NFL’de oynamanın zorlukları, genç bir sporcunun yapması gerekenleri açık yüreklilikle bizimle paylaşan Cleveland Browns defensive back’i Johnson Bademosi ile röportajımız, hepimizi spora ilk başladığımız günlere götürecek. Son derece keyifli ve enerjik bir oyuncu olan Bademosi, umarız NFL’deki ve hayatındaki hedeflerine ulaşır. Kendisini tanımak bizim için büyük bir zevk oldu. Bu özel oyuncuyu ve insanı sizlere de tanıtmak istedik.

For the English language version please click here.

Kaan Özaydin: Johnson, AFWB organizasyonuna nasıl dahil olduğundan bahseder misin?

Johnson Bademosi: Bu organizasyona takım arkadaşım Gary Barnidge aracılığı ile dahil oldu. O ve Breno Giacomini, bu organizasyonu birkaç yıl önce başlattılar, bir sohbet esnasında oldu. Sonra DeAngelo Williams ve Thomas Keiser’ı dahil ettiler. Bu tamamen Amerikan futbolu yaymakla ilgili. Amerikan futbolunu başka ülkelere yaymakla. Biliyorsunuz Amerikan futbolunun hayatlarımızdaki etkisi çok büyük ve çocuklara da bunu sağlamaya çalışıyorsunuz. Hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde.

K.Ö.: AFWB ile birlikte gelecek planların neler?

Bademosi: Bir sürü değişik ilgi alanım var. Seyahat etmeye seviyorum. Türkiye çok güzel, İstanbul çok güzel. Geçtiğimiz yıl Brezilya’ya gitmiştik ve dünyayı gezmeyi çok sevdim. Amerika’dan farklı olarak yeni yerler görmek çok güzel. Uçakları seviyorum, çocukları seviyorum. Yani bir şeyler öğretmeye, uçmaya, koçluk yapmaya gidebilirim. Çok fazla ilgi alanım var. Neler yapacağım dair fikir edinmemde bana yardımcı oluyor.

K.Ö.: Türk oyuncular hakkındaki izlenimlerin nasıl?

Bademosi: Burada gerçekten yetenek var. Amerika’da kolej seviyesinde Division II’de Division III’de oynabilecek birkaç oyuncu var. Amerikan futbolunun temellerini biliyorlar. Ancak bence kaliteli koçlar bulmanız gerekiyor. Mevcut kaliteli koçlarınız olmadığından değil ama Amerikan futboluna giriş için en iyi yer Amerika. Dolayısıyla Amerika’da oldukça uzak bir ülke olarak olmanız gereken seviyede olmamanız anlaşılabilir bir şey. Sadece olmanız gereken seviye de değil, yani temel olarak yapmaya çalıştığımtığımız da bu. Buraya coaching getirmek ve Amerikan futbolunu yaymak.

K.Ö.: Türkiye’ye tekrardan gelmek ister misin?

Bademosi: Tabii ki, çok isterim. Eğer beni kabul ederseniz, çok isterim.

Oktay Çavuş: Dünyanın dört bir yanında oyunculara örnek teşkil eden biri olarak, genç oyunculara sahada ve saha dışında, güç, hız ve sağlık anlamında gelişimlerine ilişkin neler önerirsin?

Bademosi: Olabildiğince antrenman… Sadece çok çalışın. Ben hep öyle yaptı. Halen bile “Nasıl çalışırım?” , “Neler yapmam lazım?” diye düşünyorum… Ne yapıyorsanız yapın, çok çalışın. Kondisyonunuz, gücünüz. Bu oyunu en iyi seviyede en iyi durumunuzda değilken oynayamazsınız. En iyi durumunuza diğer sporları yaparak da gelebilirsiniz, futbol oynayarak, basketbol oynayarak, voleybol oynayarak. Bunlar bile Amerikan futbolu için gerekli olan atletizminize yardımcı olur. Bu yüzden insanları dışarı çıkıp, aktif olmalarını tavsiye ediyorum. Yüzme olsun, futbol oynamak olsun, şınav çekmek, mekik çekmek olsun. Ne yaparsanız size yardımı olacaktır.

