için mi yoksa sosyal sorumluluk projesi için mi gelmiştin? Çünkü senin askeri konulardaki sosyal sorumluluk projelerine dahil olduğunu biliyoruz…

Mack: Evet ama tatil için.

K.Ö.: Peki, geçtiğimiz sezonun ne düşünüyorsun? Sakatlandın, ayağın kırıldı. Daha önce hayatında hiçbir maç kaçırmamıştın.

Mack: Evet, benim için farklı bir deneyimdi. Fibulamı kırdım. Sezonu saha kenarında tamamladım, yani saha kenarında oturdum. Malesef böyle oldu. Bildiğin gibi biraz tehlikeli ve şiddet içeren bir spor yaparız ve bu gibi şeyler olabiliyor. Benim için bu oyunu oynamak için elinime geçen şansları garanti görmemek adına dersler çıkarabileceğim bir tecrübeydi.

K.Ö.: Cleveland Browns olarak, neredeyse tüm sezon boyunca playoff yarışı içindeydiniz ancak sen sakatlandığında neredeyse tüm Browns koşu hücumu çöktü. Bu konudaki etkin hakkında ne düşünüyorsun?

Mack: Bunun bir parçası olmayı kesinlikle çok isterdim. Sahada olmak istiyorum, takım arkadaşlarıma yardımcı olmak istiyorum ve biri sakatlandığında bu her zaman üzücü oluyor. Genel olarak eğer iyi koşabilirseniz takımlar koşu hücumunu durdurmaya daha çok odaklanıyor ve sezonun ilerleyen bölümünde diğer takımların koşu hücumumuzu durdurmaya kendilerini adadıklarını düşünüyorum, bu da koşmamızı zorlaştırdı. Her sezon görebileceğiniz karşılıklı bir fedakarlık durumuydu.

K.Ö.: Genç running back’leriniz West ve Crowell hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mack: Bence çok yüksek bir potansiyele sahipler. Yapabileceklerinden bir sürü muhteşem şey gösterdiler, çok iyi bir iş çıkardılar. Bence, tüm takımımızda olduğu gibi, öğrenilmesi gereken bazı şeyler var ve her gün daha iyiye gitmeyiz.

K.Ö.: On yıldan fazla süredir Cleveland Browns biraz oyun kurucu pozisyonundaki problemlerle meşhur, sen bir center’sın ve Cleveland Browns’taki kariyerin boyunca topu birçok farklı oyun kurucuya snap’ledin. Tüm bu oyuncuların isimlerini hatırlıyor musun? Bu sezon NFL Network’te bu soruyu Larry Fitzgerald’a da sormuşlardı. Ne dersin, oyun kurucuları sayabilir misin?

Mack: Hemen burada mı?! Oldukça yaklaşabilirim heralde. Birçok oyun kurucumuz oldu, biliyorsun böyle şeyler olur, birkaç sakatlıki top kayıpları… Elbet olacaktır. Özellkle bu çok zor, takım oyun kurucu pozisyonunda birçok sıkıntı yaşadı. Bu gerçekten ve gerçekten zor bir durum. O yüzden birçok kişiyi denemeye açlar.

Kaan Özaydın, Alex Mack, DeAngelo Williams, Barkevious Mingo

K.Ö.: Ve biraz önce Josh McCown ile ilgili gelişmeleri duydun. Onun hakkında ne düşünüyorsun?

Mack: Aslında çok fazla bir şey bilmiyorum. Bunu bana söyleyen kişi sendin… İyi haber, takımımın serbest oyuncu piyasasında hamle yapmasından dolayı mutluyum, umarım en iyiyi seçmiştir ve oldukça iyi zaman geçirir.

K.Ö.: Ayrıca sana bir soru…

Mack: Selfie mi çekmek istiyorsun?

[Burada DeAngelo Williams geliyor ve hep beraber bir selfie’mizi çekiyor :)…]

K.Ö.: Son bir soru kontratın hakkında olacak. Ligdeki en çok kazanan center’lardan birisin ve geçtiğimiz sezon az kalsın Jacksonville Jaguars’a gidiyordum. Cleveland’dan ayrılmak istediğin ve Jaguars ile anlaşmak istediğine dair söylentiler vardı. Bunlar hakkında neler söylemek istersin?

Mack: Genel anlamada bu profesyonel bir karardı. Bu oyunu oynayacak çok fazla zamanınız olmuyor. Yani bu benim Amerikan futbolu oynamak için bir şansım ve iyi bir sözleşme imzalamak istiyordum. Şimdi buna Cleveland ile sahibim ve oldukça mutluyum.

K.Ö.: Onların (Jaguars’ın) teklifini kabul etmiştin. Cleveland bu teklifi karşılayıp seni takımda tutunca ne hissettin?

Mack: Bu beni beğendiklerini gösteriyordu. Şüphesiz ki bu çok önemli bir şey. Bir kontrat yapıyorsunuz, zor bir süreç ve tüm bu kontrat dönemi… Ama bu kesinlikle pozitif bir şeydi. Demek istediğim, bana bir oyuncu olarak değer verdiklerini gösterdi. Çok büyük bir iltifattı.

K.Ö.: Peki şuanda yüzde yüz sağlıklı mısın? Bu sezon kendini toparlayıp geri dönecek misin?

Mack: Geri döneceğimi düşünüyorum ama hala rehabilitasyon dönemindeyiz. Ağırdan alıyoruz. Şuanda durum oldukça iyi.

K.Ö.: Browns’ı bu sezon tekrardan playoff’larda görebilecek miyiz? NFL’in en zor gruplarından birinde yer alıyorsunuz…

Mack: Oldukça zor bir gruptayız ve bu işleri oldukça rekabetçi hale getiriyor. Gerçekten çok iyi bir grubuz. Bence iyi bir takımımız var, başarmak için gereken parçalara sahibiz.

K.Ö.: Browns’ın Marcus Mariota’yı draft etmeyi düşündüğünü söylüyorlar. Bir center olarak, Mariota hakkında nasıl düşünüyorsun?

Mack: Bu draft’ta gerçekten iyi quarterback’ler olduğunu düşünüyorum. Bence McCown’ın transferinden sonra quarterback draft etme olasılığımız oldukça azaldı ama her şeyi yapabiliriz. Bir quarterback draft edebiliriz, takas edebiliriz… Genel menajerimiz için her türlü olasılık açık. Bir oyuncu olarak, genelde draft’a fazla odaklanmıyorum.

K.Ö.: Johnny (Manziel) ve Josh Gordon hakkında neler düşünüyorsun? Bir Browns oyuncu olarak onların geleceğini nasıl değerlendiriyorsun?

Mack: İlginç bir soru, bence Johnny’nin geleceği oldukça güvende, biliyorsunuz birkaç problemiyle uğraşıyor. Bence şuan doğru yerde.

K.Ö.: Rehabilitasyona girmesini mi diyorsun?

Mack: Evet, rehabilitasyon.

K.Ö.: Peki ya Josh? İki yıl önce ligin en iyi wide receiver’larından biriydi ancak bir sürü saha dışı problemi oldu. Yani, biraz keskin bir soru olduğunu biliyorum ama cevap vermek istemesen de olur…

Mack: Yani, Josh büyük ihtimalle aldığı men cezasına karşı savaşacak. Bu konuda ona en iyisini diliyorsunuz çünkü onu sahada istiyoruz, o iyi bir oyuncu.

K.Ö.: Çok teşekkür ediyorum. Seninle tanışmak çok güzeldi.

Mack: Teşekkürler!