Amerikan futbolunda bir takımın sayı kazanabileceği dört farklı yöntem vardır.

Touchdown: Bir oyuncu topla rakip takımın end zone’una girer ya da end zone’da topu yakalarsa meydana gelir ve değeri altı puandır.

Touchdown Sonrası Sayı (Extra Point): Touchdown sonrası rakibin 15 yardından ayak ike yapılan bir vuruşla topun direklerin arasından geçmesiyle takımlar bir puan daha kazanabilir. Ayakla yapılan bu veriş yerine takımlar rakibin iki yardından tekrardan end zone’a girmeyi deneyebilirler. Bu durumda ekstra sayının değeri iki puandır.

Field Goal (Alan Golü): Ayakla yerdeki topa yapılan bir vuruşla topun direklerin arasından geçmesiyle meydana gelir ve değeri üç puandır. Bu vuruşu yapmak için sahaya kicker’ın bulunduğu özel takımlar girer ve vuruş gerçekleşir.

Safety: Bir oyuncunun topla kendi end zone’u içinde düşürülmesiyle meydana gelir ve değeri iki puandır.

Amerikan futbolunda kazanan takım oyun sonunda en fazla sayı yapan takımdır. Oyun süresi 15’er dakikalık dört çeyrek sonunda toplam 60 dakikadır. Bir maç yaklaşık olarak 2,5 saat kadar sürer çünkü zaman topun oyunda olmadığı anlarda durmaktadır. Ayrıca bir oyuncu saha dışına çıktığında veya ileriye doğru isabetsiz bir pas atıldığında süre tekrar durur.

Takımlar topu havadan pas ile ve yerden koşarak ilerletebilir.

Yerden: Bir oyuncu topa sahip olduğu durumda rakip defans tarafından düşürülene dek koşarak ilerleyebilir. Bir oyuncu topla beraber koşarken savunma oyuncuları onu yere düşüşerek durmaya çalışır. Koşan oyuncuların takım arkadaşları ise bu savunma oyuncularını bloklayarak, topla birlikte koşan oyuncuya yol açmaya çalışır.

Havadan: Quarterback olarak adlandırılan oyun kurucu maçta pas atan oyuncudur.  İki takım karşılıklı olarak dizildiğinde hücum takımının çizgi hattı oyuncuları topu yerden kaldırır. Hücum çizgi hattında beş oyuncu bulunur ve bu oyuncuların pas tutma hakkı yoktur. Hücum çizgi hattının en ortasındaki oyuncuya center denir. Center topu bacaklarının arasından quarterback’e verir. Quarterback pas atmak istediğinde boşta olan takım arkadaşına topu havadan pas ile gönderir. Bir oyun esnasından sadece bir defa ileri pas atılabilir. Topu tutan oyuncu yere düştüğünde, oyun oradan tekrar başlar. Takımlar tekrar dizilir. Geriye doğru atılan pas sayısında ise sınır yoktur ancak top kaybı ihtimali çok olduğu için geriye doğru birden pas da sıklıkla görülmez.

Kickoff: Oyunun başlangıcında topa ilk sahip olacak takımın ya da topa ilk vuracak takımın belirlenmesinde para atışı kullanılır. Para atışı sonunda topa vuracak ya da topu karşılayacak takım belirlenir. Bu vuruşun amacı, topu karşılayacak olan takımın oyuna nereden başlayacağının belirlenmesidir. Topu karşılayacak olan takım hazırlanır ve diğer takım topa vurarak rakip alanda mümkün olduğunca uzağa atmaya çalışır.

Topu karşılayan takımın bir oyuncusu topu tutar ve koşarak ilerlemeye çalışır. Takım arkadaşları topla birlikte koşan oyuncuyu korumak için rakiplerine blok yaparlar. Rakip takım ise olabildiğince hızlı bir biçimde top ile koşan oyuncuyu yere indirme amacındadır çünkü oyun bu oyuncunun yere indiği noktadan başlayacaktır. Topla ilerleyen oyuncu dizini yere koyduğunda, rakip takım tarafından düşürüldüğünde veya topu ilk yakalacağı anda elini havaya kaldırıp yerinde sabit kalıp topu yakaladığında oyun durur ve topu karşılayan takımın hücum takımının oyuna nereden başlayacağı belirlenmiş olur. Kickoff esnasında sahadaki oyuncular special teams olarak adlandırılan özel takım oyuncularıdır. Bu özel takımda hem hücum takımından hem savunma takımından oyuncular yer alabilir.