K.Ö.: Birçok genç oyuncu bir gün NFL’de oynamanın hayalini kuruyor. Senin draft edilmemiş bir çaylak olarak NFL’e girmen bu ligde isim yapmanı zorlaştırdı mı?

Bademosi: Benim için oldukça zordu. Draft edilmediğinizde takımda kalma olasılığınız, draft edilen büyük isimlere göre daha zor oluyor. Bu yüzden takıma girebilmek için neredeyse her şeyi yapmak istiyorsunuz. Ben de her şeyi yapmak istiyordum. Pis işleri yapmak, sert bir blok yapmak ya da kickoff’larda karmaşanın ortasına koşmak, hepsini yapmaya hazırdım. Bu sayede kendime bir isim yaptım veya yapmaya çalışıyorum.

K.Ö.: NFL’deki geleceğine ilişkin kariyer hedeflerin neler?

Bademosi: Kariyer hedeflerim, vay canına, ben 10 yıl oynamak istiyorum. 10 yıl oynayıp Pro Bowl olmak istiyorum ve tabii ki Super Bowl’u kazanmak istiyorum.

K.Ö.: İdöllerin var mı?

Bademosi: İdöller? Tabii ki örnek aldığım bir sürü oyuncu var. Benim takımımda dahi oldukça yetenekli kişiler var. Joe Haden, gerçekten çok yetenekli biri. Tashaun Gipson, gerçekten çok yetenekli biri. Jordan Cameron çok yetenekli biri ve muhteşem bir insan. Barkevious Mingo, çok yetenekli biri ve muhteşem bir insan.

K.Ö.: Peki Joe Haden hakkında ne düşünüyorsun? Sence NFL’in en iyi corner’larından biri mi?

Bademosi: Kesinlikle, en iyilerinden biri.

O.Ç.: Takım olarak sizi neyin yavaşlattığını merak ediyorum. Demek istediğim, sezona muhteşem bir başlangıç yaptınız anca sonlara doğru yavaşladınız. Browns ve playoff’lar arasındaki engeller neler?

Bademosi: Bence sadece istikrarlı olmalıyız. Tamamen istikrarlı olmalıyız. Aslında birçok maçta çok iyi oynadık ve bazı maçlarda oynayamadık. Bence her şey daha iyiye gidecek. Biliyorsunuz bu yıl koçumuz değişmedi. Aynı, umuyorum ki aynı oyunculara ve aynı sisteme sahip olacağız…

K.Ö.: Ancak yeni bir quarterback’iniz var. McCown’ı aldınız ve Cleveland Browns neredeyse 20 yıldır oyun kurucu pozisyonundaki sirkülasyonla ünlü. Bunun hakkında endişeli misin?

Bademosi: Evet, öyle gözüküyor… Ama biliyorsunuz, gerçekten bu konu hakkında endişe edemem. Yani, quarterback’in kim olduğu konusunda endişelenmek benim işim değil. Benim işim, işimi yapmak.

O.Ç.: Önümüzdeki yıl playoff yapabileceğinizi düşünüyor musun? Geçtiğimiz yıl oldukça yaklaşmıştınız.

Bademosi: Bunu çok isterim. Playoff’larda olmayı kesinlikle çok isterim.

K.Ö.:  Son bir soru, bunu önceden Mingo’ya da sormuştum ve oldukça eğlendik. Takımının yeni logosu hakkında ne düşünüyorsun? (Gülüyor)

Bademosi: Kahve rengi ve turuncu. (Gülüyor) Yani, o rengi biliyorsunuz… Oldukça güzel. Turuncunun tonu gerçekten çok güzel. Bir öncekine kıyasla, bir önceki güzeldi ama bu muhteşem. (Gülüşmeler…:))