Geçen sezonun en iyi takımı ve bu yıl için de şampiyonluğun en büyük adayı olarak gösterilen San Diego Chargers’ın Yaratılışı:

Bu yazıda 2000 sezonu sonrası 1-15 ile NFL in en kötü takımı olan San Diego’nun 2006 yılında 14-2  ile NFL ile normal sezonun en iyi takımı olmasına kadar uzanan yolculuktaki iki önemli draft günü takasını inceleyeceğiz.

2000 yılını 1-15 ile bitiren Chargers NFL draftında ilk sırada yer alıyordu ve o yıl herkes Virginia Tech’in sıra dışı Qb si Michael Vick’ten bahsediyordu; Michael Vick’in 1. sıradan Chargers’a gitmesine kesin gözüyle bakılırken drafttan bir önceki gece Michael Vick için bile şok edici bir takas gerçekleşti, Atlanta 2001 draftında ilk tur 5. sıra ve 3.tur draft hakları ile ,2002 draftında 2.tur draft hakkının yanı sıra WR Tim Dwight’ı San Diego’ya yolladı ve 1. sıra draft hakkını aldı. Bunda Chargers’ın eksiklerinin fazla olması ve daha fazla oyuncu seçmeyi istemesi ile Michael Vick’in menajeriyle anlaşılamaması büyük rol oynadı. Chargers ve Vick’in menajeri arasında pazarlıklar devam ederken Atlanta’dan gelen telefon 2 takımın da kaderini tamamen değiştirecekti.

Beklenildiği gibi Vick 1. sıradan gitti ama Falcons’a; Chargers ise TCU’nun okul rekorlarını altüst eden RB si LaDainian Tomlinson’ı 5. sıradan ve 2.turda ise geçen yıl MVP sıralamasında Tomlinson hemen arkasında kalan QB Drew Brees’i seçti. San Diego Falcons’dan aldığı diğer haklarla CB Tay Cody ve 2002de WR Rechee Caldwell’i kadrosuna kattı. Tomlinson NFL tarihinin en başarılı oyuncularından biri olurken Michael Vick köpek dövüştürme olayları sonrası belki de futbol hayatını tamamladı.

Bu büyük draft San Diego’nun kötü gidişini değiştiremedi; 2001’de  5-11, 2002’de 8-8 yapan San Diego bu 2 yılda şu anki cornerback tandemini oluşturan CB Quentin Jammer ve CB Drayton Florence’ı draft etti, ayrıca undrafted freeagent olarak TE Antonio Gates takıma katıldı. Chargers 2003 sezonu sonunda ise 4-12 ile yine ligin en sonundaydı.

2004 draftına ligde elit QBler arasına giren Peyton Manning’in kardeşi Eli Manning katılacaktı ve biraz da abisinin başarısı sayesinde ilk sıradan gitmesi bekleniyordu. Eli Manning kendisini seçmek isteyen San Diego’ya kesinlikle gitmeyeceğini açıkladı ve Chargers’a onu seçmemelerini söyledi. Ancak San Diego yine de kendisini 1.sıradan seçti ve işte tüm olay bundan sonra başladı. 4. sırada New York Giants seçimini yapmadan hemen önce San Diego ile bir takasa girdi ve 4. sıradan Giants , Chargers’ın isteği üzerine Philip Rivers’ı seçti ve dev takas gerçekleşti. Rivers’ın yanında Giants 2004 3. raunt ve 2005 1. ve 5. raunt draft haklarını Chargers’a yolladı. San Diego Chargers, New York’tan aldığı haklarla 2004’te K Nate Kaeding, 2005’te geçen yılın sack lideri Shawne Merriman’ı seçti ve 5. tur hakkı Tampa Bay’e LT Oben karşılığı verildi. Kullanılan draft haklarının 3’ü de bu sene ProBowl’a gitmeyi başarırken Eli Manning kariyerinde henüz o sevinci tadamadı ve Giants’ta tartışılan adam konumuna geldi.

Chargers 2004 draftında ayrıca DE Igor Olshansky, C Nick Hardwick(ProBowl), OLB Shaun Phillips(geçen yıl 11.5 sack), RT Shane Olivea yı aldı. Miami’ye yollanan Junior Seau karşılığında alınan draft hakkıyla da RB Michael Turner seçildi.

San Diego 2004 sezonunda uzun zaman sonra Playoff’a girdi (12-4) ancak ilk turda elendi.

2005’te 9-7 lik orana rağmen playoff’a kalamayan Chargers,  2006 da 14-2 ile NFL’in normal sezondaki en iyi takımı oldu ve 11 oyuncusunu ProBowl’a yolladı. Diğer iki takım ise hala yaptıkları takasların pişmanlığı içindeler.